Πέμπτη 19 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Με σφραγίδα της ΕΕ η τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς

Με τη σφραγίδα της ΕΕ επεκτείνονται τα μέτρα τρομοκράτησης των εργαζομένων που παίρνουν οι επιχειρήσεις, όπως προκύπτει από απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε Ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Διαμάντως Μανωλάκου, σχετικά με τα μέτρα παρακολούθησης και συλλογής προσωπικών, ακόμα και βιομετρικών δεδομένων των εργαζομένων στους χώρους δουλιάς.

Στην Ερώτησή της, η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ αναφερόταν στην επέκταση και γενίκευση της εγκατάστασης ηλεκτρονικών συστημάτων παρακολούθησης των εργαζόμενων μέσα στους χώρους δουλιάς, υπό την επίφαση των λόγων ασφαλείας, προκειμένου να παγιωθεί κλίμα τρομοκρατίας ανάμεσα στους εργαζόμενους, ελέγχοντας και εντείνοντας την εντατικοποίηση της εργασίας, παρακολουθώντας την κοινωνική συμπεριφορά και τη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων. Κανείς δε γνωρίζει ποια είναι η χρήση των ηλεκτρονικών αρχείων που τηρούνται από την παρακολούθηση από πλευράς των εργοδοτών.

Δεδομένων των παραπάνω, η Δ. Μανωλάκου καλούσε την Επιτροπή να τοποθετηθεί «με βάση το γεγονός ότι η παρακολούθηση είναι παράνομη και πλήττει βασικά δημοκρατικά δικαιώματα και προσωπικά δεδομένα των εργαζομένων, αν καταδικάζει τις ενέργειες αυτές των επιχειρήσεων και αν προτίθεται να λάβει μέτρα για την αφαίρεση των συστημάτων παρακολούθησης και τη διασφάλιση της ελευθερίας της συνδικαλιστικής δράσης στους χώρους δουλιάς».

Στην απάντησή της, η Κομισιόν σπεύδει να υπενθυμίσει ότι η τρομοκράτηση των εργαζομένων, με ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης αποτελεί κομμάτι της πολιτικής της, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «η οδηγία 95/46/ΕΚ παρέχει το νομικό πλαίσιο για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων στην ΕΕ και εκθέτει συγκεκριμένους κανόνες, προκειμένου να προστατεύονται τα δικαιώματα των ατόμων».

Συνεχίζοντας, επισημαίνει ότι «η οδηγία είναι γενικού χαρακτήρα και δεν περιέχει, κατ' αρχήν, ειδικές διατάξεις για τον τομέα της απασχόλησης. Ωστόσο, οι διατάξεις της έχουν πλήρη εφαρμογή σε κάθε τύπο αυτοματοποιημένης ή μη αυτοματοποιημένης επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων, μεταξύ των οποίων οι πρακτικές παρακολούθησης με κάμερες, οι ηλεκτρονικές κάρτες πρόσβασης ή η επεξεργασία των βιομετρικών δεδομένων των εργαζομένων».

Προσπαθώντας δε να θολώσει τα νερά, η Κομισιόν αναφέρει ότι «η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων πρέπει να είναι σύννομη και θεμιτή, τα δεδομένα να συλλέγονται για καθορισμένους σαφείς και νόμιμους σκοπούς, να είναι κατάλληλα, συναφή προς το θέμα και όχι υπερβολικά σε σχέση με τους σκοπούς για τους οποίους συλλέγονται».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κανονισμός PRÜM II»: Γιγάντωση του ευρωενωσιακού φακελώματος σε βάρος του λαού (2024-02-13 00:00:00.0)
Σύλληψη επιχειρηματία για κάμερες στις τουαλέτες (2023-12-12 00:00:00.0)
Απόφαση για παράνομη χρήση βιομετρικών σε χώρο δουλιάς (2007-08-14 00:00:00.0)
Φέρνουν το βιομετρικό φακέλωμα (2005-04-29 00:00:00.0)
«Ευρωφακέλωμα» με βιομετρικά στοιχεία (2004-02-19 00:00:00.0)
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ - ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΠΑΤΡΑΣ (ΔΕΥΑΠ) (2000-01-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ