Τρίτη 17 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΡΚΥΡΑ
«Καμπανάκι» η απαγόρευση δύο περιοδειών του ΚΚΕ

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη Τύπου της Αλέκας Παπαρήγα στην αίθουσα του νομαρχιακού συμβουλίου Κέρκυρας

«Θέλω να θέσω ένα στοιχείο που δεν αφορά μόνο την προεκλογική περίοδο, γιατί ακούγεται πως στην Ελλάδα η πολιτική αντιπαράθεση, η εκλογική αντιπαράθεση πρέπει να γίνεται ωραία, με επιχειρήματα, χωρίς φωνές και τα λοιπά. Ηδη μέσα σε δύο, τρεις μέρες έχω πάρει απαγόρευση να μπω ως επισκέπτρια, περιοδεύουσα σε δύο εργοστάσια, το ένα είναι στην Ελευσίνα και το άλλο είναι στην Κόρινθο»... Με αυτή την καταγγελία ξεκίνησε η Αλέκα Παπαρήγα τη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στην αίθουσα του νομαρχιακού συμβουλίου της Κέρκυρας.

Υπογράμμισε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που απαγορεύεται η είσοδος εκπροσώπου του Κοινοβουλίου, και ιδιαίτερα του ΚΚΕ, δεν είναι η πρώτη φορά που εμποδίζεται η είσοδός του στο χώρο δουλιάς. Αυτό είναι ένα μεγάλο καμπανάκι γιατί αποδεικνύει ότι εδώ και αρκετά χρόνια -αλλά χρόνο με το χρόνο γίνονται τα πράγματα χειρότερα- υπάρχει κυριολεκτικά τρομοκρατία μέσα στους χώρους δουλιάς. Και πριν απ' όλα στους ιδιωτικούς χώρους, εκεί δηλαδή που είναι ιδιωτική επιχείρηση, αλλά και σε άλλους χώρους, σε νοσοκομεία και στις πρώην ΔΕΚΟ, όπου δηλαδή έχει προκύψει ιδιωτικοποίηση. Και το θεωρούμε τρομοκρατία να απαγορεύεται η επίσκεψη ενός εκπροσώπου κόμματος να κάνει, εάν θέλετε, τον φυσιολογικό κοινοβουλευτικό έλεγχο».

Και συνέχισε: «Δε λέμε να κάνει κανείς κατάχρηση και να πηγαίνεις όλη μέρα να κάνεις περιοδείες. Μάλιστα, ζητάς άδεια για να πας. Εμείς πάντα στέλνουμε ένα χαρτί που λέει ότι επιθυμούμε να μπούμε, να επισκεφθούμε το χώρο. Μάλιστα, εάν μας πει ο εργοδότης ή ο διοικητής όχι αυτή τη μέρα, ελάτε την άλλη, αυτό κάνουμε. Παρά το γεγονός ότι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος λογικά πρέπει να γίνεται και απροειδοποίητα, χωρίς να τους λες έρχομαι, γιατί συνήθως τότε ασπρίζουν, σφουγγαρίζουν και παρουσιάζεται ένας χώρος διαφορετικός απ' ό,τι στην πραγματικότητα».

Τρομοκρατία με την απειλή της απόλυσης

Οπως επισήμανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ «τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο φόβος μέσα στους χώρους δουλιάς. Σήμερα δε χρειάζεται ούτε πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, ούτε τίποτα. Ο φόβος της απόλυσης, η πίεση, ο φόβος της μετάταξης είναι σοβαρό θέμα, το οποίο δεν προβάλλεται από τα άλλα κόμματα. Εννοείται κάθε φορά ότι το κυβερνητικό κόμμα δεν ενδιαφέρεται να το προβάλλει. Αυτό δείχνει την πορεία και την όξυνση των προβλημάτων των εργαζομένων στη χώρα μας, δείχνει ότι έχει επιδεινωθεί η θέση των εργαζομένων και ακριβώς όταν επιδεινώνεται η θέση υπάρχει και αντίδραση».

Σημείωσε ότι «προλαβαίνεται αυτή η αντίδραση με το όπλο της ανεργίας, της μετάταξης ή με την υπόσχεση... "μη μιλάς εγώ μπορώ να σε βολέψω". Δε λέω ότι είναι ένα θέμα της προεκλογικής περιόδου. Απλώς, στην προεκλογική περίοδο, που και εμείς πιο αποφασιστικά επιθυμούμε να μπούμε μέσα σε χώρους δουλιάς, έρχεται αυτή η απάντηση. Είναι κάτι που δε θα το αφήσουμε έτσι και δεν είναι μόνο θέμα προεκλογικό, διότι ξέρουμε πάρα πολύ καλά πως πολύ περισσότεροι εργαζόμενοι σήμερα από χτες, προχτές και αντιπροχτές θέλουν να αγωνιστούν, θέλουν να απεργήσουν, στο βαθμό που έχουν εξαντλήσει όλα τα άλλα όπλα. Θέλουν να αντιδράσουν, να δείξουν αυτό που πιστεύουν και ακόμα παραμένει μια αναστολή».

Οι εργαζόμενοι να συνειδητοποιήσουν τα όπλα τους

«Εμείς αυτό που ως Κόμμα επιδιώκουμε», πρόσθεσε η Αλ. Παπαρήγα, «είναι να βοηθήσουμε οι διεργασίες που υπάρχουν στη συνείδηση των εργαζομένων, και είναι θετικές, με βάση και τις εμπειρίες που έχουν, η διάθεση που υπάρχει για διεκδίκηση, για απόκρουση των χειρότερων που έρχονται, να στηριχτεί και να συνειδητοποιήσουν οι εργαζόμενοι ότι έχουν μεγάλα όπλα στα χέρια τους. Δεν τα έχουν εξαντλήσει, δεν τα έχουν χρησιμοποιήσει.

Ενωμένοι μέσα στους αγώνες και σε αγωνιστική κατεύθυνση μπορούν να αντιμετωπίσουν και την κυβέρνηση και την εργοδοσία. Αλλωστε έχει αποδειχθεί ότι το να μη μιλάς, να κάνεις πως δε βλέπεις, δεν ακούς και δε λες τίποτα, δε σε γλιτώνει ούτε από τις συνέπειες της ανεργίας, ούτε τις συνέπειες που φέρνει η προσωρινή δουλιά, ούτε οι χαμηλοί μισθοί μεγαλώνουν επειδή είσαι ένας πειθαρχικός εργαζόμενος. Ολοι οι εργαζόμενοι, είτε πειθαρχούν είτε όχι, είναι στο ίδιο τσουβάλι».

Βρώμικο παιχνίδι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με τους συμβασιούχους

Η Αλέκα Παπαρήγα, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο ζήτημα των συμβασιούχων σημειώνοντας: «Θέλουμε επίσης να εκδηλώσουμε τη συμπαράστασή μας στους απλήρωτους στο Δήμο της Κέρκυρας. Είναι ένα πανελλαδικό πρόβλημα, ήταν το μεγάλο και βρώμικο παιχνίδι που παίχτηκε προεκλογικά για τη μονιμοποίηση των 250.000 εργαζομένων. Και ακριβώς φάνηκε ότι όχι μόνο δεν πρέπει να δίνει κανείς σημασία στις προεκλογικές υποσχέσεις, δεν πρέπει να δίνει γενικά σημασία σε όποιες υποσχέσεις δίνουν κόμματα τα οποία στο πρόγραμμά τους μιλάνε περί ευρωπαϊκής ενοποίησης, παγκοσμιοποίησης, περί ανταγωνιστικότητας, παραγωγικότητας, περί ελεύθερης αγοράς, ελεύθερης οικονομίας, απελευθέρωσης της αγοράς και τα λοιπά. Αυτά αρκούν για να πουν "θα σας ρουφήξουμε το αίμα"».

Πριν τη συνέντευξη Τύπου η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον νομάρχη Κέρκυρας, Στέφανο Πουλημένο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ