ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Κανένας εφησυχασμός για το Ασφαλιστικό

Το σκηνικό παραπλάνησης που στήνει η κυβέρνηση, ενώ στην ουσία στηρίζει τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε βάρος της ασφάλισης των γυναικών στο Δημόσιο, καταγγέλλει η Γραμματεία

Η δήθεν «ισοτιμία» των γυναικών, που επικαλείται η Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι πρόσχημα για να ενταθεί η ανισότητα, να χτυπηθούν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και να αυξηθεί η εκμετάλλευση των εργαζόμενων γυναικών, υπογραμμίζει η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ σχετικά με την παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από την Κομισιόν.

Ταυτόχρονα, η Γραμματεία Γυναικών καταγγέλλει το σκηνικό παραπλάνησης των εργαζομένων που έστησε για άλλη μια φορά η κυβέρνηση, αλλά και τη στάση των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που ενοχλήθηκαν «μόνο για τον αιφνιδιασμό» και «έσπευσαν να καθησυχάσουν τις εργαζόμενες και να τις καλέσουν να μη βγαίνουν στη σύνταξη πρόωρα, αντί να καλέσουν σε κινητοποιήσεις και επαγρύπνηση».

Ο πραγματικός στόχος της ΕΕ, τονίζει η Γραμματεία, είναι να ενταθεί η ανισότητα και να αυξηθεί η διπλή ανισοτιμία και εκμετάλλευση της εργαζόμενης, αλλά και να αλωθούν και άλλα δικαιώματα όλων των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, επισημαίνει η Γραμματεία, επιδιώκει και αυτή την ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των γυναικών μετά τις εκλογές «για να μην αναλάβει προεκλογικά το πολιτικό κόστος».

Η Γραμματεία καταδικάζει την ΕΕ και τις αποφάσεις της και καλεί σε καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Καταλήγοντας δηλώνει ότι «εμείς δε θα καθησυχάσουμε κανέναν εργαζόμενο. Θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας και θα διαμορφώνουμε τα αιτήματά μας ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του οργανισμού της γυναίκας και του κοινωνικού της ρόλου και όχι σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες». Τα αιτήματα αυτά είναι:

Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Σύνταξη των γυναικών στα 55 (στα 50 για τα ΒΑΕ) ή στα 30 χρόνια δουλιάς, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Μόνιμη και σταθερή δουλιά με αμοιβές που να καλύπτουν τις ανάγκες των γυναικών και των οικογενειών τους. Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας, 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο. Ενταξη των γυναικολογικών ιατρείων, συμβουλευτικών και παιδιατρικών τμημάτων στα Κέντρα Υγείας, των μαιευτηρίων και των μαιευτικών κλινικών των νοσοκομείων στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη. Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, εξειδικευμένο για την προστασία της γυναίκας. Ολοκληρωμένα μέτρα προστασίας των άνεργων γυναικών. Κέντρα οικογενειακού προγραμματισμού, δωρεάν κρατικοί και σύγχρονοι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Ολοκληρωμένο δίκτυο κοινωνικών εγκαταστάσεων για την οικογένεια. Διεύρυνση προγραμμάτων λαϊκής στέγης με ιδιαίτερη μέριμνα για τα νέα ζευγάρια. Απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας για τις γυναίκες και άλλα.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σύγκρουση με την πολιτική της ΕΕ

Ανακοίνωση για την ασφάλιση των γυναικών

«O μόνος τρόπος για να υπερασπίσουν οι εργαζόμενοι, γυναίκες και άνδρες, τα συμφέροντά τους είναι ο συνεπής αγώνας ενάντια σε αυτά τα μέτρα και η σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ενωση». Την υπογράμμιση αυτή κάνει με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ, σχετικά με την παραπομπή της χώρας μας από την Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων. Μια παραπομπή που στοχεύει στη μετατροπή της ασφάλισης των εργαζόμενων στο δημόσιο σε ιδιωτική, αφού απαιτεί να θεωρηθεί ως «επαγγελματικό ταμείο» και θα έχει ως συνέπεια την αμφισβήτηση του συνόλου των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών.

Αποκαλύπτοντας τον πραγματικό ρόλο των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και στην υπόθεση αυτή, η ΚΟΑ σημειώνει πως ο ισχυρισμός τους «ότι θα παλέψουν με νομικά και με άλλα μέσα στην ΕΕ» είναι μια προσπάθεια «να κρύψουν τις ευθύνες τους». Αλλωστε, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, «η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δε δεσμεύονται ότι δε θα εφορμόσουν καμιά αντιδραστική απόφαση της ΕΕ. Τα κόμματα του δικομματισμού κρύβουν στο συρτάρι τους για μετά τις εκλογές και άλλα μέτρα για να χτυπήσουν παραπέρα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα». Γι' αυτό καλεί τους εργαζόμενους να «διεκδικήσουν και με την ψήφο τους τα δικαιώματά τους! Να αποδυναμώσουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Να ψηφίσουν ΚΚΕ για το παρόν και την προοπτική τους».

Ταυτόχρονα η ΚΟΑ απαιτεί:

  • Καμία αλλαγή σε βάρος των γυναικών.
  • Αποκλειστικά Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
  • Σύνταξη στις γυναίκες στα 55, στα 60 για τους άνδρες, μία πενταετία λιγότερη για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά.
ΣΩΤΗΡΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Τιμούν το παράδειγμά της

Τη Σωτηρία Βασιλακοπούλου τιμούν με συγκέντρωση που διοργανώνουν στην πύλη της ΕΤΜΑ (Αγίας Αννης και Ιερά Οδός) την επόμενη Πέμπτη 26 Ιούλη στις 7.30 μ.μ., η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος, το Συνδικάτο Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας Αθήνας και ο Σύλλογος Φοιτητών Παντείου.

Σε κοινή τους ανακοίνωση καλούν τους εργαζόμενους και τους νεολαίους να πάρουν μαζικά μέρος, τονίζοντας ότι η Σωτηρία Βασιλακοπούλου διάλεξε το δρόμο του αγώνα για ριζικές κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές, «αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε και εμείς, για την ανατροπή της πολιτικής του κεφαλαίου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των πολιτικών της εκπροσώπων». Απέναντι στην εντεινόμενη αντεργατική επίθεση του κεφαλαίου και των στηριγμάτων του, σημειώνουν, απαιτείται η εργατική τάξη να παλέψει για την αλλαγή συσχετισμών σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο. Η οργάνωση της εργατικής τάξης, η ενίσχυση του ΠΑΜΕ, δημιουργούν προϋποθέσεις για αγώνες που θα ενισχύουν το εργατικό - λαϊκό κίνημα, θα δίνουν αποτελεσματικά τη μάχη ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου.

ΓΙΟΥΡΟΣΤΑΤ ΓΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Ρεκόρ ανεργίας στις γυναίκες

Μόνο μία στις δύο γυναίκες εργάζεται

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Υψηλές επιδόσεις στο χάσμα των εργαζόμενων γυναικών έναντι των ανδρών παρουσιάζει η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Βάσει των στοιχείων στην Ελλάδα εργάζεται το 74,6% των ανδρών, έναντι του 47,4% των γυναικών, με τη διαφορά να είναι η δεύτερη υψηλότερη στην ΕΕ, μετά τη Μάλτα, γεγονός που αποδεικνύει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ανεργίας στις Ελληνίδες...

Οπως προκύπτει ακόμα από την έρευνα, το 5,7% των Ελλήνων εργαζομένων δηλώνει «υποαπασχολούμενο». Σε αυτή τη λύση φαίνεται ότι καταφεύγουν ως επί το πλείστον γυναίκες, με το ποσοστό τους να φτάνει στη μερική απασχόληση στο 10,2%, έναντι του 2,9% των ανδρών, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 32,7% για τις γυναίκες και 7,7% για τους άνδρες.

Το 2006 η ανεργία στην Ελλάδα - πάντα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία - χτύπησε την πόρτα σε 434.000 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 272.000 γυναίκες και 162.000 άνδρες. Από τα στοιχεία της ανεργίας προκύπτει ότι το 54,3% είναι άνεργοι πάνω από ένα χρόνο, ενώ το 46,5% των άνεργων ανδρών είναι μακροχρόνιοι άνεργοι, στις γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 59% και στους νέους 8,2%, ποσοστά κατά πολύ μεγαλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ελεύθεροι με ... εγγύηση!

Ελεύθεροι με εγγύηση αφέθηκαν χτες το απόγευμα ο εργολάβος Ν. Παλαιούδης, ο Τεχνικός Ασφάλειας και ο πλοίαρχος του γκαζάδικου «AILSA CRAIG», στο οποίο την περασμένη Δευτέρα οι μεταλλεργάτες Δημήτρης Φαμπιόλης και Βασίλης Ηρακλέους βρήκαν τραγικό θάνατο, όταν έγινε έκρηξη μέσα στη δεξαμενή όπου τους είχαν στείλει για δουλιά. Οι τρεις από τη Δευτέρα το βράδυ κρατούνταν στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, ενώ σε βάρος τους από τον εισαγγελέα ασκήθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή. Και μόνο το γεγονός ότι οι κατηγορίες είναι περί αμέλειας σημαίνει ότι ο εργολάβος Παλαιούδης θα δικαστεί σαν να διέπραξε τροχαίο, ενώ έστειλε τους δύο εργάτες να εκτελέσουν σωληνουργικές εργασίες στη δεξαμενή, που ήταν ο πάτος της γεμάτος μαζούτ, δηλαδή χωρίς πρώτα όπως είχε καθοριστεί να περάσει το συνεργείο των καθαριστών. Να σημειωθεί ακόμα ότι ο πλοιοκτήτης Φραγκίστας ούτε που ενοχλήθηκε από τις διωκτικές αρχές...

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
Διεκδικούν μέτρα προστασίας

Μαζική κινητοποίηση διαμαρτυρίας ενάντια στα εργατικά «ατυχήματα» πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και τις εργολαβίες των οδηγών στα ορυχεία του Λιγνιτικού Κέντρου Δ. Μακεδονίας στην Κοζάνη, με πρωτοβουλία του Σωματείου Οδηγών και τη συμπαράσταση του Σωματείου Εργαζομένων κι Εργατοτεχνιτών στην Ενέργεια. Αφορμή στάθηκε η αύξηση των θανατηφόρων εργατικών «ατυχημάτων» το τελευταίο διάστημα. Τα σωματεία απαίτησαν από τη διεύθυνση των ορυχείων, να περιληφθούν στις συμβάσεις εργασίας όροι για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Οι εργαζόμενοι απέσπασαν τη δέσμευση του διευθυντή ορυχείων, Κ. Δαβάκου, ότι το αίτημά τους θα πραγματοποιηθεί.

Την ανυπαρξία των μέτρων ασφαλείας στους τόπους δουλιάς καταγγέλλει η Γραμματεία Σερρών του ΠΑΜΕ - με αφορμή το σοβαρό τραυματισμό του 27χρονου οικοδόμου Γ. Κακουλίδη την περασμένη Τετάρτη - και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της ασφαλούς εργασίας και της δημόσιας και δωρεάν υγείας για όλους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ