Πέμπτη 19 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
Πόλη των σκουπιδιών, των πλημμυρών και των σεισμοπαθών

Η εργατούπολη των Ανω Λιοσίων αποτελεί μία από τις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές της Αττικής και, δεν είναι τυχαίο, ότι εδώ και χρόνια στην περιοχή αυτή εφαρμόστηκε πρώτα απ' όλα με τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κάθε αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική και από τις δύο κυβερνήσεις, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Και μπορεί τα Ανω Λιόσια να είναι ιδιαίτερα γνωστά για την περίφημη χωματερή, η οποία εδώ και 40 χρόνια ζει και βασιλεύει και επεκτείνεται, ο εργαζόμενος λαός των Ανω Λιοσίων όμως, έχει βιώσει στο πετσί του τις αντιλαϊκές πολιτικές σε όλα τα επίπεδα. Αποτέλεσμα, εδώ και χρόνια αντί να λύνονται προβλήματα να συσσωρεύονται ολοένα και περισσότερα.

Είναι η ίδια πολιτική που τους έχει αφήσει χωρίς αντισεισμική θωράκιση, χωρίς αντιπλημμυρικά έργα, που οι ελεύθεροι χώροι αντί να αξιοποιηθούν ως αντάλλαγμα τουλάχιστον για το επιβαρυμένο κεφάλαιο παραδίδονται και λυμαίνονται από επιχειρηματίες. Και σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν η πολιτική ομηρία, οι προεκλογικές υποσχέσεις, η εξαγορά συνειδήσεων και πελατειακών σχέσεων και οι μαζικές απολύσεις εργαζομένων στις δημοτικές επιχειρήσεις.

Διαχρονικό θύμα ο λαός...

Από τα τεράστια αντισταθμιστικά οφέλη που έχει ο δήμος από τη χωματερή όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και από άλλες ρυπογόνες δραστηριότητες που υπάρχουν στην περιοχή, οι μόνοι που δεν ωφελήθηκαν ήταν ο λαός της περιοχής. Αντί για μια σύγχρονη πόλη με υποδομές, έργα και ανάπτυξη έφτασε στο σημείο να έχει ένα δήμο υπερχρεωμένο, όπου άνθησαν πολιτικά σκάνδαλα, απολύσεις, απλήρωτοι εργαζόμενοι, εξαπάτηση σεισμοπλήκτων, επέκταση χωματερής, ξεπούλημα δημόσιας και δημοτικής περιουσίας και υπεργολάβοι και προμηθευτές να αλωνίζουν.

Και όμως στο συγκεκριμένο δήμο με κατοίκους εργάτες και πολλές ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (Τσιγγάνοι, Πόντιοι, μετανάστες κ.ά.) η νέα δημοτική αρχή της ΝΔ το πρώτο που έκανε μετά τις εκλογές ήταν να επιβάλει επιπλέον χαράτσια σε παιδικούς σταθμούς, στον αθλητισμό και στις παροχές ύδρευσης.

...με ατελείωτα προβλήματα

Χωματερή: Η επί 16 χρόνια «πράσινη» δημοτική αρχή αλλά και η νεοεκλεγμένη της ΝΔ, μαζί με τις κυβερνήσεις των δύο κόμματων με την τακτική και την πολιτική τους, συνηγόρησαν ώστε η χωματερή να διατηρηθεί, να φορτωθεί για κάποια χρόνια ακόμα και τη λυματολάσπη και σήμερα να επεκτείνεται. Είναι ενδεικτικό μάλιστα ότι όποιο κίνημα ενάντια στη χωματερή αναπτύχθηκε οι τοπικοί άρχοντες θέλησαν να το αποπροσανατολίσουν ακόμα και να το διαλύσουν ενώ οι κυβερνήσεις το αντιμετώπισαν με ΜΑΤ και βία. Εξυπηρετώντας οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα φορτώνουν εδώ και χρόνια στις πλάτες του λαού της περιοχής τα οικιακά μέχρι και τα νοσοκομειακά απορρίμματα όλης της Αττικής. Αποτέλεσμα σήμερα ήδη να λειτουργεί μικρό κομμάτι του κυττάρου του νέου ΧΥΤΑ που αποτελεί επέκταση της χωματερής και να συνεχίζονται τα έργα για να δέχεται σύμφωνα και με τον Περιφερειακό σχεδιασμό το 90% των σκουπιδιών της Αττικής.

Δημοτικές επιχειρήσεις: Κοντά στους 3.000 εργαζόμενους «υπολογίζεται» ότι είχαν φτάσει να απασχολούνται στις περίφημες δημοτικές επιχειρήσεις που έστησε από τους πρώτους η πρώην δημοτική αρχή του ΠΑΣΟΚ. Πατώντας πάνω στην ανάγκη για εργασία του εργατόκοσμου της περιοχής, κρατούσε σε πολιτική ομηρία χιλιάδες εργαζόμενους, για να φτάσουμε φυσικά πριν λίγα χρόνια στις μαζικές απολύσεις και την ανεργία για πάνω από 1.000 εργαζόμενους. Και όσοι έχουν απομείνει σήμερα, οι περισσότεροι να βρίσκονται απλήρωτοι εδώ και μήνες.

Σεισμοί: Το Σεπτέμβρη του 1999 όλη η πόλη των Ανω Λιοσίων γέμισε κοντέινερ και σκηνές, καθώς δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα από το σεισμό την Πάρνηθας, με μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Ηταν αμέτρητα τα σπίτια που κατέρρευσαν ή έπαθαν σοβαρές ζημιές. Η διοίκηση του Δήμου αντί να διεκδικήσει τότε την αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων ανέλαβε εργολαβικά να αθωώσει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και να τη βγάλει από κάθε ευθύνη. Ετσι, σε αγαστή συνεργασία έστησαν «πρόγραμμα ανάπλασης» και μαζί με κατασκευαστικές εταιρείες μεγαλοεργολάβων κάλεσαν τους σεισμόπληκτους να καταθέσουν εκεί τα χρήματα από τα δάνεια για να τους φτιάξουν και πάλι τα σπίτια. Αποτέλεσμα; Οποια σπίτια προχώρησαν, να μείνουν μόνο στα μπετά και οι εργαζόμενοι να αναγκαστούν με νέα δάνεια να τα αποτελειώσουν... Και όσοι δεν μπήκαν στο πρόγραμμα του Δήμου παλεύουν μόνοι τους, χρεωμένοι στις τράπεζες.

Πλημμύρες: Μόλις πριν ένα μήνα για μία ακόμα φορά οι κάτοικοι των Ανω Λιοσίων βίωσαν και πάλι την ανυπαρξία αντιπλημμυρικής προστασίας όταν και πάλι το γνωστό ρέμα της Εσχατιάς, που ποτέ δε διευθετείται, ξεχείλισε. Ιδιαίτερα στην περιοχή της Λίμνης, παρά τις υποσχέσεις μετά από κάθε πλημμύρα, δε γίνεται κανένα έργο, ενώ η κατασκευή αγωγών όμβριων μένουν στα χαρτιά. Η πρόσφατη φωτιά στην Πάρνηθα έχει χτυπήσει καμπανάκι για τους κατοίκους, καθώς τρέμουν, ότι πλέον θα ζήσουν την απόλυτη καταστροφή.

Ξεπούλημα δημοτικής περιουσίας: Εδώ και χρόνια ο λαός της περιοχής αντικρίζει το ξεπούλημα ή τη σχεδόν τσάμπα παραχώρηση μεγάλων δημοτικών χώρων σε επιχειρηματίες, αντί να αξιοποιηθούν προς όφελός τους. Ετσι το Πάρκο Πόλης, μια τεράστια έκταση που έπρεπε να είχε ήδη γίνει πάρκο αναψυχής και αθλητισμού, παραμένει χωράφι και οδηγείται προς αξιοποίηση από ιδιώτες. Ταυτόχρονα για δύο ακόμα μεγάλους δημοτικούς χώρους, εγκαταστάσεις του ΟΔΔΥ και του στρατοπέδου ΜΑΚ, δε διεκδικείται η επιστροφή τους και η αξιοποίησή τους για το λαό. Τέλος, τα δύο νταμάρια που υπάρχουν στην περιοχή Φράγκου και Μουσαμά, αντί να αναπλαστούν και να αξιοποιηθούν ως ελεύθεροι χώροι, φρόντισε η προηγούμενη δημοτική αρχή να παραχωρηθούν σε επιχειρηματίες, με συμβάσεις μάλιστα έναντι πολύ χαμηλού αντιτίμου!


Γιώργος ΜΙΧΑΗΛΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ