ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Αυγούστου 2007
Σελ. /32
Περιβαλλοντική πολιτική και ο Ασωπός...

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Η κυβέρνηση εφαρμόζει μια συνολική και συγκροτημένη πολιτική για την προστασία του περιβάλλοντος, προχωρώντας με αποφασιστικά βήματα στην ορθολογική διαχείριση των υδάτων, την ανακύκλωση και την οικολογική διαχείριση απορριμμάτων και αποβλήτων, την προώθηση φιλικών προς το περιβάλλον μορφών γεωργικής και βιομηχανικής δράσης και την ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής του πολίτη».

Αυτά ειπώθηκαν από τον ΓΓ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Θ. Σκορδά, με αφορμή το ζήτημα της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα στα Οινόφυτα από τον Ασωπό ποταμό!

Εμείς απλά να θυμίσουμε ότι το Προεδρικό Διάταγμα επί χούντας το '69, που μετατρέπει τον Ασωπό σε οχετό ανεπεξέργαστων βιομηχανικών λυμάτων καμιά μεταπολιτευτική κυβέρνηση δεν το έχει καταργήσει. Οτι οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων επιδοτούν και δίνουν κίνητρα στις βιομηχανίες που δρουν στην περιοχή, χωρίς έλεγχο. Οτι ούτε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ούτε της ΝΔ πήραν μέτρα για τη δημόσια Υγεία παρά τις αναλύσεις της τελευταίας δεκαετίας για το μολυσμένο υδροφόρο ορίζοντα.

Για να μη μιλήσουμε, για τις παράνομες χωματερές, για την πολιτική ιδιωτικοποίησης των υδάτινων πόρων και για την παράδοση της ανακύκλωσης σε επιχειρηματίες.

Δύσκολοι καιροί για κατοχικούς

Δύσκολη εποχή για κατοχικούς. Οσο και να μαγειρεύονται τα στοιχεία που βγαίνουν στη δημοσιότητα από τον αμερικάνικο στρατό, δεν είναι εύκολο να κρύψουν πως το ιμπεριαλιστικό έγκλημα διαρκείας, που εκτελεστές και ταυτόχρονα μάρτυρές του είναι οι ίδιοι οι στρατιώτες, δεν είναι δυνατόν να μην έχει την επίδρασή του και στους ίδιους. Ετσι σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον αμερικάνικο στρατό, ο αριθμός των αυτοκτονιών στους κόλπους του αμερικανικού στρατού ξηράς αυξήθηκε πέρυσι στο υψηλότερο επίπεδό τους από τον Πόλεμο του Κόλπου. Επίσης το ένα τρίτο των αυτοκτονιών σημειώθηκαν στις εμπόλεμες ζώνες. Οι επιβεβαιωμένες αυτοκτονίες ανέρχονται σε 99 το 2006, έναντι 87 το 2005, διευκρινίζει ο στρατός ξηράς στην ανακοίνωσή του. Ο αμερικανικός στρατός ξηράς σημειώνει στην ανακοίνωσή του ότι οι αυτοκτονίες οφείλονταν σε αποτυχημένες σχέσεις, νομικά και οικονομικά θέματα και «επιχειρησιακά θέματα και θέματα κατοχής». Το 2006 σημειώθηκαν 17,3 αυτοκτονίες ανά 100.000 στρατιώτες. Το 2005 είχαν σημειωθεί 12,5 αυτοκτονίες ανά 100.000 στρατιώτες. Πέρυσι 30 από τις 99 επιβεβαιωμένες αυτοκτονίες σημειώθηκαν στις εμπόλεμες ζώνες, σύμφωνα με τα στοιχεία. Φέτος, 44 στρατιώτες έχουν μέχρι στιγμής αυτοκτονήσει. Σ' αυτούς περιλαμβάνονται 17 στο Ιράκ ή στο Αφγανιστάν, προσθέτει ο στρατός. Ο αριθμός των αυτοκτονιών το 2006 είναι ο υψηλότερος από το 1991, στον Πόλεμο του Κόλπου, όταν ο αμερικανικός στρατός είχε καταγράψει 102 αυτοκτονίες. Τα στοιχεία αυτά δίνονται στη δημοσιότητα έπειτα από σειρά μελετών που δείχνουν αύξηση των ψυχολογικών προβλημάτων μεταξύ των στρατιωτών και στρατιωτικών των ΗΠΑ. Πόσες δολοφονίες αθώων και μικρών παιδιών, πόσα βασανιστήρια και άλλες κτηνωδίες, που τους βάζει ο ιμπεριαλισμός να κάνουν, να μπορέσουν να καταπιούν;

Λογοκρισία στα πράσα...

Είναι άλλο πράγμα να ξέρεις πολύ καλά ότι οι αρχές των ΗΠΑ ελέγχουν και λογοκρίνουν οτιδήποτε γράφεται γι' αυτούς και είναι άλλο αυτό να αποδείχνεται με τον πιο χειροπιαστό τρόπο. Ετσι όπως αποκαλύφτηκε άτομα που χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές της CIA και του FBI μπήκαν και διόρθωσαν άρθρα της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας( Wikipedia) σε θέματα που αφορούσαν το Ιράκ, ή τη φυλακή του Γκουαντάναμο, σύμφωνα με ένα νέο πρόγραμμα εντοπισμού των συντακτών που παρεμβαίνουν. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα WikiScanner αποκάλυψε ότι από ηλεκτρονικούς υπολογιστές της CIA διορθώθηκε ένα κείμενο που αφορούσε την επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003. Ενα γράφημα για τις απώλειες άλλαξε και προστέθηκε η σημείωση ότι... οι αριθμοί είναι απλώς εκτιμήσεις. Επίσης, από υπολογιστές της CIA αλλάχτηκε η βιογραφία του πρώην αρχηγού της υπηρεσίας, Γουίλιαμ Κόλμπι. Εξάλλου, χρησιμοποιώντας έναν υπολογιστή του FBI κάποιος άλλαξε το άρθρο για τη φυλακή του Γκουαντάναμο, αφαιρώντας αεροφωτογραφίες και δορυφορικές φωτογραφίες. Ο ίδιος ο προγραμματιστής δημιουργός του WikiScanner είπε πως το έφτιαξε «για να δημιουργήσει μικρές καταστροφές στις δημόσιες σχέσεις εταιρειών και οργανισμών που αντιπαθεί». Μας είναι άγνωστα τα ειλικρινή ή όχι κίνητρα του δημιουργού του συγκεκριμένου προγράμματος αλλά ξέρουμε πολύ καλά εκείνα των οργανισμών - υπηρεσιών του ιμπεριαλισμού. Δεν είχαμε ποτέ καμία αυταπάτη...

Συνεργάτες με περγαμηνές

Ενας από τους συντάκτες της έκθεσης του ΙΣΤΑΜΕ, σχετικά με τη στρατηγική της Λισαβόνας που παρουσιάζει σήμερα ο «Ρ», είναι ο Πλάτων Τήνιος, μέλος της «Επιτροπής Σπράου», η οποία το 1997, κατ' εντολήν της τότε κυβέρνησης Σημίτη, κατέληξε στο αντιδραστικό πόρισμα σχετικά με τις παραπέρα ανατροπές στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης (ρόλος που τώρα έχει ανατεθεί στην Επιτροπή Αναλυτή).

Ο ίδιος ο Π. Τήνιος διατέλεσε σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού. Είναι χαρακτηριστική η δήλωσή του σε ημερίδα της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών (25/5/99), όπου κατέθεσε την απογοήτευσή του «από τη μεταρρύθμιση με δόσεις», που έκανε η ΝΔ και τάχθηκε υπέρ της «εκ βάθρων ανάπλασης» του ασφαλιστικού συστήματος.

Παράλληλα, ζήτησε πρωτοβουλίες που πρέπει να κατατείνουν στη «μεγαλύτερη ατομική ευθύνη για την εξασφάλιση της συνταξιοδοτικής οικονομικής επάρκειας και οικονομικό σχεδιασμό της απόσυρσης από την εργασία»! Δηλαδή, να απαλλαγεί το κράτος και οι εργοδότες από το «βάρος» της Κοινωνικής Ασφάλισης και να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για δουλιά μέχρι το θάνατο. Τις απόψεις του - γέννημα θρέμμα της πολιτικής ΠΑΣΟΚ - εκτίμησε δεόντως ο Γ. Παπανδρέου, αναθέτοντάς του ρόλο στο ΙΣΤΑΜΕ...

ΒΙΒΛΙΟ
Συριανά διηγήματα

Η Σύρος και ιδιαίτερα η πρωτεύουσά της Ερμούπολη υπήρξε το 19ο αιώνα οικονομική πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Η οικονομική ευρωστία της και η πρωτοποριακή για τα ελλαδικά δεδομένα κοινωνική σύνθεση δημιούργησαν μια εξαιρετική πνευματική δραστηριότητα. Δραστηριότητα που διατηρήθηκε με τη μορφή μιας αυθεντικής παράδοσης που ακολούθησε τα χρόνια της οικονομικής της άνθησης. Στα πλαίσια της πρώτης γνήσια αστικής ελληνικής κοινωνίας που δημιουργήθηκε στη Σύρο, αναπτύσσεται μια εκπαιδευτική, κοινωνική και πνευματική δράση.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, ο Ε. Ροΐδης εισάγει το κριτικό του πνεύμα, μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους του αφηγηματικού λόγου από τους ήρωες των μεγάλων λόγων και έργων στους κοινούς, συνηθισμένους ανθρώπους μιας καθημερινότητας, άλλοτε ταραγμένης και σκληρής, άλλοτε ήρεμης. Η μεγάλη δύναμη του Ροΐδη βρίσκεται στην κριτική και η κριτική που άσκησε επέδρασε σε όλη τη νεότερη γενιά που τον αναγνώρισε ως πνευματικό οδηγό. Υπήρξε ένας από τους προδρόμους και συντελεστές της αναγέννησης των νεοελληνικών Γραμμάτων.

Η Σύρα δε γλιτώνει από τον σατιρικό οίστρο του Ροΐδη. Χαρακτηριστικά είναι τα διηγήματα που περιλαμβάνονται στη συλλογή «Συριανά διηγήματα». Τέτοια διηγήματα είναι η «Ψυχολογία Συριανού συζύγου», «Το παράπονο του νεκροθάπτου», «Ιστορία ενός σκύλου», «Ιστορία μιας γάτας», «Ιστορία ενός αλόγου» κ.ά. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις: «Σύγχρονη Εποχή».

ΝΟΥΡΙ ΑΛ ΜΑΛΙΚΙ

Σε αγώνα δρόμου έχει αποδυθεί ο φιλοκατοχικός πρωθυπουργός του Ιράκ, τις τελευταίες μέρες, προκειμένου να πετύχει κάποιου είδους συναίνεση μεταξύ των πολιτικών εκπροσώπων των διαφόρων εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων της χώρας. Η εικόνα της κατεχόμενης χώρας, τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ασφάλειας, κάθε άλλο παρά ικανοποιητική είναι, τουλάχιστον ως προς τους διακηρυγμένους στόχους της εισβολής, της κατοχικής δύναμης και των συνεργατών της, μέχρι σήμερα. Και αυτό, πλέον, έχει σοβαρές συνέπειες.

Κατ' αρχάς, εντός του Ιράκ, η βία δεν παραμένει απλώς σταθερή, αλλά κλιμακώνεται σε ασύλληπτα σημεία, όπως συνέβη προσφάτως με τις συντονισμένες βομβιστικές επιθέσεις που συγκλόνισαν δύο χωριά των Γιαζίντι στις κουρδικές βόρειες περιοχές, με απολογισμό τουλάχιστον 400 νεκρούς. Οι συνέπειες, όμως, είναι σοβαρότατες και πέραν του Ατλαντικού, όπου η κατοχή έχει γίνει μείζον ζήτημα αντιπαράθεσης (όχι επί της ουσίας, αλλά κυρίως χάριν εντυπώσεων) μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών.

Η προσοχή όλων στρέφεται στην έκθεση του κατοχικού επικεφαλής, στρατηγού Ντέιβιντ Πετρέους, και του Αμερικανού πρέσβη Ριάν Κρόκερ, για την κατάσταση στο Ιράκ, που αναμένεται εντός των επόμενων βδομάδων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση θα αποπειράται να ισοσκελίσει αρνητικά και θετικά. Γι' αυτόν το λόγο, εκτιμάται άλλωστε, κλιμακώνονται οι προσπάθειες επίτευξης κάποιου είδους προόδου από κατοχικούς και συνεργάτες, όπως ο Μάλικι.


Ε. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ