Τρίτη 31 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακριβαίνουν κι άλλο τα τιμολόγια της ΔΕΗ

Αυξήσεις μέχρι 3,8% στα τιμολόγια ρεύματος (για οικιακή κατανάλωση κλπ) ενέκρινε χτες η κυβέρνηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ισχνά εισοδήματα των λαϊκών νοικοκυριών. Οι ανατιμήσεις ισχύουν από αύριο 1η Αυγούστου

Νέο πλήγμα στους ήδη επιβαρυμένους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των λαϊκών νοικοκυριών και εν γένει των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων (αγροτών, επαγγελματοβιοτεχνών κλπ) θα επιφέρουν οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ που ενέκρινε χτες η κυβέρνηση. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, αυξάνονται από αύριο 1η Αυγούστου κατά 2,6% τα τιμολόγια για κατανάλωση μέχρι 800 kWh ανά τετράμηνο και κατά 3,8% τα τιμολόγια για κατανάλωση από 801 kWh και πάνω. Επίσης, από την ίδια ημερομηνία, αυξάνεται κατά 2,5% το αγροτικό τιμολόγιο και το τιμολόγιο πολυτέκνων, ενώ κατά 3,5% αυξάνονται τα υπόλοιπα τιμολόγια. Από τις νέες αυξήσεις, εξαιρούνται το νυκτερινό τιμολόγιο για οικιακή κατανάλωση (είχε ακριβύνει την 1η Απρίλη 2007) και το τιμολόγιο για κατανάλωσης ρεύματος από τις βιομηχανικές επιχειρήσεις.

Οι νέες ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ προσθέτουν έναν ακόμα κρίκο στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική που πυροδοτεί την ακρίβεια και διογκώνει τα αδιέξοδα για τα μισθοσυντήρητα νοικοκυριά, τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ και τη μικρομεσαία αγροτιά. Θα πρέπει, επιπλέον, να σημειωθεί ότι οι παραπάνω ανατιμήσεις:

  • Θα επιφέρουν αλυσιδωτές αυξήσεις και στο φόρο και στις άλλες επιβαρύνσεις που πληρώνουν οι εργαζόμενοι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ βάσει του ποσού που προκύπτει από την κατανάλωση ρεύματος.
  • Ερχονται, ακόμη, να προστεθούν στην ανατίμηση κατά 5% του νυκτερινού τιμολογίου που επιβλήθηκαν από την 1η Απρίλη.

Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να εμφανίσει την κυβέρνηση ως φιλολαϊκή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρει στην ανακοίνωσή της πως η ΔΕΗ είχε εισηγηθεί στη ΡΑΕ αυξήσεις κατά 3,9% για κατανάλωση μέχρι 800 kWh και 6,3% για μεγαλύτερη κατανάλωση και 5,5% για τα υπόλοιπα τιμολόγια πλην των βιομηχανικών και του νυκτερινού.

Σημειώνεται, πως η ανακοίνωση των ανατιμήσεων για τα τιμολόγια της ΔΕΗ έγινε λίγες ώρες μετά τη διάψευση από τη ΔΕΗ ότι δεν υφίσταται θέμα κατάργησης του νυκτερινού τιμολογίου. Με αφορμή δημοσίευμα ότι «δεν εφαρμόστηκε νυχτερινό τιμολόγιο σε περιοχές της Αθήνας», η διοίκηση της ΔΕΗ ισχυρίζεται ότι καμία βλάβη δεν παρουσιάστηκε σε γραμμή υψηλής τάσης 150kV στην ευρύτερη περιοχή του Λεκανοπεδίου στις 26 και 27 Ιούλη και πως εάν τυχόν προκύψει πρόβλημα σχετικό με την ενεργοποίηση του νυκτερινού τιμολογίου σε κάποιο μετρητή πελάτη τα συνεργεία επεμβαίνουν άμεσα για την αποκατάσταση της βλάβης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ