ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Ιούλη 2007
Σελ. /24
Πολιτικό «φαινόμενο» οι πυρκαγιές

«Βρετανική αστυνομία - Οικόσιτοι τρομοκράτες» γράφει το πανό και επιβεβαιώνει περίτρανα ο αστυνόμος με τη χαφιεδοκάμερα (από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)
«Βρετανική αστυνομία - Οικόσιτοι τρομοκράτες» γράφει το πανό και επιβεβαιώνει περίτρανα ο αστυνόμος με τη χαφιεδοκάμερα (από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)
Ξανά από την αρχή: Ποιος βάζει τις πυρκαγιές στα δάση;

Οι «πρωτόγνωρες καιρικές συνθήκες» αποφαίνεται από την αρχή και επιμένει ακόμα η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την παράδοση του Σημίτη και του Ράλλη, που θεωρούν αναπόφευκτο φυσικό φαινόμενο την καταστροφή των δασών.

«Δεν είναι καιρικές, είναι κομματικοπολιτικές» αναφωνεί αίφνης ο Γερ. Γιακουμάτος, μόνο και μόνο για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Δικαιολογημένα εξεγείρεται το θιγμένο ΠΑΣΟΚ, δίχως όμως η ευθιξία του να φτάνει να δίνει απάντηση στο αρχικό ερώτημα. Μάλλον δε συμφέρει η αλήθεια.

Η αλήθεια όμως βοά. Ενα δάσος που φυλάσσεται, που διαθέτει παρατηρητήρια και κρουνούς, που μπορεί να υπολογίζει σε μόνιμους και ετοιμοπόλεμους πυροσβέστες, δεν είναι καθόλου εύκολο να καεί.

Δεν αντέχει, λένε «γαλάζιοι» και «πράσινοι», ο προϋπολογισμός κονδύλια για δασοπυρόσβεση. «Συμφέρει» να σβήνουμε τις φωτιές παρά να τις προλαβαίνουμε, είναι το σύνθημα του «κράτους - επιχειρηματία».

Πώς λοιπόν «αποζημιώνεται» η καταστροφή των 56.000 στρεμμάτων στην Πάρνηθα; «Με αναδάσωση» απαντά ωμά ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ιδού το νέο δόγμα: «Καίμε και αναδασώνουμε»...

Η αλήθεια βοά. Οι «ιδιοκτήτες» των βουνών και των δασών, οι κατέχοντες «τίτλους» έχουν κίνητρο για την «αλλαγή χρήσης» των δασών. Κι όμως δεν τους αφαιρούν αυτούς τους «τίτλους» και τα κίνητρα...

Αντίθετα, τους κλείνουν πονηρά το μάτι. Κάθε τόσο ψηφίζουν νόμους που επιτρέπουν την «αξιοποίηση» και την «ανάπτυξη». Το καμένο δάσος ποτέ δεν ξαναγίνεται δάσος. Μεσολαβούν οι υπουργικές αποφάσεις για τον μερικό αποχαρακτηρισμό τους. Η καχεκτική αναδάσωση είναι για το θεαθήναι.

Το μήνυμα δίνεται και με την αναθεώρηση του άρθρου 24 και σίγουρα υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι «παραλήπτες». Οι χιλιάδες φωτιές απλά αποτελούν τραγική επιβεβαίωση των λόγων. «Φωτίζουν» όμως και τα πολιτικά αίτια της καταστροφής.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΥΠΑΙΤΙΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ

ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΙΤΙΕΣ... «Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα σε όλη την Ελλάδα έχουν γίνει στάχτη, ενώ νέες πυρκαγιές ξεσπούν καθημερινά. Μεσούντος του θέρους και δεδομένης της ξηρασίας, το μέλλον κάθε άλλο παρά αισιόδοξο διαγράφεται. Το χειρότερο, οι πραγματικές αιτίες που πυροδοτούν τις φωτιές δεν πρόκειται να σβήσουν εύκολα. Ελλείψεις κονδυλίων και διεκδικητές καίνε με πολλούς τρόπους τα δάση» (Τάνια Γεωργιοπούλου - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

...ΟΙ ΥΠΑΙΤΙΟΙ...: «Μονή Πεντέλης και Συνεταιρισμός Αξιωματικών δήλωσαν αντίθετοι στον καθαρισμό και την αναδάσωση, αντιστοίχως, δασικών εκτάσεων που διεκδικούν. Ο Συνεταιρισμός Αξιωματικών μάλιστα έφτασε να ζητήσει από την υπηρεσία αναδασώσεων να αφαιρέσει από την έκταση τα φυτά που φύτεψε!» (Η ίδια).

...ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΕΣ: «Στο έλεος των οικοπεδικών συνεταιρισμών είναι η Πεντέλη, καθώς μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 1995 και του 1998 διεκδικούν περισσότερα από 25.000 στρέμματα καμένης δασικής έκτασης. Ενα από τα χαρακτηριστικά τους: Πολλοί απ' αυτούς φέρουν ονόματα αγίων της Εκκλησίας μας» (Γ. Μανουσακάκης - ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ).

ΑΝΘΡΑΚΕΣ Η ΠΡΟΛΗΨΗ: «Τρέχουμε πίσω από τις φωτιές και αν προλάβουμε να σώσουμε κάτι, έχει καλώς. Αν όχι, ζούμε αυτά που συμβαίνουν τούτες τις μέρες. Αυτό είναι το συμπέρασμα από την έρευνα της "Ε", που αποκαλύπτει ότι η πρόληψη στην Ελλάδα είναι ...άνθρακες. Ανοργανωσιά των υπηρεσιών, έλλειψη 4.500 πυροσβεστών, αλλά και μηχανικών μέσων. Απάθεια και αδιαφορία, μόλις καταλαγιάσει η λαίλαπα, προμηνύουν τις επόμενες καταστροφές» (Από το βασικό θέμα της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ).

«ΓΥΜΝΟΙ» ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ: «Εξοπλισμένοι με άχρηστο πυροσβεστικό υλικό ρίχνονται στη μάχη με τις φωτιές οι πυροσβέστες. Είναι ενδεικτικό ότι "τα πρώτα πυροσβεστικά οχήματα που έφτασαν για να αντιμετωπίσουν τη φωτιά στον Ακροκόρινθο δεν κατάφεραν από την αρχή να την κατασβέσουν διότι έσπασαν οι μάνικες". Αυτή την καταγγελία έκανε στα "ΝΕΑ" ο δήμαρχος Κορίνθου, Αλέξανδρος Πνευματικός... Αντίστοιχα περιστατικά με πυροσβεστικά που έφτασαν στις περιοχές των πυρκαγιών με χαλασμένες αντλίες ή δεν τα κατάφεραν να φτάσουν εξ αιτίας μηχανικών βλαβών, καταγράφηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην Ηλεία και τη Μαγνησία» (Στέλιος Βραδέλης - ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΟΛΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΑΝΘΡΑΚΕΣ Η ΠΡΟΛΗΨΗ...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΕΝΤΕΛΗ Α.Ε.- «Ιερός πόλεμος» διεκδικήσεων για τα καμένα και τα «φιλέτα» της Μονής

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΑΤΙΜΩΡΗΤΟΙ ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ ΚΑΙ ΦΑΥΛΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ

ΤΟ ΒΗΜΑ: 1.452 ΦΩΤΙΕΣ ΣΕ 17 ΗΜΕΡΕΣ - ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ;

ΤΑ ΝΕΑ: ΕΜΠΡΗΣΤΗΣ ΜΕ ΣΧΕΔΙΟ Ο ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ

ΕΘΝΟΣ: ΡΙΧΝΟΥΝ ΛΑΣΠΗ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: (Γ. Γιακουμάτος) - ΑΛΗΘΕΙΕΣ... ΠΟΥ ΚΑΙΝΕ!

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ» ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΜΕΡΕΣ ΦΩΤΙΑΣ

Η ΑΥΓΗ: ΠΑΡΝΗΘΑ: ΚΑΤΟΠΙΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ - ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΕ 90 ΠΕΡΙΟΧΕΣ

ΑΥΡΙΑΝΗ: (ERICSSON) ΚΥΝΙΚΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΕΝΟΧΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΑΔΑΕ

ΕΣΤΙΑ: ΕΤΣΙ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - Ανάγκη αλλαγής της εργατικής νομοθεσίας

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Το αμερικανικό μοντέλο... «Το ευρωπαϊκό και αμερικανικό μοντέλο της ενεργούς συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στα πανεπιστημιακά ερευνητικά προγράμματα εισάγεται στη χώρα μας, με το νέο νομοσχέδιο για την έρευνα και την τεχνολογία το οποίο εγκρίθηκε από την Κυβερνητική Επιτροπή. Αυτή η σύνδεση πανεπιστημίου - επιχειρήσεων, η οποία στο εξωτερικό έχει οδηγήσει σε μεγάλες καινοτομίες σε τομείς όπως η βιοτεχνολογία, η πληροφορική κ.ά., θα γίνεται όπου είναι πραγματικά απαραίτητο ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της χαμηλής κρατικής χρηματοδότησης. Με το ίδιο νομοσχέδιο καθιερώνεται και το κριτήριο της αποδοτικότητας, η οποία θα διαπιστώνεται μέσω συνεχούς αξιολόγησης, για τη χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό των προγραμμάτων πανεπιστημιακών ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων (Στεφ. Αναγνώστου -ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ).

Το τέλος της «έκρηξης»... «Εκρηκτική αύξηση παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια τα μεταπτυχιακά προγράμματα στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, το ακαδημαϊκό έτος 2002 - 2003 λειτουργούσαν 233 μεταπτυχιακά προγράμματα με 12.000 φοιτητές. Σήμερα τα προγράμματα έχουν εκτοξευτεί σε 435 με 25.000 φοιτητές, παρατηρείται δηλαδή αύξηση της τάξης του 87%. Στα στοιχεία αυτά δε συμπεριλαμβάνονται όσοι κάνουν διδακτορικό καθώς δεν υπάρχουν επίσημα σχετικά στοιχεία, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι περίπου 13.000 ελληνόπουλα παρακολουθούν μεταπτυχιακά προγράμματα σε πανεπιστήμια του εξωτερικού» (Από την πρώτη σελίδα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ).

Και καράβια θα σας φέρουμε... «Την υπόσχεση για "κάθε μέρα πλοίο για όλα τα νησιά" αλλά και για κατάργηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό έδωσε, χθες, στη Σύρο ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά της κυβέρνησης για εγκατάλειψη των κατοίκων του Αιγαίου και κατά του υπουργού Ναυτιλίας, Μαν. Κεφαλογιάννη, για εξυπηρέτηση "ημετέρων πλοιοκτητών"»! (Βασ. Σκουρής - ΕΘΝΟΣ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ