ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Ιούλη 2007
Σελ. /24
Το «Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο» και η ... αγορά

Το προχτεσινό δελτίο Τύπου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έχει τον ακόλουθο αποκαλυπτικό τίτλο: «ΗΧΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ».

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται μεταξύ άλλων: «Σήμερα η Αγορά - σε απάντηση των ετερόκλητων συμφερόντων που επιχείρησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα να αποδομήσουν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τον Πρόεδρο του κ. Πάνο Τσουπίδη - επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της στη δυναμική πορεία εξέλιξης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου...».

Μεγάλο το θράσος των συντακτών της ανακοίνωσης. Οι οποίοι εκστασιάζονται και πανηγυρίζουν για την ...ηχηρή απάντηση της αγοράς, για την ψήφο εμπιστοσύνης δηλαδή που απέσπασαν από το κεφάλαιο, που «τοποθετήθηκε» για την εξαγορά των μετοχών του ΤΤ. Κάθε λοιπόν βήμα, ενέργεια ή πολιτική πράξη να τίθεται υπό την κρίση της αγοράς. Αλλωστε, κυβερνήσεις και διοικήσεις οργανισμών και επιχειρήσεων κρατικής ιδιοκτησίας το κεφάλαιο υπηρετούν. Και όταν το τελευταίο χαμογελά - επειδή το τάισαν και το πότισαν - οι διάφοροι Τσουπίδηδες ως ικανοί να υλοποιούν αυτή την πολιτική το θεωρούν βεβαίως έπαινο και τίτλο τιμής. Αλλά για το λόγο αυτό δεν τους έβαλαν στη διοίκηση του ΤΤ; Να δουλέψουν για την εκποίησή του, κάτι που τους το αναγνωρίζει σήμερα και ...η αγορά. Δεν πρόλαβαν οι ΠΑΣΟΚοι να το ξεπουλήσουν - την όλη υπόθεση είχε αναλάβει προσωπικά ο Ν. Χριστοδουλάκης - έτρεξαν και πρόλαβαν οι της ΝΔ. Και οι Τσουπίδηδες εκστασιάζονται και θριαμβολογούν. Η αγορά θα τους βάλει καλό βαθμό...

Η τουριστική... προσβασιμότητα

Ιδιαίτερα θερμά λόγια χρησιμοποίησε η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Φ. Πάλλη - Πετραλιά, για την ανάγκη να ενισχυθεί η προσβασιμότητα στον τουρισμό των ανθρώπων με αναπηρία, μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε προχτές το υπουργείο για το θέμα. Μόνο που για άλλη μια φορά στην κυβερνητική λογική επικράτησαν τα οικονομικά κριτήρια. Μετά την επιβεβλημένη αναφορά στην κοινωνική πλευρά του ζητήματος, η υπουργός επισήμανε: «Η προσβασιμότητα εκτός από κοινωνική επιταγή, έχει και ισχυρή οικονομική βαρύτητα».

Στην πράξη, ενώ η μισή Ελλάδα - η Αττική - είναι μια απαγορευτική περιοχή για τη μετακίνηση και τη γενικότερη δραστηριότητα των ατόμων με αναπηρία, το υπουργείο δίνει κίνητρα στις επιχειρήσεις για την προσβασιμότητα, αξιοποιώντας την ως ένα ακόμη πρόσχημα ενίσχυσης των επιχειρηματιών. Που στο κάτω κάτω εξυπηρετούν πρωτίστως και τα δικά τους συμφέροντα, βελτιώνοντας τις σχετικές υποδομές τους.

Στο τέλος, αυτό που μένει είναι η προσβασιμότητα για όσους έχουν να πληρώσουν. Γιατί, κατά τα άλλα, είτε με αναπηρία είτε χωρίς, η ενίσχυση της «ποιότητας» πληρώνεται όλο και πιο ακριβά, γίνεται όλο και πιο μακρινό όνειρο για τα λαϊκά στρώματα. Οσο για τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, αυτά απευθύνονται σε μερικές χιλιάδες και έχουν και το χαρακτήρα ενίσχυσης των «νεκρών» περιόδων των ξενοδόχων...

Η «χρήσιμη» Αλ Κάιντα...

Ακριβώς την ώρα που πρέπει, την ώρα δηλαδή που τη χρειάζονται οι μυστικές υπηρεσίες και κυβερνήσεις σε ΗΠΑ και ΕΕ, «χτυπά» η Αλ Κάιντα. Η εμφάνισή της, που προβάλλεται δεόντως από όλα τα μεγάλα ΜΜΕ της Δύσης, αξιοποιείται για να αναδειχτεί η «απειλή της τρομοκρατίας» και κυρίως για να δικαιολογηθούν νέα (αντι)τρομοκρατικά μέτρα και δεσμά σε βάρος των λαών. Αυτό ακριβώς έγινε και με τελευταία επανεμφάνιση της Αλ Κάιντα, η οποία ήρθε ως «από μηχανής θεός» για την κυβέρνηση των ΗΠΑ, που βρίσκεται σε δεινή θέση, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία του αμερικανικού λαού ζητά την απόσυρση του στρατού κατοχής από το Ιράκ. Ομως τις «ανακοινώσεις» των στελεχών της Αλ Κάιντα, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικλ Τσέρτοφ, δήλωσε ότι «προαισθάνεται»(!) νέες τρομοκρατικές επιθέσεις το καλοκαίρι μέσα στις ΗΠΑ, ενώ την ίδια στιγμή δημοσιευόταν έκθεση της CIA σύμφωνα με την οποία «η Αλ Κάιντα είναι καλύτερα προετοιμασμένη για να επιτεθεί στη Δύση»! Και αυτό παρά τον ανελέητο πόλεμο που υποτίθεται ότι έχει εξαπολύσει η καλύτερη μηχανή εδώ και κάμποσα χρόνια. Βέβαια, την απειλή της Αλ Κάιντα αξιοποιούν και οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Γερμανίας, που προωθούν την ψήφιση νέων τρομονόμων, εναρμονισμένων απόλυτα με αυτούς των ΗΠΑ...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δυναμικά στο δικό μας δρόμο

Ενα τσούρμο σειρήνες στην υπηρεσία της δικομματικής εναλλαγής, αλλά και άλλων κομμάτων του «ευρωμονόδρομου» προσπαθούν να πείσουν το λαό ότι, στο πλαίσιο μιας άγριας καπιταλιστικής αγοράς και χωρίς να θιγεί στο παραμικρό η πολιτική της έκφραση, μπορούν να υπάρξουν μέτρα και ρυθμίσεις προς όφελός του, που να απαντούν στις ανάγκες του. Πρόκειται για επιχείρηση μαζικής παραπλάνησης. Τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει και το γνωρίζουν. Οπως γνωρίζουν τη διακηρυγμένη προσήλωση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην ταχύτερη προώθηση των αντιδραστικών και βαθιά αντιλαϊκών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, παντού όπου αυτές μπορούν να εφαρμοστούν.

Αυτό που μπορεί και πρέπει να υπάρξει - και για το οποίο οι εκλογές αποτελούν μιαν ευκαιρία για δυναμική εκκίνηση - είναι ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα, πλήρως χειραφετημένο και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ. Ενα κίνημα, που θα αποκηρύξει τη συμβιβαστική λογική του ευρωμονόδρομου και δε θα αρκείται απλώς στην αμφισβήτηση αυτής ή της άλλης κυβερνητικής επιλογής, αλλά θα αμφισβητεί στο σύνολό της την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και τα κόμματα - φορείς αυτής της πολιτικής.

Ενα κίνημα ενωμένο πάνω στην παραδοχή των κοινών συμφερόντων της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς, των άλλων φτωχών επαγγελματιών, στο πλαίσιο του οποίου όλοι παλεύουν για όλους, αφού η νίκη του ενός θα είναι νίκη για όλους. Αυτή είναι η μόνη στέρεα βάση για την οικοδόμηση μιας πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας εναντίον των μονοπωλίων και των πολιτικών τους εκφραστών. Στο βαθμό που θα προχωρά η συγκρότηση ενός τέτοιου κινήματος, θα φουντώνει η ελπίδα και θα μεγαλώνουν οι δυνατότητες για περιορισμό των συνεπειών της εφαρμοζόμενης πολιτικής, για παρεμπόδιση των νέων αντιλαϊκών μέτρων που έρχονται, για απόσπαση επιμέρους κατακτήσεων. Στο βαθμό που αυτό το κίνημα βαθαίνει και αποκτά ολοένα και εντονότερα τα χαρακτηριστικά μιας πλατιάς κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας, τόσο κοντύτερα θα έρχεται η προοπτική για τη λαϊκή εξουσία.

Οι επικείμενες εκλογές δίνουν την ευκαιρία στο λαό να μιλήσει και να εκφράσει την οργή και τη δυσαρέσκειά του. Ο μαζικός απεγκλωβισμός ανθρώπων του μόχθου από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με την ταυτόχρονη ισχυροποίηση του ΚΚΕ θα είναι ο καταλύτης για τη διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού χάρτη, για τη ριζοσπαστικοποίηση κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, για την επιτάχυνση φιλολαϊκών εξελίξεων. Ενα τέτοιο εκλογικό αποτέλεσμα θα αποτελέσει καθοριστικό βήμα στην κατεύθυνση της συγκρότησης και ανάπτυξης του κοινωνικοπολιτικού μετώπου, της μόνης συμμαχίας που έχει ανάγκη ο λαός και ο τόπος, γιατί είναι το «όχημα» προς μια κοινωνία όπου οι λαϊκές ανάγκες και τα λαϊκά συμφέροντα θα πρωτεύουν.

Το ΚΚΕ αναλαμβάνει τη δέσμευση απέναντι στο λαό πως θα διαθέσει την αυξημένη εκλογική και πολιτική του δύναμη στην υπηρεσία αυτού του στόχου, για να 'ρθει η μέρα εκείνη που οι άνθρωποι του μόχθου θα έχουν τη ζωή όλη δική τους.

Κεντροαριστερά λιβανιστήρια

Πριν μερικές μέρες ο σοσιαλιστής, πρ. υπουργός της Γαλλίας Ζακ Λανγκ, πολυδιαφημισμένος και υψηλός καλεσμένος σε διάφορα συνέδρια του ΠΑΣΟΚ, παραιτήθηκε από το κόμμα της Ρουαγιάλ για να λάβει αξίωμα από τον σημερινό Γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί. Χτες ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε σε κινήσεις του Σαρκοζί ως «παράδειγμα πατριωτισμού». Ε, ρε, κατάντια εκεί στην ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία, να έχουν γίνει όλοι τους «κεντροαριστερά λιβανιστήρια» της «δεξιάς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ