Τρίτη 14 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Απόφαση για παράνομη χρήση βιομετρικών σε χώρο δουλιάς

Εταιρεία πλαστικών υποχρεούται να ξηλώσει το ηλεκτρονικό σύστημα αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων

Παράνομη έκρινε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων την επεξεργασία από εταιρεία πλαστικών των δεδομένων εργαζομένων «για τον έλεγχο της εισόδου και της εξόδου τους από τις εγκαταστάσεις της και τον έλεγχο τήρησης του ωραρίου προσέλευσης και αποχώρησής τους, με τη βιομετρική μέθοδο της ανάλυσης της γεωμετρίας του δακτύλου».

Η απόφαση υπ' αριθμ. 50/2007 (19/6/2007) επιβάλλει στην εταιρεία «να διακόψει τη συγκεκριμένη επεξεργασία, να απεγκαταστήσει το βιομετρικό σύστημα που έχει τοποθετήσει στις εγκαταστάσεις της, να καταστρέψει το αρχείο που έχει ήδη δημιουργήσει με τα δεδομένα των εργαζομένων και ειδικά τα βιομετρικά στοιχεία» και να πληρώσει πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Η συζήτηση της υπόθεσης προέκυψε ύστερα από σχετική καταγγελία των εργαζομένων, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία είχε εγκαταστήσει μηχανισμό καταγραφής των δαχτυλικών τους αποτυπωμάτων για την είσοδο και έξοδο στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης. Για την κατάφωρη παραβίαση ακόμα και των στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων, η εργοδοσία είχε επικαλεστεί λόγους ασφαλείας που σχετίζονταν με την επικινδυνότητα της δουλιάς (χρήση εύφλεκτων υλικών, ρεύμα υψηλής τάσης).

Επίσης, στο σκεπτικό της επικαλούνταν την έλλειψη θέσης «προσωπάρχη» που έκανε αναγκαία την ηλεκτρονική καταγραφή του χρόνου εργασίας του προσωπικού, «προκειμένου να εξάγεται αυτόματα και με απόλυτη ακρίβεια η μισθοδοσία κάθε εργαζόμενου, ανάλογα με το χρόνο εργασίας του». Από τα παραπάνω και μόνο επιβεβαιώνεται ότι στόχος της εργοδοσίας ήταν ο ασφυκτικός έλεγχος των εργαζόμενων με τη διαρκή παρακολούθησή τους, την οποία μάλιστα συνδέει άμεσα και με τη μισθοδοσία τους!

Παρά τη θετική απόφαση, είναι χαρακτηριστικό ότι η ίδια η Αρχή δεν αμφισβητεί το «δικαίωμα» της εργοδοσίας να ελέγχει «με ηπιότερους τρόπους» τους εργαζόμενους, ενώ αρκείται σε ένα μηδαμινό πρόστιμο «επειδή η εταιρεία είναι ζημιογόνος και ένα υψηλό πρόστιμο θα απέβαινε εξουθενωτικό για την περαιτέρω λειτουργία της».

Η ολοένα και πιο ασφυκτική παρακολούθηση των εργαζομένων στοχεύει στο βάθεμα της εκμετάλλευσης αλλά και στην καλλιέργεια κλίματος τρομοκρατίας μέσα στους τόπους δουλιάς, προκειμένου να αποφευχτούν αντιδράσεις. Με αλλεπάλληλα ρεπορτάζ ο «Ρ» έχει αποκαλύψει ανάλογες περιπτώσεις, με χαρακτηριστικότερες αυτές της φαρμακοβιομηχανίας «ΒΙΑΝΕΞ», που έχει εγκαταστήσει σύστημα ελέγχου δαχτυλικών αποτυπωμάτων, της φαρμακαποθήκης «Στρούμσας Ιωνάς ΑΕ» στη Θεσσαλονίκη, του νέου Κέντρου Διανομής ΕΛΤΑ, του εργοστασίου γαλακτοκομικών «ΑΓΝΟ», της Τράπεζας Πειραιώς κ.ά. Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις υπήρξε παρέμβαση τόσο της Δημοκρατικής Συσπείρωσης και του ΠΑΜΕ, όσο και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ