ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Ιούλη 2007
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΕΚΑΔΕΣ ΝΕΑ ΠΥΡΙΝΑ ΜΕΤΩΠΑ
Μεγάλες καταστροφές σε Χίο, Μεσσηνία

Επιφυλακή στην Κεφαλονιά για το φόβο αναζωπυρώσεων

Τη μάχη με τη φωτιά έδιναν οι πυροσβέστες στη Μαυρορράχη Θεσσαλονίκης

Motion Team

Τη μάχη με τη φωτιά έδιναν οι πυροσβέστες στη Μαυρορράχη Θεσσαλονίκης
Δραματική ήταν και η χτεσινή μέρα με πολλά μεγάλα πύρινα μέτωπα να καίνε σε διάφορες περιοχές της χώρας. Συνολικά 126 νέες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν από προχτές τα ξημερώματα έως χτες το πρωί, σε διάφορες περιοχές της χώρας με πλέον καταστροφικές αυτές στο Αίγιο, στη Χίο, τη Μεσσηνία και την Κεφαλονιά.

Στη Χίο, οι φλόγες κατέστρεφαν τον τελευταίο πράσινο πνεύμονα του νησιού στα όρη Αμανή και Πελινναίο του Δήμου Αμανής. Οι εκτάσεις που καταστρέφονταν είχαν καεί το 1986 και είχαν αναδασωθεί. Γεγονός που βάζει ταφόπλακα στην αναγέννηση του δάσους. Η φωτιά είχε πλησιάσει τα χωριά Ποταμιά, Πισπιλούντα και Α. Ποταμιά, ενώ απείλησε τα χωριά Πιραμά και Βολισσό. Η ακτίνα της φωτιάς ήταν 20 χιλιόμετρα με πολλές εστίες και καίει από την Τρίτη.

Σε εξέλιξη ήταν η φωτιά που εκδηλώθηκε στις 11.50 το πρωί στη θέση «Μυστέτσι» του όρους Αδέρες στην περιοχή της Τροιζήνας. Λίγο αργότερα, στις 13.30 εκδηλώθηκε φωτιά και στο χωριό Αβράμιο Μεσσηνίας και πήρε μεγάλες διαστάσεις και 20 λεπτά αργότερα ξέσπασε μεγάλη φωτιά στην περιοχή του Κρανιδίου. Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκονταν από προηγούμενες ημέρες οι φωτιές στις Μεταξάδες των Γαργαλιάνων Μεσσηνίας, όπου έχουν καεί πολλά στρέμματα δασικής έκτασης και καλλιεργειών, και στο Παλαμάρι Μεγαλόπολης.

Επιφυλακή στην Κεφαλλονιά

Σε επιφυλακή ήταν η Πυροσβεστική στην Κεφαλλονιά, αν και η πυρκαγιά βρισκόταν σε ύφεση, από το φόβο αναζωπυρώσεων. Ο Δήμος Ελειού Πρόννων είχε κηρυχτεί από το μεσημέρι της Τετάρτης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι κάτοικοι ξενύχτησαν στις παραλίες, όπως και 4.000 τουρίστες στην περιοχή Σκάλα. Οι φλόγες απειλούσαν τα χωριά Καπανδρίτι, Ξενόπουλο, Αγιο Γεώργιο, Αγία Ειρήνη, Κρεμμύδι και Μαρκόπουλο. Ζώα και σπίτια κάηκαν, ενώ από τους καπνούς ένας πυροσβέστης λιποθύμησε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Στη μάχη με τις φλόγες στην Κεφαλονιά κινδύνεψε και ένα αεροσκάφος Canadair που συμμετείχε στις προσπάθειες κατάσβεσης, όταν υπέστη απώλεια ισχύος στον έναν κινητήρα. Οι πιλότοι του ωστόσο κατάφεραν να το προσγειώσουν στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας.

Επίσης, φωτιά υπήρχε σε εξέλιξη και στην Υδρα, όπου δίνεται η μάχη κατά κύριο λόγο με εναέρια μέσα, ενώ στο νησί βρίσκεται και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου της Πυροσβεστικής. Νέα εστία φωτιάς εκδηλώθηκε αργά το μεσημέρι στο Χαλκί Κορινθίας, όπου έσπευσαν τρία οχήματα της Πυροσβεστικής. Υπό έλεγχο ήταν οι πυρκαγιές στην Πολοβίτσα του Ταϋγέτου, στον Αγιο Νίκωνα της Μάνης, στην Παλαιά Επίδαυρο, στη Χρυσοκελαριά Κορώνης και στο Ρέμα Χιλιομοδίου. Πυρκαγιά μαινόταν και στις Ορθονιές Ζακύνθου, όπου επιχειρούσαν 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα.

Πυρκαγιά που τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο, ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης στην περιοχή του Αγ. Σπυρίδωνα στον Πόρτο Ράφτη που έφτασε μέχρι τις αυλές των σπιτιών. Συνεχίζει να μαίνεται για πέμπτη μέρα η φωτιά στον Αμάραντο Κόνιτσας καίγοντας εκατοντάδες στρέμματα πευκοδάσους. Οι ισχυροί άνεμοι στην περιοχή αναζωπύρωσαν εστίες φωτιάς και οι δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνουν τη μάχη με τις φλόγες από την ανατολική πλευρά της περιοχής όπου υπάρχουν δυο μέτωπα. Υπό έλεγχο βρίσκονται οι φωτιές στην Παλιά Σαγιάδα και Τζαμαντά Θεσπρωτίας.

Στην Ασσηρο Θεσσαλονίκης η φωτιά που ξέσπασε προχτές, το βράδυ κατευθυνόταν προς τη Μαυρορράχη. Σε ύφεση ήταν χτες η φωτιά στην περιοχή Ειδομένης - Χαμηλού, που είχε περάσει την Τετάρτη στη χώρα μας από την ΠΓΔΜ. Στο νομό Πιερίας, η φωτιά που είχε ξεσπάσει στο Βελβεντό της Κοζάνης, κατάκαιγε χτες την κορυφή Φλάμπουρο στα Πιέρια Ορη και κατευθυνόταν προς την αγροτική περιοχή Φτέρι.

Στο νομό Φλώρινας κηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κοινότητα Κρυσταλλοπηγής και ο Δήμος Πρεσπών, καθώς χτες οι φωτιές μαίνονταν στις παραπάνω περιοχές κατακαίγοντας δάση δρυός και ήταν ανεξέλεγκτες.

Ο Γράμμος καίγεται!

Εκτός ελέγχου ήταν χτες η φωτιά στο Γράμμο κατακαίγοντας πευκοδάση και ελατοδάση. Τεράστιο το μέτωπο της πυρκαγιάς που άρχισε το καταστρεπτικό της έργο τη Δευτέρα και πήρε μεγάλες διαστάσεις, με αποτέλεσμα τη χτεσινή μέρα να υπάρχουν πάνω από 20 εστίες στις περιοχές της Κοτύλης, του Πεύκου και των Λιβαδιών.

Κάτοικοι και φορείς του Νομού Καστοριάς διαμαρτύρονταν γιατί δεν παρουσιάστηκαν εναέρια μέσα για να σβήσουν τη μεγάλη φωτιά και έκαναν έκκληση για αποστολή πυροσβεστικών δυνάμεων από άλλες περιοχές και φυσικά αεροπλάνων. Πάντως, η Πυροσβεστική, με τις περιορισμένες δυνάμεις που διαθέτει στο Νομό Καστοριάς, αδυνατεί να πλησιάσει τις εστίες της φωτιάς, που βρίσκονται σε δύσβατες και ναρκοθετημένες περιοχές.

Ελλειψη συντονισμού

Σε σύσκεψη του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου για τις πυρκαγιές, που πραγματοποιήθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη, οι εκπρόσωποι δήμων του Νομού Θεσσαλονίκης έκαναν λόγο για έλλειψη συντονισμού στο έργο της πυρόσβεσης και για την ανάγκη ενίσχυσής τους από την κυβέρνηση για την απόκτηση μηχανημάτων πυρόσβεσης.

Την απαγόρευση της κυκλοφορίας πεζών και τροχοφόρων στο περιαστικό δάσος Σέιχ - Σου, αποφάσισε χτες η Νομαρχία Θεσσαλονίκης μετά από πρόταση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η κυκλοφορία πεζών και τροχοφόρων κάθε είδους στο τμήμα του Δάσους Κέδρινου Λόφου, που περικλείεται από την περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης, την επαρχιακή οδό Πεύκων - Ασβεστοχωρίου - Εξοχής και την επαρχιακή οδό Θεσσαλονίκης - Πανοράματος - Χορτιάτη από τις 9 μ.μ. μέχρι τις 6 π.μ.

Ο Γράμμος στις φλόγες... Στον κύκλο στη φωτογραφία φαίνεται το δάσος στο Τσάρνο, πάνω από το χωριό Πεύκο που έγινε κάρβουνο από τις φωτιές των τελευταίων ημερών. Στο ίδιο σημείο, πριν από 60 χρόνια ο κυβερνητικός στρατός, χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά στην ιστορία τις βόμβες «ναπάλμ», βομβάρδιζε τις θέσεις του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας...

Μπίζνες στα αποκαΐδια...

Την ώρα ακριβώς που η πύρινη λαίλαπα σάρωνε τα δάση, περνώντας από τις πανέμορφες βουνοκορφές της Βόρειας και Κεντρικής Πίνδου (Καστοριά, Κοζάνη, Γιάννενα, Θεσπρωτία κ.α.), κυβέρνηση και παράγοντες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης των περιοχών αυτών συνεδρίαζαν για το πώς θα αξιοποιήσουν τουριστικά (δηλαδή πώς θα εμπορευματοποιήσουν) ακριβώς αυτούς τους ορεινούς όγκους που καίγονταν!

Συγκεκριμένα, στην Αρτα πραγματοποιείται χτες και σήμερα - με την παρουσία και του υφυπουργού Οικονομίας Χρ. Φώλια - η 5η Συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του Προγράμματος «Πίνδος», το οποίο προβλέπει, με τη συγχρηματοδότηση και της ΕΕ, έργα και παρεμβάσεις στους ορεινούς όγκους της Πίνδου - τμήμα της οποίας είναι και ο φλεγόμενος Γράμμος - προκειμένου το μεγάλο κεφάλαιο να πραγματοποιήσει «χρυσές» τουριστικές μπίζνες...

Βέβαια, το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ τουλάχιστον, «τρέχει» εδώ και χρόνια. Τα σχέδια που έχουν γίνει για την τουριστική «αξιοποίηση» έχουν εκπονηθεί και τώρα, ίσως - λέμε ίσως - να ανοίγει ακόμα πιο πλατιά ο δρόμος για να υλοποιηθούν τα σχέδιά τους. Που ανάμεσα στα άλλα προβλέπουν: Τη διάνοιξη δεκάδων τουριστικών δρόμων μέσα στο δρυμό της Πίνδου, μετατροπές παλαιών κτιρίων (όπως, για παράδειγμα, του σχολείου του Νεστορίου της Καστοριάς, που φλέγεται, σε ΙΕΚ ορεινού και φυσιολατρικού τουρισμού) και πολλά άλλα...

Τι να πει κανείς, όταν η τύχη των δασών και εθνικών δρυμών της χώρας έχουν προγραφεί με αυτόν τον αναίσχυντο τρόπο πριν ακόμη καούν, με μοναδικό σκοπό το κέρδος;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ