Τετάρτη 1 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΥΓΕΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Υποκατάσταση της μέριμνας με τον εθελοντισμό

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού αποτελεί - πέρα από τα μεγάλα λόγια ευαισθησίας για παιδιά - το όχημα για την αποποίηση των ευθυνών του κράτους για τη μέριμνα του παιδιού με την ταυτόχρονη υποκατάστασή της από τις μη κυβερνητικές και φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Στα πλαίσια αυτού του Σχεδίου Δράσης - παρουσιάστηκε στις 2/5/2007 - ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος υπέγραψε χτες Μνημόνιο Συνεργασίας με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Χαμόγελο του Παιδιού». Με το μνημόνιο ανοίγει ο «δρόμος για μελλοντικές στρατηγικές συνεργασίες με άλλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και φορείς» δήλωσε ο υπουργός Υγείας για να τονίσει: «Πρωτοπορούμε γιατί δημιουργούμε ένα καινοτόμο πλαίσιο συνεργασίας του κοινωνικού κράτους με τον Τρίτο Τομέα της οικονομίας και της κοινωνίας, τον Εθελοντισμό».

Βέβαια, αυτού του τύπου ο εθελοντισμός δεν έχει τα χαρακτηριστικά της άδολης προσφοράς, καθώς κατά κανόνα συνοδεύεται από χρήματα, ενώ κάποιοι έχουν και κέρδη. Ετσι το μνημόνιο αφενός προβλέπει επιχορήγηση του υπουργείου Υγείας προς το «Χαμόγελο του Παιδιού» και αφετέρου την παραχώρηση - με προγραμματική σύμβαση - της χρήσης κτιρίων στο Δήμο Δραπετσώνας, του Φοίνικα Θεσσαλονίκης και του Ξενώνα στον Καρέα «προκειμένου να φιλοξενηθούν εκεί παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο και ανάγκη».

Από την άλλη μεριά οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις προσφέρουν περιορισμένες υπηρεσίες, μέσα στον ωκεανό των ελλείψεων, εξωραΐζοντας έτσι την περιοριστική κοινωνική πολιτική των κυβερνήσεων, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Το «Χαμόγελο του Παιδιού», λόγου χάρη, μεταξύ των άλλων διαθέτει προς χρήση από το ΕΚΑΒ μερικά ασθενοφόρα - κάποια διαθέτουν εξοπλισμό και για τη μεταφορά νεογνών - όταν για να αναπτυχθεί πανελλαδικά η επείγουσα ιατρική χρειάζεται ο υπερτριπλασιασμός προσωπικού και υποδομών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ