Σάββατο 5 Μάη 2012 - Κυριακή 6 Μάη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Σχέδια εξόρυξης από διαστημικούς βράχους

Κατασκευασμένη από υπολογιστή απεικόνιση μικρών ρομποτικών συσκευών που πραγματοποιούν επιφανειακή εξόρυξη σε κοντινό στη Γη αστεροειδή

Associated Press

Κατασκευασμένη από υπολογιστή απεικόνιση μικρών ρομποτικών συσκευών που πραγματοποιούν επιφανειακή εξόρυξη σε κοντινό στη Γη αστεροειδή
Η ιδέα της εξόρυξης πολύτιμων, ημιπολύτιμων ή σπάνιων μετάλλων από αστεροειδείς και άλλους διαστημικούς βράχους δεν είναι καινούρια. Την πρωτοδιατύπωσε ο πατέρας της αστροναυτικής, ο Κονσταντίν Τσιολκόφσκι στην αυγή του 20ού αιώνα. Τα εμπόδια τότε ήταν ανυπέρβλητα, αλλά και σήμερα 55 χρόνια μετά την πτήση του «Σπούτνικ», η υπάρχουσα τεχνολογία διαστημικών πτήσεων κάνει το κόστος εξόρυξης και μεταφοράς στη Γη ενός κιλού χρυσού να είναι πολλαπλάσιο του κόστους εξόρυξής του στη Γη. Βέβαια, ο Τσιολκόφσκι είχε βάλει το ζήτημα από τη σκοπιά των πανανθρώπινων αναγκών, δηλαδή της κάλυψης των αναγκών τροφοδοσίας της λαϊκής, σοσιαλιστικής οικονομίας με υλικά σε έλλειψη, όχι από τη σκοπιά της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Στο πλαίσιο της καπιταλιστικής οικονομίας στο σημερινό επίπεδο ανάπτυξής της, κάθε πρόταση για δημιουργία και εκμετάλλευση ορυχείων σε διαστημικούς βράχους, δικαιολογημένα πρέπει να αντιμετωπίζεται με καχυποψία, ως προς τη σοβαρότητά της. Ομως, πριν από μερικές μέρες, κάποιοι κεφαλαιοκράτες που δεν ξέρουν τι να κάνουν τα δισεκατομμύριά τους, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να επενδύσουν μέσω της νεαρής εταιρείας «Planetary Resources» (Πλανητικοί Πόροι) για την εξόρυξη χρήσιμων ορυκτών από κοντινούς στη Γη αστεροειδείς. Σκοπός σε πρώτη φάση δε θα είναι να μεταφέρουν την πρώτη ύλη ή το τελικό προϊόν στη Γη, αλλά να το αξιοποιήσουν απευθείας σε διαστημικές δραστηριότητες, είτε σε τροχιά, είτε στη Σελήνη, είτε ακόμα πιο μακριά. Αυτή η πρόταση, αν και παραμένει οικονομικά αμφίβολη, έχει διαφορετικό οικονομικό προφίλ, αφού το μεγάλο κόστος των διαστημικών πτήσεων σχετίζεται με την υπερνίκηση της γήινης βαρύτητας.

Σύμφωνα με το σχέδιο των μεγαλοκαπιταλιστών, πρώτος στόχος θα είναι ο λευκόχρυσος (πλατίνα), το ιρίδιο και άλλα ακριβά βιομηχανικά μέταλλα. Ενας μικρός αστεροειδής διαμέτρου 500 μέτρων πλούσιος σε λευκόχρυσο, περιέχει το ισοδύναμο όλων των μετάλλων της ομάδας του λευκόχρυσου που έχουν εξορυχθεί ποτέ στη Γη! Δεύτερος στόχος είναι η εξόρυξη πάγου, είτε για κατανάλωση από διαστημικά πληρώματα, είτε για παραγωγή καυσίμου (υδρογόνο) και οξειδωτικού (οξυγόνο) που θα γεμίζουν τις δεξαμενές των διαστημοπλοίων σε διαστημικά πρατήρια.

Ανάμεσα στα ονόματα που φιγουράρουν μεταξύ των ιδρυτών και υποστηρικτών της «Planetary Resources» είναι οι Λάρι Πέιτζ και Ερικ Σμιντ («Google»), ο Τσαρλς Σιμονί («Microsoft»), ο Ρος Περό τζούνιορ, ο σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον. Στους συμβούλους της εταιρείας περιλαμβάνονται αστροναύτες και επιστημονικά στελέχη της NASA καθώς και απόστρατοι αξιωματικοί των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ