Τρίτη 17 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Δε δικαιούστε να διεκδικείτε»!

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Ειδικά, όταν υπάρχουν τα λόγια, τα δικά τους. Ειδικά, όταν περιγράφουν οι ίδιοι τι είναι o καπιταλισμός. Τι είναι οι πολυεθνικές. Τι είναι η εκμετάλλευση. Τι είναι η «ανταγωνιστικότητα». Τι είναι η «συναίνεση». Τι είναι ο εξαναγκασμός και η βία του εργοδότη προς τον εργάτη.

Τα εκτενή και συνάμα αποκαλυπτικά αποσπάσματα που ακολουθούν είναι από την απάντηση της πολυεθνικής εταιρείας καλωδίων FULGOR - ιταλικών συμφερόντων, που έχει εργοστάσιο και στην Κόρινθο - προς το σωματείο των εργαζομένων του εργοστασίου το 2005. Τότε, οι εργαζόμενοι έκαναν το «λάθος» να ζητήσουν αύξηση. Και έλαβαν την εξής επιστολή υπογεγραμμένη από τον κύριο Aldo Dapelo:

***

«Διάβασα τα αιτήματά σας και έμεινα έκπληκτος, βλέποντας ότι απέναντι από τα αιτήματά σας δεν υπήρχε κανένα πλάνο που θα βοηθήσει να παραχθούν τα χρήματα που εσείς ζητάτε. Τα αιτήματά σας είναι τα παλιά αιτήματα για χρήματα στον πλούσιο μπαμπά (εταιρεία), τη στιγμή που χρειάζεται να βρεθεί κουράγιο να εξαλειφθεί κάθε παράλογη πληρωμή...».

***

Στη συνέχεια σημειώνει - προς τους αδαείς εργάτες - τη γνώση που αποκόμισε ο κ. Dapelo για την πολιτική πραγματικότητα στην Ελλάδα, μέσα από τη συμμετοχή του στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ: Από τις «προτάσεις που έγιναν από τους πολιτικούς της Δεξιάς και της Αριστεράς στη συνέλευση του ΣΕΒ της 26ης Μαΐου, στην οποία έλαβα μέρος και εγώ, θα βρείτε ότι: (...) οι πολιτικοί της Δεξιάς και της Αριστεράς επιζητούν τη μέγιστη συνεργασία μεταξύ των εταιρειών και των εργαζομένων»... (σ.σ.: Μήπως χρειάζεται να μιλήσουμε για το πόσο «αριστερό» είναι αυτό το είδος της «Αριστεράς», που μέσα στον κυνισμό του ξεμπροστιάζει ο κύριος της πολυεθνικής;)

***

Και καταλήγει: «Εάν πραγματικά ενδιαφέρεστε να κάνετε πάλι ανταγωνιστική την εταιρεία σας στις Διεθνείς Αγορές πρέπει πρώτα να δημιουργήσετε μια μέγιστη παραγωγικότητα και μετά να ζητήσετε ένα μισθό ανάλογο με βελτιώσεις που θα επιτευχθούν. (...) να είστε ένα σωματείο μοντέρνο, όπως υπάρχει στην Ιρλανδία, στις Βόρειες Χώρες της Ευρώπης και σε εκείνες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Αυτό είναι το μοναδικό σύστημα για να δημιουργηθεί αύξηση μισθών, όλα τα αιτήματά σας αποκρούστηκαν από την εταιρεία για το συμφέρον σας. Να δημιουργήσετε μια νέα φιλοσοφία, όπου πριν ζητήσετε να δίνετε. Προστατεύστε την εταιρεία που είναι δική σας εναντίον όλων. Πρώτα η "Φούλγκορ" και μετά το συμφέρον των μεμονωμένων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ