ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Σταμάτησε εργοτάξια που λειτουργούσαν στο λιοπύρι

Να απαιτήσουν και να επιβάλουν μέτρα προστασίας των εργαζομένων, καλεί τα σωματεία το ΠΑΜΕ

Σταμάτησαν χτες οι εργασίες σε μεγάλα εργοτάξια, με παρέμβαση του Συνδικάτου. Ωστόσο, ο καύσωνας συνεχίζεται και η ανάγκη επαγρύπνησης των Συνδικάτων παραμένει
Σταμάτησαν χτες οι εργασίες σε μεγάλα εργοτάξια, με παρέμβαση του Συνδικάτου. Ωστόσο, ο καύσωνας συνεχίζεται και η ανάγκη επαγρύπνησης των Συνδικάτων παραμένει
Την άμεση παρέμβαση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας προκάλεσαν χτες οι αυθαιρεσίες εργοδοτών που ακόμα και σε αυτές τις επικίνδυνες για την υγεία συνθήκες καύσωνα εξανάγκαζαν τους εργαζόμενους σε εργασία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες στη Λεωφόρο Καβάλας, μετά τις 11 το πρωί, σε δύο εργοτάξια, το πρώτο με ανάδοχο την κατασκευαστική J&P και το δεύτερο με ανάδοχο την κατασκευαστική «ΑΚΤΩΡ», δούλευαν εργάτες, την ώρα που η θερμοκρασία υπό σκιά έφτανε τους 42 βαθμούς Κελσίου. Το ίδιο ακριβώς γινόταν και στο εργοτάξιο επί της Λ. Κηφισού όπου κατασκευάζεται νέο ΙΚΕΑ, με ανάδοχο και πάλι την κατασκευαστική «ΑΚΤΩΡ». Και στις τρεις περιπτώσεις οι εργασίες σταμάτησαν ύστερα από την παρέμβαση του Συνδικάτου, που περιόδευε στους χώρους δουλιάς για να ελέγξει αν τηρούνται τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εργοτάξιο της «ΑΚΤΩΡ» στη Λ. Καβάλας ο υπεύθυνος μηχανικός προσπάθησε να παρεμποδίσει συνεργείο του «902» να πάρει πλάνα την ώρα που οι εργάτες δούλευαν μέσα στο λιοπύρι.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη η Γραμματεία Υγιεινής και Ασφάλειας του ΠΑΜΕ, με ανακοίνωσή της, καλεί Ομοσπονδίες, Σωματεία και εργαζόμενους να απαιτήσουν ανυποχώρητα:

  • Οσο διαρκούν τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα οι εργαζόμενοι να σχολάνε από την εργασία τους στις 11 το πρωί χωρίς καμιά περικοπή στις αποδοχές τους. Το μέτρο να ισχύει για όσους απασχολούνται σε υπαίθριες εργασίες (καθαριότητα, κήπους, οικοδομικές εργασίες και, γενικά, χώρους επιβαρυμένους).
  • Συχνά διαλείμματα, παροχή δωρεάν πόσιμου δροσερού νερού στους εργαζόμενους.
  • Περιορισμό της εργασίας κατά 75%, με ανάπαυση 25% ανά ώρα, όταν το θερμόμετρο φθάνει στους 37 βαθμούς Κελσίου, για όλους τους εργαζόμενους χωρίς εξαίρεση.
  • Αμεση λήψη μέτρων για εξαερισμό και κλιματισμό όλων των εσωτερικών χώρων εργασίας.
  • Να γίνουν εξορμήσεις στα μεγάλα εργοτάξια, ενημερώσεις και έλεγχοι εφαρμογής των μέτρων που προβλέπει η νομοθεσία.
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
Σκληρή εκμετάλλευση στους συμβασιούχους

Την άμεση πρόσληψή τους με συμβάσεις αορίστου χρόνου απαίτησαν οι ταξικές δυνάμεις

Εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα αποτελούν οι σχεδόν 200 συμβασιούχοι που απασχολούνται στη βιομηχανία «Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων» (ΕΑΣ). Προσφέρουν την ίδια εργασία με τους συναδέλφους τους που δουλεύουν απευθείας στα ΕΑΣ, ωστόσο παίρνουν μικρότερους μισθούς και χάνουν μια σειρά δικαιώματα που τους καθιστά ακόμα πιο φθηνά εργατικά χέρια, αλλά και «Δούρειο Ιππο» για το χτύπημα των δικαιωμάτων των άλλων εργαζομένων. Αποτέλεσμα των αντεργατικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, το κλαδικό Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας έχει ήδη πραγματοποιήσει δύο συγκεντρώσεις συμβασιούχων στο εργοστάσιο των ΕΑΣ στον Υμηττό, με στόχο την οργάνωση του αγώνα τους. Μάλιστα, ύστερα από παρέμβασή του στην εργοδοσία, οι συμβασιούχοι εξασφάλισαν συμβάσεις, αφού για ένα διάστημα δούλευαν χωρίς να έχουν υπογράψει ούτε αυτή τη σύμβαση.

Το ζήτημα των συμβασιούχων έθεσαν και στο ΔΣ του επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο του Υμηττού οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, η «Εργατοϋπαλληλική Ενότητα», αναδεικνύοντας τις άθλιες συνθήκες εργασίας που βιώνουν και διατυπώνοντας αιτήματα για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων τους. Ομως η πλειοψηφία του Σωματείου - ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ - όχι μόνο απέρριψε τα αιτήματα, αλλά προχώρησε και σε χυδαία επίθεση κατά των εκπροσώπων της «Εργατοϋπαλληλικής Ενότητας».

Συγκεκριμένα, η «Εργατοϋπαλληλική Ενότητα» πρότεινε την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων, με στόχο την πρόσληψη όλων των συμβασιούχων από τα ΕΑΣ, με συμβάσεις αορίστου χρόνου, ίσες αμοιβές και δικαιώματα. Οπως καταγγέλλει η «Εργατοϋπαλληλική Ενότητα», οι παρατάξεις ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ επιτέθηκαν στις ταξικές δυνάμεις με την κατηγορία ότι κάνουν ψηφοθηρία και πως μαζεύουν «συμβασιούχους και τους πουλάνε φούμαρα». Οσο για τις θέσεις της πλειοψηφίας, αναφέρεται ότι «η ΠΑΣΚΕ ξεκαθάρισε πως δε δουλεύει για τα ρουσφέτια της ΔΑΚΕ και τόνισε ότι δεν είναι απαραίτητοι αυτοί οι εργαζόμενοι γιατί δεν υπάρχει δουλιά». Ενώ και οι δύο παρατάξεις «ξεκαθάρισαν πως δεν πρόκειται να γράψουν τους συμβασιούχους στο σωματείο γιατί δεν είναι εργαζόμενοι των ΕΑΣ».

ΚΚΕ
Να μη γίνει καμία απόλυση

Ερώτηση βουλευτών του Κόμματος για τους 104 υπό απόλυση εργαζόμενους του Δήμου Περιστερίου

Να ληφθούν μέτρα για να μην απολυθούν οι 104 εργαζόμενοι στις Δημοτικές Επιχειρήσεις του Δήμου Περιστερίου και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα όλων των εργαζομένων στο Δήμο, απαιτεί το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Αντ. Σκυλλάκος και Λ. Κανέλλη στους υπουργούς Απασχόλησης και Εσωτερικών.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι η Δημοτική Αρχή προχωρά στην απόλυση 104 εργαζομένων που έχουν πάνω από οκτώ χρόνια υπηρεσίας και που, σύμφωνα με αποφάσεις δικαστικές και του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και αναγνωρίζεται η εργασιακή τους σχέση, ως σχέση εργασίας αορίστου χρόνου. Την ίδια στιγμή, οι κενές οργανικές θέσεις στο Δήμο Περιστερίου ξεπερνούν τις 500 και ενώ από το Γενάρη του 2007 έχουν γίνει 70 τουλάχιστον προσλήψεις με διάφορες σχέσεις εργασίας, εκτός από τη μόνιμη.

Είναι φανερό, τονίζεται στην Ερώτηση, ότι το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα δεν μπορεί να είναι αντικείμενο συναλλαγής. Για να αλλάξει η κατάσταση στο Δήμο Περιστερίου απαιτούνται, σύμφωνα με τους ίδιους τους εργαζόμενους και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, μέτρα όπως: Μετάταξη όλων των εργαζομένων των Δημοτικών Επιχειρήσεων στο Δήμο και κλείσιμο των Δημοτικών Επιχειρήσεων. Εφαρμογή των ΣΣΕ στους εργαζόμενους των προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι», Stage, των μπλοκ παροχής υπηρεσιών και ασφάλιση όλων στο ΙΚΑ. Να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου και κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα. Κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων, προσλήψεις μόνο μόνιμου προσωπικού. Χρηματοδότηση του Δήμου από τον κρατικό προϋπολογισμό για να καλύπτει τις οικονομικές απαιτήσεις των εργαζομένων και τις λειτουργικές του ανάγκες.

Καταλήγοντας οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς τι μέτρα θα πάρουν για να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι και για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα όλων των εργαζομένων.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ «ΚΑΖΗ»
Κλιμακώνουν τον αγώνα τους

Σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Απασχόλησης, στις 9.30 το πρωί, κατεβαίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι από το εργοστάσιο «ΚΑΖΗΣ» στο Κρυονέρι, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους, καθώς η εργοδοσία τούς οφείλει μέχρι και 7,5 μηνιάτικα. Σε ανακοίνωση του Σωματείου επισημαίνεται ότι οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν μια σειρά προβλήματα όπως τα καθηλωμένα μεροκάματα και μισθοί, η καθυστέρηση των πληρωμών. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε 24ωρες απεργίες από τις αρχές Ιούλη και απαιτούν: Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους, τακτικές πληρωμές ανά 15ήμερο, διασφάλιση της κανονικής λειτουργίας της επιχείρησης με όλους τους εργαζόμενους.

ΔΗΜΟΣ ΑΓ. ΠΑΥΛΟΥ
Διώκει συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ

Στην Επιτροπή του άρθρου 15 παραπέμπει τον συνδικαλιστή Βασίλη Μάντζιο η αυταρχική, αντιλαϊκή «πράσινη» διοίκηση του Δήμου Αγίου Παύλου, με επικεφαλής τον δήμαρχό της Ν. Βαρσάμη, με στόχο να άρει την ασυλία του συνδικαλιστή, ώστε να μπορέσει να τον απολύσει. Η διοίκηση διώκει το συνδικαλιστή με το αιτιολογικό της «πλημμελούς άσκησης καθηκόντων». Η Επιτροπή του άρθρου 15 γίνεται σήμερα στις 9 το πρωί στα Δικαστήρια.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βασίλης Μάντζιος είναι στέλεχος του ΠΑΜΕ και αναπληρωτής γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Νομού Θεσσαλονίκης. Εργαζόταν για 8 χρόνια με σύμβαση αορίστου χρόνου ως διευθυντής της Δημοτικής Επιχείρησης του Δήμου Αγίου Παύλου. Η ευθεία πολιτική και συνδικαλιστική δίωξη έγινε με πρόσχημα ότι δεν ασκούσε καλά τα καθήκοντά του κατά την προηγούμενη διοίκηση.

Η δίωξη του Β. Μάντζιου έρχεται ως προπομπός μαζικών απολύσεων, αφού η δημοτική αρχή του Ν. Βαρσάμη (ΠΑΣΟΚ) έχει αποφασίσει να βάλει λουκέτο στη Δημοτική Επιχείρηση και να πετάξει στο δρόμο τους 23 συμβασιούχους εργαζόμενους.

Η «Δημοτική Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση» (ΔΕΑΚ), με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο και νυν δημοτικό σύμβουλο, Μιχάλη Μοσχονά, καταγγέλλει την πολιτική και συνδικαλιστική δίωξη του Βασίλη Μάντζιου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ