ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Σοφοκλής» διά χειρός Γιώργη Βαρλάμου

Μία σημαντική εικαστική έκθεση φιλοξενείται από 21 Ιούλη (9 μ.μ.) στο Λαογραφικό Μουσείο Κύμης. Το ΔΣ του Μορφωτικού - Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κύμης, παρουσιάζει 48 ακουαρέλες του Γιώργη Βαρλάμου, που κοσμούν το βιβλίο «Σοφοκλής». Είναι τεράστιας σημασίας η συμβολή του Γιώργη Βαρλάμου στην ανάπτυξη της τέχνης του βιβλίου στη χώρα μας. Μέχρι σήμερα ο σημαντικός δημιουργός επιμελήθηκε καλλιτεχνικά ή εικονογράφησε με χαρακτικά ή ζωγραφικά έργα του, πάνω από 200 βιβλία. Από την ογκώδη αυτή παραγωγή, ξεχωρίζουν η μνημειώδης έκδοση «Δέκα Λευκές Λήκυθοι» για την οποία εργάστηκαν ο Γ. Κεφαλληνός και οι μαθητές του: Λουίζα Μοντεσάντου, Ν. Δαμιανάκης και Γ. Βαρλάμος, καθώς και η πολυτελής τρίτομη έκδοση των τραγωδιών του Σοφοκλή, εικονογραφημένη με ακουαρέλες.

Το 1973, οι επτά σωζόμενες τραγωδίες του Σοφοκλή, εκδόθηκαν από τις παρισινές καλλιτεχνικές εκδόσεις «Union Latin d' Editions» σε τρεις τόμους, με αριθμημένα πολυτελή αντίτυπα, εξαιρετικής καλαισθησίας. Τις μεταφράσεις υπέγραφε ο Γάλλος ελληνιστής Ζακ Λακαριέρ. Οι τόμοι είναι διακοσμημένοι με 48 ακουαρέλες του διακεκριμένου ζωγράφου - χαράκτη Γιώργη Βαρλάμου. Η έκδοση χαρακτηρίστηκε, τότε, στο Παρίσι, ως «ένα από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά γεγονότα, τόσο από φιλολογικής όσο και από εικαστικής πλευράς». Οι ακουαρέλες αυτές δεν είχαν παρουσιαστεί ποτέ στην Ελλάδα, ως έκθεση εικαστική σε γκαλερί.

Το πρόγραμμα των εγκαινίων περιλαμβάνει: Ομιλία του ομότιμου καθηγητή Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασιλείου Κύρκου, με θέμα «Το ανθρωπιστικό στοιχείο στις τραγωδίες του Σοφοκλή». Προβολή της ταινίας: «Η εικονογράφηση του Σοφοκλή από τον Γιώργη Βαρλάμο». Ακολουθεί βράβευση του καλλιτέχνη. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 2 Σεπτέμβρη (καθημερινά 10 π.μ. - 1 μ.μ. και 6-9 μ.μ.). Είσοδος ελεύθερη.

Με θέατρο και μουσική

Παντελής Θαλασσινός
Παντελής Θαλασσινός

Ο Παντελής Θαλασσινός, με την έντεχνη ορχήστρα του μουσικού σχολείου Μυτιλήνης, θα παρουσιάσει σήμερα (9.30μ.μ.) στο Γυμνάσιο Μύρινας, τα τραγούδια του νέου δίσκου του, «Το Καλαντάρι».

  • Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το «Ατελιέ Σπύρου Βασιλείου» διοργανώνει στο Μανδρότοιχο στην Ερέτρια, όπου ο ζωγράφος περνούσε τα καλοκαίρια του, πολιτιστικές εκδηλώσεις. «Ο Βασιλείου και οι μαθητές του», τιτλοφορείται η έκθεση που εγκαινιάστηκε και θα διαρκέσει έως τις 19/8. Ακολουθεί (14/7), το μουσικό συγκρότημα «Part 3» (Δημήτρης Ζαφειρέλης, Γιώργος Τσαγκρινός, Γιώργος Γαβαλάς). Στις 29/7 (9μμ) φιλοξενείται το συγκρότημα «In medias res». Οι: Λίλιαν Τσατσαρώνη (τραγούδι) και Γιώργος Παυλάκος (πιάνο), θα ερμηνεύσουν τραγούδια των: Μ. Χατζιδάκι, Μ. Θεοδωράκη και δικά τους.
  • Στις 4/8 (9μ.μ.) ο Τάκης Κωνσταντακόπουλος και οι συνεργάτες του θα παρουσιάσουν ελληνικά τραγούδια από τη δεκαετία του '60 έως σήμερα και τραγούδια παλιών και νέων δίσκων του. Στις 11/8 (9μμ) η Μεξικάνα τραγουδίστρια Μ. Μορελεόν θα ερμηνεύσει αγαπημένες μελωδίες από τη Λατινική Αμερική... έως την Ελλάδα, όπου ζει χρόνια.
  • Νεανικές παρουσίες στο παραδοσιακό τραγούδι, η Αρετή Κετιμέ και ο Παναγιώτης Λάλεζας, συναντώνται τη Δευτέρα (9μ.μ.) στο Αττικό Αλσος του Δήμου Αθηναίων. Είσοδος ελεύθερη.
  • Στο Λύκειο Πόρου παρουσιάζεται την Κυριακή το έργο «Η τύχη της Μαρούλας» του Δημήτρη Κορομηλά από το θέατρο «Κάτω από τη Γέφυρα» του Νίκου Δαφνή.
Φεστιβάλ εκτός τειχών...

Ο Δήμος Οινιάδων Αιτωλοακαρνανίας, στο φεστιβάλ που οργανώνει στο αρχαίο θέατρο (με έγκριση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Μεσολογγίου), φιλοξενεί τις παρακάτω εκδηλώσεις: Αύριο: συναυλία της Ελένης Τσαλιγοπούλου, σε συνεργασία με το «Μικρό», σε τραγούδια Μ. Χατζιδάκι, Στ. Ξαρχάκου, και άλλων συνθετών. 29/7 η «Αττική Σκηνή» θα παρουσιάσει τις αριστοφανικές «Εκκλησιάζουσες», με τους Γιώργο Παρτσαλάκη, Τάσο Χαλκιά, Τάσος Παλατσίδη. 4/8 το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου θα παρουσιάσει τον «Ξεπεσμένο δερβίση» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Παίζουν: Σοφοκλής Πέππας, Γιώργος Μωρόγιαννης, Γιώργος Γάλλος, κ.ά. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης. Σκηνικά: Χρήστος Μποκόρος. Κοστούμια: Αγγελος Μέντης. Μουσική επιμέλεια: Δήμος Αβδελιώδης. 11/8 το θέατρο «Προσκήνιο» θα παρουσιάσει τη σάτιρα του αξέχαστου Μποστ «Μήδεια», σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, σκηνικά Γιώργου Γαβαλά, κοστούμια Κώστα Βελινόπουλου, μουσική Αλέξανδρου Πρίφτη, χορογραφίες Δημήτρη Παπάζογλου. Παίζουν: Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Ζέτα Μακρυπούλια, Αλέξανδρος Μπουρδούμης.

Με την Χαρούλα Αλεξίου (20/7), στον Αγιο Αχίλλειο, ανοίγουν τα «Πρέσπεια». Στις 21/7 στη λίμνη Βεγορίτιδα και στο Πάτελι (Αγιος Παντελεήμονας) διοργανώνεται εκδήλωση με μουσικές των Ευανθίας Ρεμπούτσικα, Παναγιώτη Καλαντζόπουλου, Ελλης Πασπαλά. Στις 22/7, στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας, συναυλία του Χρυσόστομου Σταμούλη με τίτλο «Το τραγούδι του Ερωδιού». Ερμηνεύουν οι: Γεράσιμος Ανδρεάτος, Λιζέτα Καλημέρη. Στις 23/7 οι «ΟΝΙΡΑΜΑ» θα τραγουδήσουν στο Λέχοβο. Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με τη συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου στη Μελίτη, και ερμηνευτές τους Μανώλη Μητσιά και Γιάννη Κούτρα.

ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Προετοιμασία μεταφοράς των γλυπτών

Γλυπτά αετώματος του Παρθενώνα στο Παλιό Μουσείο Ακρόπολης

Eurokinissi

Γλυπτά αετώματος του Παρθενώνα στο Παλιό Μουσείο Ακρόπολης
Τις εργασίες συντήρησης και προετοιμασίας των εκθεμάτων για τη μεταφορά τους στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης παρακολούθησε χτες στο Παλιό Μουσείο Ακρόπολης ο υπουργός Πολιτισμού, Γιώργος Βουλγαράκης. Συγκεκριμένα, επισκέφθηκε την αίθουσα VIII, όπου έχει δημιουργηθεί εργαστήριο συντήρησης. Ακολούθησε περιήγηση σε άλλες αίθουσες του μουσείου, όπου γίνονται μετακινήσεις έργων, καθώς και παρουσίαση επιφανειακού καθαρισμού σε ένα έκθεμα με λέιζερ.

Σημειώνουμε ότι από τις αρχές του χρόνου έως σήμερα έκλεισε για το κοινό η νότια πτέρυγα του Παλιού Μουσείου, προκειμένου να γίνουν εργασίες αποσύνδεσης, μετακίνησης, καθαρισμού και συντήρησης αρχιτεκτονικών και αναθηματικών γλυπτών, κυρίως των γλυπτών του Παρθενώνα. Από τις 2/7 έκλεισε και η βόρεια πτέρυγα του Μουσείου, όπου ήδη έχουν αρχίσει εργασίες προετοιμασίας και μετακινήσεις, πριν από την οριστική αποσύνδεση των αρχαϊκών αετωμάτων και των αγαλμάτων της αρχαϊκής εποχής. Ολων των εργασιών προηγήθηκε ψηφιακή φωτογράφιση και εκπόνηση δελτίων κατάστασης διατήρησης για κάθε έργο, τα οποία έχουν συμπεριληφθεί στη μελέτη της μεταφοράς των εκθεμάτων, καθώς και κινηματογράφηση, ερασιτεχνική και, κατά περίπτωση, επαγγελματική. Η επόμενη φάση του έργου - τον προσεχή Σεπτέμβρη - προβλέπει τον εγκιβωτισμό των εκθεμάτων και τη μεταφορά τους με κατάλληλους γερανούς στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης. Τότε, αναμένεται, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η ολοκλήρωση των εργασιών που απομένουν στο Νέο Μουσείο.

Για το Αρχαίο Δράμα

Με τη συμμετοχή του Γερμανού σκηνοθέτη Πέτερ Στάιν, του Βρετανού δραματουργού - ποιητή Τόνι Χάρισον, του σκηνοθέτη - ηθοποιού Βασίλη Παπαβασιλείου, του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Νάσου Βαγενά και άλλων πανεπιστημιακών και καλλιτεχνών, θα πραγματοποιηθεί (15-18/7) το συνέδριο «The Epidauros work-in-progress forum». Θα συμμετάσχουν νέοι ερευνητές από πολλές χώρες, οι οποίοι έχουν παρακολουθήσει τον κύκλο εντατικών μαθημάτων για το αρχαίο ελληνικό δράμα, στη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών. Στόχος του συνεδρίου είναι η ανταλλαγή ιδεών και η εδραίωση διαύλων επικοινωνίας σε διεθνές και διεπιστημονικό επίπεδο.

Το πρόγραμμα των κεντρικών ομιλιών του φόρουμ είναι: 15/7 Πέτερ Στάιν «Ancient Tragedy» - Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου (8 μ.μ.). 16/7 Τόνι Χάρισον «Meeting with Tony Harrison» - Αρχαιολογικός Χώρος Επιδαύρου (7 μ.μ.), 17/7 Βασίλης Παπαβασιλείου «Οn the Pretext of Helen» - Αρχαίο Στάδιο Επιδαύρου (8.30 μ.μ.). Ολες οι ομιλίες θα γίνουν στα αγγλικά, ενώ η συμμετοχή είναι ελεύθερη, κατόπιν συνεννοήσεως. Το Φόρουμ διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ερευνας και Τεκμηρίωσης Παραστάσεων Αρχαίου Ελληνικού Δράματος.

Στον ποιητήΚώστα Καρτελιά, αφιερώνεται η εκδήλωση, που διοργανώνει η γενέτειρά του, Κύμη, (20/7, 9μμ), στον προαύλιο χώρο του Προφήτη Ηλία. Η Μαρία Φαραντούρη θα ερμηνεύσει τον κύκλο τραγουδιών «Οδύσσεια», σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και ποίηση Κ. Καρτελιά και η Δήμητρα Χατούπη θα διαβάσει αποσπάσματα από το έργο του «Το Γυαλί». Μουσική Διεύθυνση: Irina Valentinova.

Ο Πολιτιστικός Ομιλος Κυπρίων, σε συνεργασία με την Κοινότητα Παλιάς Φωκαίας Αττικής, σήμερα (9μμ) στο θέατρο του λιμανιού της Φωκαίας πραγματοποιεί εκδήλωση μνήμης από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Μιλούν: Ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Γεωργής και ο κοινοτάρχης, Μανώλης Τσολακίδης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κυπριακά τραγούδια από τη Χορωδία Δήμου Πεύκης, με διεύθυνση του Διονυσίου Αποσταλάτου, κυπριακούς χορούς από το χορευτικό συγκρότημα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ταύρου, «Ταυρίωνες» και απαγγελίες ποιημάτων των Β. Λυσσαρίδη, Αντρέα Δημητρίου, Φροσούλας Κοσιάτου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ