Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Αυγούστου 2007 - αριθ. φύλλου: 9856

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Εικαστική πολιτική υπέρ των ιδιωτών

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αλυτα ή με «λύσεις» προς το χειρότερο παραμένουν τα μεγάλα προβλήματα των εικαστικών τεχνών στην Ελλάδα, τόσο σε θεσμικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο άσκησης μιας πολιτιστικής πολιτικής, με επίκεντρο το δημιουργό και το λαό, που παραμένει ζητούμενο. Το πρόγραμμα του ΥΠΠΟ για τα εικαστικά «γίνεται με μόνο κριτήριο το κατά πόσον αυτό βοηθάει στη δημιουργία του "Mall" του πολιτισμού, που θα κάνει την Αθήνα τουριστική ατραξιόν, και ενδεχομένως θα την εντάξει στον άξονα shopping της Σύγχρονης Τέχνης», σημειώνεται σε σχετικό υπόμνημα του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, υπογραμμίζοντας πως έτσι μετατρέπεται ο αποδέκτης του έργου τέχνης σε «καταναλωτή» υποπροϊόντων από διεθνή κέντρα, τα οποία βέβαια διαχέουν και το ανάλογο αντιδραστικό «ιδεολογικό franchise» (σ.σ. «φραντσάιζ», διεθνής επιχειρηματικός όρος που αφορά σε παραρτήματα εταιρειών).


ΣΕΛ.  4  -  5


ΙΣΤΟΡΙΑ
Η υπόθεση Σάκο και Βαντσέτι

Εντεκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της 22 Αυγούστου του 1927, όταν το ημερολόγιο είχε περάσει στην 23η ημέρα του μήνα, ο Σάκο κάθισε στην ηλεκτρική καρέκλα. Εννέα λεπτά αργότερα τον ακολούθησε και ο Βαντσέτι. Μαζί τους πέθανε και ο Μαντέιρος. Η αμερικανική αστική τάξη προχωρούσε σε έναν ακόμη συμβολισμό. Εβαλε να πεθάνουν μαζί δύο κοινωνικοί αγωνιστές κι ένας ποινικός, για να δείξει ότι γι' αυτήν διαχωρισμός δεν υπήρχε!


ΣΕΛ.  11   -   14
ΠΛΑΚΑ
Εμπορευματική «αξιοποίηση» ακινήτων του ΥΠΠΟ

Πρόκειται για 300 κτίρια σε μια περιοχή - «φιλέτο» για το κεφάλαιο, αλλά ζωτικής σημασίας για την πολιτιστική κληρονομιά της Αθήνας, αφού αποτελεί ακόμη - παρά τις πολεοδομικές περιπέτειες - τον «σκληρό», αν όχι μοναδικό, πυρήνα της ιστορικής, αρχιτεκτονικής, περιβαλλοντικής, πολιτισμικής γενικά μνήμης της πόλης.


ΣΕΛ.  6
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Ισχυρή επιβεβαίωση της γενικής θεωρίας της σχετικότητας

Μετά από πείραμα για την κύρτωση και στρέβλωση του χωροχρόνου γύρω από τη Γη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η πρόβλεψη της θεωρίας ήταν πρακτικά απολύτως σωστή.


ΣΕΛ.  7
ΔΙΗΓΗΜΑ
«I love Courds»

«Χαράματα χτες η πλατεία γέμισε αστυνομικούς. Μπλόκο. Οσοι Κούρδοι πρόλαβαν, έφυγαν. Τους άλλους τους έριξαν σε κλούβες. Τους γύριζαν δεκαέξι ώρες εδώ κι εκεί. Μετά τους έκλεισαν σ' ένα άδειο, παλιό στρατόπεδο, έξω από την πόλη, στο βουνό. Εκείνοι άνοιξαν το σύρμα. Εφυγαν. Τους είδαν να κατηφορίζουν μια πλαγιά, με τα υπάρχοντά τους στον ώμο».


ΣΕΛ.  8
ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ
Αρχίζει το ματς... συμφερόντων

Εγκλωβισμένη στις ορέξεις των επιχειρηματιών, που πήραν... χείρα βοηθείας και από την κυβέρνηση της ΝΔ, η διοργάνωση της πρώτης κατηγορίας, η οποία ξεκινάει σε μια βδομάδα.


ΣΕΛ.  15
«Αγκαλιά» με τον υπολογιστή

Πάνω από 10.000 νέοι άνθρωποι καθισμένοι ο ένας δίπλα στον άλλον, χωρίς να αλλάζουν κουβέντα, καθηλωμένοι μπροστά από την οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Τρώνε και κοιμούνται πάνω στον υπολογιστή τους, για να μη χάσουν... στιγμή «δράσης».


ΣΕΛ.  24

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ