ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Αυγούστου 2007
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΣΤΟΝ «ΑΓΙΟ ΣΑΒΒΑ»
Εξαντλούν ασθενείς και εργαζόμενους

Αμεσα μέτρα ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου και Π. Κοσιώνης με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας

Στη μονάδα βραχείας νοσηλείας (φωτ.), λόγω των ελλείψεων, η αναμονή φτάνει μέχρι και 20 μέρες, ενώ, αν και δυναμικότητας 45 ασθενών, νοσηλεύει καθημερινά από 75 έως 90 άτομα
Στη μονάδα βραχείας νοσηλείας (φωτ.), λόγω των ελλείψεων, η αναμονή φτάνει μέχρι και 20 μέρες, ενώ, αν και δυναμικότητας 45 ασθενών, νοσηλεύει καθημερινά από 75 έως 90 άτομα
Τα σοβαρά προβλήματα στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας», τα οποία κατέγραψε ο «Ρ» σε δημοσίευμά του στις 24/7/2007 και αναδείχτηκαν από την περιοδεία κλιμακίου του Κόμματος την ίδια μέρα, έφεραν στη Βουλή με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου, Παναγιώτης Κοσιώνης και Αντώνης Σκυλλάκος.

Στο κείμενο της Ερώτησης σημειώνεται:

«Με ανεπίτρεπτες αναμονές για απαραίτητες εξετάσεις και θεραπείες πληρώνουν οι καρκινοπαθείς τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στο αντικαρκινικό νοσοκομείο "Αγιος Σάββας", λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές. Το νοσοκομείο λειτουργεί με κενές το 40% των οργανικών θέσεων. Μόνο στο νοσηλευτικό προσωπικό, οι κενές οργανικές θέσεις είναι 200. Ετσι ένας νοσηλευτής είναι υπεύθυνος για τη φροντίδα 40 ασθενών κατά την απογευματινή και τη νυχτερινή βάρδια στην πλειοψηφία των τμημάτων.

Η Μονάδα Ακτινοθεραπείας δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει στην απογευματινή βάρδια τρία από τα μηχανήματα που διαθέτει, λόγω έλλειψης προσωπικού. Επίσης, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, κλειστά παραμένουν δύο χειρουργικά τραπέζια, ενώ εκτός λειτουργίας παραμένει εδώ και ενάμιση χρόνο ο ψηφιακός μαστογράφος. Δεν υπάρχει μαγνητικός τομογράφος στο μεγαλύτερο αντικαρκινικό νοσοκομείο της χώρας».

Μοιραίες καθυστερήσεις

«Οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού - συνεχίζει η Ερώτηση - έχουν ως συνέπεια την παράταση των ραντεβού, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος στην έγκαιρη αντιμετώπιση αρκετών περιστατικών. Η αναμονή για χειρουργείο στο μαστό φτάνει τους 3-4 μήνες. Επίσης αναμονή παρατηρείται σε βασικές εξετάσεις, όπως το τεστ ΠΑΠ (τρεις μήνες), μαστογραφία (7 μήνες) και υπέρηχο μαστού (3 μήνες).

Αυτές οι επιπτώσεις είναι ακόμα πιο δραματικές γιατί έχουν να κάνουν με την πρόληψη του καρκίνου και με καρκινοπαθείς, όπου η παραμικρή καθυστέρηση στη διάγνωση, στην έναρξη της απαραίτητης θεραπευτικής αγωγής ή χειρουργικής επέμβασης μπορεί να είναι κρίσιμη για την ίδια τους τη ζωή.

Σοβαρά είναι τα προβλήματα στο τμήμα βραχείας νοσηλείας του παθολογικού τομέα, όπου γίνονται χημειοθεραπείες σε εξωτερικούς ασθενείς. Λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές, υπάρχει αναμονή μέχρι και 20 ημέρες για να ξεκινήσει ένας ασθενής τη χημειοθεραπεία του. Το τμήμα, ενώ είναι δυναμικότητας 45 ασθενών, νοσηλεύει καθημερινά 75-90 ασθενείς, που χρειάζονται πολύωρη παραμονή στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να καταταλαιπωρούνται σοβαρά ασθενείς και συνοδοί, αφού αναλογούν 5 ασθενείς για ένα κρεβάτι. Επίσης, λόγω ελλείψεων χώρων αναμονής και άλλων υποστηρικτικών χώρων, αναγκάζονται να περιμένουν ασθενείς και συνοδοί στους διαδρόμους και να κάθονται στις σκάλες του νοσοκομείου».

«Πάσα» στους ιδιώτες

«Σε αυτές τις συνθήκες - τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - με την υπερεντατικοποίηση της δουλιάς, είναι πολύ περιορισμένη αν όχι αδύνατη η επιβεβλημένη για καρκινοπαθείς ασθενείς και τις οικογένειές τους ψυχολογική στήριξη, αφού υπάρχει παντελής έλλειψη ψυχολόγων και μόνο ένας ψυχίατρος για όλο το νοσοκομείο.

Στο εργατοτεχνικό προσωπικό, οι κενές θέσεις αγγίζουν το 45%, ενώ οι τομείς της καθαριότητας και φύλαξης έχουν εκχωρηθεί αποκλειστικά σε ιδιωτικά συνεργεία, όπως επίσης και ένα μέρος της δουλιάς στα σιδερωτήρια και στα πλυντήρια.

Η κατάσταση αυτή αναγκάζει πολλούς ασθενείς να καταφεύγουν στα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία και στον ιδιωτικό τομέα, πληρώνοντας μεγάλα ποσά για εξετάσεις, χειρουργεία, θεραπείες και δεν είναι λίγοι αυτοί που πωλούν ό,τι έχουν και δεν έχουν για την αποκατάσταση της υγείας τους ή του δικού τους ανθρώπου.

Οταν οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες είναι αυτοί που παράγουν τον πλούτο σ' αυτή τη χώρα και έχουν πληρώσει 2 και 3 φορές για τις υπηρεσίες Υγείας, μέσω των φόρων, των εισφορών και όχι μόνο. Υπό αυτές τις συνθήκες, το δικαίωμα της λαϊκής οικογένειας για δωρεάν υπηρεσίες Υγείας μετατρέπεται σε εμπόρευμα και οι σύγχρονες ανάγκες της για ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας όχι μόνο δεν ικανοποιούνται, αλλά είναι αντικείμενο άγριας εκμετάλλευσης από τους επιχειρηματίες του χώρου. Επιπλέον, σε αυτές τις συνθήκες, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου δουλεύουν στα όρια της εξάντλησης και υπάρχουν πρόσθετα σοβαρά προβλήματα που αφορούν τον τομέα Υγιεινής και Ασφάλειας, καθώς δεν υπάρχουν καν γιατρός εργασίας και τεχνικός ασφαλείας».

Αμεσα μέτρα

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

1. Να γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού σε όλους τους κλάδους που να ικανοποιούν τις πραγματικές ανάγκες.

2. Να σταματήσει η εντατικοποίηση της εργασίας και να τηρούνται οι όροι ασφάλειας για την προστασία της υγείας των εργαζομένων.

3. Να ενισχυθεί ουσιαστικά το δημόσιο σύστημα υγείας, έτσι ώστε με δωρεάν και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες να ικανοποιεί τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες και να απαγορευτεί η επιχειρηματική δράση μέσα και έξω από το δημόσιο σύστημα, για να σταματήσει η υγεία να είναι εμπόρευμα.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Υποκατάσταση της μέριμνας με τον εθελοντισμό

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού αποτελεί - πέρα από τα μεγάλα λόγια ευαισθησίας για παιδιά - το όχημα για την αποποίηση των ευθυνών του κράτους για τη μέριμνα του παιδιού με την ταυτόχρονη υποκατάστασή της από τις μη κυβερνητικές και φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Στα πλαίσια αυτού του Σχεδίου Δράσης - παρουσιάστηκε στις 2/5/2007 - ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος υπέγραψε χτες Μνημόνιο Συνεργασίας με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Χαμόγελο του Παιδιού». Με το μνημόνιο ανοίγει ο «δρόμος για μελλοντικές στρατηγικές συνεργασίες με άλλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και φορείς» δήλωσε ο υπουργός Υγείας για να τονίσει: «Πρωτοπορούμε γιατί δημιουργούμε ένα καινοτόμο πλαίσιο συνεργασίας του κοινωνικού κράτους με τον Τρίτο Τομέα της οικονομίας και της κοινωνίας, τον Εθελοντισμό».

Βέβαια, αυτού του τύπου ο εθελοντισμός δεν έχει τα χαρακτηριστικά της άδολης προσφοράς, καθώς κατά κανόνα συνοδεύεται από χρήματα, ενώ κάποιοι έχουν και κέρδη. Ετσι το μνημόνιο αφενός προβλέπει επιχορήγηση του υπουργείου Υγείας προς το «Χαμόγελο του Παιδιού» και αφετέρου την παραχώρηση - με προγραμματική σύμβαση - της χρήσης κτιρίων στο Δήμο Δραπετσώνας, του Φοίνικα Θεσσαλονίκης και του Ξενώνα στον Καρέα «προκειμένου να φιλοξενηθούν εκεί παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο και ανάγκη».

Από την άλλη μεριά οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις προσφέρουν περιορισμένες υπηρεσίες, μέσα στον ωκεανό των ελλείψεων, εξωραΐζοντας έτσι την περιοριστική κοινωνική πολιτική των κυβερνήσεων, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Το «Χαμόγελο του Παιδιού», λόγου χάρη, μεταξύ των άλλων διαθέτει προς χρήση από το ΕΚΑΒ μερικά ασθενοφόρα - κάποια διαθέτουν εξοπλισμό και για τη μεταφορά νεογνών - όταν για να αναπτυχθεί πανελλαδικά η επείγουσα ιατρική χρειάζεται ο υπερτριπλασιασμός προσωπικού και υποδομών.

Γραμμή άμεσης αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών λειτουργεί τον Αύγουστο ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής (ΟΣΑ). Οι ασθενείς μπορούν να επικοινωνούν ολόκληρο το 24ωρο, τα Σαββατοκύριακα και αργίες στο τηλέφωνο 210 9490.560 και στο 210 3821.109 τις εργάσιμες ημέρες και ώρες και να πληροφορούνται για το ποιοι οδοντίατροι εργάζονται σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Επίσης κατάλογος οδοντιάτρων που εργάζονται θα υπάρχει και στο site του ΟΣΑ www.osanet.gr.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ