ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκδήλωση τιμής στην Σωτηρία Βασιλακοπούλου

Σήμερα, στις 7.30 μ.μ., στην πύλη της ΕΤΜΑ

Στην πύλη του εργοστασίου της ΕΤΜΑ (συμβολή Αγίας Αννης και Ιεράς Οδού) έχει οριστεί το «ραντεβού» εργαζομένων και νέων της Αθήνας για σήμερα Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ., όπου και θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση τιμής για την Σωτηρία Βασιλακοπούλου, 27 χρόνια μετά τη δολοφονία της στο ίδιο σημείο.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού και Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας Αθήνας και το Σύλλογο Φοιτητών Παντείου.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

-- Ανοιγμα από εκπρόσωπο του Συλλόγου Φοιτητών του Παντείου Πανεπιστημίου.

-- Χαιρετισμό από εκπρόσωπο του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας Αθήνας.

-- Απαγγελία ποιήματος.

-- Χαιρετισμό από εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ.

-- Απαγγελία ποιήματος.

-- Χαιρετισμό από εκπρόσωπο της ΚΝΕ.

-- Θεατρικό δρώμενο αφιερωμένο στην Σωτηρία Βασιλακοπούλου.

-- Μουσικό αφιέρωμα.

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

Τα οράματα της Βασιλακοπούλου είναι πάντα επίκαιρα και ανεκπλήρωτα, τονίζει, με ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, καλώντας και αυτή στη σημερινή εκδήλωση τιμής για τα 27 χρόνια από τη δολοφονία της Σωτηρίας, στις 7.30 το απόγευμα έξω από την πύλη του κάτεργου της ΕΤΜΑ (Αγίας Αννης και Ιερά Οδός).

Ο αγώνας για τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης όπως τότε, έτσι και σήμερα, είναι στην πρώτη γραμμή της ταξικής πάλης, τονίζει το ΠΑΜΕ. «Οι δυνάμεις της πλουτοκρατίας - συνεχίζει - με τους πολιτικούς τους εκφραστές, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη του ΣΥΝ, έχουν στόχο την όλο και μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων. Η πολιτική τους είναι προσαρμοσμένη στα κέρδη τους. Και στις μέρες μας η κρατική βία και ο εργοδοτικός αυταρχισμός γεννούν θύματα στις γραμμές της εργατικής τάξης. Γι' αυτό ο αγώνας μας επιβάλλεται να είναι καλύτερα οργανωμένος και πιο μαζικός. Η επιλογή του αγώνα είναι μονόδρομος για την εργατική τάξη, για την υπεράσπιση των συμφερόντων της. Αυτόν το δρόμο διάλεξε η Σωτηρία. Σε αυτά τα βήματα θα συνεχίσουμε και εμείς σαν ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, για την ανατροπή της πολιτικής του κεφαλαίου, της ΕΕ και των ντόπιων υποταχτικών τους. Μαζί, εργατική τάξη και νεολαία θα δώσουμε τη μάχη μέχρι ο παραγόμενος πλούτος να ανήκει σε μας που τον παράγουμε».

Κάλεσμα συμμετοχής στην εκδήλωση απευθύνουν επίσης, με ανακοίνωσή τους, η Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟΑ του ΚΚΕ και η Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Υποστηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των λειτουργών της Δικαιοσύνης

Συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με αντιπροσωπείες των συνδικαλιστικών ενώσεων του δικαστικού κλάδου

Με εκπροσώπους των Ενώσεων Δικαστών και Εισαγγελέων, δικαστών του Συμβουλίου Επικρατείας, διοικητικών δικαστών, Εισαγγελέων Ελλάδας και δικαστών ελεγκτικού συνεδρίου συναντήθηκε χτες στον Περισσό η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, έγιναν δηλώσεις. Εκ μέρους των δικαστών και εισαγγελέων ο Δ. Κιριτσάκης σημείωσε:

«Είχαμε την ευκαιρία, οι εκπρόσωποι των Ενώσεων να ενημερώσουμε την κυρία Γενική Γραμματέα για τα θέματα τα γενικότερα, τα οποία απασχολούν τη Δικαιοσύνη, από πλευράς τόσο στα θέματα της υποδομής όσο και του στελεχικού δυναμικού και τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε γενικά ως δικαστές. Η ανταπόκριση υπήρξε απόλυτη και εξάλλου και στο παρελθόν έχουν δώσει δείγματα από μεριάς τους και ο κύριος Σκυλλάκος και η κυρία Παπαρήγα, ότι συμμερίζονται τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν και εξακολουθούν να υπάρχουν - επειδή πάντα υπάρχουν καινούρια - όλη η συζήτηση έγινε σ' ένα πνεύμα εγκαρδιότητας όπως πάντα και φιλοξενίας, φιλόξενης διάθεσης».

Η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε: «Επαναλάβαμε στην Ενωση ότι είμαστε διατεθειμένοι να υποστηρίξουμε τα δίκαια αιτήματά τους που έχουν σχέση με τις υποδομές, τις συνθήκες εργασίας. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει πολύ μεγάλος φόρτος δουλιάς, οι άνθρωποι αυτοί αναγκάζονται να δουλεύουν πάρα πολλές ώρες την ημέρα και αυτό είναι και σε βάρος δικό τους αλλά και στην απόδοση και στη γρήγορη πραγματοποίηση των δικών και της απονομής της δικαιοσύνης. Υποστηρίζουμε λοιπόν όλα τα αιτήματά τους που έχουν σχέση με τις συνθήκες δουλιάς. Υπάρχουν, επίσης, ορισμένα οικονομικά αιτήματα, τα οποία η κυβέρνηση πρέπει να τα ικανοποιήσει από τη στιγμή που τα έχει υποσχεθεί. Γενικότερα, εμείς παλεύουμε ως κόμμα για να μην υπάρχει καμία παρέμβαση στα θέματα της Δικαιοσύνης που δυσκολεύει να κάνουν με υπευθυνότητα και αντικειμενικότητα όσο μπορούν το έργο τους οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ
«Ανάγνωση» του αποτελέσματος των τουρκικών εκλογών

Ικανοποιημένη η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών, πιο επιφυλακτική και ανήσυχη η Κύπρια ομόλογός της

«Ικανοποιημένη» από την ευρεία νίκη του Ερντογάν και τη σταθερότητα η οποία, κατά την εκτίμησή της, εδραιώνεται στην Τουρκία μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής εμφανίστηκε χτες η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Πιο προσεκτική η Κύπρια ομόλογός της Ερατώ Μαρκουλή επισήμανε, στις δηλώσεις της που έγιναν μετά τη συνάντηση που είχε με την Ντόρα Μπακογιάννη, τη δυνατή εμφάνιση των υπερεθνικιστών στη νέα τουρκική Βουλή.

Κατά τα λοιπά, τόσο η Ντόρα Μπακογιάννη, όσο και η Ερατώ Μαρκουλή επανέλαβαν τη σταθερή και καλή συνεργασία που χαρακτηρίζει τις σχέσεις Αθήνας - Λευκωσίας.

Οπως είπε στις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση η Ντόρα Μπακογιάννη, «κάναμε μια ανασκόπηση της κατάστασης και εκτίμηση των προοπτικών που διαγράφονται μετά τις πρόσφατες τουρκικές εκλογές. Το γεγονός ότι στην Τουρκία θα υπάρχει μια σταθερή και με μεγάλη δημοκρατική νομιμοποίηση κυβέρνηση, είναι κατ' αρχήν θετικό. Σε αυτή την πρώτη εκτίμηση, συνηγορεί και το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός, ο κ. Ερντογάν, στις πρώτες του δηλώσεις, αναφέρθηκε στη βούλησή του να παραμείνει η Τουρκία σταθερά προσανατολισμένη στην ευρωπαϊκή της πορεία και στο δρόμο των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που αυτή η πορεία προϋποθέτει». Η Ελληνίδα υπουργός, πάντως, συμπλήρωσε ότι «θα πρέπει να περιμένουμε απτά δείγματα και ενέργειες της νέας τουρκικής κυβέρνησης, προκειμένου να οδηγηθούμε σε ασφαλή συμπεράσματα. Αυτό ισχύει και όσον αφορά στο Κυπριακό».

Από την πλευρά της, η νέα υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, σε ό,τι αφορά το θέμα των τουρκικών εκλογών και τις προοπτικές που εμφανίζονται στα όσα είπε η Ντόρα Μπακογιάννη θέλησε να προσθέσει κάποιες επιφυλάξεις τις οποίες απωθεί, προς το παρόν, η Αθήνα: «Οσον αφορά στο θέμα της Τουρκίας, είπε η Κύπρια ΥΠΕΞ, συμφωνώ απόλυτα με όσα έχετε πει. Θα ήθελα μόνο να προσθέσω ότι αυτό που μας ανησυχεί ιδιαίτερα είναι η ανάδειξη του εθνικιστικού κόμματος του κ. Μπαχτσελί στο Κοινοβούλιο. Είναι ένα κόμμα το οποίο έχει μια πολύ αρνητική παράδοση όσον αφορά και τα εθνικά θέματα γενικότερα, αλλά και ιδιαίτερα για το Κυπριακό».

ΤΕΑΔΥ
Δεκαετής «ρήτρα εμπιστευτικότητας» με την JP Morgan

Δεκαετή «ρήτρα εμπιστευτικότητας» έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στο ΤΕΑΔΥ και την τράπεζα JP Morgan, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες επιστροφής των χρημάτων του περίφημου «δομημένου ομολόγου» όπως υποστήριξε χτες ο νέος πρόεδρος του Ταμείου, Ανδρέας Κιντής. Η παραδοχή έγινε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για την έγκριση του διορισμού του. Οπως ανέφερε ο Α. Κιντής, το ΔΣ του Ταμείου, μετά από γνωμοδότηση συνεργαζόμενου νομικού συμβούλου, κατέληξε στην απόφαση για την υπογραφή τής εν λόγω συμφωνίας, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει να μην υπάρχει διαρροή πληροφοριών σχετικά με τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν με εξαίρεση τους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς του Δημοσίου. Επίσης, χτες, εγκρίθηκε ο διορισμός του Γιάννη Γκιατά στη θέση του προέδρου του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ