Κυριακή 19 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Ισχυρή επιβεβαίωση της γενικής θεωρίας της σχετικότητας

Μια από τις τέλειες σφαίρες των γυροσκοπίων που χρησιμοποιήθηκαν για τον έλεγχο της γενικής θεωρίας της σχετικότητας σε τροχιά γύρω από τη Γη
Μια από τις τέλειες σφαίρες των γυροσκοπίων που χρησιμοποιήθηκαν για τον έλεγχο της γενικής θεωρίας της σχετικότητας σε τροχιά γύρω από τη Γη
Σύμφωνα με τη γενική θεωρία της σχετικότητας, του Αλμπερτ Αϊνστάιν, ένα σώμα με μεγάλη μάζα, όπως η Γη, πρέπει να κυρτώνει και να στρεβλώνει σε μετρήσιμο βαθμό το χωροχρόνο γύρω της. Αν και πολλές από τις προβλέψεις της θεωρίας έχουν επιβεβαιωθεί πειραματικά, εδώ και 40 χρόνια οι επιστήμονες επιζητούσαν μια ισχυρή επιπλέον επιβεβαίωση, με μια διαστημική αποστολή στο εγγύς Διάστημα.

Μετά από 7 αποφάσεις ματαίωσης που ανακλήθηκαν, πραγματοποιήθηκε τελικά πριν 3 χρόνια η αποστολή από την αμερικανική διαστημική υπηρεσία (NASA), που θα μετρούσε την κύρτωση του χωροχρόνου σε τροχιά γύρω από τη Γη. Πρόσφατα, οι ερευνητές που επεξεργάζονται τα στοιχεία που συλλέχτηκαν από την αποστολή, έκαναν τις πρώτες ανακοινώσεις για τα συμπεράσματά τους. Ουσιαστικά εκείνο που είχε σημασία ήταν ο βαθμός ταύτισης των προβλέψεων της θεωρίας με τις μετρήσεις. Αν διαπιστωνόταν σημαντική απόκλιση, αυτό θα σήμαινε ότι η γενική θεωρία της σχετικότητας ίσως δεν ήταν ακριβής αναπαράσταση των φυσικών νόμων και θα έπρεπε να τροποποιηθεί ή να αντικατασταθεί από μια άλλη μεγαλύτερης εμβέλειας.

Για την πραγματοποίηση των ακριβών μετρήσεων που απαιτούνταν χρησιμοποιήθηκαν γυροσκόπια που περιείχαν σχεδόν τέλειες μεταλλικές σφαίρες, τις πιο τέλειες που έχει κατασκευάσει ποτέ η ανθρώπινη τεχνολογία. Αν αυτές οι σφαίρες είχαν το μέγεθος της Γης, τότε τα «βουνά» πάνω τους (οι ανωμαλίες) δε θα είχαν ύψος μεγαλύτερο από 2,7 μέτρα! Στην αρχή του πειράματος, οι άξονες των γυροσκοπίων είχαν κατεύθυνση τέτοια που να δείχνουν προς ένα μακρινό άστρο (και γι' αυτό πρακτικά ακίνητο πάνω στον ουράνιο θόλο). Καθώς το διαστημόπλοιο που μετέφερε το πείραμα περιστρεφόταν γύρω από τη Γη επί ένα έτος, οι ερευνητές παρακολουθούσαν τη θέση των αξόνων.

Η γενική θεωρία της σχετικότητας προβλέπει ότι υπό τις συνθήκες του πειράματος θα έπρεπε να υπάρχει μια μικρή μετακίνηση των αξόνων κατά 0,0018 μοίρες. Μετά από ενάμιση χρόνο ανάλυσης των δεδομένων, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η πρόβλεψη της θεωρίας ήταν πρακτικά απολύτως σωστή (μόλις 1% απόκλιση), σε σημείο που δεν το περίμεναν και οι ίδιοι (λόγω πιθανών ατελειών της πειραματικής διάταξης). Ανακοίνωσαν μάλιστα, ότι σε μερικούς μήνες θα είναι σε θέση να δώσουν στη δημοσιότητα και τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν με ανάλογη ακρίβεια και τη στρέβλωση του χωροχρόνου.

Η γενική θεωρία της σχετικότητας αποτελεί ακριβή αντανάκλαση της φυσικής πραγματικότητας και στιβαρό βάθρο για την κατανόηση του μακρόκοσμου, τέτοιο που δεν υπάρχει στον μικρόκοσμο, όπου η νεοθετικιστική, ιδεαλιστική ερμηνεία της κβαντικής μηχανικής από τη Σχολή της Κοπεγχάγης έχει σταθεί εμπόδιο για την παραπέρα εμβάθυνση στη φυσική πραγματικότητα και την ανακάλυψη των βαθύτερων αιτιακών σχέσεων που ευθύνονται για τα στατιστικά και πιθανοτικά φαινόμενα στο κβαντικό επίπεδο της ύλης.


Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγή: «Discover»

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε αναζήτηση των βαρυτικών κυμάτων του Αϊνστάιν (2015-12-13 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2012-10-24 00:00:00.0)
Σχέδια εξόρυξης από διαστημικούς βράχους (2012-05-05 00:00:00.0)
Η Χαραυγή στην Εστία (2011-08-21 00:00:00.0)
Η δυναμική της αλληλεπίδρασης ύλης και χωρόχρονου (2005-05-29 00:00:00.0)
Αυλαία σε μια καταπληκτική σταδιοδρομία (2001-01-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ