ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Ιούλη 2007
Σελ. /28
Το «διαλυμένο» κράτος...

Του Τάσου Αναστασίου, από τα ΝΕΑ
Του Τάσου Αναστασίου, από τα ΝΕΑ
«Διάλυση στοιχειωδών λειτουργιών του κράτους», διαπίστωσε εμβριθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ξέχασε όμως ότι πρόκειται για το «κράτος στρατηγείο» που είχε διαμορφώσει ο «εκσυγχρονισμός» και χρησιμοποιείται για τις αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις».

Εικόνα διάλυσης, όντως, εμφανίζει το κράτος όταν πρόκειται να προστατεύσει τα δάση, αλλά αποδεικνύεται άριστα οργανωμένο όταν πρόκειται να ανοίξει δρόμους στους οικοπεδοφάγους και τους καταπατητές.

Είναι διαλυμένο όταν πρόκειται να ελέγξει τα μέτρα ασφάλειας στη Ζώνη του θανάτου στο Πέραμα, αλλά είναι πολύ καλά οργανωμένο για να καταστείλει την οργή των μεταλλεργατών στον ΟΛΠ.

Το κράτος είναι «ο μεγάλος ασθενής», κατά την προσφιλή έκφραση του Κ. Καραμανλή, όταν πρόκειται να αντιμετωπίσει «τα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη», αλλά ανταποκρίνεται περίφημα και είναι εξαιρετικά φιλικό στην εξυπηρέτηση των «επενδυτών» κεφαλαιοκρατών.

Δεν έχει λεφτά για τη δασοπροστασία, την Παιδεία, την Υγεία, αλλά βρίσκει αμέσως 1,2 δισ. ευρώ για τις χαφιεδοκάμερες και το C4Ι, αλλά και για τις νέες «αγορές του αιώνα» ΝΑΤΟικών πολεμικών αεροσκαφών, για τη «συμμετοχή» στους πολέμους στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στο Κόσσοβο.

Το πανίσχυρο κράτος στήνει παντού μηχανισμούς παρακολούθησης και καταστολής και συνθλίβει τα στοιχειώδη ατομικά δικαιώματα, αλλά δεν έχει καμία «δικαιοδοσία» πίσω από τις πύλες των εργοστασίων... Ατελείωτος ο κατάλογος των «παραδειγμάτων».

Η ουσία όμως είναι μία: Πρόκειται για το δικό τους κράτος, πανίσχυρο όταν πρόκειται να επιβάλει τα συμφέροντα των καπιταλιστών, διαλυμένο όταν πρόκειται για τη ζωή και τα δικαιώματα του λαού.

Ασφαλώς είναι «κράτος λάφυρο» για τους γαλαζοπράσινους «καβαλάρηδες» της εξουσίας, πρώτα απ' όλα όμως είναι «εργαλείο» της αντιλαϊκής πολιτικής τους. Εδώ βρίσκεται και το αληθινό πρόβλημα. Δίχως ανατροπή αυτής της πολιτικής, δίχως «τσάκισμα» αυτού του μηχανισμού, δεν απελευθερώνεται η ελπίδα...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ - ΜΗ - ΤΙΜΩΡΙΑ

ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ ΣΤΟΝ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟ... «Η καταστροφή με τη φωτιά έφτασε στην αυλή της Αθήνας προκαλώντας μπουρλότο στον κυβερνητικό εφησυχασμό, ότι η απώλεια της Πάρνηθας ήταν το τέλος. Η Πυροσβεστική πιστεύει ότι η φωτιά στον Υμηττό οφείλεται σε εμπρησμό, όμως κάτοικοι και εθελοντές μιλούν για αμέλεια, κυρίως όσον αφορά τον καθαρισμό» (από το βασικό θέμα της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ).

ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ... «Ανενόχλητοι έδρασαν χθες εμπρηστές στον Υμηττό, που αποδείχθηκε απροστάτευτος. Την πυρκαγιά ακολούθησαν τραγελαφικές καταστάσεις από την αντίδραση της κρατικής μηχανής» (από το βασικό θέμα των ΝΕΩΝ).

ΟΛΟΙ ΦΤΑΙΜΕ... «Αν δε λάβουμε άμεσα, αυστηρά μέτρα, σύντομα το "είδος" δάσος θα περιοριστεί στα απάτητα μακρινά βουνά. Καιρού βοηθούντος, περί τις 100 πυρκαγιές ξεσπούν ημερησίως. Κάποιες από αυτές σβήνουν έγκαιρα, άλλες κατακαίνε χιλιάδες στρέμματα δάσους. Είναι ένα έγκλημα χωρίς τιμωρία, τις παραμέτρους του οποίου όλοι γνωρίζουμε θαυμάσια και το οποίο όλοι αντιμετωπίζουμε ...ρεαλιστικά. Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει το βαρόμετρο του ΣΚΑΪ και της VPRC, σύμφωνα με το οποίο το 74% των Ελλήνων πιστεύει ότι δε σεβόμαστε τα δάση...» (από το βασικό θέμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ).

ΤΟ ΘΕΜΑ... «Το θέμα είναι αν αντέχει η οικονομία να έχει 5.000 δασοπυροσβέστες που να πληρώνονται και το χειμώνα. Αυτό είναι το θέμα» (Μ. Εβερτ - Δηλώσεις στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ).

«ΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ»... «Δύο αντιπυρικές στολές και ένας αντιεκρηκτικός λαμπτήρας ίσως θα αρκούσαν προκειμένου να αποφευχθεί η χθεσινή τραγωδία στο Πέραμα, με θύματα δύο εργάτες στα αμπάρια του δεξαμενόπλοιου» (Χρήστος Μανωλάς - ΝΕΑ).

...ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ: Δύο νεκροί για μερικά ευρώ: «Μία φτηνή λάμπα μπορεί να προκάλεσε το κακό. Δύο εργάτες έχασαν τη ζωή τους μέσα σε δεξαμενόπλοιο, όπου δούλευαν για να αλλάξουν λαμαρίνες» (από την πρώτη σελίδα της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΡΓΑΤΩΝ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΚΡΑΤΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ - Στις φλόγες και ο Υμηττός μετά την Πάρνηθα

ΤΑ ΝΕΑ: ΟΙ ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΑΣΑΝ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ

ΕΘΝΟΣ: ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ...ΚΑΤΑΚΑ(Η)ΜΕΝΩΝ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΟΙ ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ;

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ ΕΚΑΨΑΝ ΠΑΛΙ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ

Η ΑΥΓΗ: ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ «ΤΡΩΝΕ» ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΒΓΗΚΑΝ ΛΑΔΙ ΛΟΓΩ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΠΑΡΑΠΕΜΦΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΟΡΓΗ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΘΩΩΣΗ» ΤΗΣ ΔΕΚΑ

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΚΟΜΠΙΝΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΗΣ ΒΕΝΖΙΝΗΣ

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΡΑΒΕ ΞΗΛΩΝΕ ΜΕ ΤΙΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

«Επαγγελματικές» κατεδαφίσεις... «Την παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αίτημα την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών στο Δημόσιο. H παραπομπή, με την επίκληση του άρθρου 141 της Συνθήκης της EE, που προβλέπει την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών, αλλά και παλαιότερης απόφασης του Ευρωδικαστηρίου που χαρακτηρίζει επαγγελματικές τις συντάξεις στο Δημόσιο, ήταν αναμενόμενη. Μάλιστα, η λήψη της σχετικής απόφασης αναμενόταν για χθες. Ωστόσο, προς έκπληξη όλων, απεκαλύφθη ότι η απόφαση είχε ληφθεί ήδη από τις 27 Ιουνίου» (Οικονομική ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

...και αποχαρακτηρισμοί. «Μετά τη Χαλκιδική, ήρθε η σειρά της Καβάλας. Μετά την Ουρανούπολη, η Ακροπόταμος και η Κάριανη. Χαρακτηρισμένα δάση ή δασικές εκτάσεις αποχαρακτηρίστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στην Ουρανούπολη. Το άρθρο 2 του νόμου 998/79 εφαρμόστηκε και στην Καβάλα και το δάσος "αποδόθηκε εις την αγροτικήν εκμετάλλευσιν" - το μεγάλο βήμα πριν από την οικοπεδοποίηση. Είναι κι αυτές οι εκτάσεις στα ανταλλάγματα που δόθηκαν από την κυβέρνηση Καραμανλή στο ιερατείο της Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Ορους για τη Βιστονίδα λίμνη και την παραλίμνια περιοχή στο Πόρτο Λάγος» (Κ. Λασκαρέλιας - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

«Στρατολογίες» ΣΕΒ... «Σε συνδικαλιστικό εκπρόσωπο όλων των εργοδοτών μετατρέπεται σταδιακά ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών ο οποίος στο εξής θα ονομάζεται ΣΕΒ - Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών. Ηδη η πρώτη κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή γίνεται με την ένταξη - ανακοινώνεται και επίσημα την προσεχή Πέμπτη - στον ΣΕΒ της Ενωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας. Περίπου εκατό μεγάλες επιχειρήσεις από όλους σχεδόν τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας «περιμένουν στην ουρά» για να ενταχθούν ως μέλη του ΣΕΒ... Στη λίστα των διαφωνούντων ανήκουν ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, καθώς και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος» (Γ. Πουλερές - ΝΕΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ