ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
«Η ψήφος να είναι ταξική»

Από τη συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη
Από τη συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη
Παλμός και μαχητικότητα χαρακτήρισαν την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας, την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη, με κεντρικό σύνθημα την ανάγκη «διαφοροποίησης από το κοπάδι», την ανάγκη διαφοροποίησης από τα δύο μεγάλα κόμματα, που, ακολουθώντας την πολιτική της ΕΕ και των ΗΠΑ, οδηγούν τη χώρα σε τέλμα. Στη συγκέντρωση μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας, Κεμάλ Οκουγιάν, ενώ παρευρέθηκε και αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, στην οποία συμμετείχαν ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος που απηύθυνε και χαιρετισμό και ο Γιώργος Χαβατζάς, μέλος του Γραφείου περιοχής Μακεδονίας - Θράκης. Παράλληλα με τη συγκέντρωση της Κωνσταντινούπολης, έγιναν δύο ακόμα μεγάλες συγκεντρώσεις του Κόμματος στα Αδανα και τη Σμύρνη.

Ο ΓΓ του ΚΚ Τουρκίας, στην ομιλία του, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην απομόνωση του Κόμματος από τα ΜΜΕ, στην τρομοκρατία, που ασκείται στους ψηφοφόρους, καθώς τόσο το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και η αντιπολίτευση, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του Ντενίζ Μπαϊκάλ, επιχειρούν να δεσμεύσουν τους ψηφοφόρους σε πελατειακές σχέσεις. Υπογράμμισε το πρόβλημα της ανεργίας, που, αν και τα επίσημα στοιχεία τη θέλουν να περιορίζεται στο 11%, στην πραγματικότητα ξεπερνά το 25%.

Ο Κ. Οκουγιάν, αναφερόμενος στην πολιτική που ακολουθούν ΑΚΡ και CHP, έκανε λόγο για κόμματα που εκφράζουν το κεφάλαιο, απλά εμφανίζονται με διαφορετικό κοινωνικό προφίλ, ενώ στην πραγματικότητα και οι δύο ακολουθούν τις πολιτικές επιταγές της ΕΕ και των ΗΠΑ, αδιαφορώντας για τα λαϊκά προβλήματα και τις ανάγκες.

Κάλεσε το λαό της Τουρκίας να ψηφίσει ταξικά, ενισχύοντας το Κομμουνιστικό Κόμμα, καταδικάζοντας την πολιτική του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών, που καταδικάζει τη χώρα στην απόλυτη εξάρτηση, από ξένους παράγοντες, «βγαίνοντας από το κοπάδι».

Ο Θ. Κωνσταντινίδης, στο χαιρετισμό του, σημείωσε τη στήριξη του ΚΚΕ στο ΚΚ Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι «ξέρουμε πως κάθε ψήφος που ενισχύει το ΚΚ Τουρκίας είναι μια ψήφος αγωνιστική, γεμάτη αυταπάρνηση, που στηρίζει το πρόγραμμα εναλλακτικής εξουσίας και διακυβέρνησης που προτείνουν οι κομμουνιστές και ανοίγει την προοπτική γιατί το σήμερα είναι στενά δεμένο με το αύριο! Το αύριο που αντιπροσωπεύουν οι κομμουνιστές και οι σύμμαχοί τους»!

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το ΚΚΤ κατεβάζει ένα ευρύ ψηφοδέλτιο, με 550 υποψήφιους σε 85 περιφέρειες, στο οποίο συμμετέχουν 208 εργάτες.

Ενταση με το Κουρδικό

Εν τω μεταξύ χτες, σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ, η Αγκυρα ζητά «εξηγήσεις», από τις ΗΠΑ, αναφορικά με την «παράδοση αμερικανικών όπλων στους Κούρδους αντάρτες στο βόρειο Ιράκ», καθώς ξεκίνησε έρευνα, όταν αντάρτης του ΡΚΚ, που παραδόθηκε στις αρχές, δήλωσε ότι «είδε δυο αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα να ξεφορτώνουν όπλα σε στρατόπεδο του ΡΚΚ στο Ιράκ».

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Στο τραπέζι το «νέο» σχέδιο αστάθειας

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Για το λεγόμενο νέο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου ξεκίνησε χτες η συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο έχει κατηγορηματικά απορρίψει η Σερβία και για το οποίο έχει εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις η Ρωσία. Πάντως, με ενδιαφέρον αναμένεται η εισήγηση του Ρώσου πρέσβη στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσουρκίν, ο οποίος ανακοίνωσε κατά τη συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή με Δυτικούς διπλωμάτες ότι θα προτείνει σειρά αλλαγών στη συγκεκριμένη πρόταση.

Από τη μεριά του ο εκπρόσωπος της πολιτικής διοίκησης του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK) Αλεξάντρ Ιβάνκο, δήλωσε χτες ότι η διεθνής κοινότητα έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων εξελίξεων στο Κοσσυφοπέδιο και θα εφαρμοστεί σε περίπτωση μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του. Επανέλαβε επίσης ότι υποστηρίζει την υιοθέτηση ενός νέου ψηφίσματος το συντομότερο δυνατό.

Παράλληλα, επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί στην Πορτογαλία, που ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ο πρωθυπουργός της Σερβίας Βόιτσλαβ Κοστούνιτσα, για να εκφράσει τη θέση της χώρας του για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου. Σε γραπτή δήλωσή του, που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο πριν την αναχώρησή του, ο Σέρβος πρωθυπουργός τονίζει ότι δεν είναι πραγματικά προς το συμφέρον της Ευρώπης να προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα ακόμα αλβανικό κράτος στη σερβική επικράτεια, παραβιάζοντας τον καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. Προσθέτει επίσης ότι κάτι τέτοιο «θα δημιουργήσει αστάθεια στην περιοχή στο σύνολό της» και υπογραμμίζει ότι η Σερβία επιθυμεί να ξεκινήσουν άμεσα αληθινές διαπραγματεύσεις που θα έχουν βάση το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.-- Νικαραγουανοί διαδήλωσαν την Κυριακή στην πόλη Μασάγια, 28 χιλ. νοτίως της πρωτεύουσας Μανάγκουα, διαμαρτυρόμενοι για τις συνεχείς περικοπές της ηλεκτροδότησης και απαιτώντας να φύγει από τη χώρα η ληστρική ισπανική εταιρεία ηλεκτρισμού «Unin Fenosa».

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η Βρετανία θα απελάσει τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ. Επιπλέον, όπως δήλωσε ο Μίλιμπαντ, θα ανασταλούν οι συνομιλίες με τη Ρωσία για τη διευκόλυνση στην έκδοση βίζας. Η απόφαση έρχεται σαν αντίποινα για την άρνηση της Ρωσίας να εκδώσει τον Αντρέι Λουγκοβόι, κύριο ύποπτο για τον θάνατο του πρώην πράκτορα της KGB Αλεξάντερ Λιτβινένκο.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-- Η Ρωμαιοκαθολική Αρχιεπισκοπή του Λος Αντζελες κατέληξε σε συμφωνία ύψους 660 εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να διευθετήσει τις μηνύσεις για σεξουαλική κακοποίηση εις βάρος ιερέων. Περισσότερα από 500 άτομα έχουν κάνει μηνύσεις σε ιερείς για σεξουαλική κακοποίηση.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Πάνω από 14 Πακιστανοί στρατιώτες και μέλη του προσωπικού ασφαλείας σκοτώθηκαν και 40 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού, σε διαδοχικές βομβιστικές επιθέσεις την Κυριακή, στα βορειοδυτικά της χώρας.

ΣΕΟΥΛ.-- Η ΛΔ Κορέας επιβεβαίωσε την Κυριακή τη διακοπή λειτουργίας του πυρηνικού αντιδραστήρα, στη Γιονγκμπιόν.

ΝΤΑΚΑ.-- Συνελήφθη χθες η πρώην πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές, Σέιχ Χασίνα, στο σπίτι της στην Ντάκα. Η Σ. Χασίνα οδηγήθηκε στο δικαστήριο, όπου της απαγγέλθηκαν κατηγορίες για εκβιασμό και ανατρεπτική δράση. Το αίτημα αποφυλάκισης με εγγύηση απερρίφθη και προφυλακίστηκε μέχρι τη δίκη της.

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Πάνω από 10 στρατιώτες σκοτώθηκαν και 34 τραυματίστηκαν, κατά τη διάρκεια μαχών με μαχητές της οργάνωσης «Τίγρεις των Ταμίλ», την Κυριακή στη Σρι Λάνκα. Μαχητικά του στρατού βομβάρδισαν βάσεις των Ταμίλ, ανακοινώνοντας ότι προκάλεσαν το θάνατο «δεκάδων ανταρτών».

ΜΙΝΣΚ.-- Η Λευκορωσία ανακοίνωσε χτες ότι συνέλαβε 4 αξιωματούχους του στρατού που κατασκόπευαν για την Πολωνία και της έδιναν πληροφορίες σχετικά με μια κοινή αντιπυραυλική συνεργασία της χώρας με τη Ρωσία.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Υπάρχει χρόνος...

Την άποψη ότι υπάρχει χρόνος για διαπραγματεύσεις για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσόβου εξέφρασε ο Κ. Καραμανλής, δίχως ωστόσο να διαφοροποιηθεί από το σχέδιο Αχτισάρι.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε χτες στην Αθήνα με τον Κροάτη ομόλογό του Ιβο Σάναντερ, ο Ελληνας πρωθυπουργός αφού συμφώνησε ότι η ΕΕ πρέπει να έχει αυξανόμενο ρόλο στη «λύση» που θα δοθεί στο Κόσσοβο, επισήμανε δύο ακόμα παραμέτρους: «Πρώτον, ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για διαπραγματεύσεις. Αυτό σημαίνει ότι στην προσπάθεια να βρεθεί μια λύση, η οποία θα συνεισφέρει στη σταθερότητα και στη μακροπρόθεσμη προοπτική σταθεροποίησης και ειρήνης στην περιοχή, δεν πρέπει να μας απασχολεί το αν θα χρειαστούν κάποιοι μήνες παραπάνω για τη διαδικασία αυτή. Και το δεύτερο είναι ότι η αναζήτηση πρέπει να είναι για λύση τέτοια, η οποία δε θα επιβάλλεται, αλλά θα είναι αποδεκτή, ή έστω ανεκτή, απ' όλες τις πλευρές, ώστε καμία χώρα στην περιοχή να μην αισθανθεί ότι βρίσκεται σε απομόνωση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ