Σάββατο 21 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Μετά τις πρώτες απελευθερώσεις, έρχεται ... ο Μπλερ

Ενας από τους απελευθερωμένους αγκαλιάζει τους δυο γιους του

Associated Press

Ενας από τους απελευθερωμένους αγκαλιάζει τους δυο γιους του
ΡΑΜΑΛΑ - ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι υποδέχτηκαν με συγκίνηση και πανηγυρισμούς τα λεωφορεία που μετέφεραν τους 256 κρατουμένους που απελευθερώθηκαν, χτες, από τις ισραηλινές φυλακές. Οι απελευθερωθέντες έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο Αμπάς, στο προεδρικό μέγαρο, ο οποίος τους χαρακτήρισε «ήρωες της ελευθερίας» και συμπλήρωσε ότι «θα συνεχιστεί η προσπάθεια για την απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων κρατουμένων».

Από την τελετή που είχε οργανωθεί στο προαύλιο της Μουκάταα, δεν παραλείφθηκε το προσκύνημα όλων των κρατουμένων στον τάφο του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ. Επίσης, προφανώς έχει ιδιαίτερη σημασία το ότι ο Αμπάς είχε, καθ' όλη τη διάρκεια της τελετής, δίπλα του, τον Αμπντελραχίμ Μαλούχ, τον 61χρονο νούμερο 2 του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, ο οποίος, επίσης, απελευθερώθηκε χτες.

Το λόγο πήρε και ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης Σαλάμ Φαγιάντ, ο οποίος τόνισε ότι η απελευθέρωση των 256 κρατουμένων είναι ένα βήμα «αλλά δεν είναι αρκετό. Το Ισραήλ οφείλει να κάνει πολλά ακόμη και μπορεί να τα κάνει αν θέλει ειρήνη». Από την άλλη, ο εκπρόσωπος της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας, Ζιάντ Αμπού Ζούχρι, εκτιμούσε ότι η απελευθέρωση των 256 έχει «ελάχιστη αξία, αφού σχεδόν όλοι ανήκουν στην ίδια οργάνωση, τη Φατάχ».

Καταφτάνει ο Μπλερ

Τη Δευτέρα αναμένεται να πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στην περιοχή ως ειδικός απεσταλμένος του Κουαρτέτου (ΗΠΑ - Ρωσία - ΟΗΕ - ΕΕ), ο Τόνι Μπλερ. Μετά το τέλος της συνάντησης των μελών του, στην οποία συμμετείχε, ο Μπλερ δήλωσε «αισιόδοξος» υποστηρίζοντας ότι «υπάρχουν πάντα περιθώρια βελτίωσης και σημαντικών αλλαγών» και προσπάθησε να διασκεδάσει τις αλγεινές εντυπώσεις που προκάλεσε η Κοντολίζα Ράις ως προς τα καθήκοντά του, δηλώνοντας ότι «δε χρειάζεται να είναι πολλά γιατί θα περιπλέξουν την αμερικανική διπλωματία». Ο ίδιος δήλωσε «ικανοποιημένος» από το ρόλο που του ανατέθηκε προς στιγμήν, δηλαδή την προσπάθεια βελτίωσης της παλαιστινιακής οικονομίας και των υποδομών.

Διόλου «ικανοποιημένος», πάντως, δήλωνε σε συνέντευξή του στην ισραηλινή «Χααρέτζ», ο παραιτηθείς προκάτοχος του Μπλερ, Αμερικανός Τζέιμς Γούλφενσον. Μάλιστα, ανοιχτά ο πρώην επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι «περιόρισε αν δεν αδρανοποίησε το ρόλο του απεσταλμένου, θέλοντας να διατηρήσει τον έλεγχο των ισραηλινο-παλαιστινιακών συζητήσεων» και υπονόησε ότι οι ΗΠΑ κυριαρχούν στο Κουαρτέτο, υποσκάπτοντας το κύρος του και την αξιοπιστία κάθε... απεσταλμένου.

Εκτός από τον Μπλερ, πάντως, στην περιοχή μεταβαίνουν, την Τετάρτη, οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, με σκοπό να παρουσιάσουν στην ισραηλινή ηγεσία το «αραβικό σχέδιο συνολικής ειρήνης». Το σχέδιο, που πρωτοδιατυπώθηκε το 2002 και επανέκαμψε τον περασμένο Μάρτη με την έγκριση όλων των μελών του Αραβικού Συνδέσμου, προτείνει συνολική ειρήνη και αποκατάσταση σχέσεων στο Ισραήλ από όλες τις αραβικές χώρες με αντάλλαγμα την πλήρη ισραηλινή αποχώρηση από όλα τα κατεχόμενα εδάφη μετά το 1967 (δηλαδή Παλαιστίνη, Λίβανος, Συρία).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ