ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Ιούλη 2007
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΧΡΕΩΝ
Νέα επιβράβευση της παρανομίας

Την καθιερωμένη (από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) άφεση αμαρτιών για τις αθλητικές επιχειρήσεις και τους ιδιοκτήτες τους - που παρανομούν - έφερε χτες στη Βουλή η κυβέρνηση. Με τροπολογία που κατέθεσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Ορφανός, στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και άλλες διατάξεις», ρυθμίζονται οι υφιστάμενες οφειλές των ΠΑΕ, ΚΑΕ, ΤΑΑ και αθλητικών σωματείων προς το δημόσιο. Δηλαδή, για μια ακόμα φορά, επιβραβεύονται όσοι κλέβουν το κράτος και θησαυρίζουν σε βάρος του λαού.

Η επιλογή ενίσχυσης του κεφαλαίου (και) από τη ΝΔ ακολουθεί την πεπατημένη. Οπως και στην προηγούμενη ρύθμιση, η κυβέρνηση (υποτίθεται πως) θα εισπράξει το αρχικό κεφάλαιο και το 20% από πρόστιμα και προσαυξήσεις. Χαρίζει δηλαδή το 80% ή αλλιώς (σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους) 51,5 εκατ. ευρώ...

Η δε αποπληρωμή (αν γίνει) θα γίνει σε 120 δόσεις. Και μόνο τα χρόνια που χρωστάνε, τον πληθωρισμό και την περίοδο έως την αποπληρωμή να συνυπολογίσει κάποιος, καταλαβαίνει ότι πάλι κερδισμένοι είναι. Ας ληφθεί δε υπόψη ότι αναφερόμαστε σε βαριά - για τους υπόλοιπους - αδικήματα. Οπως, εκτός των άλλων, η είσπραξη φόρων (π.χ., από εισιτήρια) και η μη απόδοσή τους... Επιπλέον, με τη ρύθμιση («ορθολογική διαδικασία για χρέη», κατά τη ρήση Ορφανού), την καταβολή των οφειλών - που γράφτηκαν στο χιόνι, όπως και οι ευθύνες των υπαιτίων - σε παίχτες, από τις ΠΑΕ Αρης και Γιάννενα θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι...

Με την τροπολογία μπαίνουν (υποτίθεται) ασφαλιστικές δικλίδες και ποινές. Ωστε να μην ξαναγίνουν τα ίδια και να τιμωρηθούν οι επιλήσμονες. Αστεία πράγματα, δηλαδή. Γιατί νόμοι και διατάξεις υπήρχαν και υπάρχουν. Βούληση δεν υπάρχει. Παρά τις κατά καιρούς «πιασάρικες» δηλώσεις, με στόχο τον εξωραϊσμό των εντυπώσεων, η αλήθεια δεν κρύβεται. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ανέχονται και συντηρούν την ανομία.

Η αποτυχία (και αυτής) της πολιτικής των εκπροσώπων του δικομματισμού δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί. Χαρακτηριστικά, στην αιτιολογική έκθεση ομολογείται ότι με την προηγούμενη ρύθμιση δεν αποφεύχθηκε η «επανάληψη των ζημιογόνων οικονομικών συμπεριφορών των επαγγελματικών ομάδων». Παρ' όλα αυτά οι κρατούντες απειλούν πως οι παρανομούντες «δεν έχουν πλέον καμιά θέση στο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού αν δεν μπορέσουν να ανταποκριθούν».

Αντί άλλου σχολίου θα θυμίσουμε ισχυρισμούς των ίδιων στελεχών για την προηγούμενη ρύθμιση (2004): «Τελευταία ημερομηνία συμμόρφωσης είναι ο Ιούνης του 2005. Μετά θα αφαιρέσουμε την άδεια λειτουργίας τους. Ναι, αν χρειαστεί, θα διαλυθούν. Δεν είναι τολμηρό αυτό, είναι η πραγματικότητα. Αν δε συμμορφωθούν στους κανόνες που μπήκαν με τον τελευταίο νόμο. Η κυβέρνηση έκανε ένα γενναίο βήμα. Τους έδωσε τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε 120 δόσεις. Αν δεν ανταποκριθούν, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να λειτουργούν. Με το νόμο δεν επιτρέπεται και η δημιουργία νέων οφειλών. Δηλαδή, όποιοι στη διάρκεια της περιόδου 2004 - 2005 δημιούργησαν νέες οφειλές, θα πρέπει να έχουν καταθέσει στην ΕΕΑ συμφωνία για τη ρύθμισή τους ή να τις έχουν εξοφλήσει. Ο νόμος θα επιβληθεί και τις συνέπειες θα πρέπει να τις γνωρίζουν όλοι»...

ΙΣΠΑΝΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ 1-0
Μπορούσε περισσότερα

Η περιπέτεια δεν είχε ευτυχές τέλος. Η εθνική ομάδα Νέων ηττήθηκε στον τελικό του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος με 1-0. Και έτσι η γεύση που τελικά μένει είναι γλυκόπικρη. Η δεύτερη θέση δεν είναι καθόλου λίγη. Αποτελεί σημαντική επιτυχία. Το ίδιο, αν όχι περισσότερο - αν αναλογιστούμε και την ηλικία των διεθνών - από πλευράς εμπειριών, και η πορεία. Ομως όταν φτάνεις στον τελικό, ζητάς την ολοκλήρωση. Και αυτή δεν ήρθε.

Και ίσως μάλιστα ο τρόπος να πίκρανε περισσότερο αυτά τα παιδιά. Η Ισπανία ήταν το φαβορί. Και μόνο το γεγονός ότι μετράει τρεις κατακτήσεις στις τελευταίες πέντε διοργανώσεις είναι ενδεικτικό. Αλλά από την άλλη η διαφορά, εντός παιδιάς, δεν ήταν τόσο μεγάλη. Περισσότερο έχασε τον αγώνα η ελληνική ομάδα, παρά τον κέρδισαν οι «φούριας ρόχας».

Οι Ισπανοί μπήκαν δυναμικά και στην αρχή κυριάρχησαν. Εδειχναν να πατούν καλύτερα στο γήπεδο και να έχουν περισσότερες επιλογές. Και όμως οι «γαλανόλευκοι» ήταν αυτοί που δύο φορές έφθασαν στην πηγή. Αλλά δεν ...ήπιαν νερό. Αρχικά ο Μήτρογλου και στη συνέχεια ο Νίνης δεν τα κατάφεραν σε τετ α τετ. Αν, τουλάχιστον, ο ένας από τους δύο είχε ευστοχήσει, ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά.

Ομως, με τα αν δεν έρχεται αποτέλεσμα. Πολύ περισσότερο, όσο αυτά αυξάνονται. Γιατί ένα τεράστιο αν συνοδεύει και το λάθος του Στρατηλάτη, από το οποίο προήλθε το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης. Κακός υπολογισμός του Ελληνα τερματοφύλακα, έδωσε το δικαίωμα στον Παρέχο να σκοράρει με απευθείας εκτέλεση φάουλ (38΄). Ως τη λήξη του ημιχρόνου οι Ισπανοί έδειχναν να ενδιαφέρονται κυρίως για την ανάπαυλα και τη διατήρηση των κεκτημένων, παρά για την αύξηση του σκορ.

Στην επανάληψη, ιδιαίτερα μετά το δεκάλεπτο, αυτό δεν αποτελούσε ένδειξη, αλλά γεγονός. Οι «φούριας ρόχας» ροκάνιζαν το χρόνο και είχαν ρίξει όλο το βάρος στην άμυνα. Από την άλλη, η ελληνική ομάδα, με τα βασικά ατού απόντα ή υστερήσαντα, πίεσε. Δημιούργησε, αλλά και πάλι απώλεσε και άλλες ευκαιρίες. Ωσπου η κούραση βάρυνε περισσότερο τα πόδια και το μυαλό. Ετσι, λογικά, η λήξη βρήκε τους Ισπανούς να πανηγυρίζουν την κατάκτηση του τροπαίου.

ΕΛΛΑΔΑ: Στρατηλάτης, Μπουκουβάλας, Αποστολόπουλος, Μονιάκης, Σιάκας, Νίνης (50΄ Παπάζογλου), Ιωαννίδης, Λαμπρόπουλος (75΄ Κουτσιανικούλης), Μήτρογλου, Παπαδόπουλος, Δημούτσος (49΄ Σιόβας).

ΙΣΠΑΝΙΑ: Ασένχο, Ντίαθ, Καντέρο, Εχάιδε, Αθπιλικουέτα, Ενσούε (64΄ Μαρτίνεθ), Ααρόν, Κότο (64΄ Θαμόρα), Χιλ, Σανχοσέ, Παρέγιο (81΄ Μπεροκάλ).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Διάσταση απόψεων και... ευρώ

Τα πάνω κάτω φαίνεται να έρχονται στις σχέσεις του Νέρι Καστίγιο με την ΠΑΕ Ολυμπιακός μετά και τη χτεσινή καθοριστική συνάντηση των δυο πλευρών με αντικείμενο την αναπροσαρμογή του συμβολαίου του. Ο διεθνής Μεξικανός παίκτης που εντυπωσίασε στους αγώνες του Κόπα Αμέρικα με τη φανέλα της χώρας του μάλλον απογοητεύτηκε από τη συνάντηση που είχε με τον Πέτρο Κόκκαλη (και όχι με τον ίδιο τον ιδιόκτητη της ΠΑΕ Σωκράτη Κόκκαλη που απουσίασε παρά τα σενάρια που τον ήθελαν παρών) καθώς θεωρεί ότι η προσφορά του 1 εκατ. ευρώ σαν βελτίωση των οικονομικών απολαβών δεν τον καλύπτει. Μάλιστα, ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε είναι και οι δηλώσεις του Καστίγιο μετά τη συνάντηση, που εμφανώς απογοητευμένος αποκάλυψε ότι από τον Ολυμπιακό του είπαν ότι εάν φέρει πρόταση 15 εκατ. ευρώ μπορεί να φύγει κάλλιστα (διευκιρινίζοντας όμως ότι προτιμάει να μείνει αφού είναι δεμένος με την ομάδα). Σημειώνεται ότι σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα κάνουν λόγο για ανάλογες προτάσεις από τη Μάντσεστερ Σίτι και τη Σαχτιάρ Ντόνετς. Από πλευράς Ολυμπιακού, ο Πέτρος Κόκκαλης διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ τόνισε ότι πρόθεση της διοίκησης ήταν να δώσει τα διπλά λεφτά στον παίκτη απ' όσα έπαιρνε μέχρι σήμερα εκτιμώντας την προσφορά του, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «ο Καστίγιο είναι ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού μέχρι το 2010».

ΣΤΙΒΟΣ
Τα βλέμματα στη Θεσσαλονίκη

Με τη συμμετοχή σπουδαίων ονομάτων τόσο από ελληνικής πλευράς όσο και από 29 χώρες το Κόσμου διεξάγεται τη Δευτέρα στο «Καυτατζόγλειο Στάδιο» το διεθνές μίτινγκ στίβου «Θεσσαλονίκη 2007». Από ελληνικής πλευράς ξεχωρίζει η παρουσία της Φανής Χαλκιά που στα 400μ. εμπόδια θα αντιμετωπίσει τη Σάντρα Γκλόβερ (ΗΠΑ), που έχει φέτος 54.59. Επίσης, την επανεμφάνισή της σε μεγάλη διοργάνωση θα κάνει και η Κατερίνα Θάνου. Στις διεθνές συμμετοχές ξεχωρίζει η παρουσία της Κροάτισσας άλτριας στο ύψος Μπλάνκα Βλάσιτς, η οποία με τις τελευταίες εμφανίσεις έδειξε ότι βαδίζει ολοταχώς προς το στόχο της που είναι να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ της Στέφκα Κονσταντίνοβα που κρατάει 20 χρόνια. Ακόμη, ο Φίλιπς αναμένεται να είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής στο μήκος των ανδρών αφού έχει φετινό ρεκόρ 8.31μ. Στον ακοντισμό, οι Φιλιππίδης (81.01μ.), Καρασμανάκης (80.45μ.) και Ηλτσιος (78.94μ.) θα προσπαθήσουν να «τσεκάρουν» τα εισιτήρια για την Οσάκα.

ΜΠΑΣΚΕΤ
«Ασφαλιστική... διεθνών»

Σε μια ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτη κίνηση προχώρησαν χτες οι ένδεκα από τους δώδεκα παίκτες της Εθνικής ομάδας των ανδρών (εξαίρεση αποτελεί ο Σχορτσιανίτης που δεν είναι παρών στην προετοιμασία). Τα μέλη του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος με ανακοίνωσή τους κάνουν γνωστό ότι αποφάσισαν να καλύψουν την ασφάλιση των παικτών της Α2 κατηγορίας, παραχωρώντας ένα μέρος του πριμ για την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ιαπωνίας. «Δεν πρόκειται για μια κίνηση εντυπωσιασμού, αλλά για μια ομόφωνη απόφαση ορμώμενη από το αίσθημα ευθύνης και σεβασμού. Στον ιδρώτα και την προσπάθεια αυτών των παιδιών, που κάποτε βρισκόμασταν στη θέση τους και αυτό θα ήταν αμάρτημα αν το ξεχνούσαμε. Πλέον, κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλύτερα από κάθε τι άλλο στη ζωή μας. Δίνουμε την ασίστ στους αρμόδιους φορείς να συνεχίσουν καλύπτοντας νομοθετικά όλους τους Ελληνες Καλαθοσφαιριστές. Εμείς απλά ανοίξαμε τον ασκό, από εδώ και στο εξής ας αναλάβουνε δράση οι άνθρωποι που λένε ότι αγαπούν τις επιτυχίες της Εθνικής μας ομάδα» αναφέρουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους οι διεθνείς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ