Τρίτη 31 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
«Ψίχουλα» που δεν καλύπτουν τις ανάγκες
  • Ανησυχία προκαλούν στους μικρομεσαίους αγρότες όσα ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση
  • Παρά τις ανάλογες διαβεβαιώσεις πέρυσι, περί άμεσης αποζημίωσης μετά την πυρκαγιά στο Δερβένι Κορινθίας, δεν έχει καταβληθεί ακόμα ούτε 1 ευρώ!

Ανθρωποι που καταστράφηκαν από τη φωτιά στην Κόρινθο, δεν μπορούν να ελπίζουν στα μέτρα που εξήγγειλε χτες η κυβέρνηση

Eurokinissi

Ανθρωποι που καταστράφηκαν από τη φωτιά στην Κόρινθο, δεν μπορούν να ελπίζουν στα μέτρα που εξήγγειλε χτες η κυβέρνηση
Σε εξαγγελίες που όχι μόνο δεν έχουν ουσιαστικά αντίκρισμα για τους πυρόπληκτους της Κορίνθου αλλά πολύ περισσότερο που προκαλούν στους μικρομεσαίους αγρότες μεγάλη ανησυχία για το μέλλον τους, προχώρησε χτες η κυβέρνηση.

Η σύσκεψη που έγινε χτες στη νομαρχία Κορινθίας υπό την προεδρία του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου και με τη συμμετοχή των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης, Τουριστικής Ανάπτυξης, του υφυπουργού Οικονομικών, του νομάρχη Κορινθίας και άλλων τοπικών και υπηρεσιακών παραγόντων, είχε σαν αποτέλεσμα τα συνήθη μέτρα - ψίχουλα να παρουσιαστούν ούτε λίγο ούτε πολύ ως πανάκεια για τη μεγάλη καταστροφή.

Οι καταστροφές αποτιμώνται σε 25.000 καμένα στρέμματα, εκ των οποίων τα 14.000 είναι δασικά και τα υπόλοιπα 11.000 καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Εκτάσεις, για τις οποίες, ο υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε τη γνωστή υπόσχεση περί πλήρους αποκατάστασης. Σύμφωνα με τον ίδιο, ξεκίνησε η αεροφωτογράφηση της περιοχής ενώ μέσα στη βδομάδα θα λήξει η διαδικασία κήρυξης της περιοχής ως αναδασωτέας. Ωστόσο, είναι χαρακτηριστικό ότι από την περσινή καταστροφική πυρκαγιά στο Δερβένι Κορινθίας και παρά τις ανάλογες διαβεβαιώσεις τότε, για άμεση αποζημίωση, μέχρι στιγμής δεν έχει καταβληθεί ούτε 1 ευρώ στους πληγέντες!

Οπως ανακοινώθηκε χτες, η περιοχή κηρύσσεται θεομηνιόπληκτη που σημαίνει ότι οι κάτοικοι που τα σπίτια τους καταστράφηκαν, θα λάβουν το 1/3 του συνολικού κόστους ανοικοδόμησης, ενώ το υπόλοιπο κόστος θα καλυφθεί από άτοκο δάνειο 15ετούς διάρκειας με διετή περίοδο χάριτος. Για τις επισκευές, θα χορηγηθεί βοήθεια 130 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και για την αντικατάσταση της οικοσκευής 6.000 ευρώ. Επίσης, το γνωστό βοήθημα των 3.000 ευρώ θα δοθεί σε όσους κάηκαν τα σπίτια τους, ενώ βοήθεια θεωρείται η διαμονή σε κοντέινερς... Οπως αποφασίστηκε χτες, η Νομαρχία Κορινθίας θα λάβει έκτακτη ενίσχυση περίπου 600.000 ευρώ, οι Δήμοι Κορίνθου και Τεγέας από 200.000 ευρώ και ο Δήμος Σαρωνικού 50.000 ευρώ.

Εταξαν «λαγούς με πετραχήλια»

Τη σκυτάλη πήρε ο Ε. Μπασιάκος ο οποίος δεν παρέλειψε να... τάξει «λαγούς με πετραχήλια» στους πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφους. Ο υπουργός είπε ότι «θα υπάρξει αποζημίωση για την τρέχουσα χρήση, την τρέχουσα περίοδο απώλειας παραγωγής, για την αποκατάσταση του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, εφόσον βεβαιωθεί ανασύσταση για τα δέντρα και η κάλυψη του εισοδήματος μέχρις ότου τα μικρά δέντρα αποδώσουν καρπό».

Μπορεί μεν οι υποσχέσεις του υπουργού να ακούγονται ως «γαλαντόμες» προσφορές, επί της ουσίας όμως πρόκειται για τα συνηθισμένα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης που λαμβάνονται σε ανάλογες περιπτώσεις και πάντα εντός πλαισίου των κοινοτικών κανονισμών. Δηλαδή, οι πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφοι θα λάβουν ακριβώς ό,τι κονδύλι κόψουν οι «ταμίες» της ΕΕ, δηλαδή χρήματα που ούτε κατ' ελάχιστον δεν επαρκούν για την πλήρη κάλυψη των ζημιών που προκλήθηκαν. Τέλος, δεσμεύτηκε ότι μέχρι τον Οκτώβρη θα έχει υποβληθεί ο φάκελος των καταστροφών στην ΕΕ και άφησε να εννοηθεί ότι τα χρήματα θα δοθούν εντός τριμήνου από την κατάθεση του φακέλου...

Αποπροσανατολιστικός καβγάς

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ, διά στόματος κορυφαίων στελεχών του, επέρριψε ευθύνες στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για τις καταστροφές χιλιάδων στρεμμάτων δασικών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποιώντας υποκριτικές κορόνες, προσπάθησαν να κρύψουν ότι η πολιτική εμπορευματοποίησης των δασών την οποία στήριξαν με νόμους οι κυβερνήσεις του κόμματός τους και ενισχύει σήμερα η ΝΔ, είναι η βασική αιτία για τις φωτιές.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου, μετατρέποντας το θέμα των πυρκαγιών σε προεκλογικό υλικό, δήλωσε ότι «η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού πως "ό,τι καεί θα αναδασωθεί" είναι η επιταγή του άρθρου 24 του Συντάγματος» και πρόσθεσε ότι «είναι αδιανόητο, ο πρωθυπουργός της χώρας να επαναλαμβάνει ένα άρθρο του Συντάγματος ως πολιτική του πρωτοβουλία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ