Τρίτη 31 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Πύρινα μέτωπα καίνε επί μέρες...

Σε Γράμμο, Πιέρια όρη, Κοζάνη και Φλώρινα, οι φωτιές συνεχίζουν εδώ και μέρες το καταστροφικό τους έργο. Μεγάλες πυρκαγιές και σε Εβρο, Χανιά

Πυρκαγιές μαίνονταν και χτες σε αρκετά σημεία της χώρας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν 71 φωτιές σε δάση και αγροτικές καλλιέργειες σε όλη την Ελλάδα. Τα πύρινα μέτωπα συνέχιζαν το καταστροφικό τους έργο σε Δυτική, Κεντρική Μακεδονία και Θράκη.

Συγκεκριμένα, στα Πιέρια Ορη μεγάλο μέτωπο έκαιγε στην περιοχή Φτέρη. Η φωτιά καίει από τις 26 Ιούλη, καταστρέφοντας το δάσος της περιοχής. Χτες βρέθηκαν εκεί 42 πυροσβέστες, 40 πεζοπόροι πυροσβέστες, 20 οχήματα, 2 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα. Τόσο στα Πιέρια όσο και στο Γράμμο δεκάδες εστίες αναζωπυρώνονταν συνεχώς.

Στο νομό Εβρου μεταξύ Συκόραχης και Αβρας κάηκαν προχτές δασώσεις εκτάσεις. Χτες η φωτιά αυτή τέθηκε υπό έλεγχο, αλλά μια νέα πυρκαγιά ξέσπασε στο δάσος της Αισύμης, 15 χιλιόμετρα βόρεια της Αλεξανδρούπολης.

Στην Κοζάνη, στο δήμο Βελβεντούς, στο δημοτικό διαμέρισμα Καταφυγίου έχουν καεί από τις 24 Ιούλη 15.000 στρέμματα. Στα δημοτικά διαμερίσματα Ημερα και Λεύκαρα έχουν καεί 60.000 στρέμματα δάσους και 90.000 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης.

Στο Γράμμο, στην παλιά Κοτύλη, η φωτιά καίει από τις 23 Ιούλη και εκεί βρίσκονταν χτες 6 οχήματα, 19 άντρες, 10 πεζοπόροι, 9 στρατιώτες, 2 βυτιοφόρα και 1 ελικόπτερο. Στο δήμο Αρένων, στον Γκούλιο και τον Κόζακα βρίσκονται 22 στρατιώτες, 2 βυτιοφόρα, 2 σκαπτικά μηχανήματα, 4 οχήματα, 11 πυροσβέστες.

Στο νομό Φλώρινας η πυρκαγιά συνεχιζόταν στον Δήμο Πρεσπών (καίει από τις 25 Ιούλη), στη θέση Βάρμπα - Σφίγγα, όπου χτες βρίσκονταν 5 οχήματα, 25 πυροσβέστες, 1 βυτιοφόρο της ΔΕΗ, 6 πεζοπόροι. Στην άλλη φωτιά, στην Κρυσταλλοπηγή, 13 πυροσβέστες και 4 οχήματα.

Φωτιές και στην υπόλοιπη χώρα

Μάχη με τις φλόγες έδιναν χτες οι πυροσβέστες στην Ανω Τιθορέα Φθιώτιδας σε ελατόδασος, στη βόρεια πλευρά του Παρνασσού. Σε εξέλιξη ήταν χτες το απόγευμα η φωτιά σε Αμάραντο και Βαθύλακκο Ιωαννίνων, καθώς και στο Βασιάνι Θεσπρωτίας. Στην Αττική εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε κατοικημένη περιοχή στο Σχιστό, αλλά ελέγχθηκε λίγο αργότερα. Στον τόπο έσπευσαν 24 πυροσβέστες με 8 οχήματα.

Σε εξέλιξη ήταν χτες το απόγευμα φωτιά κοντά στον οικισμό Σκάφη του δήμου Ανατολικού Σελίνου Χανίων. Βασικό μέλημα των δυνάμεων κατάσβεσης ήταν να δημιουργηθεί αντιπυρικό μέτωπο για να προστατευτεί το χωριό. Για προληπτικούς λόγους κρίθηκε πως πρέπει να εκκενωθούν οι οικισμοί Τζουγκαριάκο και Λουκιανά.

Την Κυριακή ξέσπασε φωτιά στη Σταμάτα Αττικής, ενώ κάτοικοι καταγγέλλουν εμπρησμό, αφού ξεκίνησε μετά από τρεις εκρήξεις. Φωτιά εκδηλώθηκε και στην Κακή Βίγλα στην Σαλαμίνα, δίπλα από κατοικίες. Παράλληλα, στους Θρακομακεδόνες οδηγός λεωφορείου εντόπισε μπουκάλι με εύφλεκτο υγρό. Φωτιές εκδηλώθηκαν και στον Αγ. Αθανάσιο στο Τατόι και στην Αγ. Μαρίνα Μαρκοπούλου.

Στον ανακριτή οδηγήθηκε χτες ο 26χρονος κτηνοτρόφος, που κατηγορείται για εμπρησμό από πρόθεση στη Μαμουσιά Αιγίου. Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για εμπρησμό από πρόθεση. Επίσης, χτες επρόκειτο να σχηματιστεί η δικογραφία για την 77χρονη, η οποία κατηγορείται για τη φωτιά στο χωριό Κουνινά.

Χτες το απόγευμα φωτιές ξέσπασαν στον Ξηρόκαμπο Ηλείας και στο Σκουτάρι Λακωνίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ