Τρίτη 31 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΟΣΕΙΔΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Καταστολή και αντιλαϊκή πολιτική πάνε μαζί

Πλούσια συζήτηση στην προφεστιβαλική εκδήλωση της Οργάνωσης της Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, με θέμα «Δημοκρατικά Δικαιώματα και Ελευθερίες»

Δεμένη με τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις του κεφαλαίου και την επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη από την πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ τα τελευταία χρόνια είναι η όξυνση της καταστολής τόνισε ο Γιάννης Ζιώγας, μέλος της ΝΕ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, ανοίγοντας την προφεστιβαλική εκδήλωση της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, με θέμα «Δημοκρατικά Δικαιώματα και Ελευθερίες».

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη φοιτητική κατασκήνωση του ΑΠΘ στο Ποσείδι Χαλκιδικής μίλησαν επίσης ο Θοδωρής Χιόνης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και ο Παναγιώτης Κετίκης, που συνελήφθη και κρατήθηκε για 49 μέρες με μοναδικό αποδεικτικό στοιχείο τα πράσινα παπούτσια του.

Η καταπάτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων σήμερα δεν περιορίζεται στους κρατικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς καταστολής. Πρέπει να 'χουμε στο νου μας, τόνισε ο Γ. Ζιώγας πως πρόκειται και για τη βία της ανεργίας, της εργασιακής ανασφάλειας, του φόβου της απόλυσης.

Αυτός είναι και ο στόχος των τρομονόμων, των συνθηκών Σένγκεν και του χώρου Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Ελευθερίας που από κοινού ΝΔ -ΠΑΣΟΚ στήριξαν: να δημιουργηθεί ένας χώρος προστατευόμενος από κλυδωνισμούς και αντιστάσεις, όπου το κεφάλαιο ανεμπόδιστα θα εδραιώνει την κυριαρχία του εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Η παρέμβαση του φοιτητή «με τα πράσινα παπούτσια»

Αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια χαρακτήρισε την καταστολή και ο φοιτητής που άδικα είχε συλληφθεί και φυλακιστεί Π. Κετίκης. Τόσο η απρόκλητη βία που χρησιμοποιήθηκε στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια του προηγούμενου διαστήματος όσο και η σύλληψή μου, συμπλήρωσε, στόχευαν στην τρομοκράτηση του φοιτητικού κινήματος που ήταν αποφασισμένο να μην περάσει ο νόμος - πλαίσιο. «Εμείς πρέπει να μάθουμε τα δικαιώματά μας και να μη μείνουμε κλεισμένοι στο καβούκι μας». Οσο για τις συνθήκες κράτησης, περιέγραψε πως κινούνται στα όρια της εξαθλίωσης, με κανένα σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη. Δεν τηρείται κανένας όρος υγιεινής, ενώ παράλληλα παράνομα και αυθαίρετα του στερήθηκε η επικοινωνία του με το δικηγόρο του και την οικογένειά του.

Η πάλη ενάντια στην τρομοκράτηση και την καταπάτηση των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων δεν είναι αυτόνομη, αλλά στενά συνδεδεμένη με τη συνολικότερη πάλη για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος, τόνισε ο Θοδωρής Χιόνης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Καταλόγισε δε ευθύνες σε φορείς και πολιτικές δυνάμεις του μαζικού κινήματος που όλο το προηγούμενο διάστημα στις συζητήσεις για την καταστολή δημιουργούσαν την ψευδαίσθηση πως πρόκειται για προσωπικές επιλογές μεμονωμένων πολιτικών, αποπροσανατολίζοντας έτσι τη δράση του κινήματος.

Προβάλλει επιτακτικά η ανάγκη να μαζικοποιηθούν τα σωματεία και να αλλάξουν οι συσχετισμοί υπέρ του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, τονίζει ο Θ. Χιόνης χωρίς όμως να παραμελήσουμε επιμέρους ζητήματα όπως είναι η υπεράσπιση του ασύλου. «Πρέπει να καταστείλουμε την καταστολή τους, οργανώνοντας την αντεπίθεσή μας και ενισχύοντας το ΚΚΕ στις επόμενες εκλογές, τότε μόνο θα τρομοκρατηθούν», συμπλήρωσε.

Τις τοποθετήσεις των εισηγητών ακολούθησε συζήτηση, όπου ξεδιπλώθηκε πλούσιος προβληματισμός γύρω από το θέμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ