ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αδιέξοδη για τους μικρομεσαίους αγρότες η πολιτική του δικομματισμού

Τις θέσεις του ΚΚΕ για τη νέα ΚΑΠ παρουσίασε ο Γ. Σφυρής, υπεύθυνος του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας σε συγκέντρωση στις Αρχάνες Κρήτης

Σ' αυτές τις εκλογές, οι μικρομεσαίοι αγρότες επιβάλλεται να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους για τα αδιέξοδά τους και την εξαθλίωσή τους, που είναι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Να μην πέσουν στην παγίδα των αναχωμάτων του ΛΑ.Ο.Σ. και του ΣΥΝ. Πρέπει να συσπειρωθούν και να ενισχύσουν το ΚΚΕ, επειδή είναι το μοναδικό κόμμα που με συνέπεια αντιστέκεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), στην Κοινή Αγροτική Πολιτική(ΚΑΠ) και τις αναδιαρθρώσεις της. Στηρίζει χωρίς ιδιοτέλεια τους αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς για την προώθηση και λύση των άμεσων αιτημάτων της. Και πιστεύει στην ολόπλευρη ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας που θα αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες του λαού μας, θα σέβεται το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία και θα στηρίζεται στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς των μικρομεσαίων αγροτών και τις κρατικοσυνεταιριστικές βιομηχανίες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και παραγωγής αγροτικών εφοδίων».

Το παραπάνω αγωνιστικό κάλεσμα απηύθυνε από τις Αρχάνες Ηρακλείου Κρήτης, μιλώντας χτες το βράδυ στους αγρότες - αμπελουργούς της περιοχής σε εκδήλωση, που οργάνωσε η Αχτιδική Επιτροπή Υπαίθρου της ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, ο Γιάννης Σφυρής, υπεύθυνος του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ. Μιλώντας για «τις προτεινόμενες αλλαγές για τη σταφίδα και το κρασί και, γενικότερα για τη νέα ΚΑΠ και τις θέσεις του ΚΚΕ, ο ομιλητής υπογράμμισε, ανάμεσα στα άλλα:

«Με την τελική πρόταση της Κομισιόν για το νέο κανονισμό του κρασιού ολοκληρώνεται η νέα ΚΑΠ που ξεκίνησε το 2003 με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συνεχίστηκε και εφαρμόζεται με ιδιαίτερο ζήλο από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της, η νέα ΚΑΠ αποδεκάτισε βασικές καλλιέργειες όπως καπνό και τεύτλα. Εκλεισε σημαντικά εργοστάσια μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, αυξάνοντας την ανεργία στην ύπαιθρο. Αύξησε τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων στους οποίους εξασφάλισε πάμφθηνη πρώτη ύλη, εισαγόμενη ή εγχώρια. Επιτάχυνε τη συγκέντρωση γης και παραγωγής σε λιγότερα χέρια, καθώς και το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών.

Οι αρνητικές συνέπειες της νέας ΚΑΠ που δεν περιορίζονται στους μικρομεσαίους αγρότες, αλλά αφορούν όλα τα λαϊκά στρώματα της υπαίθρου θα ενταθούν και θα γενικευτούν με την εφαρμογή των νέων κανονισμών για τα οπωροκηπευτικά και το κρασί.

Η σταφίδα και τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια θα έχουν την ίδια περίπου τύχη με αυτήν του καπνού και των τεύτλων, ενώ μεγάλο μέρος των οινοποιήσιμων αμπελώνων θα ξεπατωθούν και όσα απομείνουν θα συγκεντρωθούν σε λίγες καθετοποιημένες αμπελοοινικές επιχειρήσεις.

Οι συνέπειες αυτές είναι αποτέλεσμα των βασικότερων στόχων της νέας ΚΑΠ που είναι:

-- Η ενσωμάτωση στην ΚΑΠ των αγροτικών οικονομιών των 12 νέων κρατών - μελών, με ταυτόχρονη μείωση των πραγματικών αγροτικών κονδυλίων του κοινοτικού προϋπολογισμού.

-- Η προσαρμογή της ΚΑΠ στον ΠΟΕ, με δραστική μείωση των δασμών, κατάργηση των εξαγωγικών επιδοτήσεων και όλων των εμποδίων στη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων, όπως αναγνώριση όλων των οινολογικών πρακτικών κ.ά.

-- Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της κοινοτικής γεωργίας, με συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λιγότερα χέρια και με τη χρησιμοποίηση φθηνότερων αλλά επισφαλών τρόπων και μέσων παραγωγής (μεταλλαγμένα, κρεατάλευρα κ.ά.).

Η αύξηση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας της κοινοτικής βιομηχανίας τροφίμων, με την εξασφάλιση φθηνής πρώτης ύλης εγχώριας ή εισαγόμενης».

Συνυπεύθυνοι ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

«Οι ευθύνες της ΝΔ είναι τεράστιες, επειδή ψήφισε τους κανονισμούς για τα μεσογειακά προϊόντα, που τους χαρακτήριζε κόλαφο για τους αγρότες και εφαρμόζει με ιδιαίτερο ζήλο τη νέα ΚΑΠ που ως αντιπολίτευση τη χαρακτήριζε καταστροφική για τη γεωργία μας.

Μεγάλες είναι και οι ευθύνες του ΠΑΣΟΚ που ως κυβέρνηση το 2003 ψήφισε το βασικό κανονισμό της νέας ΚΑΠ και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στους κανονισμούς των μεσογειακών προϊόντων, ενώ χαρακτήρισε θετική την πρόταση της Κομισιόν για το κρασί, που ήταν ταυτόσημη με τη δική του.

Τώρα που οι μικρομεσαίοι αγρότες ζουν στο πετσί τους τις συνέπειες της νέας ΚΑΠ, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ αλληλοκατηγορούνται για να ξεφορτωθούν τις πολιτικές τους ευθύνες και να συγκαλύψουν ότι έχουν την ίδια ακριβώς αντιαγροτική πολιτική, που δε διαφέρει ούτε στον τρόπο διαχείρισής της.

Ταυτόχρονα, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μαζί αποπροσανατολίζουν τους αγρότες με τις ενεργειακές καλλιέργειες και τον αγροτουρισμό. Μαζί καλλιεργούν τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια στους μικρομεσαίους αγρότες για να αποδεχτούν ως μονόδρομο την ΚΑΠ και τον ΠΟΕ, ισχυριζόμενοι ότι η αντίσταση είναι αδιέξοδη.

Ομως, οι μικρομεσαίοι αγρότες διαπίστωσαν στην πράξη ότι η υποταγή τους στη νέα ΚΑΠ και τον ΠΟΕ, που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ την αποκαλούν προσαρμογή, είναι αδιέξοδη και καταστροφική και η αντίστασή τους μονόδρομος για την επιβίωσή τους».

Προηγούμενα, χτες το μεσημέρι, ο Γιάννης Σφυρής έδωσε συνέντευξη Τύπου στο Ηράκλειο για τα τοπικά ΜΜΕ και αντιπροσωπεία της ΝΕ με τον Γ. Σφυρή επισκέφτηκε την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πεζών και είχε συζήτηση με τους εργαζόμενους.

Δεν είδαν, δεν άκουσαν...

Ο Τύπος για την έκκληση 21 Κομμουνιστικών Κομμάτων για το «ευρωσύνταγμα» και την ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τις πυρκαγιές

Ο Τύπος χτες ούτε είδε ούτε άκουσε σχεδόν τίποτα για δύο σημαντικά θέματα που συνδέονται άμεσα με την πολιτική επικαιρότητα. Το ένα είναι η κοινή έκκληση 21 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων από χώρες - μέλη της ΕΕ, όπου εκφράζεται η αντίθεση στη νέα «ευρωσυνθήκη», όπως μετονομάστηκε το «ευρωσύνταγμα» και ζητείται να δοθεί η δυνατότητα στους λαούς να αποφασίσουν. Το άλλο θέμα είναι η ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τις πυρκαγιές. Για το μεν πρώτο θέμα, που εξάλλου έχει διεθνείς διαστάσεις, δε βρήκαν λέξη όλες οι «μεγάλες» εφημερίδες, παρόλο που με κάθε ευκαιρία φιλοξενούν σχετικά ρεπορτάζ για το ζήτημα του «ευρωσυντάγματος» και τις διεργασίες που γίνονται στα διάφορα όργανα της ΕΕ για τη λεγόμενη νέα ευρωσυνθήκη. Οσο για την ανακοίνωση του ΚΚΕ για τις πυρκαγιές, το μόνο που βρήκαν σε αυτή τρεις και μόνο εφημερίδες («Εθνος», «Βραδυνή», «Ελευθεροτυπία») - οι άλλες ούτε λέξη - είναι το τμήμα της ανακοίνωσης που αναφέρεται στη στάση του ΚΚΕ απέναντι στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύγκληση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για τις πυρκαγιές.

Εκδηλώσεις του 33ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»

Συνεχίζεται το ταξίδι του 33ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» σε κάθε γωνιά της χώρας, με κεντρικό σύνθημα «Μη στριμώχνεσαι στα μέτρα τους. Με το ΚΚΕ για τη ζωή που μας αξίζει!».

Για τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί οι εξής εκδηλώσεις:

Αύριο, Παρασκευή, στην πλατεία Ανδρούτσου της Πρέβεζας, θα πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ της ΚΝΕ με θέμα « Μη στριμώχνεσαι στα μέτρα τους. ΚΚΕ ισχυρό για τη ζωή που μας αξίζει». Ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Θανάσης Τζίμας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ θα προβληθεί DVD για τα πολεμικά παιχνίδια, αφιέρωμα στον Τσε Γκεβάρα και θα πραγματοποιηθεί συναυλία από ερασιτεχνικά συγκροτήματα της πόλης.

-- Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Εύβοιας της ΚΝΕ διοργανώνει, σήμερα, προφεστιβαλική εκδήλωση, στην κεντρική πλατεία Ιστιαίας, στις 8:30 το βράδυ. Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Διήμερες εκδηλώσεις για αύριο, Παρασκευή και μεθαύριο, Σάββατο, διοργανώνει το ΝΣ Εύβοιας της ΚΝΕ στη Χαλκίδα. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 8 το βράδυ, στο θέατρο Κωτσόπουλου (Καστράκι). Η πρώτη μέρα θα είναι αφιερωμένη στους μαθητές με προβολές βίντεο και συναυλία, η δεύτερη θα είναι αφιερωμένη στους νέους εργαζόμενους με ομιλητές τον Αντώνη Κούκουρα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, και την Κατερίνα Δαμάκη, πρόεδρο του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας.

-- Αύριο, Παρασκευή, προφεστιβαλική εκδήλωση πραγματοποιεί, στον κόμβο της ΒΙΠΕ στα Γιάννενα, η ΟΒ Εργοστασίων της ΚΝΕ με θέμα «Μη στριμώχνεσαι στα μέτρα τους, ΚΚΕ ισχυρό για τη ζωή που μας αξίζει».

-- Εκδήλωση στο Καινούργιο Αγρινίου, με θέμα «Οι διακοπές δεν είναι πολυτέλεια, είναι δικαίωμα», με ομιλητή τον Βασίλη Δήμα, μέλος του ΝΣ Αιτωλοακαρνανίας της ΚΝΕ, θα γίνει αύριο.

-- Προφεστιβαλική εκδήλωση για τις νέες γυναίκες θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα, αύριο, έξω από το «Hondos Center» με προβολή DVD και συζήτηση.

-- Συζήτηση για τα δημοκρατικά δικαιώματα διοργανώνει η ΚΝΕ, μεθαύριο Σάββατο, στις 9 το βράδυ, στην κατασκήνωση του ΑΠΘ στο Ποσείδι Χαλκιδικής. Ομιλητές θα είναι ο Γιάννης Ζιώγας, νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Θοδωρής Χιόνης, ΚΣ ΚΝΕ και ο Παναγιώτης Κ., ο 19χρονος φοιτητής που είχε συλληφθεί και φυλακιστεί με την κατηγορία ότι συμμετείχε σε επεισόδια έξω από το ΑΠΘ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ