ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Ιούλη 2007
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προεκλογική σημαία οι «μεταρρυθμίσεις»

Πυροδοτεί, ταυτόχρονα, τη δικομματική πόλωση προκειμένου να πείσει ότι είναι καλύτερος διαχειριστής της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής

Η υπεράσπιση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που θα συνεχιστούν και την «επόμενη τετραετία» σε συνδυασμό με την πυροδότηση της δικομματικής πόλωσης, αποτελεί το «πλαίσιο» της προεκλογικής τακτικής της κυβέρνησης με βασικό ζητούμενο ψηφιστεί ως καλύτερος διαχειριστής της κυρίαρχης πολιτικής.

Στη γραμμή αυτή κινήθηκε ο Κ. Καραμανλής στη χτεσινή ομιλία του στην ΚΕ της ΝΔ, που αν και έντονα προεκλογική δεν πρόσθεσε καμία πιο συγκεκριμένη ένδειξη για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Κατ' ιδίαν, βέβαια, τα κυβερνητικά στελέχη και οι βουλευτές εκτιμούσαν ότι οι εκλογές δεν μπορούν να πάνε πέρα από το φθινόπωρο, αλλά ο πρωθυπουργός κρατά για τον εαυτό του «το δικαίωμα» να αποφασίσει.

Αντίθετα, ο Κ. Καραμανλής ήταν ξεκάθαρος σε ό,τι αφορά τη συνέχιση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων και την «επόμενη τετραετία». Ειδικότερα στη χτεσινή του ομιλία:

-- Διατράνωσε για ακόμα μια φορά τη βούλησή του να προχωρήσει στο μονόδρομο των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, το κράτος, την παιδεία, με βασικό στόχο την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και την κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων. Παρ' όλα αυτά δε δίστασε να ισχυριστεί ότι «οι μεταρρυθμίσεις που προωθούμε παράγουν σίγουρα αποτελέσματα και όφελος για όλους τους πολίτες»..! Πρώτη κατά σειρά ανέφερε τη «μεταρρύθμιση» στην παιδεία, επισημαίνοντας ότι με τον αντιδραστικό νόμο που ψηφίστηκε «βάλαμε γερές βάσεις» και διακηρύσσοντας ότι «η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση συνεχίζεται και στην επόμενη τετραετία». Αιχμή του δόρατος θα αποτελέσει η αναθεώρηση του άρθρου 16, που τη χαρακτήρισε «επιτακτική αναγκαιότητα», ενώ ταυτόχρονα άφησε να διαφανεί ότι προσβλέπει σε στήριξη από το ΠΑΣΟΚ. Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό περιορίστηκε να επαναλάβει ότι «προετοιμάζει την επίλυση του ασφαλιστικού» την επόμενη τετραετία, αποφεύγοντας βέβαια να αναφέρει κάτι πιο συγκεκριμένο. Στο «μέτωπο» του δραστικού περιορισμού του κράτους, έδωσε ξεκάθαρο στίγμα για το κράτος που θέλει: «κράτος αρωγό και όχι χειραγωγό της ιδιωτικής πρωτοβουλίας» και επίσης «κράτος αποτελεσματικό και ικανό», αναφορά που συνδέεται περισσότερο με την ένταση της κρατικής καταστολής. Στο πρώτο σκέλος - κράτος αρωγός της ιδιωτικής πρωτοβουλίας - συμπεριέλαβε και το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Προανήγγειλε επίσης νέες αντιδραστικές αλλαγές στη διοικητική δομή λέγοντας ότι «προετοιμάζουμε, τη μεγάλη και κρίσιμης σημασίας μεταρρύθμιση στη Διοικητική Δομή της χώρας, που θα εφαρμοστεί μετά τις εκλογές».

-- Προσπάθησε να «πουλήσει» κοινωνική ευαισθησία επιδεικνύοντας τα ψίχουλα των «αυξήσεων» στις συντάξεις των αγροτών και του ΕΚΑΣ, που όμως παραμένουν συντάξεις πείνας. Αντιλαμβανόμενος ότι το «πακέτο παροχών» είναι για γέλια, φρόντισε να βάλει σε αυτό και τις θολές εξαγγελίες της επόμενης τετραετίας, όπως η δημιουργία του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, η καθιέρωση κατώτατης εθνικής σύνταξης και η επέκταση του πολυτεκνικού επιδόματος στους τρίτεκνους.

-- Ανέβασε τους τόνους της φραστικής επίθεσης κατά του ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντάς το ως «εκφραστή της αντίδρασης» και χρεώνοντάς του προσπάθεια «πόλωσης και διχασμού». Επίσης έκανε λόγο για «φύλακες του χτες» που στην προσπάθειά τους να παραπλανήσουν τους πολίτες «υπόσχονται ως αντιπολίτευση όσα αρνούνταν ως κυβέρνηση». Φρόντισε ακόμα να υπενθυμίσει ότι δεν έχουν κάνει αυτοκριτική ούτε έχουν ζητήσει συγνώμη για το έγκλημα του Χρηματιστηρίου και την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος, σε μια προσπάθεια συμψηφισμού με τα γαλάζια διαχειριστικά σκάνδαλα (π.χ. ομόλογα).

  • Γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ επανεκλέχτηκε, όπως αναμενόταν, ο Λ. Ζαγορίτης με 403 ψήφους σε σύνολο 525, ενώ ο Θ. Δαμιανός πήρε 87 ψήφους. Υπήρξαν και 35 άκυρα και λευκά. Τα 7 κοινοβουλευτικά μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου εκλέχτηκαν «διά βοής» με το επιχείρημα ότι ήταν επτά οι υποψήφιοι, ενώ στις κάλπες που στήθηκαν για τα 7 εξωκοινοβουλευτικά μέλη πρώτη αναδείχτηκε η Ντόρα Μπακογιάννη με 310 ψήφους.
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Πίστη στις αρχές του ΠΑΣΟΚ με πρότυπο τον Σαρκοζί...

Περιβόλι αντιφάσεων και βερμπαλισμών ήταν η χθεσινή ομιλία του Γ. Παπανδρέου στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Με όσα είπε έκανε φανερή την αγωνία του, την αγωνία του κόμματός του να διαφοροποιηθεί από τη ΝΔ, που όμως τον οδήγησε στο να προβάλει ως πρότυπο την πολιτική του Γάλλου Προέδρου Ν. Σαρκοζί! «Αν χρειαστεί, είπε αναφερόμενος σε ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα διαπραγματευτούμε με την ΕΕ για να έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τις μεγάλες τομές και αλλαγές που χρειάζεται η χώρα. Κάτι που για την πατρίδα του έκανε πρόσφατα ο Σαρκοζί. Σε πλήρη αντίθεση με τα όσα έκανε ο σημερινός πρωθυπουργός της χώρας».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας αναδρομή της προσέγγισης που επιδίωξε αρχικά με την κυβέρνηση της ΝΔ και τον Κ. Καραμανλή, ουσιαστικά περιέγραψε το πλαίσιο της δικομματικής σύγκλισης, που ανεξάρτητα από την όποια έκβασή της αποτελεί το περίγραμμα της πολιτικής του δικομματικής συναίνεσης. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Ξεκίνησε η κυβέρνηση της ΝΔ με αρχηγό ένα νέο πολιτικό. Δημόσια πρότεινα τη συνεννόηση και συμβολή της αντιπολίτευσης στα μεγάλα θέματα του έθνους. Στη δύσκολη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό. Στην αντιμετώπιση του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας μέσα στα πλαίσια της πορείας της Τουρκίας προς την ΕΕ. Στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς στο Δημόσιο. Στην εμπέδωση της αξιοκρατίας παντού. Σε ριζοσπαστικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Ακόμα και στην από κοινού "απογραφή" της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας».

Ομως, όπως πρόσθεσε ο Γ. Παπανδρέου, αυτή η συνεννόηση δεν υπήρξε γιατί δεν την ήθελε η ΝΔ. Ωστόσο, αντιλαμβανόμενος ότι όλα αυτά οδηγούν στην επιβεβαίωση της στρατηγικής σύγκλισης των δύο κομμάτων, έσπευσε στη συνέχεια της ομιλίας του να ...διευκρινίσει: «Οχι, σύντροφοι και συντρόφισσες, δεν είμαστε όλοι ίδιοι! Επιλέγουμε άλλον δρόμο, η ταυτότητά μας είναι διαφορετική, οι αξίες μας διαφορετικές, οι πρακτικές μας δημοκρατικές, η φιλοσοφία μας διαυγής».

Για να το αναιρέσει στη συνέχεια, δείχνοντας ότι στην ουσία η κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση δεν αφορά τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής της, αλλά κυρίως την ...αξιοπιστία της και τη ...συνέπειά της. Ετσι, για την Εκπαίδευση κατήγγειλε την κυβέρνηση, γιατί, αντί να κάνει «πραγματικές μεταρρυθμίσεις», προχωράει σε «μικροδιευθετήσεις που πάνε το εκπαιδευτικό μας σύστημα πίσω». Επίσης την κατηγόρησε για καθυστερήσεις στο Ασφαλιστικό, προβάλλοντας ότι «στην Ευρώπη, η συζήτηση για το μέλλον των ασφαλιστικών συστημάτων μαίνεται», ενώ στην Ελλάδα «η κυβέρνηση δεν υλοποιεί τις αλλαγές που ήδη έχουν ψηφιστεί από το ΠΑΣΟΚ». Το ίδιο και για τις εργασιακές σχέσεις, καθώς «στην Ευρώπη γίνεται μεγάλη συζήτηση για τις εργασιακές σχέσεις και το συνδυασμό ευελιξίας και ασφάλειας».

Εντόπισε, δε, την κριτική του για τις ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων στο ότι πούλησαν τον ΟΤΕ «για καθαρά ταμειακούς λόγους και χωρίς καμιά αναπτυξιακή προοπτική». Το ίδιο και για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο «απλά και μόνο για να καλύψουν τις ανάγκες του προϋπολογισμού». Δηλαδή, όχι στις ιδιωτικοποιήσεις της ΝΔ και ναι στις ιδιωτικοποιήσεις του ΠΑΣΟΚ, γιατί αυτές δίνουν καλύτερη προοπτική...

Αναφωνώντας το «φτάνει πια!», που, όπως είπε, ακούγεται ήδη παντού, ζήτησε «εκλογές τώρα!» και διαβεβαίωσε ότι «ξαναβρήκαμε το νήμα που ενώνει τις ιδρυτικές μας αρχές με το παρόν και το μέλλον του λαού και της πατρίδας» και έκανε λόγο για τη «νέα μεγάλη αλλαγή». Παρομοίασε ακόμα την κυβέρνηση με καταιγίδα που σαρώνει τη χώρα.

Στην Αθήνα η Α. Μέρκελ

Η πίτα των εξοπλιστικών προγραμμάτων, αλλά και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και ειδικά στο Κόσσοβο, αναμένεται να κυριαρχήσουν στη συνάντηση του Κ. Καραμανλή με την Α. Μέρκελ την ερχόμενη Παρασκευή.

Η ανακοίνωση της επίσκεψης εργασίας της Γερμανίδας καγκελάριου έγινε επίσημα χτες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης. Η Αγκελα Μέρκελ θα έχει αρχικά συνομιλίες με τον Ελληνα πρωθυπουργό, στη συνέχεια θα μιλήσει στο Ελληνογερμανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και το απόγευμα, πριν επιστρέψει στο Βερολίνο, θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρ. Παπούλια. Βασικός στόχος της επίσκεψης είναι η αύξηση του μεριδίου της Γερμανίας στα εξοπλιστικά προγράμματα (παραγγελία για «Γιουροφάιτερ», αγορά των υποβρύχιων που «γέρνουν» (Σκαραμαγκάς), άρματα μάχης, κ.ο.κ.).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ