Κυριακή 19 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΑΓΚΑΗΣ
Βήματα ενίσχυσης της παρουσίας της

Στις 16-17 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν στο Μπισκέκ, πρωτεύουσα του Κιργιστάν, οι εργασίες της 7ης Συνάντησης Κορυφής των ηγετών της Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης - ΟΣΣ (Κίνα, Ρωσία, Καζαχστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν), στην οποία συμμετείχαν εκτός από τους εκπροσώπους των χωρών που είναι παρατηρητές (Ινδία, Πακιστάν, Ιράν, Μογγολία) και οι Πρόεδροι του Τουρκμενιστάν και του Αφγανιστάν.

Στο επίκεντρο της Συνάντησης Κορυφής βρέθηκαν τα ζητήματα ενίσχυσης του διεθνούς ρόλου της Οργάνωσης, καθώς επίσης της εμβάθυνσης της συνεργασίας στον οικονομικό τομέα και τα ζητήματα της ασφάλειας στην περιοχή.

Οι ηγέτες των χωρών της ΟΣΣ υπέγραψαν το «Σύμφωνο για τη μακροχρόνια καλή γειτονία, τη φιλία και συνεργασία των κρατών της ΟΣΣ», καθώς επίσης τη «Διακήρυξη του Μπισκέκ», όπου επαναλαμβάνουν τις γνωστές θέσεις της ΟΣΣ για την ανάγκη ύπαρξης ενός «πολυ-πολικού κόσμου». Υπογράφτηκε επίσης σειρά συμφωνιών για την οικονομική και πολιτιστική συνεργασία τους. Οι ηγέτες της ΟΣΣ σημείωσαν τη σημασία της λήψης «προληπτικών μέτρων» ενάντια στους παράγοντες που προκαλούν «αστάθεια» στο χώρο της ΟΣΣ και τάχθηκαν υπέρ της «επιτάχυνσης της διαδικασίας δημιουργίας μηχανισμού κοινής αντιμετώπισης καταστάσεων, που απειλούν την ειρήνη, τη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην καταπολέμηση του εμπορίου των ναρκωτικών, όπως και της δραστηριοποίησης της ΟΣΣ «προς την κατεύθυνση του Αφγανιστάν».

Αποφασίστηκε να αναπτυχθεί παραπέρα η δράση της ΟΣΣ και σε διεθνές επίπεδο, κυρίως μέσω της ανάπτυξης των σχέσεών της με την «Ευρωασιατική Οικονομική Ενωση», το ΑΣΕΑΝ, την ΚΑΚ και την «Οργάνωση του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας».

Καθορίστηκαν οι επόμενες Συναντήσεις Κορυφής της ΟΣΣ, που θα γίνουν το 2008 στην Ντουσανμπέ, πρωτεύουσα του Τατζικιστάν (που ανέλαβε και την προεδρία της ΟΣΣ για το 2008) και το 2009 στο Εκατερίνομπουργκ της Ρωσίας.

Οπως φαίνεται, ο «σκόπελος» των διαφωνιών στο εσωτερικό της ΟΣΣ, που αφορούσε τα ζητήματα της διεύρυνσής της με νέες χώρες, ξεπεράστηκε, τουλάχιστον προσωρινά, με την απόφαση να μην υπάρξει καμία νέα διεύρυνση της ΟΣΣ με νέα μέλη και προς το παρόν να ακολουθηθεί η τακτική της στενότερης προσέλκυσης των χωρών παρατηρητών στους επιμέρους τομείς δραστηριοτήτων της ΟΣΣ.

Αν και στα επίσημα ντοκουμέντα της ΟΣΣ και στις τοποθετήσεις των ηγετών των κρατών που την αποτελούν δεν υπάρχουν αναφορές στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, την ίδια ώρα η πολύπλευρη ενίσχυση (πολιτική, οικονομική, στρατιωτική) των δεσμών αυτής της διακρατικής Οργάνωσης στην Κεντρική Ασία, αντικειμενικά αποτελεί «τροχοπέδη» για τις ανάλογες δραστηριότητες και πρωτοβουλίες που αναπτύσσουν στην περιοχή άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι η ΟΣΣ δεν επέτρεψε την παρουσία παρατηρητών των ΗΠΑ στα μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια «Ειρηνική Αποστολή 2007» (με τη συμμετοχή περίπου 7 χιλιάδων αντρών και δεκάδων αρμάτων μάχης, αεροπλάνων κι ελικοπτέρων), που πραγματοποίησε από τις 11 έως και τις 17 Αυγούστου, παρά την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους Αμερικανούς. Τα στρατιωτικά γυμνάσια, που χαρακτηρίστηκαν «αντιτρομοκρατικά», ολοκληρώθηκαν πάντως με την παρουσία των ηγετών της ΟΣΣ, που μετέβησαν από το Μπισκέκ της Κιργιζίας, στο Τσελιάμπινσκ της Ρωσίας, όπου διεξάγονταν, δείχνοντας και με αυτόν τον τρόπο τη σημασία που δίνουν στα ζητήματα της «ασφάλειας».

Πάντως, με την ευκαιρία της Συνάντησης, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, φρόντισε να θυμίσει ότι θέλει να «παίξει σοβαρά» στον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό. Ετσι ανήγγειλε τη μόνιμη επαναφορά πτήσεων ρωσικών στρατηγικών βομβαρδιστικών «σε απομακρυσμένες περιοχές». Ο Πούτιν εξήγησε την απόφασή του, λέγοντας ότι «δυστυχώς δεν ακολούθησαν άλλες δυνάμεις το παράδειγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που από το 1992 σταμάτησε μονομερώς τις απομακρυσμένες πτήσεις των στρατηγικών αεροσκαφών».


Ε. Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ