ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Ιούλη 2007
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΤΗΡΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Συνεχίζουμε στα βήματά της

Την Πέμπτη 26 Ιούλη, στην πύλη του εργοστασίου της ΕΤΜΑ, στις 7.30 το απόγευμα, η εκδήλωση τιμής

Εκδήλωση τιμής στην Σωτηρία Βασιλακοπούλου διοργανώνουν την επόμενη Πέμπτη 26 Ιούλη η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), το Συνδικάτο Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας Αθήνας και ο Σύλλογος Φοιτητών Παντείου, καλώντας τους εργαζόμενους και τους νεολαίους να πάρουν μαζικά μέρος. Η συγκέντρωση θα γίνει στην πύλη του εργοστασίου της ΕΤΜΑ (Αγίας Αννης και Ιερά Οδός) στις 7.30 μ.μ.

Στο μέρος αυτό 27 χρόνια πριν, στις 28 Ιούλη 1980, η 21χρονη Σωτηρία Βασιλακοπούλου, ΚΝίτισσα και φοιτήτρια της Παντείου, μαζί με συντρόφους της από την Οργάνωση Σπουδάζουσας της ΚΝΕ και της Αχτίδας ΑΕΙ της ΚΟΑ πραγματοποιούσαν εξόρμηση στους εργαζόμενους με θέμα τη λιτότητα, την ανεργία, τις απολύσεις. Ομως η εργοδοσία έδωσε σαφείς εντολές: «Να μην πάρουν οι εργάτες προκηρύξεις του ΚΚΕ. Για κανένα λόγο». Τα πούλμαν, που μετέφεραν τους εργάτες που σχόλαγαν, βγαίνουν από την πύλη με ταχύτητα. Ενα από αυτά χτυπά την Σωτηρία. Η 21χρονη ΚΝίτισσα δολοφονείται κάτω από τις ρόδες του λεωφορείου που έτρεχε προς το έγκλημα, εκτελώντας τις εντολές της εργοδοσίας.

Η ΟΕΚΙΔΕ, το Συνδικάτο και ο Σύλλογος Φοιτητών, σε κοινή ανακοίνωσή τους, επισημαίνουν ότι οι δυνάμεις του κεφαλαίου κλιμακώνουν την επίθεση με αιχμή την αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Παίρνουν μέτρα που στοχεύουν την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, οι δυνάμεις που στηρίζουν αυτά τα μέτρα και τον ευρωμονόδρομο, είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι. Βασικά στηρίγματα αυτής της πολιτικής είναι οι ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ με τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, τονίζεται στην ανακοίνωση, η εργατική τάξη πρέπει να παλέψει για την αλλαγή συσχετισμών σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο. Η οργάνωση της εργατικής τάξης, η ενίσχυση του ΠΑΜΕ δημιουργούν προϋποθέσεις για αγώνες με προοπτική. «Αυτό το δρόμο, καταλήγουν, διάλεξε η Σωτηρία Βασιλακοπούλου. Αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε και εμείς, για την ανατροπή της πολιτικής του κεφαλαίου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των πολιτικών της εκπροσώπων».

ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΤΕΧΝΙΚΟΙ
Οξυμένα τα προβλήματα του κλάδου

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα που πηγάζουν από την εξαρτημένη σχέση εργασίας για τους εργαζόμενους που απασχολούνται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, η πλήρης και σταθερή απασχόληση, το 35ωρο - 5ήμερο - 7ωρο, απαιτούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη και Τ. Τσιόγκας με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Απασχόλησης. Αφορμή της Ερώτησης τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μισθωτοί Τεχνικοί.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι οι μισθωτοί τεχνικοί - ιδιαίτερα όσοι εργάζονται σε κατασκευαστικές και μελετητικές εταιρείες - πληρώνονται, κυρίως, με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών. Ο συγκεκριμένος τρόπος πληρωμής αποτελεί μοχλό υπονόμευσης των θεσμικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των μισθωτών και βοηθά την εισφοροδιαφυγή της εργοδοσίας στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Ακόμα και ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας, αναγκάστηκε να αναγνωρίσει την οξύτητα του προβλήματος κατά την έκδοση της σχετικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η αντίδραση της εργοδοσίας ήταν να προσφύγει κατά του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών και της απόφασης του ΟΜΕΔ, ώστε να μην εξασφαλιστεί η Συλλογική Σύμβαση που καλύπτει πλέον τους μισθωτούς Τεχνικούς, ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής τους.

Γι' αυτούς τους λόγους οι βουλευτές του ΚΚΕ, ερωτούν τον υπουργό:

  • Σκοπεύει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει άμεσα με νομοθετική ρύθμιση, το ζήτημα της έλλειψης θεσμικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων, που πηγάζουν από την εξαρτημένη σχέση εργασίας, για τους εργαζόμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών σε έναν εργοδότη;
  • Θα πάρει μέτρα κατοχύρωσης της πλήρους - σταθερής απασχόλησης και του 35ωρου - 5ήμερου - 7ωρου, στον αντίποδα των κατευθύνσεων της «Πράσινης Βίβλου», για εκσυγχρονισμό της εργατικής νομοθεσίας;
ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Πρωτιά και ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων

Σε πρώτη δύναμη αναδείχτηκαν οι ταξικές δυνάμεις στις εκλογές που έγιναν το τελευταίο διάστημα στα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κεφαλονιάς, Καρδίτσας, Φθιώτιδας και Λιβαδειάς.

Ιδιαίτερη σημασία είχαν τα αποτελέσματα σε Φθιώτιδα και Λιβαδειά. Στη Φθιώτιδα, αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των ψηφισάντων (161 από 102 το 2004), με τις ταξικές δυνάμεις να παίρνουν και τις 161 ψήφους (από 64 το 2004), εκλέγοντας δύο αντιπροσώπους (από έναν το 2004) για την ΟΙΥΕ. Στη Λιβαδειά, οι εργαζόμενοι έδωσαν την πλειοψηφία στις ταξικές δυνάμεις, μετά από καιρό. Εκεί η παράταξη που στηρίζεται από τον ΣΥΝ έβγαινε πρώτη για πολλά χρόνια. Μάλιστα, στις αρχαιρεσίες του 2004 και στις σημερινές κατέβηκε σε κοινό ψηφοδέλτιο με τις δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ. Στις σημερινές αρχαιρεσίες οι ταξικές δυνάμεις πήραν 59 ψήφους (από 44 το 2004) και η παράταξη που στηρίχτηκε από τον ΣΥΝ και την ΠΑΣΚΕ πήρε 57 (από 70 το 2004).

Σε ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ ΟΙΥΕ) επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι επέλεξαν να ενισχύσουν το ΠΑΜΕ, τον πραγματικό εκφραστή των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων, «παρά τις προσπάθειες του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού από τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και "Αυτόνομη Παρέμβαση" (ΣΥΝ) που έχουν ως κύριο στόχο τη στήριξη των αντεργατικών επιλογών». Καταλήγοντας δηλώνει: «Με νέες δυνάμεις θα εξακολουθήσουμε να δίνουμε τη μάχη με το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, καθημερινά στους χώρους δουλιάς για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων».

ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Στο δρόμο 104 εργαζόμενοι

Σε εφαρμογή της απόφασής της να απολύσει 104 εργαζόμενους προχώρησε χτες η δημοτική αρχή του Δήμου Περιστερίου, η οποία στηρίζεται από τη ΝΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί από τους εργαζόμενους έλαβαν το χαρτί της απόλυσης ενώ για τους υπόλοιπους η δημοτική αρχή θυροκόλλησε την απόλυση στα σπίτια τους γιατί δε βρήκε τους ίδιους. Η κοινοποίηση των απολύσεων προκάλεσε την αντίδραση των εργαζομένων που από χτες το πρωί έχουν καταλάβει το γκαράζ των απορριμματοφόρων.

Υπενθυμίζουμε ότι η δημοτική αρχή πήρε απόφαση - με αντιδημοκρατική μεθόδευση - να κλείσει τη μία δημοτική επιχείρηση πετώντας στο δρόμο ένα μεγάλος μέρος των εργαζομένων που δούλευαν για οκτώ και δέκα χρόνια ως συμβασιούχοι αορίστου χρόνου και είχαν προσληφθεί μέσω των αντεργατικών Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Η δημοτική αρχή έρχεται ουσιαστικά να εφαρμόσει το νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων που αποδέχεται η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ και οι δήμαρχοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, όπως και η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ, στην πράξη.

Σοβαρός τραυματισμός εργάτη

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στην εντατική του Νοσοκομείου Εδεσσας ο 27χρονος Κώστας Κακουλίδης, Βούλγαρος υπήκοος, ο οποίος έπαθε ηλεκτροπληξία την ώρα που εργαζόταν σε οικοδομή στο κέντρο των Σερρών. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο άτυχος οικοδόμος προσπαθούσε να εγκαταστήσει μια σκαλωσιά κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια. Σημειώνεται ότι στάθηκε αδύνατο να βρεθεί μία θέση σε μονάδα εντατικής θεραπείας στο Νοσοκομείο Σερρών αλλά και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα ο βαριά τραυματίας να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Εδεσσας.

Στάση εργασίας στα ΕΛΤΑ

Σε τρίωρη στάση εργασίας (11.30 το πρωί με 2.30 το μεσημέρι) προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ της Αθήνας διεκδικώντας την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει προκύψει με τις καλοκαιρινές άδειες. Για το λόγο αυτό την περασμένη Τετάρτη οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις στα ΕΛΤΑ, η «Δημοκρατική Συνεργασία», πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μεταφορών απαιτώντας να γίνουν άμεσα οι προσλήψεις προσωπικού που απαιτούνται για να δοθούν οι άδειες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ