ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Ιούλη 2007
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Να καταργηθούν οι νόμοι που «καίνε» τα δάση

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του Κόμματος για τις πυρκαγιές

Για να αντιμετωπιστεί η πηγή του προβλήματος των δασικών πυρκαγιών, πρέπει να καταργηθούν οι νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που επιτρέπουν την εμπορευματοποίηση των δασών και να δημιουργηθεί ενιαίος φορέας δασοπροστασίας πλήρως εξοπλισμένος και στελεχωμένος με μόνιμο προσωπικό, με αντικείμενο την προστασία των δασών σε όλες τις φάσεις (πρόληψη, καταστολή κ.ά.). Αυτό απαίτησε χτες από την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή και απευθυνόταν στους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, με αφορμή το θάνατο των τριών δασοπυροσβεστών στην Κρήτη.

Η κυβέρνηση, πάντως, δεν προτίθεται να εστιάσει στις πραγματικές αιτίες που προκαλούν την καταστροφή του δασικού πλούτου της χώρας, με πυρκαγιές και καταπατήσεις. Το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα από τις απαντήσεις που έδωσε κατά τη συζήτηση ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος, προκειμένου να δικαιολογήσει την τραγική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, επικαλέστηκε ούτε λίγο ούτε πολύ τις ...καιρικές συνθήκες! Δήλωσε συγκεκριμένα ότι υπήρξαν «6.000 πυρκαγιές από την 1η Μάη 2007 μέχρι σήμερα», προσθέτοντας ότι «η κλιματολογική αλλαγή φέρνει πρόσθετη επιβάρυνση»...

Αναφερόμενος στην προετοιμασία του υπουργείου επιχείρησε να εντυπωσιάσει με αριθμούς μιλώντας για «630 προσλήψεις πυροσβεστών» και «τακτοποίηση 5.500 εποχικών πυροσβεστών» και «ικανοποιητικό εξοπλισμό σε χερσαία και εναέρια μέσα», όταν με βάση τα επίσημα στοιχεία της Πυροσβεστικής υπάρχουν κενά 3.740 οργανικών θέσεων.

«Απαιτείται να δημιουργηθεί ένας ενιαίος φορέας δασοπροστασίας, που θα προστατεύει συνολικά τα δάση και δε θα σβήνει μόνο τις φωτιές», τόνισε παίρνοντας το λόγο ο Αντ. Σκυλλάκος. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ισχύουσα νομοθεσία για τις δασικές εκτάσεις, που διευκολύνει την οικοπεδοποίησή τους λέγοντας ότι πρέπει να αλλάξει για να «εξαλειφθούν τα αίτια που προκαλούν τις πυρκαγιές». Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «δεν μπορεί συνεταιρισμοί, Εκκλησία, σύλλογοι να λυμαίνονται δασικές εκτάσεις». Υπενθύμισε ακόμη ότι «υπάρχουν 3 δασοκτόνοι νόμοι: Ενας του 1978 της ΝΔ και δύο μεταγενέστεροι του ΠΑΣΟΚ», ζητώντας να καταργηθούν.

ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ
Κάηκαν σπίτια εκκενώθηκε χωριό

Καλλιέργειες και σπίτια έγιναν παρανάλωμα του πυρός

Eurokinissi

Καλλιέργειες και σπίτια έγιναν παρανάλωμα του πυρός
Αλλες 65 νέες πυρκαγιές προστέθηκαν μέχρι χτες αργά το απόγευμα στο «ντόμινο» της πύρινης λαίλαπας που πλήττει όλη τη χώρα. Ακόμη μια μέρα καιγόταν χτες η χώρα και οι πυροσβέστες έδιναν άνισες μάχες με τα πύρινα μέτωπα. Η κατάσταση χτες στο «μέτωπο των πυρκαγιών» ήταν η εξής:

ΚΟΡΙΝΘΙΑ: Ανεξέλεγκτη συνέχιζε το καταστροφικό της έργο η πυρκαγιά που ξέσπασε προχτές στις περιοχές Μαψός και Σπαθούρι στην Κόρινθο και έκαιγε δασικές και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πυρκαγιά κάηκαν 10 σπίτια στον Μαψό και η φωτιά πλησίαζε προς το Χιλιομόδι, ενώ η Πυροσβεστική είχε δώσει εντολή για εκκένωση του χωριού.

Οι πυροσβέστες προσπαθούσαν να «κόψουν» το μέτωπο της πυρκαγιάς στη «γραμμή» του Μοναστηρίου Μεταμόρφωσης. Για προληπτικούς λόγους είχε εκκενωθεί η παιδική κατασκήνωση «Μαγεμένο Δάσος» και η Μονή Φανερωμένης. Οι κάτοικοι έκαναν λόγο για εμπρησμό. Σε επιφυλακή λόγω της φωτιάς είχαν τεθεί τα νοσοκομεία Κορίνθου, Αργους και Ναυπλίου, ενώ οι Δήμοι Τενέας, Κορινθίων και Σαρωνικού κηρύχτηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Η κυκλοφορία στην εθνική οδό Κορίνθου - Τρίπολης είχε απαγορευτεί μέχρι τα διόδια Σπαθοβουνίου, ενώ στην πόλη της Κορίνθου σημειώνονταν συχνές διακοπές ρεύματος.

ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ: Νέα πυρκαγιά ξέσπασε χτες το μεσημέρι στην Κεφαλλονιά και οι φλόγες της φωτιάς είχαν αναπτύξει μεγάλο μέτωπο και απείλησαν σπίτια στο χωριό Αγιος Γεώργιος.

ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ: Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στη Ναύπακτο, όπου εκκενώθηκε ο Ανω Πλατανίτης. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Παλαιοπαναγιά και επί τόπου έσπευσαν 70 άνδρες με 23 οχήματα της Πυροσβεστικής. Το πύρινο μέτωπο έφτασε τα τέσσερα χιλιόμετρα.

ΑΧΑΪΑ: Στην Αχαΐα η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο Διακοφτό. Η φωτιά ξεκίνησε από το 165ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Πατρών - Κορίνθου. Στη συνέχεια επεκτάθηκε προς τα χωριά Δερβενάκι, Σέλισσα και Αγιος Ανδρέας, τα οποία εκκενώθηκαν. Υπό έλεγχο ήταν η πυρκαγιά στην Α. Καλλιθέα. Υπό έλεγχο ήταν η φωτιά στην Καλλιθέα και στα Βραχνέικα.

ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ
Δεν αντιμετωπίζεται με ιδιωτικοποιήσεις και χαράτσια

«Χρειάζεται επειγόντως να παρθούν μέτρα, να υπάρξει κρατικός φορέας διαχείρισης του νερού», δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα

Πολλές περιοχές της χώρας ήδη ζουν με το φάσμα της λειψυδρίας, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή των αγροτών της Θεσσαλίας που δεν μπορούν να ποτίσουν τα χωράφια τους, με αποτέλεσμα 60.000 στρέμματα μόνο στο Νομό Λάρισας να κινδυνεύουν να στεγνώσουν.

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη και σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είδαν χτες το φως της δημοσιότητας, ετοιμάζεται να επιβάλει νέα χαράτσια στο νερό! Ειδικότερα, η ΕΕ, αντί να αντιμετωπίζει το πρόβλημα με βάση τις λαϊκές ανάγκες, προκρίνει ως «λύση» την αρχή «ο χρήστης πληρώνει» με την τοποθέτηση υδρομετρητών εκεί που δεν υπήρχαν, αλλά και με την επιβολή νέων αυξήσεων στα υπάρχοντα πανάκριβα τιμολόγια. Πιστή στις οδηγίες αυτές, η κυβέρνηση ετοιμάζει νέες ιδιωτικοποιήσεις στους οργανισμούς διαχείρισης του νερού, που θα έχουν ως αποτέλεσμα να πληρώνει ο λαός το νερό για «χρυσάφι». Μέσα, βέβαια, στο παιχνίδι αυτό μπαίνουν και οι πολυεθνικές του τομέα, όπως η γαλλική «Σουέζ», η οποία θέλει να αποκτήσει τον έλεγχο τόσο της ΕΥΑΘ, όσο και της ΕΥΔΑΠ.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σχολιάζοντας το θέμα αυτό, έκανε χτες την εξής δήλωση:

«Σοβαρό ζήτημα είναι το πρόβλημα της λειψυδρίας, που κυρίως από την κυβέρνηση, αλλά και από την ΕΕ αποδίδεται στην ξηρασία. Δεν είναι εκεί το κυρίως πρόβλημα. Η Ελλάδα μάλιστα, με βάση διεθνείς μελέτες, είναι η δεύτερη μεσογειακή χώρα, μετά την Πορτογαλία, που έχει πλούσιους υδάτινους πόρους. Αντιστοιχούν 6.000 κυβικά ανά κάτοικο.

Χρειάζεται επειγόντως να παρθούν μέτρα, να υπάρξει κρατικός φορέας διαχείρισης του νερού και να παρθούν μέτρα πέρα από τα δάση, που έχουν άμεση σχέση με το νερό, εκεί που υπάρχουν υδροφορείς να υπάρξει διευθέτηση διαχείρισης, μεταφορά σε αποθήκες, ώστε να μη χάνεται το νερό, όπως επίσης η εκκαθάριση των υδροφορέων από αστικά και βιομηχανικά λύματα που είναι ένα μείζον επίσης ζήτημα. Αναφερόμαστε σε δύο κυρίως μέτρα. Υπάρχουν και άλλα μέτρα τα οποία οδηγούν στην αύξηση της ποσότητας του νερού. Δε δεχόμαστε το δίλημμα ή θα πίνουμε νερό ή θα έχουμε αγροτική παραγωγή ή γεωργική παραγωγή. Δεν υπάρχει αντίθεση και δεν πρέπει να υπάρξει ανάμεσα στην ύδρευση και στο πότισμα και στα εγγειοβελτιωτικά έργα. Και τα δύο χρειάζονται. Και η γη να ποτίζεται για να υπάρχουν προϊόντα και νερό να πίνουμε».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Συνειδητά λειψά τα μέτρα

Με αφορμή τις εξαγγελίες της κυβέρνησης διά στόματος υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά για τη σύνταξη Προεδρικού Διατάγματος για την Πάρνηθα, που ουσιαστικά δεν προστατεύουν ούτε αγγίζουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς του βουνού, αλλά συνεχίζουν την εμπορευματοποίηση του Εθνικού Δρυμού, ενώ δεν εγγυώνται την αναδάσωση των καμένων εκτάσεων, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, με δήλωσή της επισήμανε τα εξής:

«Τα μέτρα που εξάγγειλε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κύριος Σουφλιάς, δεν αφορούν ολόκληρη την Αττική, αφορούν ένα μικρό μέρος της Πάρνηθας. Είναι όχι μόνο δειλά, αλλά συνειδητά λειψά. Περιορίζονται στην αναδάσωση, ελάχιστους χώρους επεκτείνει για αναδάσωση και αφήνει κυρίως ανέγγιχτο το θέμα της ιδιοκτησίας δασικών εκτάσεων από οικοδομικούς συνεταιρισμούς, την Εκκλησία και από άλλες εταιρείες. Το άμεσο μέτρο που έπρεπε να πει είναι το πέρασμα των τίτλων ιδιοκτησίας στο Δημόσιο, η δήμευση αυτών των εκτάσεων και όχι η συνεννόηση μαζί με τους φορείς, για το πώς θα γίνει η αναδάσωση. Υπάρχει θέμα για ολόκληρη την Αττική, όπως επίσης και για άλλες περιοχές που και στο παρελθόν και τώρα καίγονται».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΕΚΛΕΡΗΣ ΣΤΟ «ΣΚΑΪ»
«Μόνο το ΚΚΕ συνεπές στην υπεράσπιση των δασών»

«Το ΚΚΕ, πρέπει να σας πω ότι ευθύς εξαρχής ήταν συντεταγμένο με την αυστηρά προστασία (σ.σ. των δασών) που έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)». Με τα λόγια αυτά ο Μιχάλης Δεκλερής, αντιπρόεδρος του ΣτΕ επί τιμή και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος, μιλώντας χτες σε εκπομπή του ραδιοσταθμού ΣΚΑΪ, έδωσε το στίγμα της πολιτικής υπεράσπισης των δασών, που ακολουθεί το ΚΚΕ.

Και πρόσθεσε: «Εστάθη στη νομολογία αυτή και κατά την προσπάθεια της αναθεώρησης το 2001 και σε άλλες περιπτώσεις. Είχε, δηλαδή, μια συνέπεια. Εχω παρακολουθήσει και τα πρακτικά των συζητήσεων στη Βουλή. Οι εκπρόσωποί του ήταν συνεπείς στην υπεράσπιση των δασών, τη στιγμή που από τα άλλα κόμματα προβάλλονταν ασύστατα πράγματα και αβάσιμα, κατεύθυναν εις την ελάττωση της προστασίας και εις την υποβάθμισην της πρόληψης του ΣτΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ