ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Ιούλη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Σε απόγνωση οι μικρομεσαίοι αγρότες

Τεράστιες καταστροφές έχουν υποστεί οι αγροτικές καλλιέργειεςστην περιοχή

ICON

Τεράστιες καταστροφές έχουν υποστεί οι αγροτικές καλλιέργειεςστην περιοχή
Μακρύ και καταστροφικό είναι το φετινό καλοκαίρι για τα δάση και τις καλλιέργειες της χώρας. Πριν την καταστροφική πυρκαγιά της Αιγιάλειας, 320.000 στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων είχαν καταστραφεί. Η πυρκαγιά στην Αιγιάλεια άφησε πίσω της τρεις ανθρώπους νεκρούς, πάνω από 150 σπίτια καμένα, όπως και δεκάδες χιλιάδες στρέμματα με ελιές και σταφίδες, σκοτωμένα ζώα και μελίσσια, κατεστραμμένες αποθήκες και αγροτικά μηχανήματα, αλλά και χιλιάδες στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων αποκαΐδια.

Η φωτιά ξεκίνησε από την περασμένη Τρίτη. Η πρώτη ήταν στο χωριό Κουνινά και η άλλη στο χωριό Δημητρόπουλο. Οι κάτοικοι του πρώτου χωριού έχουν καταγγείλει πως τη Δευτέρα το βράδυ εκδηλώθηκε φωτιά που ελέγχθηκε την Τρίτη το πρωί. Ομως, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής αποχώρησαν, με αποτέλεσμα λίγη ώρα μετά οι φλόγες να θεριέψουν από τους ισχυρούς ανέμους. Το τραγικό στην υπόθεση είναι ότι ενώ νεολαίοι του χωριού αντιλήφθηκαν την πυρκαγιά, η μάνικα που χρησιμοποίησαν και ήταν συνδεμένη στον κρουνό, δίπλα από το σημείο που εκδηλώθηκε η φωτιά, δεν έφτασε στην εστία της για πέντε μέτρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τετάρτη, μέρα καύσωνα με υψηλές θερμοκρασίες, οι φλόγες έτρεχαν στα βουνά της περιοχής, εγκλωβίζοντας κατοίκους που πάλευαν να σώσουν τις περιουσίες τους και σε αρκετές περιπτώσεις τις ίδιες τους τις ζωές. Τα χωριά Κουνινά, Δημητρόπουλο, Πυργάκι, Μελίσσια, Φτέρη, Αχλαδιά, Μαμουσιά, Μαυρίκι ζώστηκαν από τη φωτιά. Οι φλόγες προχώρησαν προς το Α. Διακοφτό, τα Καλάβρυτα, το Διακοφτό. Την Τετάρτη μια πύρινη λαίλαπα με περίμετρο 70 χιλιομέτρων «κατάπινε» πεύκα και ελιές. Η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη.

Στο επίκεντρο οι αγρότες

Την περασμένη Παρασκευή κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, επισκέφθηκε τις περιοχές Μαυρίκι και Κουνινά. Και διαπίστωσε από κοντά ότι εκατοντάδες αγρότες και οι οικογένειές τους έχουν υποστεί μεγάλη καταστροφή. Κρίσιμο ζήτημα είναι πλέον οι ίδιοι οι πληγέντες να διεκδικήσουν άμεσα πλήρεις αποζημιώσεις όχι μόνο για να αποκατασταθούν, αλλά και για να ξαναμπορέσουν να καλλιεργήσουν στις εκτάσεις που κάηκαν.

Οπως επισήμανε από το Αίγιο η Αλέκα Παπαρήγα, από τη στιγμή που ένα μέρος της παραγωγής, όπως η ελιά, έχει καταστραφεί, η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα του τι θα κάνει με τους ελαιοπαραγωγούς. Επίσης, υπάρχει ζήτημα και με άλλα προϊόντα, όπως η σταφίδα. Το κυριότερο όμως είναι το λάδι, το οποίο σε ορισμένα χωριά του Αιγίου είναι μονοκαλλιέργεια. Οι νόμοι και οι κανονισμοί που έχει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει αυτές τις έκτακτες ανάγκες δεν έχουν καμιά αξία στην εφαρμογή τους. Γιατί οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ περιορίζονται μόνο στο προϊόν. Στην προκειμένη περίπτωση όμως έχει καταστραφεί μεγάλο μέρος του ίδιου του αγροτικού κεφαλαίου.

Χρονοβόρες οι διαδικασίες αποζημίωσης

Είναι γνωστό ότι οι αγρότες στο Αίγιο δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμα από τον παγετό του προηγούμενου χειμώνα. Και τώρα έρχεται να προστεθεί ένα νέο ακόμα πιο σοβαρό πρόβλημα. Μόνο που η κυβέρνηση παραπέμπει το θέμα των αποζημιώσεων στη λεγόμενη ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδίαση Εκτακτης Ανάγκης). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία που μπορεί να κρατήσει ακόμα και τέσσερα χρόνια μέχρι να αποφασίσει η ΕΕ για να εγκρίνει να δώσει τα κονδύλια για την αποζημίωση του αγροτικού κεφαλαίου. Πρόβλημα που αφορά και τους αγρότες στην Αγιά, αλλά και στο Πήλιο.

Από το Αίγιο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κάλεσε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό. Με πλήρη αποζημίωση και για το αγροτικό κεφάλαιο. Και επειδή οι περισσότεροι αγρότες έχουν δάνεια είτε από τους σεισμούς είτε αγροτικά δάνεια, πρέπει να παγώσει η πληρωμή των δανείων. Και αν χρειαστεί δανειοδότηση, αυτή να γίνει με πολύ απλούς όρους, άτοκα δάνεια και δάνεια μακράς προθεσμίας.

Κρίσιμο είναι επίσης το εξής ζήτημα: Λόγω του ότι η ελιά μπορεί να αποδώσει σε 15 ή 20 χρόνια, ίσως είναι αναγκαίο να γίνει αναδιάρθρωση καλλιεργειών. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει οι ίδιοι οι αγρότες να συμφωνήσουν αν χρειάζεται να υπάρχει ένα άλλο προϊόν. Αν υπάρξουν άλλες καλλιέργειες, δεν μπορεί να είναι στη λογική που προωθεί η κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως για παράδειγμα αρωματικά φυτά. Το προϊόν που θα μπει στη θέση της ελιάς, πρέπει να είναι ένα προϊόν προσοδοφόρο.

Στην ουσία, λοιπόν, το πρόβλημα που έθεσε η Αλέκα Παπαρήγα στο Αίγιο είναι: Τα θύματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι οι μικρομεσαίοι αγρότες, που αυτή τη στιγμή θα πάθουν ολοκληρωτικό χτύπημα, διότι θα διασταυρωθεί η ΚΑΠ με τις καταστροφές από την πυρκαγιά. Και πρόσθεσε ότι πρέπει η κυβέρνηση να εξαγγείλει συγκεκριμένα πλήρη μέτρα απέναντί τους, γιατί τα χωριά δεν μπορούν να επιβιώσουν, δεν μπορούν να επιζήσουν.


ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
Οι διακοπές που δε χαρήκαμε

Η μεγάλη εξόρμηση της ΚΝΕ

ΗΤΑΝ το τρίτο καλοκαίρι, που καθώς σταματούσαν τα μαθήματα έπαιρνα το ποστάλε για την Αθήνα. Με καρδιά μαύρη άφηνα τον κάμπο και τη θάλασσα στην πιο όμορφη ώρα. Και θα συνεχιζόταν στην πρωτεύουσα... Με περίμενε η Λαχαναγορά, το λεγόμενο και Παζάρι. Είχα κιόλας αποκτήσει εμπειρίες δουλεύοντας εποχιακά στη μεγάλη εκείνη «Γκάσμπα» της Αθήνας, που τροφοδοτούσε προπολεμικά την πρωτεύουσα με λαχανικά, φρούτα. Εκεί, αντίκρυ στον Κεραμεικό, μια ολόκληρη παραγκούπολη με τις «πόστες», τα μαγαζιά, που πουλούσαν άλλος τομάτες, άλλος μελιτζάνες, πεπόνια, φρούτα. Σωστό χρηματιστήριο, με τζίρο μεγάλο, καθημερινό. Χαμένοι οι παραγωγοί, οι μικρομανάβηδες, οι καταναλωτές και με κέρδη οι έμποροι. Τα «τρίτα» χέρια.

ΜΕΣΑ σ' αυτήν την παραγκούπολη (το παζάρι) έκανα για τέσσερα χρόνια την καλοκαιρινή «θητεία» μου, στην προώθηση των προϊόντων της γης μας, που αυτά τροφοδοτούσαν την Αθήνα. Αυτές ήταν οι «διακοπές» μου.

ΕΝΑΣ ολόκληρος κόσμος κάθε νύχτα, με τα μεταφορικά μέσα της εποχής, γαϊδουράκια, σούστες, σουστάκια και τα λιγοστά αυτοκίνητα, έφταναν στις 2 η ώρα και ξεκινούσαν τη διαδικασία να εφοδιαστούν με τα όσα ζητούσε η πελατεία τους που περίμενε στους μακρινούς συνοικισμούς. Μαζί τους κι εκείνοι που πηγαίνουν στις λαϊκές αγορές. Λίγο αργότερα οι μαγαζάτορες και από κοντά οι προμηθευτές νοσοκομείων, ιδρυμάτων κλπ. Είναι αυτοί που μπαίνουν τελευταίοι. Είναι αγοραστές που σηκώνουν ποσότητες. Δεν ενδιαφέρονται πολύ για ποιότητα. Αυτοί γυρεύουν χαμηλές τιμές.

ΟΛΑ αυτά, τις πυρωμένες μέρες του Ιούλη, έρχονται στο νου καθώς με μεγάλη χαρά διάβασα πρόσφατα στον «Οδηγητή» που γράφει ότι «οι διακοπές και η ξεκούραση δεν είναι πολυτέλεια. Είναι δικαίωμα, που χρόνο με το χρόνο αφαιρείται από όλο και μεγαλύτερο μέρος της νεολαίας, των λαϊκών οικογενειών, από εκείνους που το έχουν ανάγκη». Το μήνυμα της ΚΝΕ, που έστειλε σε κάθε λιμάνι της χώρας, είναι να «διεκδικήσει η νεολαία το δικαίωμά της για δωρεάν - ποιοτικές διακοπές».

ΤΟ αίτημα βρήκε πλατιά ανταπόκριση από χιλιάδες νέους, που βλέπουν πως δε θα τα καταφέρουν να πάνε διακοπές. Μεγάλο πράγμα η ξεκούραση, η ανάσα. Είναι δικαίωμα. Δεν είναι πολυτέλεια.

ΑΛΛΑ να γυρίσουμε στα μακρινά, όταν εκείνο το μεγάλο ξυπνητήρι χτυπούσε εγερτήριο. Δε χάριζε ούτε λεπτό. Δύο παρά τέταρτο τη νύχτα και ύστερα από λίγο δρομαίος για το παζάρι. Μισοκοιμισμένος ζηλεύεις αυτούς που αμέριμνοι κοιμούνται ξέγνοιαστοι πάνω στα καρότσια τους. Το καμπανάκι της Λαχαναγοράς χτύπησε και οι πρώτοι μανάβηδες αρχίζουν τη γύρα για να δούνε τις τιμές και ν' αρχίσουν τις αγορές τους.

ΕΚΕΙΝΗ τη νύχτα, ξημέρωνε 4 Αυγούστου, που τη θυμάμαι στιγμή με στιγμή. Είχαμε πέσει εκτός χρόνου, κάπου ένα δεκάλεπτο. Το παζάρι είχε κιόλας ανάψει, η τομάτα είχε ζήτηση και όλοι περίμεναν να ψωνίσουν.

ΞΑΦΝΙΚΑ από την οδό Πειραιώς και την Ιερά Οδό ακούστηκε μεγάλος θόρυβος και το δυνατό πλατάγισμα αλόγων, που χτυπούσαν τις οπλές τους. Βγήκα από την πίσω πόρτα του παζαριού και προχώρησα να δω τι συμβαίνει.

ΗΤΑΝ μια ίλη Ιππικού με τον εξοπλισμό τους και μαζί τους ομάδες από φαντάρους που κρατούσαν στα χέρια τους μεγάλες τυπωμένες αφίσες, που τις κολλούσαν στους τοίχους, ενώ τα άλογα τούς πλαισίωναν με τη συνεχή κίνηση γύρω τους.

ΚΑΠΟΙΑ στιγμή δυο-τρεις πιο τολμηροί πλησίασαν στους τοίχους, που είχαν κολλήσει τις μεγάλες αφίσες, και δε χρειάστηκαν πολλά για να φωνάξουν δυνατά και να τ' ακούσουν και οι άλλοι που βρίσκονταν πιο μακριά:

ΚΗΡΥΧΤΗΚΕ δικτατορία από το βασιλιά και τον Μεταξά. Η Βουλή διαλύθηκε. Αυτά γράφουν οι προκηρύξεις. Ξαναγύρισα στο παζάρι, τα νέα είχαν μαθευτεί κι ο κόσμος είχε παγώσει. Μερικοί, μάλιστα, από τις λαϊκές αγορές πιο πολύ, ανήσυχοι, αν κι ο «Ρίζος» είχε δώσει σαφέστατο το μήνυμα ότι η δικτατορία φτάνει.

ΕΝΑ μήνα πιο ύστερα, οι «διακοπές» μου στην Αθήνα τέλειωσαν και έπαιρνα το δρόμο της επιστροφής αφού είχα εξαντλήσει την υπηρεσία μέχρι το τέλος. Και στο σχολείο μια άλλη ατμόσφαιρα, με τους μπράβους του Μεταξά να θέλουν να μας μαντρώσουν στην περιβόητη οργάνωσή του, την ΕΟΝ. Είχαν φτάσει στην τάξη μας και μαθητές από άλλα σχολεία, με δυσμενή μετακίνηση και σιγά σιγά με τη βοήθεια προοδευτικών καθηγητών μπορέσαμε ν' αποκρούσουμε τις συνεχείς και προβοκατόρικες ενέργειες άλλων καθηγητών που ζητούσαν να μας χτυπήσουν κατακέφαλα.

Η ΜΑΘΗΤΙΚΗ συντροφιά μας στη Δ΄ Γυμνασίου είχε κάνει τα πρώτα βήματα. Είχαμε όμως πολύ δρόμο και δύσκολο ακόμα.


Του Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ