ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Ολα κινούνται στα μέτρα του κεφαλαίου...

Στους ρυθμούς των επιδιώξεων και απαιτήσεων των μεγαλοεπιχειρηματιών κυλά η ζωή στην Κόρινθο, με τους εργάτες, τους αγρότες και τα άλλα λαϊκά στρώματα να βλέπουν τη συνεχή χειροτέρευση των συνθηκών διαβίωσής τους

Αποψη από την κινητοποίηση που πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ για τους έξι εργάτες που έχασαν τη ζωή τους στη «Σωληνουργία Κορίνθου»
Αποψη από την κινητοποίηση που πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ για τους έξι εργάτες που έχασαν τη ζωή τους στη «Σωληνουργία Κορίνθου»
Στην Κορινθία η παρουσία ενός τμήματος του πιο ισχυρού κεφαλαίου της χώρας, τόσο ντόπιου όσο και πολυεθνικού (PEPSICO, MOTOR OIL - ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΚΑΖΙΝΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ, FULGOR, ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ μέχρι πρότινος), έχει θέσει ουσιαστικά τους όρους για τον τρόπο ανάπτυξης της περιοχής. Η πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στήριξε και στηρίζει μια ανάπτυξη που αφορά αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών.

Το αποτέλεσμα αυτής της ανάπτυξης και αυτής της πολιτικής βιώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο η εργατική τάξη, η μικρομεσαία αγροτιά και τα λαϊκά στρώματα του νομού. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εργατική τάξη, η ανεργία και οι άθλιες κι επικίνδυνες συνθήκες εργασίας αποτελούν «σήμα κατατεθέν». Την τελευταία 5ετία, μεταξύ άλλων, έκλεισε η ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΕ στέλνοντας στην ανεργία περισσότερους από 200 εργάτες. Το συσκευαστήριο αγροτικών προϊόντων ΓΚΙΛΛΑΣ, που απασχολούσε μέχρι και 300 εργάτριες, έκλεισε και, παράλληλα, φέσωσε πλήθος αγροτών που είχαν παραδώσει τα προϊόντα τους. Η αλλαντοβιομηχανία ΒΕΚΚΑ απέλυσε μέσα σε διάστημα λίγων μηνών 100 εργάτες και η κλωστοϋφαντουργία ΚΟΡΦΙΛ άλλους 60. Η πολυεθνική FULGOR προχώρησε σε σειρά απολύσεων που έφτασαν, περίπου, τις 40 την περίοδο 2005 - 2006. Το εργασιακό περιβάλλον όπως το επιβάλλουν οι πολυεθνικές και η εργοδοσία...

Εργασιακά κρεματόρια...

Στην Κόρινθο ο σκληρός πυρήνας του βιομηχανικού κεφαλαίου έχει επιβάλει δικούς του νόμους και κανόνες. Σκοτώνει και λογαριασμό ποτέ δεν πληρώνει... Οι κυβερνήσεις του δικομματισμού (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) τους αναγνωρίζουν ως εθνικούς ευεργέτες και τους καλούν ως επίτιμους καλεσμένους στις δεξιώσεις τους. Οι εργατοπατέρες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού του Εργατικού Κέντρου Κορίνθου δεν τόλμησαν σε καμία από τις περιπτώσεις που ακολουθούν να κηρύξουν ούτε μία 24ωρη απεργία. Ιδού τα εγκλήματα που μέχρι στιγμής έχουν μείνει ατιμώρητα και όπως φαίνεται θα παραμείνουν:

Σεπτέμβρης 2002: Στη ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ του Βαρδινογιάννη 3 εργάτες βρίσκουν τραγικό θάνατο από ασφυξία τη στιγμή που εκτελούσαν εργασίες καθαρισμού σε δεξαμενή αποθείωσης. Δούλευαν περισσότερες από 16 ώρες με ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας (κατέβαιναν στη δεξαμενή γλιστρώντας από τους σωλήνες αντί σκάλας). Πέντε μήνες πριν, ένας ακόμα εργάτης τινάζεται στον αέρα κατά τη διάρκεια οξυγονοκόλλησης σε δεξαμενή καυσίμων, η οποία δεν είχε καθαριστεί επαρκώς.

3 Απρίλη 2003: Στη ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ του Στασινόπουλου έξι εργάτες τινάζονται και διαμελίζονται νεκροί στον αέρα και τρεις τραυματίζονται σοβαρά από έκρηξη που σημειώθηκε σε δύο μπουκάλες ασετιλίνης και οξυγόνου. Στις μπουκάλες δεν υπήρχε βαλβίδα ασφαλείας, τα λάστιχα ήταν φθαρμένα και 4 εργάτες δεν είχαν την ανάλογη ειδικότητα.

23 Δεκέμβρη 2004: Ο ανήλικος (15 ετών) Δημήτρης Καραγιάννης βρίσκει τραγικό θάνατο καταπλακωμένος από κλαρκ που ο ίδιος οδηγούσε, στην επιχείρηση ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΛΟΥΚΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ με την επωνυμία ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ - ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ - ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ ΦΟΡΤΗΓΩΝ. Το ανήλικο αγόρι, πέρα από το γεγονός ότι δούλευε ανασφάλιστο, είχε επιφορτιστεί από τους υπεύθυνους της επιχείρησης να χειρίζεται και το κλαρκ, χωρίς φυσικά να διαθέτει το ανάλογο ειδικό δίπλωμα.

...και η αγροτιά στο απόσπασμα

Η μικρομεσαία αγροτιά στενάζει από τα χρέη και ένα τμήμα της έχει ξεκληριστεί, η γη συγκεντρώνεται σε ολοένα και λιγότερα χέρια και τα τελευταία χρόνια οι καλλιεργούμενες εκτάσεις μειώθηκαν πάνω από 220.000 στρέμματα. Η «ελεύθερη αγορά» και η «ανταγωνιστικότητα», που προβάλλονται ως πανάκεια για την αγροτιά - με αυτές τις λέξεις, θυμίζουμε, ολοκλήρωσε την πρωθυπουργική του θητεία ο Κ. Σημίτης, με την ίδια συνεχίζει ο Κ. Καραμανλής - έχουν διαμορφώσει τις τιμές στα όρια του κόστους παραγωγής. Αποκαλυπτικό παράδειγμα αυτής της πολιτικής αποτελεί το περίφημο κρασοστάφυλο «Αγιωργίτικο» - Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (μόνο στη Νεμέα παράγεται) - ένα προϊόν άκρως ανταγωνιστικό, το οποίο το 2002 πουλήθηκε από τον παραγωγό στον μεγαλέμπορα 70 λεπτά το κιλό, το 2003 στα 44 λεπτά, το 2004 και 2005 στα 40 λεπτά και το 2006 στα 35 λεπτά...

Η Υγεία στον... κλίβανο

Κλασικό παράδειγμα της εγκατάλειψης του τομέα Υγείας αποτελεί η παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Κορίνθου που εδώ και περισσότερο από τρεις μήνες σταμάτησε να κάνει εφημερίες, καθώς δεν έχει ιατρικό προσωπικό. Η κατάσταση αυτή είχε αρχίσει να διαμορφώνεται από τα τέλη του Γενάρη, όταν μια γιατρός δεν άντεξε τη δουλιά 80 συνεχόμενων ωρών και σταμάτησε την εφημερία. Εκτοτε για δέκα μέρες το μήνα έκλεισε η εφημερία, που τελικώς μονιμοποιήθηκε. Ανάλογη είναι η κατάσταση και σε άλλα τμήματα του νοσοκομείου, τα οποία υπολειτουργούν λόγω της υποχρηματοδότησης και της έλλειψης προσωπικού.

Το πόσιμο νερό στην PEPSICO

Η αποθέωση της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της περιοχής και συγκεκριμένα των πηγών πόσιμου νερού από την πολυεθνική εταιρεία PEPSICO καταδεικνύει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο το δόγμα της καπιταλιστικής εξουσίας. Τα κέρδη υπεράνω όλων. Ετσι, την ώρα που η Κόρινθος και οι γύρω από αυτή περιοχές αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με το πόσιμο νερό, καθώς έχει υψηλή σκληρότητα και άλατα πάνω από τα επιτρεπτά όρια, με αποτέλεσμα να μην πίνεται, η PEPSICO έχει δεσμεύσει για λογαριασμό της τις πηγές του Λουτρακίου στα Γεράνια Ορη από όπου αντλεί νερό και το εμφιαλώνει. Μεταξύ των κερδών μιας πολυεθνικής και της ανάγκης για υδροδότηση με κατάλληλο πόσιμο νερό δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων η λύση που προκρίνει αυτή η εξουσία είναι φανερή και δεδομένη. Το αποτέλεσμα: Οι κάτοικοι των περιοχών πληρώνουν στα σούπερ - μάρκετ και τα περίπτερα το νερό που θα έπρεπε να τους προσφέρεται δωρεάν...

«Δε δικαιούστε να διεκδικείτε»!

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Ειδικά, όταν υπάρχουν τα λόγια, τα δικά τους. Ειδικά, όταν περιγράφουν οι ίδιοι τι είναι o καπιταλισμός. Τι είναι οι πολυεθνικές. Τι είναι η εκμετάλλευση. Τι είναι η «ανταγωνιστικότητα». Τι είναι η «συναίνεση». Τι είναι ο εξαναγκασμός και η βία του εργοδότη προς τον εργάτη.

Τα εκτενή και συνάμα αποκαλυπτικά αποσπάσματα που ακολουθούν είναι από την απάντηση της πολυεθνικής εταιρείας καλωδίων FULGOR - ιταλικών συμφερόντων, που έχει εργοστάσιο και στην Κόρινθο - προς το σωματείο των εργαζομένων του εργοστασίου το 2005. Τότε, οι εργαζόμενοι έκαναν το «λάθος» να ζητήσουν αύξηση. Και έλαβαν την εξής επιστολή υπογεγραμμένη από τον κύριο Aldo Dapelo:

***

«Διάβασα τα αιτήματά σας και έμεινα έκπληκτος, βλέποντας ότι απέναντι από τα αιτήματά σας δεν υπήρχε κανένα πλάνο που θα βοηθήσει να παραχθούν τα χρήματα που εσείς ζητάτε. Τα αιτήματά σας είναι τα παλιά αιτήματα για χρήματα στον πλούσιο μπαμπά (εταιρεία), τη στιγμή που χρειάζεται να βρεθεί κουράγιο να εξαλειφθεί κάθε παράλογη πληρωμή...».

***

Στη συνέχεια σημειώνει - προς τους αδαείς εργάτες - τη γνώση που αποκόμισε ο κ. Dapelo για την πολιτική πραγματικότητα στην Ελλάδα, μέσα από τη συμμετοχή του στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ: Από τις «προτάσεις που έγιναν από τους πολιτικούς της Δεξιάς και της Αριστεράς στη συνέλευση του ΣΕΒ της 26ης Μαΐου, στην οποία έλαβα μέρος και εγώ, θα βρείτε ότι: (...) οι πολιτικοί της Δεξιάς και της Αριστεράς επιζητούν τη μέγιστη συνεργασία μεταξύ των εταιρειών και των εργαζομένων»... (σ.σ.: Μήπως χρειάζεται να μιλήσουμε για το πόσο «αριστερό» είναι αυτό το είδος της «Αριστεράς», που μέσα στον κυνισμό του ξεμπροστιάζει ο κύριος της πολυεθνικής;)

***

Και καταλήγει: «Εάν πραγματικά ενδιαφέρεστε να κάνετε πάλι ανταγωνιστική την εταιρεία σας στις Διεθνείς Αγορές πρέπει πρώτα να δημιουργήσετε μια μέγιστη παραγωγικότητα και μετά να ζητήσετε ένα μισθό ανάλογο με βελτιώσεις που θα επιτευχθούν. (...) να είστε ένα σωματείο μοντέρνο, όπως υπάρχει στην Ιρλανδία, στις Βόρειες Χώρες της Ευρώπης και σε εκείνες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Αυτό είναι το μοναδικό σύστημα για να δημιουργηθεί αύξηση μισθών, όλα τα αιτήματά σας αποκρούστηκαν από την εταιρεία για το συμφέρον σας. Να δημιουργήσετε μια νέα φιλοσοφία, όπου πριν ζητήσετε να δίνετε. Προστατεύστε την εταιρεία που είναι δική σας εναντίον όλων. Πρώτα η "Φούλγκορ" και μετά το συμφέρον των μεμονωμένων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ