Πέμπτη 19 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΑΣΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Λαμπαδιάζουν με 85 πυρκαγιές τη μέρα

Πολλά τα μέτωπα της φωτιάς και χτες σε όλη τη χώρα, με σοβαρότερα αυτά της Κορίνθου, της Πάτρας, της Μάνης και της Ζακύνθου

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Κόρινθο, που έκαιγε και χτες

Eurokinissi

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Κόρινθο, που έκαιγε και χτες
Ο δασικός πλούτος της χώρας πλήττεται φέτος με υπερδιπλάσιους ρυθμούς από ό,τι πέρσι, γεγονός που φανερώνει ότι την όρεξη των εμπρηστών, καταπατητών και οικοπεδοφάγων, έχουν ανοίξει η δασοκτόνα πολιτική της κυβέρνησης, όπως, για παράδειγμα, η νέα αναθεώρηση του Συντάγματος, η αντιεπιστημονική οριοθέτηση των δασών μέσω Εθνικού Κτηματολογίου κ.ά.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα επίσημα στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος, φέτος, από την 1η έως τις 17 Ιούλη, εκδηλώθηκαν σε όλη τη χώρα 1.452 πυρκαγιές, δηλαδή κατά μέσο όρο 85 τη μέρα, ενώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρσι είχαν ξεσπάσει 675 πυρκαγιές, περίπου 40 τη μέρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο την περασμένη Τρίτη εκδηλώθηκαν 107 πυρκαγιές.

Πολλά μέτωπα και χτες

Χτες το πρωί αναζωπυρώθηκε η πυρκαγιά στην Αρχαία Κόρινθο που καίει από το μεσημέρι της Τετάρτης. Οι φλόγες ξεπήδησαν σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από το προηγούμενο μέτωπο, το οποίο ελεγχόταν από την Πυροσβεστική. Λόγω της φωτιάς, έκλεισε η εθνική οδός Κορίνθου - Τρίπολης από το 84ο χλμ. μέχρι τα διόδια στο Σπαθοβούνι και η κυκλοφορία προς την Τρίπολη διεξαγόταν από τον παλιό εθνικό δρόμο.

Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε το μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού. Παράλληλα, 50 παιδιά που φιλοξενούνταν από το μοναστήρι, μεταφέρθηκαν σε παιδικές κατασκηνώσεις στο Λουτράκι. Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τρίτη ένας πυροσβέστης υπέστη σοβαρά εγκαύματα στην πυρκαγιά της Αρχαίας Κορίνθου. Σε εξέλιξη ήταν μέχρι αργά το απόγευμα η φωτιά στην Καλλιθέα Αχαΐας που καίει από προχτές το μεσημέρι.

Ιδια κατάσταση επικρατούσε και στην Ανω Καλλιθέα Αχαΐας. Η Πυροσβεστική εκκένωσε για μερικές ώρες το χωριό που ανήκει στο Δήμο Μεσσάτιδας χτες τα ξημερώματα για να προφυλάξει τους κατοίκους που απειλούνταν από το πύρινο μέτωπο. Η κοινότητα βρίσκεται πολύ κοντά στην περιοχή όπου ξέσπασε προχτές μεγάλη πυρκαγιά, ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης μία νέα εστία έγινε απειλητική, λόγω και των δυνατών ανέμων. Με συντονισμένες ενέργειες οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν έγκαιρα, ενώ οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να κρατήσουν μακριά από το χωριό τις φλόγες.

Μέχρι τις 6 το απόγευμα, σε εξέλιξη ήταν επίσης η πυρκαγιά στη Ζάκυνθο στο Δήμο Αρτεμισίου, που καίει δασική έκταση από το βράδυ της Τρίτης.

Μεγάλες διαστάσεις είχε πάρει η πυρκαγιά στον Αγιο Νίκωνα της Μάνης που εκδηλώθηκε στις 10.50 χτες το πρωί και έφθασε πολύ κοντά στα σπίτια του χωριού. Στην περιοχή έπνεαν πολύ ισχυροί άνεμοι που δυσχέραιναν το έργο, κυρίως των εναέριων μέσων πυρόσβεσης. Η φωτιά έκαιγε χαμηλή βλάστηση.

Στο μεταξύ, τα σπίτια του χωριού Καραβάδος στην Κεφαλονιά πλησίασε χτεσινή πυρκαγιά.

Στις 12.50 το μεσημέρι εκδηλώθηκαν δύο νέες πυρκαγιές σε δασικές εκτάσεις στον Ιασμο Ροδόπης, καθώς και στη Δεσφίνα Φωκίδας. Στα Κύθηρα το Λιμενικό έσπευσε και απεγκλώβισε από την παραλία Καλάμι Μυλοποτάμου έξι άτομα. Δύο άτομα κρατούνται από την Πυροσβεστική ως υπαίτιοι για φωτιές σε Αγρίνιο και Ναύπακτο.

Στην Αττική

Στην Αττική χτες εκδηλώθηκαν δύο πυρκαγιές. Μία στη Ζοφριά και μία στην Πεντέλη, οι οποίες έχουν τεθεί υπό έλεγχο. Η πυρκαγιά στη Ζοφριά εκδηλώθηκε στις 12.20 στο Ποικίλον Ορος κοντά σε κατοικημένη περιοχή και έκαψε έκταση με χαμηλή βλάστηση. Δυο άτομα συνελήφθησαν ως ύποπτοι, επειδή εκτελούσαν εργασίες οξυγονοκόλλησης στην περιοχή. Στην Πεντέλη, η φωτιά εκδηλώθηκε στο δρόμο από Παλιά Πεντέλη προς Ντράφι, αλλά χάρη στην άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και των δυνάμεων επιφυλακής εθελοντών του δήμου, η πυρκαγιά έσβησε μέσα σε 45 λεπτά χωρίς να προκαλέσει ιδιαίτερες ζημιές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ