Τρίτη 17 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΕΞΑΜΕΝΟΠΛΟΙΟ «AILSA CRAIG»
Διπλό φονικό στη Ζώνη

«Εσβησαν» μέσα στη δεξαμενή, μετά από έκρηξη που προηγήθηκε, οι δύο σωληνουργοί. Θυσία στο βωμό του κέρδους, της εντατικοποίησης και της ανυπαρξίας μέτρων ασφάλειας

Η σορός του 60χρονου σωληνουργού ανάμεσα στους συναδέλφους του, μόλις έχει κατέβει από το δεξαμενόπλοιο

ΛΕΠΙΔΗΣ

Η σορός του 60χρονου σωληνουργού ανάμεσα στους συναδέλφους του, μόλις έχει κατέβει από το δεξαμενόπλοιο
«Ακλαφτους» έστειλαν εφοπλιστές και εργολάβοι άλλους δύο μεταλλεργάτες, πνίγοντας ξανά στο πένθος τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και ολόκληρη την εργατική τάξη στο Πέραμα. Το νέο διπλό φονικό, που ανέβασε τον αριθμό των νεκρών στη Ζώνη και μόνο από το 2000 τουλάχιστον στους 15, έγινε στο γκαζάδικο «AILSA CRAIG» με σημαία Παναμά της εταιρείας «World Carriers Corp.» του εφοπλιστή Φραγκίστα. Ο εργολάβος Παλαιούδης κατέβασε τους δύο μεταλλεργάτες, τον 60χρονο σωληνουργό Δημήτρη Φαμπιόλη και τον βοηθό του, τον Βασίλη Ηρακλέους, ένα 23χρονο παλικάρι, στη Νο 2 δεξαμενή του βαποριού. Η δεξαμενή ήταν «γκαζωμένη» στο φουλ. Το πιστοποιητικό απαλλαγής πετρελαιοειδών που είχε εκδοθεί επέτρεπε την εκτέλεση αποκλειστικά και μόνο εργασιών καθαρισμού. Χωρίς να γίνουν αυτές οι εργασίες γιατί ήθελαν χρόνο - και ο χρόνος είναι χρήμα για εφοπλιστή και εργολάβους - οι δύο εργάτες στάλθηκαν να εκτελέσουν σωληνουργικές εργασίες! Ακόμα και η μπαλαντέζα φωτισμού που τους είχαν προμηθεύσει ήταν επικίνδυνη. Δεν ήταν αντιεκρηκτικού τύπου, όπως επιβάλλεται σε αυτές τις συνθήκες και τα καλώδιά της - όπως αποκαλύφθηκε - ήταν γυμνά!

Αποτέλεσμα, λίγο πριν τις 10.30 το πρωί στη δεξαμενή προκλήθηκε έκρηξη, εκδηλώθηκε πυρκαγιά και οι δύο εργάτες «λαμπάδιασαν». Πάνω στο καράβι βρίσκονταν πάνω από 100 άτομα, εργάτες της Ζώνης και ναυτεργάτες και ήταν θέμα τύχης που η έκρηξη δεν είχε μεγαλύτερες διαστάσεις.

Ηταν προδιαγεγραμμένο

Από την έκρηξη ο ένας έμεινε στον τόπο. Ο δεύτερος για μισή ώρα έδινε μάχη να κρατηθεί στη ζωή. Συνομιλούσε με τους συναδέλφους του και τους πυροσβέστες που προσπαθούσαν να τους απεγκλωβίσουν. Το καράβι, που έχει κατασκευαστεί πριν 34 χρόνια, δε διέθετε τα στοιχειώδη πυροσβεστικά μέσα. Οι πρώτοι πυροσβέστες δεν κατάφεραν να φτάσουν εγκαίρως στο σημείο που βρίσκονταν οι δύο εργάτες, καθώς δεν είχαν τον κατάλληλο εξοπλισμό και από τις 20 περίπου φιάλες οξυγόνου που προσπάθησαν να στείλουν στο τάνκι αποκαλύφθηκε ότι μόνο οι 3 ήταν γεμάτες! Αλλά και αυτές τελικά δε λειτούργησαν!

Ούτε ήταν εκπαιδευμένοι για τέτοιες περιπτώσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον 60χρονο σωληνουργό ανέσυρε στις 11 το πρωί ο συνάδελφός του Στέλιος Γρηγορόπουλος. «Πήγα κάτω - είπε ο ίδιος σοκαρισμένος με βουρκωμένα μάτια - και τον βρήκα στο πρώτο ντεκ (πάτωμα) της δεξαμενής, κοκαλωμένο πάνω στη σκάλα. Προσπάθησε να βγει φαίνεται. Μπουκάλες οξυγόνου δεν είχαν ούτε οι πυροσβέστες, ούτε στο καράβι. Κανένα μέτρο προστασίας δεν υπήρχε. Ακόμα και η λάμπα φωτισμού ήταν ακατάλληλη. Λυπήθηκαν να δώσουν 10 δραχμές για να βάλουν αυτή που έπρεπε». «Είναι φονιάδες!» φώναξε με όλη του τη δύναμη.

Αφόρητη πίεση και εντατικοποίηση

Το πτώμα του 60χρονου μεταλλεργάτη το κατέβασαν με γερανό στις 11.23. Οι εργάτες που ήταν συγκεντρωμένοι ξέσπασαν με φράσεις οργισμένες. Εκείνη τη στιγμή ο Γιώργος, ένας ακόμα μεταλλεργάτης που έζησε την τραγωδία, είπε: «Από την περασμένη βδομάδα όλα προειδοποιούσαν για το κακό. Οι εργοδηγοί το μόνο που μας έλεγαν ήταν "άντε, γρήγορα". Την Παρασκευή ένας ολόκληρος γερανός που είχαν βάλει στην πλώρη, την ώρα που μετέφερε ένα κομμάτι λαμαρίνας τόνων, έπεσε. Από τύχη πρόλαβαν να φύγουν πάνω από 20 άτομα που ήταν από κάτω. Για το "γρήγορα" στην πρωραία δεξαμενή, που δουλεύουμε τώρα 25 άτομα, έχουν μία μόνο τρύπα για είσοδο και έξοδο, ενώ θα έπρεπε να ήταν δύο. Πώς θα προλάβουμε όλοι αυτοί σε περίπτωση ατυχήματος να βγούμε;».

Στην επιχείρηση απεγκλωβισμού από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν οι συνδικαλιστές των σωματείων της Ζώνης. Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Σωτήρης Πουλικόγιαννης, σκαρφαλωμένος πάνω σε όρθια λαμαρίνα και με την ντουντούκα στο χέρι, στη 1 το μεσημέρι έκανε την πρώτη ενημέρωση στους εκατοντάδες συγκεντρωμένους εργάτες. «Είναι ένα ακόμα έγκλημα σε βάρος μας. Οι εφοπλιστές για να μη χάσουν ναύλο και οι εργολάβοι να προλάβουν το χρόνο, ρίχνοντας το κόστος και με ηθικούς αυτουργούς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που θεσμοθετούν την ασυδοσία τους, σκοτώνουν εργάτες. Τους δύο συναδέλφους μας τους αντιμετώπισαν σαν αναλώσιμο υλικό, σαν να μην είχαν μέλλον, οικογένειες...». Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατούσε πάνω στο καράβι είναι και το γεγονός ότι μέχρι το μεσημέρι δεν είχε εξακριβωθεί πόσοι ακριβώς δούλευαν μέσα στο τάνκι.

Ο δεύτερος νεκρός εντοπίστηκε τελικά στις 7 το απόγευμα, όμως μέχρι αργά το βράδυ δεν είχαν καταφέρει να τον ανασύρουν.

Στο πλευρό των εργαζόμενων της Ζώνης έσπευσαν ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου, ο πρώην δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στάση εργασίας για το νέο εργατικό «ατύχημα» (2016-07-06 00:00:00.0)
Ελεύθεροι με ...εγγύηση! (2007-07-21 00:00:00.0)
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ο θάνατος των δύο εργατών (2007-07-17 00:00:00.0)
Παραλίγο τραγωδία σε Πέραμα και Σαλαμίνα (2007-06-15 00:00:00.0)
Πήγαν να τους τινάξουν στον αέρα! (2005-07-05 00:00:00.0)
Μάτωσε πάλι η Ζώνη! (1997-04-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ