ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Ιούλη 2007
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακριβαίνουν κι άλλο τα τιμολόγια της ΔΕΗ

Αυξήσεις μέχρι 3,8% στα τιμολόγια ρεύματος (για οικιακή κατανάλωση κλπ) ενέκρινε χτες η κυβέρνηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ισχνά εισοδήματα των λαϊκών νοικοκυριών. Οι ανατιμήσεις ισχύουν από αύριο 1η Αυγούστου

Νέο πλήγμα στους ήδη επιβαρυμένους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των λαϊκών νοικοκυριών και εν γένει των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων (αγροτών, επαγγελματοβιοτεχνών κλπ) θα επιφέρουν οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ που ενέκρινε χτες η κυβέρνηση. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, αυξάνονται από αύριο 1η Αυγούστου κατά 2,6% τα τιμολόγια για κατανάλωση μέχρι 800 kWh ανά τετράμηνο και κατά 3,8% τα τιμολόγια για κατανάλωση από 801 kWh και πάνω. Επίσης, από την ίδια ημερομηνία, αυξάνεται κατά 2,5% το αγροτικό τιμολόγιο και το τιμολόγιο πολυτέκνων, ενώ κατά 3,5% αυξάνονται τα υπόλοιπα τιμολόγια. Από τις νέες αυξήσεις, εξαιρούνται το νυκτερινό τιμολόγιο για οικιακή κατανάλωση (είχε ακριβύνει την 1η Απρίλη 2007) και το τιμολόγιο για κατανάλωσης ρεύματος από τις βιομηχανικές επιχειρήσεις.

Οι νέες ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ προσθέτουν έναν ακόμα κρίκο στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική που πυροδοτεί την ακρίβεια και διογκώνει τα αδιέξοδα για τα μισθοσυντήρητα νοικοκυριά, τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ και τη μικρομεσαία αγροτιά. Θα πρέπει, επιπλέον, να σημειωθεί ότι οι παραπάνω ανατιμήσεις:

  • Θα επιφέρουν αλυσιδωτές αυξήσεις και στο φόρο και στις άλλες επιβαρύνσεις που πληρώνουν οι εργαζόμενοι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ βάσει του ποσού που προκύπτει από την κατανάλωση ρεύματος.
  • Ερχονται, ακόμη, να προστεθούν στην ανατίμηση κατά 5% του νυκτερινού τιμολογίου που επιβλήθηκαν από την 1η Απρίλη.

Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να εμφανίσει την κυβέρνηση ως φιλολαϊκή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρει στην ανακοίνωσή της πως η ΔΕΗ είχε εισηγηθεί στη ΡΑΕ αυξήσεις κατά 3,9% για κατανάλωση μέχρι 800 kWh και 6,3% για μεγαλύτερη κατανάλωση και 5,5% για τα υπόλοιπα τιμολόγια πλην των βιομηχανικών και του νυκτερινού.

Σημειώνεται, πως η ανακοίνωση των ανατιμήσεων για τα τιμολόγια της ΔΕΗ έγινε λίγες ώρες μετά τη διάψευση από τη ΔΕΗ ότι δεν υφίσταται θέμα κατάργησης του νυκτερινού τιμολογίου. Με αφορμή δημοσίευμα ότι «δεν εφαρμόστηκε νυχτερινό τιμολόγιο σε περιοχές της Αθήνας», η διοίκηση της ΔΕΗ ισχυρίζεται ότι καμία βλάβη δεν παρουσιάστηκε σε γραμμή υψηλής τάσης 150kV στην ευρύτερη περιοχή του Λεκανοπεδίου στις 26 και 27 Ιούλη και πως εάν τυχόν προκύψει πρόβλημα σχετικό με την ενεργοποίηση του νυκτερινού τιμολογίου σε κάποιο μετρητή πελάτη τα συνεργεία επεμβαίνουν άμεσα για την αποκατάσταση της βλάβης.

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
Εφτασε στα 93 δισ. ευρώ

Με ρυθμό 1,5 δισ. ευρώ το μήνα συσσωρεύονται τα δανεικά των νοικοκυριών στις τράπεζες

Με εξουθενωτικούς ρυθμούς συνεχίστηκε και το μήνα Μάη του 2007 η αύξηση της μάζας του δανεισμού των λαϊκών νοικοκυριών, γεγονός που είναι αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής λιτότητας από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το ανεξόφλητο υπόλοιπο των δανείων στις τράπεζες (καταναλωτικών και στεγαστικών) πλησίασε το αστρονομικό ποσό των 93 δισ. ευρώ. Δηλαδή, στο τελευταίο 12μηνο αυξανόταν, κατά μέσον όρο με ρυθμό 1,48 δισ. ευρώ το μήνα.

Πάνω σε αυτή την απόλυτα αρνητική, για τα λαϊκά εισοδήματα, εξέλιξη πατάει η κερδοφορία των τραπεζών και των μεγαλομετόχων που χρόνο με το χρόνο αποσπούν ολοένα και μεγαλύτερα κομμάτια από τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο. Με τους συγκεκριμένους ρυθμούς υπερχρέωσης στο τέλος του 2007 ο «επίσημος» δανεισμός των νοικοκυριών αναμένεται να ξεπεράσει το 48% του ΑΕΠ που θα παραχτεί μέσα στην ίδια χρονιά από 44% του ΑΕΠ στο 2006. Να σημειωθεί πως μαζί με τη μάζα του δανεισμού αυγαταίνουν και τα δάνεια των νοικοκυριών που οι τραπεζίτες βγάζουν στο «κόκκινο», γεγονός που επισύρει δικαστικά μέτρα και κατασχέσεις σε όφελος του τραπεζικού κεφαλαίου. Τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδας για το ύψος του δανεισμού δεν περιλαμβάνουν τις λογιστικές διαγραφές «επισφαλών» δανείων. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης, αφού ληφθούν υπόψη οι λογιστικές διαγραφές και οι «τιτλοποιήσεις» δανείων φτάνει σε 24,4%.

Η διάρθρωση του δανεισμού στο τέλος Μάη του 2007 εμφανίζεται ως εξής:

  • Νοικοκυριά: Τα υπόλοιπα (στεγαστικά - καταναλωτικά) εκτινάχτηκαν σε 92,89 δισ. ευρώ (από 75,1 δισ. ευρών το Μάη του 2006). Τα στεγαστικά δάνεια διαμορφώνονται σε 62 δισ. ευρώ (από 49,6 δισ. ευρώ το Μάη του 2006) και τα ποικιλώνυμα καταναλωτικά σε 28,7 δισ. ευρώ (από 23,8 δισ. ευρώ).
  • Επιχειρήσεις: Το σύνολο του δανεισμού τους στις τράπεζες και μέσω εκδόσεων εταιρικών ομολόγων φτάνει σε 97,6 δισ. ευρώ. Ο δανεισμός μέσω εταιρικών ομολόγων (που απαλλάσσεται από το φόρο 0,6%) έφτασε σε 15 δισ. ευρώ.
ΤΖΙΡΟΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Αύξηση 2,9% στο 5μηνο

Αύξηση σε ποσοστό 2,9% εμφανίζει στο 5μηνο Γενάρη - Μάη 2007 ο όγκος κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο, που καταγράφει τον τζίρο των καταστημάτων λιανικής σε σταθερές (αποπληθωρισμένες) τιμές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας η αύξηση του τζίρου σε τρέχουσες τιμές διαμορφώνεται σε 6,4%.

Θα επιβαρύνουν την εργατική - λαϊκή οικογένεια

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε σχόλιό του, αναφορικά με τις νέες αυξήσεις της ΔΕΗ, σημειώνει:

«Οι νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που κατά κύριο λόγο θα επιβαρύνουν την εργατική - λαϊκή οικογένεια, είναι μια από τις πολλές αποδείξεις για το τι σημαίνει ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, για το στόχο που υπηρετεί η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων στην "ελεύθερη αγορά". Η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που συνεχίζει στη ρότα της κυβερνητικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, είναι βέβαιο ότι θα φορτώσει ακόμα περισσότερα βάρη στην εργατική τάξη και στα λαϊκά στρώματα, σε όφελος του κεφαλαίου.

Πρέπει να βγουν πολιτικά συμπεράσματα και από τη συγκεκριμένη αντιλαϊκή ενέργεια και να εκφραστούν με την πάλη και στην κάλπη. Ο δικομματισμός πρέπει να τιμωρηθεί».

«CARREFOUR» - ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Ιδρύουν κοινή εταιρεία χορήγησης δανείων

Τη... «διευκόλυνση» των πελατών να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα επιβίωσης με δανεικά, αποφάσισαν τα «αφεντικά» της γαλλικής πολυεθνικής αλυσίδας «Carrefour Μαρινόπουλος» και της Εμπορικής Τράπεζας (πρόσφατα εξαγοράστηκε από τους Γάλλους και μετονομάστηκε σε «Emporiki Credicom»). Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν χτες ότι εγκρίθηκε η άδεια για την ίδρυση εταιρείας με την επωνυμία ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ, στην οποία θα συμμετάσχουν με ποσοστά 60% και 40% αντίστοιχα. Η νέα εταιρεία, αναφέρεται στην ανακοίνωση, θα δραστηριοποιηθεί στην καταναλωτική πίστη, αναπτύσσοντας ένα νέο για τα ελληνικά δεδομένα δίκτυο προώθησης χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, αυτό της αλυσίδας σούπερ-μάρκετ του Ομίλου «Carrefour Μαρινόπουλος», ενώ θα εκμεταλλευτεί την τεχνογνωσία της Emporiki Credicom. Στα πλαίσια αυτά, θα παρέχει ένα ευρύ φάσμα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με προϊόντα όπως οι πιστωτικές κάρτες, η χρηματοδότηση για αγορά καταναλωτικών αγαθών και κάλυψη προσωπικών αναγκών, αλλά και συμπληρωματικά προϊόντα ασφάλισης.

Κατασχέθηκαν ακατάλληλα κρέατα

Πάνω από 8.620 κιλά κατεψυγμένα κρέατα κατασχέθηκαν χτες μετά από έλεγχο της Νομαρχίας Πειραιά στο θάλαμο ιδιοκτησίας της εταιρείας ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΑΓΡΟΣ ΑΕ, ως ακατάλληλα για κατανάλωση, γιατί έφεραν ελλιπείς σημάνσεις. Παράλληλα, επιβλήθηκε πρόστιμο στο συσκευαστήριο νωπών αλιευμάτων «Ιχθυοτροφικό Κέντρο Πόρου» στον Γαλατά Τροιζηνίας ιδιοκτησίας «ΔΙΑΣ Ιχθυοκαλλιέργειες ΑΒΕΕ», το οποίο δεν είχε άδεια λειτουργίας και δεν κρατούσε βιβλία εισαγωγής - εξαγωγής προϊόντων με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ελεγχθεί η ποιότητα και η προέλευση των αλιευμάτων που διακινούσε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ