ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Αυγούστου 2007
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Ισχυρή επιβεβαίωση της γενικής θεωρίας της σχετικότητας

Μια από τις τέλειες σφαίρες των γυροσκοπίων που χρησιμοποιήθηκαν για τον έλεγχο της γενικής θεωρίας της σχετικότητας σε τροχιά γύρω από τη Γη
Μια από τις τέλειες σφαίρες των γυροσκοπίων που χρησιμοποιήθηκαν για τον έλεγχο της γενικής θεωρίας της σχετικότητας σε τροχιά γύρω από τη Γη
Σύμφωνα με τη γενική θεωρία της σχετικότητας, του Αλμπερτ Αϊνστάιν, ένα σώμα με μεγάλη μάζα, όπως η Γη, πρέπει να κυρτώνει και να στρεβλώνει σε μετρήσιμο βαθμό το χωροχρόνο γύρω της. Αν και πολλές από τις προβλέψεις της θεωρίας έχουν επιβεβαιωθεί πειραματικά, εδώ και 40 χρόνια οι επιστήμονες επιζητούσαν μια ισχυρή επιπλέον επιβεβαίωση, με μια διαστημική αποστολή στο εγγύς Διάστημα.

Μετά από 7 αποφάσεις ματαίωσης που ανακλήθηκαν, πραγματοποιήθηκε τελικά πριν 3 χρόνια η αποστολή από την αμερικανική διαστημική υπηρεσία (NASA), που θα μετρούσε την κύρτωση του χωροχρόνου σε τροχιά γύρω από τη Γη. Πρόσφατα, οι ερευνητές που επεξεργάζονται τα στοιχεία που συλλέχτηκαν από την αποστολή, έκαναν τις πρώτες ανακοινώσεις για τα συμπεράσματά τους. Ουσιαστικά εκείνο που είχε σημασία ήταν ο βαθμός ταύτισης των προβλέψεων της θεωρίας με τις μετρήσεις. Αν διαπιστωνόταν σημαντική απόκλιση, αυτό θα σήμαινε ότι η γενική θεωρία της σχετικότητας ίσως δεν ήταν ακριβής αναπαράσταση των φυσικών νόμων και θα έπρεπε να τροποποιηθεί ή να αντικατασταθεί από μια άλλη μεγαλύτερης εμβέλειας.

Για την πραγματοποίηση των ακριβών μετρήσεων που απαιτούνταν χρησιμοποιήθηκαν γυροσκόπια που περιείχαν σχεδόν τέλειες μεταλλικές σφαίρες, τις πιο τέλειες που έχει κατασκευάσει ποτέ η ανθρώπινη τεχνολογία. Αν αυτές οι σφαίρες είχαν το μέγεθος της Γης, τότε τα «βουνά» πάνω τους (οι ανωμαλίες) δε θα είχαν ύψος μεγαλύτερο από 2,7 μέτρα! Στην αρχή του πειράματος, οι άξονες των γυροσκοπίων είχαν κατεύθυνση τέτοια που να δείχνουν προς ένα μακρινό άστρο (και γι' αυτό πρακτικά ακίνητο πάνω στον ουράνιο θόλο). Καθώς το διαστημόπλοιο που μετέφερε το πείραμα περιστρεφόταν γύρω από τη Γη επί ένα έτος, οι ερευνητές παρακολουθούσαν τη θέση των αξόνων.

Η γενική θεωρία της σχετικότητας προβλέπει ότι υπό τις συνθήκες του πειράματος θα έπρεπε να υπάρχει μια μικρή μετακίνηση των αξόνων κατά 0,0018 μοίρες. Μετά από ενάμιση χρόνο ανάλυσης των δεδομένων, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η πρόβλεψη της θεωρίας ήταν πρακτικά απολύτως σωστή (μόλις 1% απόκλιση), σε σημείο που δεν το περίμεναν και οι ίδιοι (λόγω πιθανών ατελειών της πειραματικής διάταξης). Ανακοίνωσαν μάλιστα, ότι σε μερικούς μήνες θα είναι σε θέση να δώσουν στη δημοσιότητα και τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν με ανάλογη ακρίβεια και τη στρέβλωση του χωροχρόνου.

Η γενική θεωρία της σχετικότητας αποτελεί ακριβή αντανάκλαση της φυσικής πραγματικότητας και στιβαρό βάθρο για την κατανόηση του μακρόκοσμου, τέτοιο που δεν υπάρχει στον μικρόκοσμο, όπου η νεοθετικιστική, ιδεαλιστική ερμηνεία της κβαντικής μηχανικής από τη Σχολή της Κοπεγχάγης έχει σταθεί εμπόδιο για την παραπέρα εμβάθυνση στη φυσική πραγματικότητα και την ανακάλυψη των βαθύτερων αιτιακών σχέσεων που ευθύνονται για τα στατιστικά και πιθανοτικά φαινόμενα στο κβαντικό επίπεδο της ύλης.


Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγή: «Discover»

Σπάνιο βιολογικό φαινόμενο

Μπορεί ένας βιολογικός οργανισμός που είχε εξελιχθεί ώστε να έχει φύλα (αρσενικό - θηλυκό) να εξελιχθεί έτσι που να επιστρέψει στην ασεξουαλική αναπαραγωγή επί εκατομμύρια χρόνια και μετά να εξελιχθεί κι άλλο, ώστε να αρχίσει να αναπαράγεται και πάλι σεξουαλικά; Οι περισσότεροι ειδικοί το θεωρούσαν απίθανο έως αδύνατο κι όμως ένα απλό άκαρι του εδάφους είναι απόδειξη ότι μπορεί να συμβεί.

Μια Γερμανίδα ερευνήτρια της εξελικτικής γενετικής και ένας Αμερικανός συνάδελφός της μελέτησαν τα μεγέθους κεφαλής καρφίτσας ακάρεα Κροτονίδια που αναπαράγονται σεξουαλικά. Συμπέραναν ότι τα Κροτονίδια είναι εξελικτικοί απόγονοι των Καμισίδιων που αναπαράγονταν ασεξουαλικά επί εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια, έχοντας κι αυτά προκύψει από παλαιότερα είδη που αναπαράγονταν σεξουαλικά. Η ασεξουαλική αναπαραγωγή, γνωστή και ως παρθενογένεση, γίνεται με τη γέννηση από τα θηλυκά του είδους αυγών, που αναπτύσσονται σε ακριβή αντίγραφα της μητέρας τους. Αν και γεννιούνται και αρσενικά που και που, είναι πάντοτε στείρα. Ή τουλάχιστον έτσι θεωρούνταν ως τώρα. Ισως κάποια από τα αρσενικά των Κροτονίδιων να επέτρεψαν στο είδος τους να ξαναρχίσει να αναπαράγεται σεξουαλικά.

Συνήθως όταν κάποιο πολύπλοκο βιολογικό χαρακτηριστικό περιπέσει σε αχρηστία, τα αντίστοιχα γονίδια μεταλλάσσονται με τον καιρό, ώστε να κωδικοποιούν κάποια άλλη λειτουργία. Γι' αυτό οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι αν ένα είδος περάσει στην ασεξουαλική αναπαραγωγή για πολύ καιρό, τότε είναι απίθανο οι εξελικτικοί του απόγονοι να ξαναεμφανίσουν σεξουαλική αναπαραγωγή. Απ' ό,τι φαίνεται, όμως, στα ακάρεα Καμισίδια η δυνατότητα της σεξουαλικής αναπαραγωγής διατηρήθηκε και μετά από εκατομμύρια χρόνια αχρηστίας.

Δεν πρόκειται για φωτομοντάζ. Η φωτογραφία είναι αληθινή. Είναι ο μεγαλύτερος κρυσταλλικός σχηματισμός που έχει βρεθεί στη φύση. Σχηματίστηκε στο πέρασμα των αιώνων σε βάθος 300 μέτρων σε μια σπηλιά στο νότιο Μεξικό, γνωστή ως Κρυστάλλινη Σπηλιά των Γιγάντων. Η σπηλιά βρίσκεται δίπλα σε ορυχείο αργύρου, ψευδαργύρου και μολύβδου και δημιουργήθηκε από τα θερμά νερά που ανεβαίνουν προς την επιφάνεια λόγω της πίεσης ενός θόλου μάγματος που υπάρχει κάτω από την περιοχή. Τόσο τα μεταλλεύματα του ορυχείου όσο και ο γύψος (θειικό ασβέστιο) από τον οποίο σχηματίστηκαν οι τεράστιοι κρύσταλλοι σεληνίτη, εναποτέθηκαν στη σπηλιά και τις γύρω ρωγμές μετά την εξάτμιση των θερμών νερών που κάποτε τα πλημμύριζαν. Η μακρόχρονη διατήρηση των σχετικά μαλακών κρυστάλλων σεληνίτη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις συνθήκες θερμοκρασίας (65o C) και υγρασίας (100%) που επικρατούν στη σπηλιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ