Τρίτη 31 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα Ελληνοτουρκικά περνούν από τη Λευκωσία

Την αυτονόητη θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής υπενθύμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, σε ομιλία του στη Λευκωσία

Την «αυτονόητη» θέση πως αν δεν επιλυθεί το Κυπριακό δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπενθύμισε, κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας βρέθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Κύπρο για τις εκδηλώσεις μνήμης για τον αείμνηστο Πρόεδρο Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄. Κατά την παρουσία του στη Λευκωσία συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό του, Τάσσο Παπαδόπουλο. Είχε επίσης ξεχωριστές συναντήσεις με τους διεκδικητές του προεδρικού αξιώματος, τον πρόεδρο της Βουλής και Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, και τον ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ Ιωάννη Κασουλίδη. Οπως είναι γνωστό, Χριστόφιας και Κασουλίδης θα είναι συνυποψήφιοι του Προέδρου Παπαδόπουλου στις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Φλεβάρη.

Ο Δ. Χριστόφιας, μετά τη συνάντηση, δήλωσε ότι ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Παπούλια για «τη διαχρονική στάση αρχών, που τηρεί στο Κυπριακό, την οποία ο ίδιος χαρακτηρίζει στάση ζωής». Από την πλευρά του ο Γ. Κασουλίδης δήλωσε, μετά τη συνάντηση, ότι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, «με την πολύχρονη πείρα του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, είναι πολύ χρήσιμος συζητητής για τα ζητήματα που αφορούν την Κύπρο, την Τουρκία και την περιοχή μας».

Στο χαιρετισμό του στο φιλολογικό μνημόσυνο του Μακαρίου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας υποστήριξε την άποψη της ελληνικής διπλωματίας, σύμφωνα με την οποία «η επιθυμία της Τουρκίας να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι για την Κύπρο και την Ελλάδα μια σημαντική συγκυρία προς αξιοποίηση για να λυθεί το Κυπριακό με βάση τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Η Κύπρος, ανέφερε ο Πρόεδρος Παπούλιας, έχει κάνει βήματα προόδου, όμως αυτά, σημείωσε, «έχουν ένα οδυνηρό κενό, το κενό που δημιουργεί η στρατιωτική κατοχή τμήματος της χώρας από την Τουρκία».

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αφού επισήμανε ότι η Τουρκία επιδιώκει στρατηγικά να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση και συγχρόνως επιμένει να διατηρεί κατοχικά στρατεύματα στην Κύπρο, διαμήνυσε:

«Αυτή την παραδοξότητα δεν πρόκειται να τη δεχτούμε και καλούμε και τους εταίρους μας στην Ενωση να μην την ανεχθούν».

Ο Κάρολος Παπούλιας κατέστησε σαφή την ελληνική θέση για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση τονίζοντας:

«Δίνουμε χέρι βοήθειας στην Τουρκία για να προχωρήσει στην ενταξιακή της πορεία. Οχι όμως με τους δικούς της όρους, αλλά με τους όρους της διεθνούς κοινότητας και στη βάση των ευρωπαϊκών αρχών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ