ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ»
Δύο νεκροί και ένας τραυματίας

Ενας 57χρονος οδηγός φορτηγού στην Καβάλα και ένα παλικάρι 21 ετών, φοιτητής που εργαζόταν εποχικά, έρχονται να προστεθούν στη λίστα όσων έχουν θυσιαστεί στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και του κέρδους, φθάνοντας στους 68 τους νεκρούς εργάτες από τις αρχές του 2007, σύμφωνα μόνο με τα στοιχεία που διαθέτει ο «Ρ». Επίσης χθες ένας εργαζόμενος υπέστη σοβαρά εκτεταμένα εγκαύματα στη ΛΑΡΚΟ.

Την περασμένη Παρασκευή 13 Ιούλη στα έργα της επέκτασης του νέου λιμανιού στη Νέα Καρβάλη Καβάλας, η πρόσχωση δεν άντεξε το βάρος του φορτηγού το οποίο ανατράπηκε και έπεσε στη θάλασσα. Λίγα λεπτά αργότερα, ανασύρθηκε νεκρός ο 57χρονος οδηγός του (άλλα στοιχεία του δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά). Ο εργαζόμενος είχε κάνει μόνο δύο μεροκάματα στην εταιρεία «Θόλος» (θυγατρική της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ). Σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Καβάλας του ΠΑΜΕ απαιτεί οι υπεύθυνοι για το θανατηφόρο να έρθουν αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη και καταγγέλλει ως ηθικούς αυτουργούς τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που με την πολιτική τους οπλίζουν το χέρι της εργοδοσίας.

Το δεύτερο θανατηφόρο συνέβη προχθές το απόγευμα στην Βιομηχανική Ζώνη της Τρίπολης, σε επιχείρηση που κατασκευάζει τσιμεντοσωλήνες και τσιμεντόλιθους. Οπως καταγγέλλει το Παναρκαδικό Συνδικάτο Τεχνεργατών Οικοδόμων, ο 21χρονος φοιτητής Παναγιώτης Τερζάκης χτυπήθηκε από το κλαρκ που οδηγούσε με αποτέλεσμα το θάνατό του. Ο φοιτητής, που δούλευε στην επιχείρηση την καλοκαιρινή περίοδο για να συμβάλει στο οικογενειακό εισόδημα, δεν είχε άδεια χειρισμού και ήταν ανασφάλιστος!

Τέλος, χθες στη ΛΑΡΚΟ, στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, ο 30χρονος Βασίλης Γιαννάκης, συντηρητής, εργαζόμενος στην εργολαβική εταιρεία ΜΕΣΚΑ, κάηκε σε πολλά μέρη του σώματός του από εκτόνωση Ηλεκτροκαμίνου. Ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ
Θολώνει τα νερά και στήνει «διάλογο»

Ετοιμάζουν νέα αύξηση των ορίων ηλικίας προειδοποιεί το ΠΑΜΕ και καλεί τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα και επιφυλακή

Την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την ασφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία στην πραγματικότητα ανοίγει το δρόμο για σοβαρές ανατροπές σε βάρος των δικαιωμάτων τους, αλλά και τις ευθύνες που έχουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ γι' αυτήν την εξέλιξη, καταγγέλλει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο και καλεί τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα και επιφυλακή.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση - όπως προέκυψε και από τη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Απασχόλησης Β. Μαγγίνα με αντιπροσωπείες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ - ενώ έχει εκφράσει την πολιτική της πρόθεση να προχωρήσει σε νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, κρύβει τα χαρτιά της, περιμένει πρώτα να γίνουν οι εκλογές και παραπέμπει σε «διάλογο» μετά απ' αυτές.

Αμέσως μετά τη συνάντηση που είχαν χτες αντιπροσωπείες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ με τον υπουργό Απασχόλησης, ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, κάλεσε τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε επιφυλακή και υπογράμμισε ότι ετοιμάζεται ένας νέος «κοινωνικός διάλογος» ανάλογος με αυτούς που στήθηκαν το 1992 από τη ΝΔ και το 2002 από το ΠΑΣΟΚ, απ' όπου προέκυψαν οι γνωστοί αντιασφαλιστικοί νόμοι. Ο συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ προειδοποίησε ότι - όπως προέκυψε και από τη συνάντηση - ετοιμάζεται νέα αύξηση των ορίων ηλικίας και χτύπημα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και ειδικά των γυναικών.

Παράλληλα, οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ προσφέρθηκαν προς την κυβέρνηση να διαμορφώσουν «κοινό πλαίσιο» επιχειρημάτων μαζί της για να παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Βέβαια, αυτό, σε τίποτα δεν τις απαλλάσσει από τις τεράστιες ευθύνες που φέρουν και αυτές - και πολύ περισσότερο τα δύο μεγάλα κόμματα - για τις αρνητικές εξελίξεις και στο θέμα του Ασφαλιστικού των δημοσίων, αφού υπεραμύνονται της ευρωπαϊκής καπιταλιστικής ολοκλήρωσης και της εμβάθυνσής της. Μια εμβάθυνση που αναπόφευκτα φέρνει ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση και συνάμα απαιτεί μια σειρά αρμοδιότητες να περάσουν στα ευρωπαϊκά όργανα. Οπως ακριβώς δηλαδή διεκδικεί η Κομισιόν με την προσφυγή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την ασφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων, με τον ισχυρισμό ότι αυτή δεν ανήκει στη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, αλλά στα επαγγελματικά ταμεία και ως εκ τούτου πρέπει να έχει λόγο αυτή.

Εννοείται πως σε μια τέτοια περίπτωση, η υπαγωγή δηλαδή της Κοινωνικής Ασφάλισης των δημόσιων υπαλλήλων στα «επαγγελματικά ταμεία» θα έφερνε τα «πάνω - κάτω», θα έσπρωχνε προς την ιδιωτικοποίηση, αφού οι συντάξεις των δημοσίων θα έπαυαν να έχουν την κάλυψη του κράτους και, αργά ή γρήγορα, θα τεθεί ζήτημα για το σύνολο των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο Δημόσιο. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι και χτες ο υπουργός Απασχόλησης απέφυγε να απαντήσει αν η κυβέρνηση είναι κατά της αύξησης των ορίων ηλικίας και παρέπεμψε στο διάλογο που θα γίνει μετά τις εκλογές.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Συμπαιγνία σε βάρος των γυναικών

Πρόσχημα για την αφαίρεση ασφαλιστικών δικαιωμάτων η παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, υπογραμμίζει, σε Ερώτησή του προς την Κομισιόν, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

Την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ασκήσει προσφυγή κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο δημόσιο τομέα, ανέδειξε, με Ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

Με παρασκηνιακές ενέργειες, - σημειώνει ο ευρωβουλευτής - η ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησαν, μέρες τώρα, να αποκρύψουν την προσφυγή και τις δυσμενείς συνέπειές της για τους εργαζόμενους. Με την προσφυγή της, η Επιτροπή ζητάει την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών που εργάζονται στο δημόσιο τομέα, με επιχειρήματα ότι η σύνταξη των εργαζομένων του Δημοσίου δεν εντάσσεται στην Κοινωνική Ασφάλιση, αλλά συνιστά επαγγελματική ασφάλιση και ότι η διαφοροποίηση των ορίων ηλικίας δεν αποτελεί θετική διάκριση υπέρ των γυναικών, γιατί δεν αφορά την «επαγγελματική τους σταδιοδρομία»!

Η προσφυγή της Επιτροπής αποδεικνύει ότι η «ισότητα των φύλων» χρησιμοποιείται από την ΕΕ σαν πρόσχημα για την αφαίρεση κατακτήσεων των γυναικών. Συνιστά συμπαιγνία σε βάρος των εργαζομένων, ώστε να χρησιμεύσει ως «δικαιολογία» των ελληνικών κυβερνήσεων για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών. Ανοίγει το δρόμο για τη νέα επίθεση που προετοιμάζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όποιος από τους δύο κι αν είναι κυβέρνηση, στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων με πρώτο βήμα την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, αποκαλύπτοντας την αντεργατική συμπαιγνία ΕΕ - κυβέρνησης καλεί την Επιτροπή να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις, και ερωτά αν η Επιτροπή θεωρεί ότι «η σύνταξη των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα δεν εντάσσεται στην Κοινωνική Ασφάλιση, αν εκτιμά ότι η διαφορά στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης δε συνιστά θετική διάκριση υπέρ των γυναικών, που δικαιολογείται από τη δυσμενή και ανισότιμη θέση τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή, ιδιαίτερα στον τομέα της απασχόλησης και, τέλος, αν πιστεύει ότι η εξίσωση των ορίων ηλικίας στο δημόσιο τομέα πρέπει να γίνει με την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στα 65 έτη ή, αντίθετα, με τη μείωση του ορίου ηλικίας των ανδρών στα 60 έτη;».

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Τιμούν τη μνήμη και το παράδειγμά της

Στην πύλη του εργοστασίου της ΕΤΜΑ θα βρεθούν την επόμενη Πέμπτη 26 Ιούλη εργαζόμενοι και νεολαίοι για να τιμήσουν τη μνήμη της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου. Στο σημείο όπου 27 χρόνια πριν, τραμπούκοι της εργοδοσίας δολοφονούσαν εν ψυχρώ την 21χρονη ΚΝίτισσα και φοιτήτρια της Παντείου, που μαζί με συντρόφους της από την Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ και την Αχτίδα ΑΕΙ της ΚΟΑ πραγματοποιούσαν εξόρμηση στους εργαζόμενους με θέμα τη λιτότητα, την ανεργία και τις απολύσεις. Η εκδήλωση θα γίνει στις 7.30 το απόγευμα (συμβολή Αγίας Αννης και Ιερά Οδός) και διοργανώνεται από την Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού και Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας Αθήνας και το Σύλλογο Φοιτητών Παντείου καλώντας τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος. Ανάλογο κάλεσμα απευθύνει και η ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ