ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Αυγούστου 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Αφού ζείτε περισσότερο θα δουλεύετε και περισσότερο!
  • Νέες ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση ετοιμάζουν για μετά τις εκλογές οι εταίροι του δικομματισμού
  • Παράταση του ασφαλιστικού βίου, μείωση των συντάξεων, εφαρμογή «ευέλικτων συστημάτων συνταξιοδότησης», τα κοινά τους σχέδια βάσει των εντολών της ΕΕ

Η 17η του Σεπτέμβρη, ανεξάρτητα από το αν η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ καταλάβουν τον κυβερνητικό θώκο, θα αποτελέσει την αφετηρία για τους εταίρους του δικομματισμού να εξαπολύσουν νέα αντιασφαλιστική επίθεση που θα οδηγήσει σε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση των συντάξεων, καθιέρωση επιδομάτων πτωχοκομείου που θα «βαφτιστούν» ...«εθνικές συντάξεις»!

Την ίδια στιγμή που η Ελλάδα είναι η τέταρτη κατά σειρά χώρα της ΕΕ με τα μεγαλύτερα κατά μέσο όρο όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (62,7 έτη) και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του 2007 ένας στους δύο συνταξιούχους λαμβάνει σύνταξη κάτω από 500 ευρώ, τα επιτελεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη σχεδιάσει, αποφασίσει και δρομολογούν για μετά τις εκλογές νέες ανατροπές με στόχο να τσακίσουν το σύνολο των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η «Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων» που «μελετά» το Ασφαλιστικό περιμένει τη νέα κυβέρνηση για να βγάλει από το συρτάρι τις προτάσεις της, ενώ ο διορισμένος από την κυβέρνηση επικεφαλής της, Ν. Αναλυτής, με συνεντεύξεις του το τελευταίο διάστημα, εκφράζοντας ακριβώς τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και βλέποντας ότι στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι επίσημες θέσεις του ΠΑΣΟΚ, προαναγγέλλει ότι η καθιέρωση συντάξεων πείνας και η εργασία μέχρι τα βαθιά γεράματα πρέπει άμεσα να γίνουν νόμοι του κράτους!


Αυτές τις δεσμεύσεις τους απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο και στην ΕΕ έσπευσαν από τις πρώτες ώρες της επίσημης προεκλογικής περιόδου να τις εγγυηθούν τόσο ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος στο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό υποστήριξε ότι «οφείλουμε να συνεχίσουμε τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις», όσο και ο Γ. Παπανδρέου, που ζήτησε την ...εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

Δικομματική αντιασφαλιστική συμμαχία...

Πίσω από τα ψευτοδιλήμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που διεκδικούν το ρόλο του καλύτερου διαχειριστή της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, κρύβονται οι μετεκλογικοί σχεδιασμοί τους, με τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό να βρίσκονται στην πρώτη θέση της λίστας τους. Οι «αλλαγές» στην Κοινωνική Ασφάλιση, έτσι όπως παρουσιάζονται μέσα από τα προγράμματά τους και τις δηλώσεις των στελεχών τους, είναι εφιαλτικές για το σύνολο των εργαζομένων αφού προβλέπουν:

-- Την επεξεργασία σχεδίων για σύνταξη ακόμα και στα 70 χρόνια (!), την ίδια στιγμή που τάσσονται ήδη υπέρ της πλήρους εφαρμογής του νόμου 3029/02 (νόμος Ρέππα, που προβλέπει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια)!

-- Τη μείωση των συντάξιμων αποδοχών, με εφαρμογή του νόμου Ρέππα, που προβλέπει μείωση του συντελεστή αναπλήρωσης των συντάξεων από 01/01/2008 σταδιακά από το 80% στο 70%. Μείωση του συντάξιμου μισθού, ο οποίος από τον τελευταίο μισθό που υπολογίζεται σήμερα θα υπολογίζεται βάσει του μέσου όρου της τελευταίας διετίας, για να καταλήξει στον υπολογισμό βάσει της πενταετίας.

-- Τη θεσμοθέτηση «εθνικής κατώτατης σύνταξης» για όλους τους πολίτες επιδιώκοντας τη θέσπιση ενός ακόμα κατώτατου επιδόματος - σύνταξης, που θα ισοδυναμεί με επίδομα φτώχειας.

-- «Ευέλικτα» συνταξιοδοτικά προγράμματα, που θα συνδυάζουν τη μερική συνταξιοδότηση εργαζομένων ηλικίας από 50 έως 65 ετών με την παράλληλη ...μερική απασχόλησή τους.

-- Την παράταση του ασφαλιστικού βίου με παραμονή στην εργασία και πέραν των ορίων συνταξιοδότησης.

-- Την ίδρυση επαγγελματικών ταμείων από τους «κοινωνικούς εταίρους» που να λειτουργούν πέραν της κύριας και της επικουρικής ασφάλισης, με στόχο να προωθήσουν τα σχέδια του μεγάλου κεφαλαίου για ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος.

-- Την «αναμόρφωση» και «εξυγίανση» του κανονισμού Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, με στόχο το πετσόκομμα των κατηγοριών των εργαζομένων που σήμερα εντάσσονται σ' αυτά.

Συγχρόνως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αξιοποιώντας την πίεση που ασκείται από την ΕΕ και την απειλή για παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και στο όνομα της «ισότητας» των δύο φύλων, σχεδιάζουν αμέσως μετά τις εκλογές - όποιος και αν πάρει την εξουσία - να «συμμορφωθούν» με τις ...υποδείξεις και να αυξήσουν κατά πέντε χρόνια τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης των γυναικών στο δημόσιο!

...με την καθοδήγηση των ιμπεριαλιστικών οργανισμών

Το πακέτο των αντιασφαλιστικών μέτρων που ετοιμάζουν οι εταίροι της δικομματικής εναλλαγής, ήρθαν κατά καιρούς να «ενισχύσουν» κοινοτικές οδηγίες αλλά και εκπρόσωποι ιμπεριαλιστικών οργανισμών οι οποίοι επισκέφτηκαν τη χώρα μας και πρότειναν, υποδείκνυαν αλλά επί της ουσίας απαιτούσαν άμεση εφαρμογή των «μεταρρυθμίσεων» στο Ασφαλιστικό. Οι εκπρόσωποι των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών μόλις «μυρίστηκαν» πρόωρες εκλογές έσπευσαν για να πάρουν μετεκλογικές δεσμεύσεις από τους πολιτικούς εκφραστές του κεφαλαίου.

-- Στις 27/06/2007 στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) φέρνοντας ως παράδειγμα την πρακτική άλλων χωρών, πρότειναν στην κυβέρνηση για να «λύσει» το Ασφαλιστικό άμεσα να προχωρήσει στην:

  • Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης
  • Μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης του συντάξιμου μισθού
  • Υιοθέτηση «ευέλικτων συστημάτων συνταξιοδότησης», με τις μορφές που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ενωση, με μισή συνταξιοδότηση και παράλληλη υποαπασχόληση, καθώς και παραμονή στην εργασία πέραν του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης

-- Στα τέλη Μάη τα στελέχη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) πρότειναν με τη σειρά τους:

  • Αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων
  • Κατάργηση των κινήτρων που παρέχονται για την πρόωρη συνταξιοδότηση
  • Αναθεώρηση του καθεστώτος των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων

Οι παραπάνω αντιδραστικές προτάσεις αποτελούν και προγραμματικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο οι αρμόδιοι υπουργοί Απασχόλησης, Β. Μαγγίνας, Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, αλλά και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, τις χαρακτήρισαν «χρήσιμες», «εποικοδομητικές» και «αναγκαίες» αφού φανερώνουν τις «αδυναμίες της χώρας». Μάλιστα, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ξεκαθάρισαν ότι τα μέτρα αυτά θα προωθηθούν μετά τις εκλογές και αφού προηγηθεί ένας «ευρύς διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους»...

...για σύνταξη μετά τα 67-68-70 χρόνια και βλέπουμε!

Την πλήρη απελευθέρωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και τις βαθιές ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση που ετοιμάζουν να εφαρμόσουν αμέσως μετά τις εκλογές τα επιτελεία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν επιχειρήσει όλο το προηγούμενο διάστημα να τις περάσουν στον ελληνικό λαό, τρομοκρατώντας με τη «βιωσιμότητα» των ασφαλιστικών ταμείων, τον κίνδυνο του «δημογραφικού» και τα «ελλείμματα» των Ταμείων που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της δικής τους πολιτικής. Στελέχη της κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και ο επικεφαλής της Επιτροπής των «σοφών», Ν. Αναλυτής, εδώ και 3,5 χρόνια τροφοδοτούν με νέες αντιλαϊκές προτάσεις την αντιασφαλιστική τους συμμαχία τονίζοντας προκλητικά ότι αφού οι εργαζόμενοι ζουν περισσότερο πρέπει να δουλεύουν και περισσότερο. Οι κατά καιρούς δηλώσεις τους είναι χαρακτηριστικές:

  • Στις 27/02/2006 ο τότε υπουργός Απασχόλησης, Σ. Τσιτουρίδης, ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης δήλωνε: «Το ύψος των συντάξεων και τα όρια ηλικίας είναι θέματα του διαλόγου για το Ασφαλιστικό». Ο ίδιος επίσης σημείωνε: «Δεν είναι σταθερές του διαλόγου» η μη αύξηση των ορίων ηλικίας και το ύψος των συντάξεων...
  • Στις 28 του Φλεβάρη 2006 ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Αλφα», στο ίδιο μήκος κύματος, υπογράμμιζε: «Ο διάλογος που θα γίνει για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού δεν μπορεί να έχει περιορισμούς, θα γίνει χωρίς περιορισμούς»!
  • Ο υπουργός Απασχόλησης, Β. Μαγγίνας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Αλφα» στις 28/06/2007, δήλωσε ότι «το προσδόκιμο επιβίωσης για τη γυναίκα είναι μεγαλύτερο από τον άνδρα και τίθεται το θέμα στην ΕΕ πως ο άνδρας εργάζεται περισσότερο από τη γυναίκα»..., άρα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό αξιωματούχο, στα πλαίσια της «κοινωνικής πολιτικής» της ΝΔ, η γυναίκα αφού ζει περισσότερο πρέπει να δουλεύει και περισσότερο!
  • Ο Ν. Αναλυτής φέρνοντας ως παράδειγμα άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στις 27 του Φλεβάρη 2007 δήλωνε: «Στη Μεγάλη Βρετανία και στη Γερμανία, ήδη είναι έτοιμοι να περάσουν νόμους που το 65 γίνεται 67 και 68». Ενώ μόλις την προηγούμενη Κυριακή σε συνέντευξή του ανέφερε: «Θα ήθελα να προτείνω αύξηση για όλους(!). Πιστεύω ότι πρέπει να παρατείνουμε οικειοθελώς τα όρια συνταξιοδότησης»! «Να υπάρχουν κίνητρα και αντικίνητρα για να παραμένουν οικειοθελώς στην εργασία οι άνω των 65 ετών»...
  • Λίγους μόνο μήνες μετά τις εκλογές του 2004 ο Γ. Παπανδρέου σε ομιλία του στην 3η Εθνική Θεματική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ με θέμα «Το σύγχρονο κοινωνικό κράτος» (5/12/2004) σημείωνε: «Η παράταση του προσδόκιμου επιβίωσης του κάθε ατόμου ανοίγει νέα ευκαιρία αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού. Σήμερα, μετά τα 60, μετά τα 70, υπάρχουν ακόμα παραγωγικά χρόνια, αυτό το γεγονός δημιουργεί νέα αιτήματα αξιοποίησης και υποστήριξης της μακρύτερης, πλέον, ζωής, από ένα κοινωνικό σύστημα»!
  • Στις 25 του Απρίλη 2006 ο Αλ. Παπαδόπουλος με συνέντευξή του στο «Εθνος» ανέφερε: «Θεωρώ αδιανόητο που ακόμη δεν έχουμε πει, συνολικά ως πολιτική τάξη, ότι δε νοείται στη χώρα μας να υπάρχουν συνταξιούχοι κάτω των 60 χρόνων. Οτι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί»...
  • Στις 15 του Μάη 2006 ο Μ. Χρυσοχοΐδης, με συνέντευξή του στα «Νέα» υποστήριζε: «Πιστεύω ότι η ίδια η εποχή, τα τεχνολογικά και ιατρικά επιτεύγματα επιβάλλουν στο σύγχρονο κοινωνικό κράτος να αναθεωρήσει την αντίληψή του για την εργασία και να μη θέτει στους πολίτες όρια στην ηλικία συνταξιοδότησης ούτε προς τα πάνω ούτε βεβαίως προς τα κάτω»!

Είναι φανερό ότι το έδαφος για τις δρομολογημένες ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση τα στελέχη του δικομματισμού έχουν φροντίσει να το προετοιμάσουν εδώ και καιρό. Είναι ακόμα πιο φανερό ότι τις δεσμεύσεις του απέναντι στην ΕΕ, στο μεγάλο κεφάλαιο και στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς θα τις τηρήσουν μέχρι κεραίας. Οι αντιασφαλιστικοί σχεδιασμοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να αλλάξουν αφού θέλουν τον εργαζόμενο ...«ενεργό», με «μερικά» ή και χωρίς συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι το ...θάνατο.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ


ΚΡΑΤΗ - ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΕ
Ραγδαία ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης

Η εικόνα από τις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις σε άλλες χώρες της ΕΕ καταγράφει ενίσχυση της ανασφάλειας για τους απόμαχους της δουλιάς, οι οποίοι, ενώ έχουν συμπληρώσει ολόκληρες δεκαετίες σκληρής δουλιάς, δεν μπορούν να διασφαλίσουν μια αξιοπρεπή ζωή για τα τελευταία χρόνια της ζωής τους. Το κράτος αποσύρεται σταδιακά από την υποχρέωσή του να καταβάλλει στους συνταξιούχους μια σύνταξη ικανή για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους, στα πλαίσια ενός αποκλειστικά δημόσιου και καθολικού συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης. Ενώ η εξάπλωση των «επαγγελματικών ταμείων» εξαρτά σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό τη διαβίωση των συνταξιούχων από τις επενδύσεις που κάνουν από κοινού με τους εργοδότες, δηλαδή τον τζόγο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, στην Ολλανδία οι επαγγελματικές συντάξεις καλύπτουν το 91% των απασχολουμένων. Εκτιμάται ότι σήμερα οι επαγγελματικές συντάξεις καλύπτουν το 40% των εισοδημάτων των συνταξιούχων (έναντι του 50% που καλύπτει η βασική - επιδοματική σύνταξη), ενώ προβλέπεται ότι τα επόμενα χρόνια θα φτάσει στο 50% ή και στο 60%1. Στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας περιλαμβάνεται η δημόσια σύνταξη, η επαγγελματική σύνταξη αλλά και τα έσοδα που έχει ο συνταξιούχος από ατομικά συμβόλαια με ιδιωτικές τράπεζες ή ασφαλιστικές εταιρείες.

Ενώ ο εργαζόμενος περιμένει ότι μετά από τόσα χρόνια δουλιάς θα μπορεί να έχει μια άνετη ζωή, υποχρεώνεται να ζήσει με ένα μηνιαίο ποσό αντίστοιχο του κατώτατου μισθού! Το ύψος της βασικής σύνταξης συνδέεται με το ύψος του εκάστοτε κατώτατου μισθού: «στην περίπτωση που ο συνταξιούχος είναι παντρεμένος δικαιούται το 100%, ενώ αν ζει μόνος δικαιούται το 70% του κατώτατου μισθού. Τα αντίστοιχα ποσά μεταφράζονται σε 370.000 περίπου δραχμές (περίπου 1.085 ευρώ) για το ζευγάρι κατά μήνα (12 μήνες) και σε 260.000 περίπου δραχμές (σ.σ. περίπου 763 ευρώ) κατά μήνα (επί 12 μήνες) για το μονήρη συνταξιούχο»2.

Για να θεμελιώσει κανείς συνταξιοδοτικό δικαίωμα πρέπει να μένει στη χώρα από τα 15 μέχρι τα 65 του χρόνια. Για κάθε χρόνο απουσίας του, αφαιρείται από το ποσό της πλήρους βασικής σύνταξης ένα 2%.

Σουηδία: δεν υπάρχει κατώτερη σύνταξη

Στη Σουηδία, δεν υπάρχει ανώτατο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. Οπως δεν υπάρχει και κατώτατη σύνταξη. Καταργούνται ακόμα και οι ασφαλιστικές δικλίδες που μέχρι σήμερα ίσχυαν τυπικά για την προστασία των εργαζόμενων.

Η βασική σύνταξη είναι ρευστή, αφού υπολογίζεται με ένα σύνθετο τρόπο και σε συνάρτηση ασταθών παραγόντων, όπως ακόμα και οι δείκτες θνησιμότητας (!). Το 86,5% των συντάξιμων αποδοχών χρηματοδοτούν το «βασικό συνταξιοδοτικό όχημα» (κύρια σύνταξη) και το υπόλοιπο 13,5% χρηματοδοτούν το λεγόμενο «σχήμα κεφαλαιοποίησης των εισφορών»(επαγγελματική ασφάλιση).

Παρά το ότι οι εργαζόμενοι μπορούν - τυπικά - να συνταξιοδοτηθούν από τα 61 τους χρόνια, συνεχίζουν να δουλεύουν αφού κανείς και τίποτα δεν τους προσφέρει εγγύηση ότι θα μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα. Είναι σαν την «προαιρετική» συνταξιοδότηση στα 67 που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ...


Αναστασία ΜΟΣΧΟΒΟΥ
(1.) «Ελληνικοί και ευρωπαϊκοί μύθοι για το Ασφαλιστικό», Γιώργος Ρωμανιάς, εκδοτικός οίκος Αδελφοί Βλάση, Αθήνα 2007(2.) ό.π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ