ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Στους εργαζόμενους τα μεγαλύτερα βάρη

Για κάθε 100 ευρώ έσοδα από τα ασφαλιστικά ταμεία οι εργαζόμενοι καταβάλλουν τα 37,5 ευρώ. Κατά 745 εκατομμύρια ευρώ φέτος αυξημένες οι εισφορές των ασφαλισμένων σε σχέση με το 2006

«Τα Ταμεία χτίστηκαν στων εργατών τις πλάτες...», όπως ακριβώς επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία του προϋπολογισμού
«Τα Ταμεία χτίστηκαν στων εργατών τις πλάτες...», όπως ακριβώς επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία του προϋπολογισμού
Με 745 εκατομμύρια ευρώ θα επιβαρυνθούν επιπλέον οι εργαζόμενοι στις εισφορές τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε σχέση με το 2006. Ετσι οι συνολικές εισφορές των εργαζομένων προς τα ασφαλιστικά τους ταμεία θα φτάσουν φέτος τα 10.381.275.000 ευρώ ποσό που αντιστοιχεί στο 31,65% των συνολικών εσόδων των Ταμείων. Αν σε αυτά προστεθούν και τα περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ που οι εργαζόμενοι καταβάλλουν στα Ταμεία με τη μορφή των κοινωνικών πόρων, η πραγματική εισφορά των λαϊκών στρωμάτων προς την Κοινωνική Ασφάλιση θα ανέλθει φέτος στα 12.282.697.000 ευρώ, θα αντιστοιχεί δηλαδή στο 37,5% των συνολικών εσόδων που έχουν οι φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. Αυτό προκύπτει από τον Κοινωνικό Προϋπολογισμό του 2007, ο οποίος κατατέθηκε χτες προς συζήτηση στη Βουλή από το υπουργείο Απασχόλησης.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι σε σχέση με το 2000 - σε διάστημα δηλαδή μιας επταετίας - οι εισφορές των εργαζομένων, χωρίς να υπολογιστούν οι κοινωνικοί πόροι, παρουσιάζουν αύξηση κατά 83,4%! Από 5,66 δισ. ευρώ στα 10,38 δισ. ευρώ φέτος. Την ίδια περίοδο η ονομαστική αύξηση στους κατώτερους μισθούς ήταν μόλις 38,5%. Επιπλέον, η συμμετοχή των εργαζομένων στα έσοδα της επικουρικής ασφάλισης φτάνει το 41,21% των συνολικών εσόδων των επικουρικών ταμείων, ενώ στον κλάδο ασθένειας οι εργαζόμενοι καταβάλλουν το 31,12% των εσόδων των ταμείων. Σημειώνεται ότι η συμμετοχή του κράτους στον κλάδο ασθενείας των Ταμείων είναι μόλις το 2,01% των συνολικών εσόδων, γεγονός που εξηγεί και την προβληματικότητα των κλάδων ασθενείας μιας σειράς Ταμείων, πέραν βέβαια από τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις που έχουν επιβάλει στην αγορά οι φαρμακοβιομήχανοι και τα ιδιωτικά νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τον Κοινωνικό Προϋπολογισμό του 2007, τα συνολικά έσοδα των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης που υπάγονται στο υπουργείο Απασχόλησης θα ανέλθουν στα 32.817.090.000 ευρώ και τα έξοδά τους στα 30.749.663.000 ευρώ. Ετσι παρά την τρομοκρατία περί ελλειμμάτων - και παρά την αποδεδειγμένα χαμηλή χρηματοδότηση του κράτους - το πλεόνασμα των Ταμείων αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ. Σωρευτικά το πλεόνασμα της τελευταίας πενταετίας φτάνει τα 8,9 δισ. ευρώ. Ενα πλεόνασμα που οφείλεται αποκλειστικά στους εργαζόμενους, αλλά βεβαίως και στην καθήλωση των συντάξεων και στην περικοπή των παροχών που έχουν επιβάλει τα τελευταία χρόνια η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Ο αριθμός των ασφαλισμένων στην κύρια σύνταξη ανέρχεται στα 3.964.985 άτομα και στην επικουρική τα 2.783.453. Αντίστοιχα, ο αριθμός των συνταξιούχων στην κύρια ασφάλιση είναι 2.306.365 άτομα και στην επικουρική τα 1.003.782. Ομως όσον αφορά στην κύρια ασφάλιση ο αριθμός των συνταξιούχων δεν υπολογίζεται με βάση τα φυσικά πρόσωπα, αλλά σύμφωνα με τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Ετσι κάποιος συνταξιούχος δικαιούχος σύνταξης από δύο ταμεία (π.χ. Δημοσίου και ΤΣΑΥ) απαριθμείται δύο φορές. Ο υπολογισμός αυτός εννοείται πως αλλοιώνει την πραγματική σχέση εργαζόμενων και συνταξιούχων, αν και πολλές φορές αυτό το στοιχείο αξιοποιείται για την τρομοκράτηση των εργαζομένων.

ΠΑΜΕ
Πετσοκόβουν το επίδομα ανεργίας

Καταγγελία του ΠΑΜΕ για τη μείωση του επιδόματος ανεργίας των εργαζομένων με μερική απασχόληση

Η κυβέρνηση της ΝΔ, προχωρώντας στον αντεργατικό της κατήφορο, συνεχίζει να χτυπά και να αφαιρεί εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις, τονίζει με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ με αφορμή το πετσόκομμα ακόμα και αυτού του πενιχρού επιδόματος ανεργίας για όσους δούλευαν το προηγούμενο διάστημα με μερική απασχόληση.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ τον περασμένο Μάρτη ψήφισε το νόμο 3552, που μεταξύ άλλων, μειώνει το επίδομα ανεργίας κατά 50% για όσους ανέργους «δεν είχαν πλήρη απασχόληση και οι μηνιαίες αποδοχές του ήταν ίσες ή μικρότερες από το εξαπλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη», δηλαδή, με τα σημερινά δεδομένα δεν υπερβαίνουν τα 180 ευρώ. Ετσι, όσοι εξαναγκάζονται να δουλεύουν με μερική απασχόληση, σε περίπτωση που μείνουν άνεργοι θα παίρνουν για επίδομα ανεργίας, τα ψίχουλα των 183,7 ευρώ το μήνα.

Οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας, επισημαίνει το ΠΑΜΕ, «δε φθάνει που "φυτοζωούν" εξαιτίας της αντεργατικής πολιτικής που υλοποιούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τώρα χάνουν και το μισό επίδομα ανεργίας». Καταλήγοντας, καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν αυτή την πολιτική και να αγωνιστούν συσπειρωμένοι στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για σταθερή δουλιά με δικαιώματα, 1.300 ευρώ βασικό μισθό, επίδομα ανεργίας στο 80% του προτεινόμενου μισθού για όσο διαρκεί η ανεργία η οποία πρέπει να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΚΑΖΗ»
Απαίτησαν τα δεδουλευμένα τους

Εργαζόμενοι του «ΚΑΖΗ» έξω από το υπουργείο Απασχόλησης
Εργαζόμενοι του «ΚΑΖΗ» έξω από το υπουργείο Απασχόλησης
Σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Απασχόλησης προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο «ΚΑΖΗΣ», στο Κρυονέρι. Είναι η τρίτη απεργία που κάνουν από τις αρχές Ιούλη διεκδικώντας άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους, τακτικές πληρωμές ανά 15ήμερο, διασφάλιση της κανονικής λειτουργίας της επιχείρησης με όλους τους εργαζόμενους. Χτες στο πλάι των εργαζομένων βρέθηκαν ο Θ. Κούτρας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας, Κ. Μυτιληνιού και ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων, Δ. Χαρός. Αντιπροσωπεία του Σωματείου των εργαζομένων συναντήθηκε με τον υφυπουργό Απασχόλησης, Γ. Γιακουμάτο. Ο τελευταίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, υιοθέτησε τη θέση του εργοδότη, ότι δεν έχει λεφτά και δεν μπορεί να τους πληρώσει! Ωστόσο, ύστερα από πίεση των συνδικαλιστών όρισε τριμερή συνάντηση με τον εργοδότη για αύριο το πρωί.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Ταμεία 84% και κράτος 5,5%!

Τα αποτυπώματα της άγριας λιτότητας στην Υγεία και στην Πρόνοια που επιβάλλει η κυβέρνηση της ΝΔ - σφίγγοντας τη θηλιά που έβαλαν στο λαιμό τους οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ - φέρνει ανάγλυφα ο κοινωνικός προϋπολογισμός.

Η κρατική επιχορήγηση προς τις μονάδες Υγείας και Πρόνοιας για λειτουργικές δαπάνες περιορίζεται μόλις στο 3% και αν συμπεριληφθούν οι επιχορηγήσεις των δημοσίων επενδύσεων - που είναι 2,5% - τότε η κρατική συμμετοχή στη λειτουργία των μονάδων Υγείας και Πρόνοιας φτάνει στο 5,5% των συνολικών δαπανών. Ετσι, η λειτουργία πια των μονάδων Υγείας και Πρόνοιας στηρίζεται στα νοσήλια των ασφαλιστικών ταμείων που καλύπτουν το 84,1% των εσόδων τους.

Συγκεκριμένα: Απ' τα 3,5 δισ. ευρώ που προϋπολογίζονται ως έσοδα 262 μονάδων Υγείας και Πρόνοιας, τα 2,9 δισ. ευρώ -δηλαδή 84,1% - θα προέλθουν απ' τα νοσήλια των Ταμείων. Η κρατική επιχορήγηση είναι 104,8 εκατ. ευρώ (3%), οι δημόσιες επενδύσεις 87,7 εκατ. ευρώ (2,5%), οι πρόσοδοι περιουσίας 20,9 εκατ. ευρώ (0,6%) και τα λοιπά έσοδα 345,2 εκατ. ευρώ (9,8%).

Στις 262 μονάδες περιλαμβάνονται τα 130 νοσοκομεία, 18 Κέντρα Υγείας - που έχουν αποκτήσει ξεχωριστό προϋπολογισμό και χρησιμεύουν ως οδηγός για την περαιτέρω εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα -, το Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων και διαφόρων τύπων μονάδες πρόνοιας και αποκατάστασης.

Να σημειωθεί ακόμα ότι 40,2 εκατ. ευρώ είναι για τα έξοδα των διοικήσεων των 17 ΔΥΠΕ που τελικώς συγχωνεύτηκαν σε εφτά Υγειονομικές Περιφέρειες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ