ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Ιούλη 2007
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΧΙΟ
«Ανοιξε» ο δρόμος για επενδύσεις σε δασική έκταση!

Μετά από αίτηση εταιρείας η Διεύθυνση Δασών Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου αποφάσισε να χαρακτηρίσει «μη δασική έκταση» 19,5 στρέμματα περιαστικού δάσους

Κάηκε και ξανακάηκε μέχρι τη «δικαίωση» όσων είχαν επιχειρηματικά σχέδια. Στη φωτογραφία διακρίνεται τμήμα από τα 220 στρέμματα δασικής έκτασης που ανήκουν στην εταιρεία
Κάηκε και ξανακάηκε μέχρι τη «δικαίωση» όσων είχαν επιχειρηματικά σχέδια. Στη φωτογραφία διακρίνεται τμήμα από τα 220 στρέμματα δασικής έκτασης που ανήκουν στην εταιρεία
Μπορεί η βορειοδυτική Χίος να «καπνίζει» ακόμα εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς της περασμένης Τετάρτης 25 του Ιούλη, που έκανε στάχτη 15.000 στρέμματα δασικής έκτασης, ωστόσο, δύο μέρες μετά, στις 27 του Ιούλη, δημοσιοποιήθηκε απόφαση που «άνοιξε» το δρόμο για να υλοποιηθούν επενδυτικά σχέδια σε δασική έκταση 19,5 στρεμμάτων σε άλλο μέρος του νησιού!

Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Δασών Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου εξέδωσε πράξη χαρακτηρισμού, σύμφωνα με την οποία 19,5 στρέμματα του περιαστικού δάσους του Βροντάδου Δήμου Ομηρούπολης, στην περιοχή Κλειδού, χαρακτηρίζονται «μη δασική έκταση, μη εμπίπτουσα στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας» και μάλιστα «κατόπιν αιτήσεως της Terra Norma AE»! Η πράξη χαρακτηρισμού είχε εκδοθεί στις 20 του Ιούλη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τη μέρα που ξέσπασε η πυρκαγιά, η «Αγωνιστική Πρωτοβουλία» Δήμου Ομηρούπολης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου από το δάσος της Κλειδούς, σημειώνοντας ότι «επιλέξαμε αυτό το χώρο που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα τέτοιων συμφερόντων, που έχει καεί τρεις φορές (...)» και στοχοποιώντας ως υπεύθυνους των πυρκαγιών τις πολιτικές του δικομματισμού, που υπηρετούν συμφέροντα των οικοπεδοφάγων. Δύο μέρες μετά η παραπάνω θέση επιβεβαιώθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο.

Καμένο τρεις φορές!

Το επίμαχο έγγραφο
Το επίμαχο έγγραφο
Να σημειώσουμε ότι το δάσος Κλειδούς του Βροντάδου έχει καεί στο παρελθόν τρεις φορές, έχει κηρυχτεί αναδασωτέο και ένα τμήμα του έχει υποστεί φυσική αναδάσωση. Αποτελεί πολύτιμο πνεύμονα πρασίνου, καταφύγιο διαφόρων ειδών ζώων, ενώ εκεί βρίσκεται μια φυσική πηγή πόσιμου νερού, καθώς επίσης και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Μέσα σε αυτό το δάσος η «Terra Norma AE» κατέχει - εκμεταλλευόμενη τους «εμπρηστικούς» νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και την απουσία Εθνικού Κτηματολογίου και Δασολογίου - 240 στρέμματα, από τα οποία τα 220 είναι δάσος που έχει ήδη καεί στο παρελθόν. Συγκεκριμένα, την έκταση την αγόρασε από ιδιώτη, ο οποίος φερόταν ως ιδιοκτήτης με τίτλους από την εποχή της τουρκοκρατίας. Τώρα, πέτυχε το χαρακτηρισμό σχεδόν 20 στρ. ως μη δασικής έκτασης. Ετσι, μετά από τρεις πυρκαγιές στο δάσος της Κλειδούς, η «δικαίωση» για τους ...επενδυτές ήρθε.

Στηρίχτηκαν σε νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

Η πράξη χαρακτηρισμού - όπως και όλες οι αντίστοιχες σε όλη τη χώρα - έγινε με βάση το νόμο 998/79 (επί ΝΔ), ο οποίος διαχωρίζει τις εκτάσεις σε δασικές και χορτολιβαδικές. Για την προστασία της έκτασης απαιτείται απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου και μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Η Νομαρχία Χίου (ΠΑΣΟΚ) δεν έχει πάρει καμιά απόφαση. Τον Ιούλη του 2007, μετά από πρόταση της «Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας», το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ομηρούπολης με απόφασή του ζητά από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για το χαρακτηρισμό της Κλειδούς ως προστατευόμενης περιοχής. Η ίδια ακριβώς απόφαση πάλι μετά από πρόταση της «Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας» είχε παρθεί σε Δημοτικό Συμβούλιο το 2005, χωρίς η τότε διοίκηση (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ) να έχει πιέσει τη Νομαρχία.

«Χαρακτηριστικό της αδράνειας των εκπροσώπων του δικομματισμού είναι ότι η απόφαση του ΔΣ 331/2005 που εστάλη στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (ΠΑΣΟΚ) δεν έτυχε καμιάς περαιτέρω αξιοποίησής της στην κατεύθυνση προστασίας της περιοχής, ο νομάρχης Χίου δήλωνε άγνοια για την παραπάνω απόφαση γι' αυτό του έδωσα προσωπικά την εγκύκλιο», είπε στον «Ρ» ο Μάρκος Σκούφαλος, δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της «Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας».


ΔΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Πύρινα μέτωπα καίνε επί μέρες...

Σε Γράμμο, Πιέρια όρη, Κοζάνη και Φλώρινα, οι φωτιές συνεχίζουν εδώ και μέρες το καταστροφικό τους έργο. Μεγάλες πυρκαγιές και σε Εβρο, Χανιά

Πυρκαγιές μαίνονταν και χτες σε αρκετά σημεία της χώρας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν 71 φωτιές σε δάση και αγροτικές καλλιέργειες σε όλη την Ελλάδα. Τα πύρινα μέτωπα συνέχιζαν το καταστροφικό τους έργο σε Δυτική, Κεντρική Μακεδονία και Θράκη.

Συγκεκριμένα, στα Πιέρια Ορη μεγάλο μέτωπο έκαιγε στην περιοχή Φτέρη. Η φωτιά καίει από τις 26 Ιούλη, καταστρέφοντας το δάσος της περιοχής. Χτες βρέθηκαν εκεί 42 πυροσβέστες, 40 πεζοπόροι πυροσβέστες, 20 οχήματα, 2 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα. Τόσο στα Πιέρια όσο και στο Γράμμο δεκάδες εστίες αναζωπυρώνονταν συνεχώς.

Στο νομό Εβρου μεταξύ Συκόραχης και Αβρας κάηκαν προχτές δασώσεις εκτάσεις. Χτες η φωτιά αυτή τέθηκε υπό έλεγχο, αλλά μια νέα πυρκαγιά ξέσπασε στο δάσος της Αισύμης, 15 χιλιόμετρα βόρεια της Αλεξανδρούπολης.

Στην Κοζάνη, στο δήμο Βελβεντούς, στο δημοτικό διαμέρισμα Καταφυγίου έχουν καεί από τις 24 Ιούλη 15.000 στρέμματα. Στα δημοτικά διαμερίσματα Ημερα και Λεύκαρα έχουν καεί 60.000 στρέμματα δάσους και 90.000 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης.

Στο Γράμμο, στην παλιά Κοτύλη, η φωτιά καίει από τις 23 Ιούλη και εκεί βρίσκονταν χτες 6 οχήματα, 19 άντρες, 10 πεζοπόροι, 9 στρατιώτες, 2 βυτιοφόρα και 1 ελικόπτερο. Στο δήμο Αρένων, στον Γκούλιο και τον Κόζακα βρίσκονται 22 στρατιώτες, 2 βυτιοφόρα, 2 σκαπτικά μηχανήματα, 4 οχήματα, 11 πυροσβέστες.

Στο νομό Φλώρινας η πυρκαγιά συνεχιζόταν στον Δήμο Πρεσπών (καίει από τις 25 Ιούλη), στη θέση Βάρμπα - Σφίγγα, όπου χτες βρίσκονταν 5 οχήματα, 25 πυροσβέστες, 1 βυτιοφόρο της ΔΕΗ, 6 πεζοπόροι. Στην άλλη φωτιά, στην Κρυσταλλοπηγή, 13 πυροσβέστες και 4 οχήματα.

Φωτιές και στην υπόλοιπη χώρα

Μάχη με τις φλόγες έδιναν χτες οι πυροσβέστες στην Ανω Τιθορέα Φθιώτιδας σε ελατόδασος, στη βόρεια πλευρά του Παρνασσού. Σε εξέλιξη ήταν χτες το απόγευμα η φωτιά σε Αμάραντο και Βαθύλακκο Ιωαννίνων, καθώς και στο Βασιάνι Θεσπρωτίας. Στην Αττική εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε κατοικημένη περιοχή στο Σχιστό, αλλά ελέγχθηκε λίγο αργότερα. Στον τόπο έσπευσαν 24 πυροσβέστες με 8 οχήματα.

Σε εξέλιξη ήταν χτες το απόγευμα φωτιά κοντά στον οικισμό Σκάφη του δήμου Ανατολικού Σελίνου Χανίων. Βασικό μέλημα των δυνάμεων κατάσβεσης ήταν να δημιουργηθεί αντιπυρικό μέτωπο για να προστατευτεί το χωριό. Για προληπτικούς λόγους κρίθηκε πως πρέπει να εκκενωθούν οι οικισμοί Τζουγκαριάκο και Λουκιανά.

Την Κυριακή ξέσπασε φωτιά στη Σταμάτα Αττικής, ενώ κάτοικοι καταγγέλλουν εμπρησμό, αφού ξεκίνησε μετά από τρεις εκρήξεις. Φωτιά εκδηλώθηκε και στην Κακή Βίγλα στην Σαλαμίνα, δίπλα από κατοικίες. Παράλληλα, στους Θρακομακεδόνες οδηγός λεωφορείου εντόπισε μπουκάλι με εύφλεκτο υγρό. Φωτιές εκδηλώθηκαν και στον Αγ. Αθανάσιο στο Τατόι και στην Αγ. Μαρίνα Μαρκοπούλου.

Στον ανακριτή οδηγήθηκε χτες ο 26χρονος κτηνοτρόφος, που κατηγορείται για εμπρησμό από πρόθεση στη Μαμουσιά Αιγίου. Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για εμπρησμό από πρόθεση. Επίσης, χτες επρόκειτο να σχηματιστεί η δικογραφία για την 77χρονη, η οποία κατηγορείται για τη φωτιά στο χωριό Κουνινά.

Χτες το απόγευμα φωτιές ξέσπασαν στον Ξηρόκαμπο Ηλείας και στο Σκουτάρι Λακωνίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ