ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ο αγώνας έφερε αποτέλεσμα

Σταματούν από σήμερα τις κινητοποιήσεις τους, μετά τη δέσμευση της δημοτικής αρχής για καταβολή των δεδουλευμένων τους

Ανυποχώρητοι και ενωμένοι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Δήμου Πειραιά απέδειξαν ότι όπου υπάρχουν αγώνες, υπάρχουν και θετικά αποτελέσματα. Χτες αργά το βράδυ και μετά από δύο βδομάδες αγωνιστικών κινητοποιήσεων, κατάφεραν να «σπάσουν» την αδιάλλακτη στάση της «πράσινης» δημοτικής αρχής του Δήμου Πειραιά. Συμφωνήθηκε να τους καταβληθούν τώρα οι υπερωρίες των τρεισήμισι μηνών από τους εφτά που τους οφείλονται. Τα υπόλοιπα χρήματα θα τους καταβληθούν μετά το καλοκαίρι. Η κινητοποίηση σταμάτησε, όμως οι εργαζόμενοι παραμένουν σε αγωνιστική επαγρύπνηση.

Οι εργαζόμενοι της καθαριότητας, γυρίζοντας την πλάτη στη συμβιβασμένη πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ του σωματείου τους, που είχε ταχθεί με το ...πλευρό του δημάρχου και συγκροτώντας Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, στην οποία πρωτοστάτησαν στελέχη του ΠΑΜΕ, από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο 7 και 8 Ιούλη, είχαν ξεκινήσει αποχή από την εργασία. Με την αποφασιστικότητά τους, «κουρέλιασαν» τους μηχανισμούς των εκβιασμών και της τρομοκρατίας που «έστησε» ο δήμαρχος Π. Φασούλας, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, για να ανακόψει τον αγώνα τους, επιστρατεύοντας - σε συνεργασία με την κυβέρνηση της ΝΔ - μέχρι και δυνάμεις των ΜΑΤ, εισαγγελείς για να κινήσει τα απορριμματοφόρα.

Με τον αγώνα τους, οι εργαζόμενοι έστειλαν συνολικότερο μήνυμα στον δήμαρχο, ο οποίος πλήρως ταυτισμένος με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που θέλουν την ΤΑ αντεργατικό, αντιλαϊκό μηχανισμό, επιδιώκει να παραδώσει τον τομέα της καθαριότητας στους ιδιώτες. Είναι ενδεικτικό ότι με το που εκλέχθηκε ανέθεσε, και μάλιστα χωρίς διαγωνισμό, σε ιδιωτική εταιρεία το τμήμα της καθαριότητας που αφορούσε τα βαρέα αντικείμενα.

Την ανάγκη έντασης του αγώνα και συντονισμού της δράσης τους με τους εργαζόμενους των άλλων δήμων, ανέδειξαν χθες στελέχη της ΔΑΣ ΟΤΑ και της Συντονιστικής Επιτροπής Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στους εργαζόμενους του Δήμου Πειραιά. Να σημειωθεί ότι σήμερα συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας (ΠΟΕ ΟΤΑ), όπου η ΔΑΣ ΟΤΑ θα θέσει το ζήτημα στην κατεύθυνση οργάνωσης των κινητοποιήσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ «ΖΩΝΗΣ»
Απάντηση στο απαράδεκτο δημοσίευμα της «Αυγής»

«Απαράδεκτο» και «προβοκατόρικο» χαρακτηρίζουν τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΑΥΓΗ» στις 17 Ιούλη, το οποίο αναφερόμενο στο διπλό έγκλημα που έγινε στο δεξαμενόπλοιο «AILSA CRAIG», έριχνε ουσιαστικά τις ευθύνες στις 5μελείς μεικτές Επιτροπές Ελέγχου που έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι και παρουσίαζε το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά να έχει ...«λόγο» στη διαδικασία ανάθεσης εργασιών στους εργολάβους της Ζώνης!

Σε δελτίο Τύπου - καταγγελία που από κοινού υπογράφουν το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, οι Ενώσεις Αμμοβολιστών - Καθαριστών και Μετάλλου Σαλαμίνας και τα Σωματεία Ηλεκτρολόγων Πλοίων και Ναυπηγοξυλουργών επισημαίνεται ότι με το δημοσίευμα αυτό «επιχειρείται να καταλογιστούν ευθύνες στους εργαζόμενους και μάλιστα στους εκπροσώπους τους (μέλη της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά) για το νέο έγκλημα που συντελέστηκε» «και στοίχισε τη ζωή σε δύο ακόμα συναδέλφους μας, βγάζοντας "λάδι" την εργοδοσία και συγκαλύπτοντας τις ευθύνες των εφοπλιστών».

«Παραπληροφορεί η εφημερίδα - σημειώνεται στην ανακοίνωση των συνδικάτων - με τον πλέον χυδαίο τρόπο όταν ισχυρίζεται ότι οι 5μελείς Επιτροπές που έχουν θεσπιστεί για την τήρηση των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας είναι αυτές που κάνουν τον έλεγχο και δίνουν την άδεια για να ξεκινήσουν οι εργασίες κάτι το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Οσο για την επίθεση στο Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά υπογραμμίζουν ότι το δημοσίευμα προσπαθεί να το «παρουσιάσει με τον πλέον βρώμικο τρόπο», «ως μαφία που νέμεται το χώρο και με άλλους παράγοντες βοηθάει στο να κλείνονται οι δουλιές στο Πέραμα». Και αυτά, για ένα Συνδικάτο που έχει γράψει τη δική του ιστορία, μέσα από ταξικούς αγώνες έχει αποσπάσει σημαντικότατες κατακτήσεις και «συσπειρώνει το σύνολο των εργαζομένων ακόμα και στις σημερινές εποχές που το κίνημα βρίσκεται σε ύφεση».

«Αν μη τι άλλο - σημειώνουν τα συνδικάτα - από μια εφημερίδα που θέλει να απευθύνεται σε αριστερούς, περιμέναμε μια διαφορετική στάση και όχι την πλήρη ταύτισή της με τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των εφοπλιστών και της εργοδοσίας που με μανία μάχονται εδώ και χρόνια να διαλύσουν τα Σωματεία της Ν/Ζώνης και τις 5μελείς Μεικτές Επιτροπές Ελέγχου οι οποίες μπαίνουν εμπόδιο στα σχέδιά τους. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι αυτό το κάνουν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και τα ΜΜΕ που τα εκπροσωπούν».

«Εμείς - καταλήγουν τα συνδικάτα - σε όλα αυτά απαντάμε με ενότητα και κοινούς αγώνες» και ζητούν από το «ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ» να πάρει επίσημα θέση για το αν ταυτίζεται ή όχι με το βρώμικο αυτό άρθρο.

Καταδικάζουν το έγκλημα τα συνδικάτα

Εγινε χτες η κηδεία του 60χρονου Δημήτρη Φαμπιόλη ενώ σήμερα κηδεύεται και ο 23χρονος Βασίλης Ηρακλέους

Ο επίλογος του τραγικού θανάτου των δύο σωληνουργών που την περασμένη Δευτέρα 17 Ιούλη κάηκαν ζωντανοί μέσα στη δεξαμενή του γκαζάδικου «AILSA CRAIG» στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, άρχισε να γράφεται από χτες το μεσημέρι οπότε έγινε η κηδεία του 60χρονου Δημήτρη Φαμπιόλη στο Τρίτο Νεκροταφείο. Στο Α' Νεκροταφείο θα γίνει σήμερα το μεσημέρι η κηδεία του 23χρονου παλικαριού Βασίλη Ηρακλέους.

Στο μεταξύ, στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά εξακολουθούν να κρατούνται ο εργολάβος Ν. Παλαιούδης, ο πλοίαρχος του πλοίου και ο Τεχνικός Ασφαλείας και θα παραμείνουν εκεί μέχρι την απολογία τους.

Ταυτόχρονα, συνεχίζουν να καταφτάνουν καταγγελίες από κλάδους εργαζομένων για το διπλό έγκλημα στη Ζώνη. Την αγανάκτηση των εργαζομένων του κλάδου εκφράζουν με κοινή ανακοίνωσή τους, τα Διοικητικά Συμβούλια του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού Αθηνών και του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας. Καταγγέλλουν τους ηθικούς αυτουργούς αυτών των εγκλημάτων, τα κόμματα του κεφαλαίου (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) και καλούν τους εργαζόμενους να απαντήσουν με ένταση της ταξικής πάλης και τη διεκδίκηση αιτημάτων που θα διασφαλίζουν ότι θα παίρνονται ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά, επισημαίνοντας ότι οι δύο εργάτες έπεσαν και αυτοί θύματα της εγκληματικής πολιτικής που εφαρμόζουν όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αυξάνοντας τα κέρδη των εφοπλιστών.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ «ΚΑΖΗ»
Επιμένουν αγωνιστικά

Απεργοί μπροστά στην πύλη του εργοστασίου
Απεργοί μπροστά στην πύλη του εργοστασίου
Καθολική ήταν και πάλι η συμμετοχή των εργαζομένων, στο εργοστάσιο του «ΚΑΖΗ» στο Κρυονέρι, στη νέα 24ωρη απεργία που έγινε χτες με απόφαση του σωματείου για τη διεκδίκηση της άμεσης καταβολής των δεδουλευμένων τους. Οι εργαζόμενοι φθάνουν στο εργοστάσιο του Κρυονερίου τους 120 και πολλοί από αυτούς έχουν να πληρωθούν μέχρι και επτάμισι μήνες. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στη μονάδα της επιχείρησης στα Οινόφυτα, ενώ εκτιμάται ότι η εργοδοσία οφείλει στους εργαζόμενους συνολικά, πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ.

Από μόνη της η συμμετοχή των εργαζομένων αποτελεί απάντηση και στην προχτεσινή προσπάθεια του εργοδότη να τους εκβιάσει λέγοντας ότι για να πάρουν λεφτά θα πρέπει να επιστρέψουν στη δουλιά. Αλλά και στην προσπάθειά του να χτυπήσει την απεργιακή κινητοποίηση έξω από την πύλη του εργοστασίου δίνοντας εντολή στα πούλμαν να μη μεταφέρουν τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι αν δεν πληρωθούν μέχρι και το τέλος της βδομάδας θα προχωρήσουν σε Γενική Συνέλευση την επόμενη Δευτέρα για τον προγραμματισμό νέων κινητοποιήσεων. Επίσης, την επόμενη βδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση με την εργοδοσία και το υπουργείο Εργασίας.

Κινητοποίηση στο ΚΑΤ

Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο ΚΑΤ οργανώνουν σήμερα το πρωί, ώρα 8 πμ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο προαύλιο του νοσοκομείου για την έλλειψη προσωπικού. Ζητούν την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των εκρηκτικών αναγκών.

Οι εργαζόμενοι ετοιμάζουν νέα κινητοποίηση την ερχόμενη Τρίτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ