Τετάρτη 1 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ «ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΤΕΓΗ»
Υποχρέωσαν σε υποχώρηση την κυβέρνηση

Με τον αγώνα τους απέσπασαν κονδύλια που εξασφαλίζουν τη λειτουργία των πέντε Παιδικών Σταθμών. Εφαλτήριο για ένταση της πάλης για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή

Στα πλαίσια των πολυήμερων κινητοποιήσεων, εργαζόμενοι και γονείς με τα παιδιά τους κατέλαβαν προχτές το γραφείο του υφυπουργού Υγείας
Στα πλαίσια των πολυήμερων κινητοποιήσεων, εργαζόμενοι και γονείς με τα παιδιά τους κατέλαβαν προχτές το γραφείο του υφυπουργού Υγείας
Για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και τη συνέχιση της λειτουργίας των πέντε παιδικών σταθμών που λειτουργεί το Ιδρυμα «Παιδική Στέγη» υποχρεώθηκε να δεσμευτεί η κυβέρνηση της ΝΔ, ύστερα από τον πολυήμερο αγώνα που έδωσε το Σωματείο Εργαζομένων στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς μαζί με τους εργαζόμενους και τους γονείς και με την έμπρακτη συμπαράσταση των ταξικών συνδικάτων. Αγώνας που στράφηκε ενάντια στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και της διοίκησης του Ιδρύματος να κλείσουν τους σταθμούς, με πρόσχημα τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης. Ωστόσο, η λύση που έδωσε η κυβέρνηση είναι μεσοβέζικη και μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των εργαζόμενων, αφού διατηρεί την επιβολή τροφείων στους γονιούς, αλλά και το φιλανθρωπικό χαρακτήρα του Ιδρύματος.

Χωρίς σε καμιά περίπτωση να αναιρείται η μεγάλη σημασία της κατάκτησης εργαζόμενων και γονέων, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για το μέλλον των Παιδικών Σταθμών κινούνται στο πλαίσιο της πολιτικής εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της πρόνοιας των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης προέκυψαν ύστερα από χτεσινή κοινή σύσκεψη συναρμόδιων υπουργείων και φορέων και ανακοινώθηκαν από τον υφυπουργό Υγείας, Γ. Κωνσταντόπουλο, στη συνάντηση που ακολούθησε με το Σωματείο Εργαζομένων στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς. Μια μέρα πριν είχε πραγματοποιηθεί κατάληψη στο γραφείο του υφυπουργού από το Σωματείο, εργαζόμενους και γονείς, τη συμμετοχή στελεχών της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ ενάντια στην τακτική της κυβέρνησης να μη δίνει ουσιαστικές απαντήσεις και να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για να εκτονώσει τις αγωνιστικές διαθέσεις.

Τι αποφασίστηκε

Σύμφωνα με τις χτεσινές ανακοινώσεις, αποφασίστηκε:

  • Ο διπλασιασμός της κρατικής επιχορήγησης από 250 σε 500 χιλιάδες ευρώ ανά έτος, με κονδύλι που εγγράφεται με συγκεκριμένο κωδικό στον κρατικό προϋπολογισμό. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων ξεκίνησαν όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφασή της να διακόψει την επιχορήγηση.
  • Η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και της λειτουργίας των σταθμών. Ομως, διατηρείται η καταβολή των τροφείων που καταβάλλουν οι γονείς που μαζί με τα τροφεία που καταβάλλει το ΙΚΑ (τα οποία αυξάνονται κατά 30%, επιβαρύνοντας παραπέρα το σύνολο των ασφαλισμένων του) αποτελούν πάνω από το 70% της χρηματοδότησης των πέντε παιδικών σταθμών.
  • Η καταβολή χρημάτων από την Εργατική Εστία και το υπουργείο Υγείας για τις απαραίτητες επιδιορθώσεις που χρειάζονται οι παιδικοί σταθμοί.
  • Το Ιδρυμα παραμένει φιλανθρωπικό σωματείο, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου προκειμένου το κράτος να μην αναλάβει το ίδιο την ευθύνη για τη λειτουργία των σταθμών, όπως γίνεται και με τους υπόλοιπους παιδικούς σταθμούς. Ετσι, η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Πρόνοιας λειτουργώντας υπηρεσίες ή τομείς της με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ή παραδίδοντας τες σε ιδιώτες.
Ο αγώνας συνεχίζεται

Ο Γ. Μπουλούγαρης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στους Παιδικούς Σταθμούς, σχολιάζοντας την παραπάνω εξέλιξη, δήλωσε: «Οι εργαζόμενοι μαζί με τους γονείς, τους φορείς και τα συνδικάτα με την πάλη τους επέβαλαν στην κυβέρνηση να δεσμευτεί για τη συνέχιση της λειτουργίας των σταθμών, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Ωστόσο, η λύση που επέλεξε η κυβέρνηση για τη λειτουργία των σταθμών συνεχίζει να παραχωρεί την αγωγή και τη φροντίδα των παιδιών στους "φιλάνθρωπους". Επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία και τον οικογενειακό προϋπολογισμό με τροφεία. Εμείς, θα συνεχίσουμε τον αγώνα για αποκλειστικά δωρεάν κρατικούς παιδικούς σταθμούς, κατάργηση των τροφείων. Για ενιαίο πλαίσιο αγωγής και φροντίδας των παιδιών προσχολικής ηλικίας στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους».

Οι χτεσινές εξελίξεις αποτέλεσαν αφορμή για μια ακόμη αποπροσανατολιστική «διαμάχη» ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, στο φόντο της ουσιαστικής συμφωνίας τους για την εμπορευματοποίηση της Πρόνοιας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγέλλουν τη νέα διοίκηση της «Παιδικής Στέγης» (2016-09-01 00:00:00.0)
Στο «κόκκινο» οι παιδικοί σταθμοί (2016-07-29 00:00:00.0)
Αγώνας για να μην κλείσουν οι παιδικοί σταθμοί (2012-09-21 00:00:00.0)
Με αφορμή τον αγώνα για τους Παιδικούς Σταθμούς (2007-08-07 00:00:00.0)
Μανάδες και εργαζόμενοι μαζικά στο δρόμο (2007-07-13 00:00:00.0)
Παιδιά ενός κατώτερου θεού (2001-10-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ