ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Ιούλη 2007
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση την Τρίτη 7 του Αυγούστου

Συγκέντρωση στην Ακρόπολη στις 7.30 μ.μ. και πορεία προς το Σύνταγμα

Η Γραμματεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, σε ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι στις 6 και 9 του Αυγούστου 2007 συμπληρώνονται 62 χρόνια από τη μαύρη επέτειο της ρίψης των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι από τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές και ενώ ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος είχε ήδη λήξει.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί το λαό της Αθήνας και του Πειραιά την Τρίτη 7 του Αυγούστου 2007 και ώρα 7.30 μ.μ. στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Θα ακολουθήσει πορεία προς το Σύνταγμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η παραπάνω κινητοποίηση γίνεται για τους εξής λόγους:

-- Να τιμήσουμε τα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος.

-- Να καταδικάσουμε τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών κατά της ανθρωπότητας.

-- Τη μη εγκατάσταση των βάσεων της λεγόμενης Αντιπυραυλικής Αμυνας στην Ευρώπη (Πολωνία, Τσεχία και αλλού) που προωθούν οι ΗΠΑ και βεβαίως την απόκρουση κάθε ενδεχομένου εγκατάστασης τέτοιας βάσης στη χώρα μας.

-- Την απαγόρευση των πυρηνικών, χημικών, βιολογικών όπλων και όλων των μέσων μαζικής καταστροφής.

-- Την κατάργηση των ξένων στρατιωτικών βάσεων.

-- Να αντιταχθούμε στη δημιουργία δυνάμεων ταχείας επέμβασης και του Ευρωστρατού.

-- Να απαιτήσουμε τη διακοπή κάθε συμμετοχής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς και την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών που βρίσκονται έξω από τα σύνορα.

-- Την αποκάλυψη και αντιμετώπιση της κρατικής τρομοκρατίας και των κατασταλτικών νόμων και μηχανισμών ενάντια στους λαούς.

-- Την υποστήριξη του αγώνα για τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες σε μια σειρά από χώρες.

-- Την εξασφάλιση της εθνικής ανεξαρτησίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής ανάπτυξης και της προστασίας του δασικού πλούτου και του περιβάλλοντος.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί επίσης τις Επιτροπές Ειρήνης σε όλη τη χώρα να πραγματοποιήσουν ανάλογες εκδηλώσεις τιμώντας τα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος.

ΛΑΡΙΣΑ
Δικαίωμα των πυροσβεστών η μόνιμη και σταθερή δουλιά

Περιοδεία του Τ. Τσιόγκα, βουλευτή του ΚΚΕ, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Λάρισας

«Το δικαίωμα στη δουλιά δεν είναι εποχικό, αλλά σταθερή ανάγκη, δικαίωμα όλων. Οπως η ανάγκη προστασίας του δάσους δεν είναι εποχική, αλλά μόνιμη ανάγκη ζωής για το περιβάλλον, την υγεία του λαού» τόνισε ο Τ. Τσιόγκας, βουλευτής του ΚΚΕ, στα πλαίσια της χτεσινής περιοδείας του στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Λάρισας. Στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε με τους πυροσβέστες ήταν τα οξυμένα εργασιακά προβλήματά τους, καθώς κι αυτά που αφορούν στην προστασία των δασών. «Οι αγώνες που κάνατε αυτά τα χρόνια - υπογράμμισε - έφερναν στην επικαιρότητα, χρόνια προβλήματα που ζητούν λύση. Ανάγκασαν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να πετάξουν τις μάσκες, να ξεσκεπαστούν, να εκδηλώσουν τον αυταρχισμό στις κινητοποιήσεις σας».

Και πρόσθεσε: «Η προστασία και η ανάπτυξη του δάσους και του δασικού περιβάλλοντος, που περιλαμβάνει σωρεία πραγματικών αναγκών - μέτρα πρόληψης πυρκαγιών, προστασία από ασθένειες, αναδασώσεις, τεχνικά έργα διαφόρων ειδών που απαιτούνται για τον ίδιο σκοπό, καταστολή των δασικών πυρκαγιών - μπορεί να δώσει μόνιμη, σταθερή και παραγωγική δουλιά στους 5.500 συμβασιούχους για όλο το χρόνο. Πολιτική τους, όμως, και κατεύθυνση της ΕΕ είναι η παράδοση στην ιδιωτική πρωτοβουλία των δασικών εκτάσεων, η αντικατάσταση του μόνιμου προσωπικού από εργαζόμενους με περιορισμένα δικαιώματα. Αυτή είναι η βασική αιτία που έχει οδηγήσει το Πυροσβεστικό Σώμα να έχει 4.000 κενά».

Αναφερόμενος στις ερχόμενες εκλογές ο Τ. Τσιόγκας τόνισε ότι η καταδίκη του δικομματισμού και των στηριγμάτων του και η υπερψήφιση του ΚΚΕ είναι η πιο εύστοχη και αποφασιστική στάση για να γίνουν πιο αποτελεσματικοί οι αγώνες και η υπεράσπιση των αιτημάτων των πυροσβεστών, για ν' ανοίξει ο άλλος δρόμος για το λαό, το δίκιο και την προοπτική του.

Τα Ελληνοτουρκικά περνούν από τη Λευκωσία

Την αυτονόητη θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής υπενθύμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, σε ομιλία του στη Λευκωσία

Την «αυτονόητη» θέση πως αν δεν επιλυθεί το Κυπριακό δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπενθύμισε, κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας βρέθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Κύπρο για τις εκδηλώσεις μνήμης για τον αείμνηστο Πρόεδρο Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄. Κατά την παρουσία του στη Λευκωσία συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό του, Τάσσο Παπαδόπουλο. Είχε επίσης ξεχωριστές συναντήσεις με τους διεκδικητές του προεδρικού αξιώματος, τον πρόεδρο της Βουλής και Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, και τον ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ Ιωάννη Κασουλίδη. Οπως είναι γνωστό, Χριστόφιας και Κασουλίδης θα είναι συνυποψήφιοι του Προέδρου Παπαδόπουλου στις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Φλεβάρη.

Ο Δ. Χριστόφιας, μετά τη συνάντηση, δήλωσε ότι ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Παπούλια για «τη διαχρονική στάση αρχών, που τηρεί στο Κυπριακό, την οποία ο ίδιος χαρακτηρίζει στάση ζωής». Από την πλευρά του ο Γ. Κασουλίδης δήλωσε, μετά τη συνάντηση, ότι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, «με την πολύχρονη πείρα του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, είναι πολύ χρήσιμος συζητητής για τα ζητήματα που αφορούν την Κύπρο, την Τουρκία και την περιοχή μας».

Στο χαιρετισμό του στο φιλολογικό μνημόσυνο του Μακαρίου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας υποστήριξε την άποψη της ελληνικής διπλωματίας, σύμφωνα με την οποία «η επιθυμία της Τουρκίας να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι για την Κύπρο και την Ελλάδα μια σημαντική συγκυρία προς αξιοποίηση για να λυθεί το Κυπριακό με βάση τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Η Κύπρος, ανέφερε ο Πρόεδρος Παπούλιας, έχει κάνει βήματα προόδου, όμως αυτά, σημείωσε, «έχουν ένα οδυνηρό κενό, το κενό που δημιουργεί η στρατιωτική κατοχή τμήματος της χώρας από την Τουρκία».

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αφού επισήμανε ότι η Τουρκία επιδιώκει στρατηγικά να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση και συγχρόνως επιμένει να διατηρεί κατοχικά στρατεύματα στην Κύπρο, διαμήνυσε:

«Αυτή την παραδοξότητα δεν πρόκειται να τη δεχτούμε και καλούμε και τους εταίρους μας στην Ενωση να μην την ανεχθούν».

Ο Κάρολος Παπούλιας κατέστησε σαφή την ελληνική θέση για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση τονίζοντας:

«Δίνουμε χέρι βοήθειας στην Τουρκία για να προχωρήσει στην ενταξιακή της πορεία. Οχι όμως με τους δικούς της όρους, αλλά με τους όρους της διεθνούς κοινότητας και στη βάση των ευρωπαϊκών αρχών».

«Εφυγε» η Μαριγούλα Μαστρολέων - Ζέρβα

Εφυγε από τη ζωή η συντρόφισσα Μαριγούλα Μαστρολέων - Ζέρβα, πιστή μέχρι τέλους στον δρόμο του αγώνα που επέλεξε από πολύ νέα να βαδίσει.

Το ΚΣ της ΚΝΕ με ανακοίνωσή του εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια για το «φευγιό» της. Η οργάνωση «συναντήθηκε» με τη Μ. Μαστρολέων - Ζέρβα το καλοκαίρι του 2005 όταν η ίδια πρόθυμα παραχώρησε το κτήμα της στην Καλαμάτα για να φιλοξενηθεί και να λειτουργήσει εκεί για 15 μέρες το κάμπινγκ της ΚΝΕ.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης: «Η σεμνότητά της, το κέφι της για τη ζωή, η αγάπη της για τους νέους κομμουνιστές, θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη μας.

Από μικρή στη βιοπάλη, γεννημένη στον Πειραιά, επέλεξε από νωρίς το δρόμο του αγώνα. Ως ενεργό μέλος του ΚΚΕ, συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση, ενώ 10 χρόνια της ζωής της τα πέρασε στην εξορία, στη Χίο, στο Τρίκερι, στο Μακρονήσι.

Η στάση της, στάση που αρμόζει σε κάθε κομμουνιστή και κομμουνίστρια, θα φωτίζει το δρόμο μας».

  • Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Πειραιά αντί για στεφάνι στον τάφο της Μαριγούλας προσφέρει 100 ευρώ μέσω ΚΟΒ Πειραϊκής Χερσονήσου.
ΚΥΠΡΟΣ
Εκκληση να χαμηλώσουν οι τόνοι

Εκκληση να πέσουν οι τόνοι και να διατηρηθεί υψηλό πολιτικό επίπεδο στην αντιπαράθεση για τις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Φλεβάρη απηύθυνε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βασίλης Πάλμας, προς όλα τα κόμματα και τους υποψηφίους για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Σχολιάζοντας την οξεία αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων και των υποψηφίων, ο Β. Πάλμας παρέπεμψε στην επόμενη μέρα των εκλογών, τονίζοντας ότι «δε θα ήταν σωστό αργότερα να ντρεπόμαστε για τις τοποθετήσεις αυτές».

Αναφερόμενος στη συζήτηση για τη «συνωμοσιολογία», ο Β. Πάλμας είπε ότι αυτές οι συζητήσεις μόνο σύγχυση προκαλούν στο λαό.

Είπε επίσης ότι ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος και οι συνεργάτες του δε συμμετέχουν σε τέτοιες αντιπαραθέσεις και πρόσθεσε ότι ο κ. Παπαδόπουλος ως υποψήφιος θα εμπλακεί ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία από το Σεπτέμβρη. Οσον αφορά στην κριτική του προέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη, ότι η Κύπρος μετατράπηκε σε «Ευρωπαϊκή Αφρικανική Δημοκρατία», ο εκπρόσωπος είπε ότι πρόκειται για ρατσιστική «ατάκα», η οποία προσβάλλει το λαό και την Κύπρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ