ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι διακοπές είναι δικαίωμα!

Σήμερα η συνέντευξη Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Για το δικαίωμα της νεολαίας στις διακοπές, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ καλεί σε συνέντευξη Τύπου σήμερα, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα της ΚΟΑ του ΚΚΕ (Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου). Ο Γιάννης Πρωτούλης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, θα παρουσιάσει τις θέσεις της Οργάνωσης και τις σχετικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το επόμενο διάστημα, με σύνθημα «Οι διακοπές και η ξεκούραση δεν είναι πολυτέλεια... Είναι δικαίωμα»!

Η αυριανή μέρα θα είναι μέρα πανεξόρμησης, με την ανακοίνωση της ΚΝΕ, στα λιμάνια όλης της χώρας, καλώντας τη νεολαία να διεκδικήσει το δικαίωμά της στις διακοπές και την ξεκούραση. Καθώς τα στοιχεία αποδεικνύουν πως όλο και περισσότεροι νέοι δεν μπορούν να πάνε διακοπές. «Η πολιτική τους μας στερεί και μας περιορίζει τον ελεύθερο χρόνο! Ασφυκτιούμε στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, στους εργασιακούς μας χώρους... Οι διακοπές και το δικαίωμα στην αναψυχή είναι κατάκτηση της εργατικής τάξης όπως το 8ωρο, η ασφάλιση. Θέλουν να μας τα πάρουν πίσω ΟΛΑ. Οι αιτίες δεν είναι άχρωμες. Αντιθέτως έχουν τη διχρωμία, μπλε και πράσινο του δικομματισμού. Μέσα από τα προγράμματά τους θεοποιείται η "ευελιξία στην αγορά εργασίας", το ελαστικό ωράριο, αλλά και η δουλιά νύχτα με νύχτα. Παράλληλα, οι μισθοί ανέχειας της αύξησης των 77 λεπτών σε συνδυασμό με τις αυξήσεις σε μετακίνηση και διαμονή, χτυπούν διπλά το δικαίωμα στην ξεκούραση και τις διακοπές μας. Καταδίκασε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που μας θέλουν ευέλικτους», όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΚΝΕ.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ολοήμερες πανεξορμήσεις στο λιμάνι

Ολοήμερες πανεξορμήσεις στο λιμάνι του Πειραιά αρχίζουν από τα ξημερώματα αυτής της Παρασκευής 20 Ιούλη οι δυνάμεις της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ. Οι εξορμήσεις αυτές θα γίνονται κάθε Παρασκευή για όσο διαρκεί η τουριστική περίοδος, προκειμένου να ενημερωθεί το επιβατικό κοινό για τις αιτίες της δραματικής εικόνας που εμφανίζουν οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, αλλά και για την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ. Σε αυτή την εξόρμηση θα συμμετέχουν ο Γιώργος Τούσσας, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, η Ελπίδα Παντελάκη και η Βέρα Νικολαΐδου, βουλευτές του Κόμματος.

Ηδη έχει ετοιμαστεί τετρασέλιδο φυλλάδιο στο οποίο απευθύνεται το κάλεσμα: «Τώρα κάνε το βήμα, ψήφισε το ΚΚΕ», «Με την ψήφο σου διεκδίκησε: Ασφαλή σύγχρονα πλοία, δραστική μείωση της τιμής των εισιτηρίων των επιβατών και των ναύλων των οχημάτων, καθημερινή απρόσκοπτη σύνδεση των νησιών με όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και μεταξύ των νησιών για όλη τη διάρκεια του χρόνου, ναυτεργάτες με μισθούς και συντάξεις, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους». Και καταθέτοντας την πρόταση του ΚΚΕ, υπογραμμίζεται: «Μόνο όταν η εξουσία περάσει στα χέρια των λαϊκών δυνάμεων, τα πλοία γίνουν λαϊκή περιουσία, μόνο όταν η οικονομία και η ναυτιλία αναπτύσσονται με κριτήριο την ευημερία του λαού, θα μπορέσουν οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες να εκπληρώσουν τον κοινωνικό τους ρόλο. Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να συγκροτηθεί και να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο Εθνικός Οργανισμός Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, με εργατικό - κοινωνικό έλεγχο, ώστε να οργανωθεί η ακτοπλοΐα προς όφελος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων».

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Με σφραγίδα της ΕΕ η τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς

Με τη σφραγίδα της ΕΕ επεκτείνονται τα μέτρα τρομοκράτησης των εργαζομένων που παίρνουν οι επιχειρήσεις, όπως προκύπτει από απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε Ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Διαμάντως Μανωλάκου, σχετικά με τα μέτρα παρακολούθησης και συλλογής προσωπικών, ακόμα και βιομετρικών δεδομένων των εργαζομένων στους χώρους δουλιάς.

Στην Ερώτησή της, η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ αναφερόταν στην επέκταση και γενίκευση της εγκατάστασης ηλεκτρονικών συστημάτων παρακολούθησης των εργαζόμενων μέσα στους χώρους δουλιάς, υπό την επίφαση των λόγων ασφαλείας, προκειμένου να παγιωθεί κλίμα τρομοκρατίας ανάμεσα στους εργαζόμενους, ελέγχοντας και εντείνοντας την εντατικοποίηση της εργασίας, παρακολουθώντας την κοινωνική συμπεριφορά και τη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων. Κανείς δε γνωρίζει ποια είναι η χρήση των ηλεκτρονικών αρχείων που τηρούνται από την παρακολούθηση από πλευράς των εργοδοτών.

Δεδομένων των παραπάνω, η Δ. Μανωλάκου καλούσε την Επιτροπή να τοποθετηθεί «με βάση το γεγονός ότι η παρακολούθηση είναι παράνομη και πλήττει βασικά δημοκρατικά δικαιώματα και προσωπικά δεδομένα των εργαζομένων, αν καταδικάζει τις ενέργειες αυτές των επιχειρήσεων και αν προτίθεται να λάβει μέτρα για την αφαίρεση των συστημάτων παρακολούθησης και τη διασφάλιση της ελευθερίας της συνδικαλιστικής δράσης στους χώρους δουλιάς».

Στην απάντησή της, η Κομισιόν σπεύδει να υπενθυμίσει ότι η τρομοκράτηση των εργαζομένων, με ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης αποτελεί κομμάτι της πολιτικής της, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «η οδηγία 95/46/ΕΚ παρέχει το νομικό πλαίσιο για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων στην ΕΕ και εκθέτει συγκεκριμένους κανόνες, προκειμένου να προστατεύονται τα δικαιώματα των ατόμων».

Συνεχίζοντας, επισημαίνει ότι «η οδηγία είναι γενικού χαρακτήρα και δεν περιέχει, κατ' αρχήν, ειδικές διατάξεις για τον τομέα της απασχόλησης. Ωστόσο, οι διατάξεις της έχουν πλήρη εφαρμογή σε κάθε τύπο αυτοματοποιημένης ή μη αυτοματοποιημένης επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων, μεταξύ των οποίων οι πρακτικές παρακολούθησης με κάμερες, οι ηλεκτρονικές κάρτες πρόσβασης ή η επεξεργασία των βιομετρικών δεδομένων των εργαζομένων».

Προσπαθώντας δε να θολώσει τα νερά, η Κομισιόν αναφέρει ότι «η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων πρέπει να είναι σύννομη και θεμιτή, τα δεδομένα να συλλέγονται για καθορισμένους σαφείς και νόμιμους σκοπούς, να είναι κατάλληλα, συναφή προς το θέμα και όχι υπερβολικά σε σχέση με τους σκοπούς για τους οποίους συλλέγονται».

Δραστηριότητες μελών του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

-- Σήμερα Πέμπτη 19/7, στις 2 μ.μ., τη Δημοτική Αστυνομία Αθήνας θα επισκεφθεί αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Σπύρο Χαλβατζή.

-- Αύριο, Παρασκευή 20/7, στις 12 μ. στο Μενίδι, τη φαρμακοβιομηχανία «ΚΛΕΒΑ ΑΦΒΕΕ» θα επισκεφθεί αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Σπύρο Χαλβατζή, όπου θα γίνει ομιλία σε συγκέντρωση.

-- Το Σάββατο 21/7, σε πολιτική συγκέντρωση στον Κάραβο Αλιβερίου, στις 9.30 μ.μ., θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ