ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Μετά τις πρώτες απελευθερώσεις, έρχεται ... ο Μπλερ

Ενας από τους απελευθερωμένους αγκαλιάζει τους δυο γιους του

Associated Press

Ενας από τους απελευθερωμένους αγκαλιάζει τους δυο γιους του
ΡΑΜΑΛΑ - ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι υποδέχτηκαν με συγκίνηση και πανηγυρισμούς τα λεωφορεία που μετέφεραν τους 256 κρατουμένους που απελευθερώθηκαν, χτες, από τις ισραηλινές φυλακές. Οι απελευθερωθέντες έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο Αμπάς, στο προεδρικό μέγαρο, ο οποίος τους χαρακτήρισε «ήρωες της ελευθερίας» και συμπλήρωσε ότι «θα συνεχιστεί η προσπάθεια για την απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων κρατουμένων».

Από την τελετή που είχε οργανωθεί στο προαύλιο της Μουκάταα, δεν παραλείφθηκε το προσκύνημα όλων των κρατουμένων στον τάφο του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ. Επίσης, προφανώς έχει ιδιαίτερη σημασία το ότι ο Αμπάς είχε, καθ' όλη τη διάρκεια της τελετής, δίπλα του, τον Αμπντελραχίμ Μαλούχ, τον 61χρονο νούμερο 2 του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, ο οποίος, επίσης, απελευθερώθηκε χτες.

Το λόγο πήρε και ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης Σαλάμ Φαγιάντ, ο οποίος τόνισε ότι η απελευθέρωση των 256 κρατουμένων είναι ένα βήμα «αλλά δεν είναι αρκετό. Το Ισραήλ οφείλει να κάνει πολλά ακόμη και μπορεί να τα κάνει αν θέλει ειρήνη». Από την άλλη, ο εκπρόσωπος της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας, Ζιάντ Αμπού Ζούχρι, εκτιμούσε ότι η απελευθέρωση των 256 έχει «ελάχιστη αξία, αφού σχεδόν όλοι ανήκουν στην ίδια οργάνωση, τη Φατάχ».

Καταφτάνει ο Μπλερ

Τη Δευτέρα αναμένεται να πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στην περιοχή ως ειδικός απεσταλμένος του Κουαρτέτου (ΗΠΑ - Ρωσία - ΟΗΕ - ΕΕ), ο Τόνι Μπλερ. Μετά το τέλος της συνάντησης των μελών του, στην οποία συμμετείχε, ο Μπλερ δήλωσε «αισιόδοξος» υποστηρίζοντας ότι «υπάρχουν πάντα περιθώρια βελτίωσης και σημαντικών αλλαγών» και προσπάθησε να διασκεδάσει τις αλγεινές εντυπώσεις που προκάλεσε η Κοντολίζα Ράις ως προς τα καθήκοντά του, δηλώνοντας ότι «δε χρειάζεται να είναι πολλά γιατί θα περιπλέξουν την αμερικανική διπλωματία». Ο ίδιος δήλωσε «ικανοποιημένος» από το ρόλο που του ανατέθηκε προς στιγμήν, δηλαδή την προσπάθεια βελτίωσης της παλαιστινιακής οικονομίας και των υποδομών.

Διόλου «ικανοποιημένος», πάντως, δήλωνε σε συνέντευξή του στην ισραηλινή «Χααρέτζ», ο παραιτηθείς προκάτοχος του Μπλερ, Αμερικανός Τζέιμς Γούλφενσον. Μάλιστα, ανοιχτά ο πρώην επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι «περιόρισε αν δεν αδρανοποίησε το ρόλο του απεσταλμένου, θέλοντας να διατηρήσει τον έλεγχο των ισραηλινο-παλαιστινιακών συζητήσεων» και υπονόησε ότι οι ΗΠΑ κυριαρχούν στο Κουαρτέτο, υποσκάπτοντας το κύρος του και την αξιοπιστία κάθε... απεσταλμένου.

Εκτός από τον Μπλερ, πάντως, στην περιοχή μεταβαίνουν, την Τετάρτη, οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, με σκοπό να παρουσιάσουν στην ισραηλινή ηγεσία το «αραβικό σχέδιο συνολικής ειρήνης». Το σχέδιο, που πρωτοδιατυπώθηκε το 2002 και επανέκαμψε τον περασμένο Μάρτη με την έγκριση όλων των μελών του Αραβικού Συνδέσμου, προτείνει συνολική ειρήνη και αποκατάσταση σχέσεων στο Ισραήλ από όλες τις αραβικές χώρες με αντάλλαγμα την πλήρη ισραηλινή αποχώρηση από όλα τα κατεχόμενα εδάφη μετά το 1967 (δηλαδή Παλαιστίνη, Λίβανος, Συρία).

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Αναζητά προθύμους» ο Λευκός Οίκος

Διακόσιους συνεργάτες τους με τις οικογένειές τους έστειλαν στην Κοπεγχάγη τα δανικά κατοχικά στρατεύματα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την οριστική τους αποχώρηση

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.--

«Εναλλακτικές» διεξόδους «διαφυγής» από τις πιέσεις που δέχεται εντός ΗΠΑ, αλλά και από τη διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση στο Ιράκ, φαίνεται ότι αναζητά ο Λευκός Οίκος. Δεν μπορεί αλλιώς να εξηγήσει κανείς πώς αίφνης ο Αμερικανός πρέσβης στον ΟΗΕ, και καλός γνώστης του ζητήματος αφού υπήρξε υπερπρέσβης στο κατεχόμενο Ιράκ, Ζαλμάι Κχαλιζάντ, «ανακάλυψε» τη χρησιμότητα του Οργανισμού! Ο Κχαλιζάντ υποστήριξε ότι «ο ΟΗΕ έχει έναν πολύ εποικοδομητικό ρόλο να διαδραματίσει στο Ιράκ» και ότι «μπορεί να αναλάβει μεγαλύτερες ευθύνες και να πετύχει καλύτερα αποτελέσματα από ό,τι οποιοσδήποτε άλλος, ιδιαίτερα στον τομέα της εσωτερικής ηρεμίας»!

Οι δηλώσεις Κχαλιζάντ ερμηνεύτηκαν από πολλούς ως μια ακόμη προσπάθεια της Ουάσιγκτον να εμπλέξει περισσότερα μέρη στην κατοχή, έτσι ώστε, εκτός της νομικής κάλυψης που της έχουν παράσχει τα Ηνωμένα Εθνη, να έχει και κάποια περαιτέρω πρακτική υποστήριξη εντός Ιράκ, ιδιαίτερα καθώς μειώνονται διαρκώς οι «πρόθυμοι σύμμαχοι» που διατηρούν στρατεύματα στη χώρα. Επιπλέον, μόλις χθες, αξιωματούχοι ασφαλείας της ιρακινής κυβέρνησης παραδέχονταν ότι «μάλλον δε θα είναι σε θέση οι ιρακινές δυνάμεις να παραλάβουν τον έλεγχο όλων των επαρχιών της χώρας μέχρι τα τέλη του χρόνου, όπως είχε προγραμματιστεί αρχικώς!».

Μετά από σειρά άλλων, η Δανία ετοιμάζεται να αποσύρει τους στρατιώτες που διατηρεί στο νότο της χώρας, μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Οι προετοιμασίες αναχώρησης είναι πυρετώδεις. Στο πλαίσιό τους, μάλιστα, με απόλυτη μυστικότητα μεταφέρθηκαν, κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας στην Κοπεγχάγη, 200 Ιρακινοί συνεργάτες του δανικού στρατού (μεταφραστές, οδηγοί και διοικητικό προσωπικό) μαζί με τις οικογένειές τους, με δικαίωμα να ζητήσουν πολιτικό άσυλο, καθώς υπήρξε η εκτίμηση ότι δε θα ήταν ασφαλείς μετά την αποχώρηση των Δανών από τη χώρα. Η «μετακίνηση» γνωστοποιήθηκε, χθες, αφού είχε ολοκληρωθεί.

Την ίδια ώρα, τρεις Βρετανοί στρατιώτες σκοτώνονταν και αρκετοί άλλοι (που δε διευκρινίστηκε ο αριθμός τους) τραυματίζονταν από επίθεση με όλμους σε βάση τους στη Βασόρα. Αλλοι δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, χθες, στη Βαγδάτη. Επίσης, νέες επιδρομές εξαπέλυσαν οι κατοχικές δυνάμεις πέριξ της πρωτεύουσας, κατά τις οποίες, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, σκότωσαν τρεις αντάρτες και συνέλαβαν 44. Κατά άλλες πηγές, από επίθεση ανταρτών στο σιιτικό χωριό Ατζέμι, κοντά στο Κχάλις νοτίως της Βαγδάτης, σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι και τραυματίστηκαν τρεις.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αύριο οι εκλογές

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Ανοίγουν οι κάλπες αύριο στην Τουρκία για την εκλογή της νέας κυβέρνησης, με το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα και με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, να αναδεικνύεται σε νικητή της αυριανής αναμέτρησης, με το ποσοστό του να φτάνει ή και να ξεπερνά το 44%, αντί του 34%, που έλαβε το 2002. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, του Ντενίζ Μπαϊκάλ, από την άλλη, βάσει και των τελευταίων εκτιμήσεων, φαίνεται να κινείται στο 20%, ενώ οι αναλυτές θεωρούν σχεδόν βέβαιη την είσοδο στο Κοινοβούλιο και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Οπως αναφέρεται στις διάφορες σφυγμομετρήσεις, δεδομένης και της συνεχούς παραπληροφόρησης και προπαγάνδας, που ασκείται στην Τουρκία, από την προκήρυξη των εκλογών, οι Τούρκοι ψηφοφόροι θεωρούν ότι το ΑΚΡ διασφαλίζει τη «σταθερότητα και τη δημοκρατία» σε μεγαλύτερο βαθμό από το CHP, καθώς επίσης και την ενότητα του κράτους, γεγονός που προκρίνουν και ως αιτία της ενίσχυσής του. Υποστηρίζεται δε ότι το κυβερνών κόμμα εξασφαλίζει προϋποθέσεις οικονομικής ανάπτυξης και γι' αυτό, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, θα «επιβραβευτεί στις εκλογές».

Οσο για το CHP, κατηγορείται ότι αποτελεί έναν οργανισμό, ο οποίος προστατεύει συγκεκριμένα συμφέροντα, όντας ένα λόμπι που εκπροσωπεί τη γραφειοκρατία και το στρατό.

Στο Κοινοβούλιο θεωρείται βέβαιη και είσοδος εκπροσώπων των Κούρδων, που κατεβαίνουν ως ανεξάρτητοι με στόχο να εκλεγούν ως ανεξάρτητοι χωρίς το φράγμα του 10%, ελπίζοντας σε 20 βουλευτές, που θα συστήσουν πολιτική ομάδα.

Ωστόσο στην Τουρκία η επιλογή της ψήφου γίνεται σε καθεστώς πελατειακών σχέσεων και τρομοκρατίας, στο πλαίσιο ενός αντιδημοκρατικού συστήματος, που αποκλείει από την εκλογή πολιτικές δυνάμεις, που δεν ξεπερνούν το απαγορευτικό 10%, με αποτέλεσμα ακόμα και αν οι υποψήφιοί τους συγκεντρώνουν μεγάλα ποσοστά στις επαρχίες να μην εκλέγονται. Η παραπληροφόρηση και η απόλυτα ελεγχόμενη ενημέρωση δεν επιτρέπουν σε καμία διαφορετική φωνή να ακουστεί και έτσι η προπαγάνδα και ο αποπροσανατολισμός αποδίδουν τα μέγιστα...

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στις αυριανές εκλογές θα παραστούν και αντιπρόσωποι του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατόπιν πρόσκλησης των τουρκικών αρχών, ως παρατηρητές επί του «ελεύθερου και δίκαιου» τρόπου διεξαγωγής των εκλογών.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Απαγωγών συνέχεια...

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Χτες 18 υπήκοοι της Νότιας Κορέας, απήχθησαν στο Αφγανιστάν, καθώς μετέβαιναν, με λεωφορείο από την Κανταχάρ στην Καμπούλ, στην επαρχία Γκάζνι, εκ των οποίων οι τρεις είναι άνδρες και οι 15 γυναίκες. Την ευθύνη της απαγωγής ανέλαβαν οι «Ταλιμπάν» μέσω του εκπροσώπου τους, οι οποίοι δήλωσαν υπεύθυνοι και για την απαγωγή την περασμένη Τετάρτη δύο Γερμανών και πέντε Αφγανών, ζητώντας την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και την απελευθέρωση όλων των ανταρτών κρατούμενων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των «Ταλιμπάν» οι Νοτιοκορεάτες είναι σε καλή κατάσταση και το ηγετικό συμβούλιο των μαχητών θα αποφασίσει για την τύχη τους. Οσο για τους Γερμανούς είναι και αυτοί σε καλή κατάσταση, αλλά δε θα αφεθούν ελεύθεροι αν δεν εκπληρωθούν τα αιτήματα των «Ταλιμπάν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ