Τρίτη 7 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Με αφορμή τον αγώνα για τους Παιδικούς Σταθμούς

Στα πλαίσια των πολύμορφων κινητοποιήσεών τους, γονείς και εργαζόμενοι στους Παιδικούς Σταθμούς κατέλαβαν το γραφείο του υφυπουργού Υγείας
Στα πλαίσια των πολύμορφων κινητοποιήσεών τους, γονείς και εργαζόμενοι στους Παιδικούς Σταθμούς κατέλαβαν το γραφείο του υφυπουργού Υγείας
Με αφορμή το κλείσιμο των πέντε παιδικών σταθμών του ιδρύματος «ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΤΕΓΗ», δώσαμε μια μάχη πολύ δύσκολη, σε ένα χώρο και έναν κλάδο με μικρή αγωνιστική εμπειρία. Παρ' όλα αυτά είχαμε μια σημαντική κατάκτηση.

Αναγκάσαμε την κυβέρνηση να δεσμευτεί:

  • Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος.
  • Να συνεχίσουν να δουλεύουν με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Να αυξήσει τη χρηματοδότηση σε 500.000 ευρώ (από εκεί που την είχε κόψει).
  • Να καταβάλει τα αντίστοιχα κονδύλια για τις επιδιορθώσεις, συντήρηση κ.λπ. που απαιτούνται.

Παραμένει, ωστόσο, το σημερινό ύψος και η κατά 30% αύξηση των τροφείων που καταβάλλει το ΙΚΑ.

Η κατάληξη του αγώνα μας δεν ήταν τυχαία, ούτε το αποτέλεσμα ήρθε μόνο του. Αναδείξαμε από την πρώτη στιγμή τις αιτίες δημιουργίας του προβλήματος, που δεν είναι άλλες από τις πολιτικές της εμπορευματοποίησης, ιδιωτικοποίησης και εκχώρησης σε «φιλάνθρωπους» της αγωγής και της φροντίδας των παιδιών προσχολικής ηλικίας.

Καταγγείλαμε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για τις εγκληματικές ευθύνες που έχουν, γιατί χρόνια τώρα υλοποιούν αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική. Προβάλαμε το πρόβλημα που δημιουργείται με το κλείσιμο των 5 παιδικών σταθμών στους 56 εργαζόμενους και τις 500 οικογένειες που τα παιδιά τους φιλοξενούνται σ' αυτούς. Καθώς επίσης και το δικαίωμα της εργατικής λαϊκής οικογένειας να πηγαίνει το παιδί της σε κρατικούς παιδικούς σταθμούς, με υποδομή χωρίς καμία επιβάρυνση, καλώντας τους γονείς, τους φορείς στις γειτονιές που λειτουργούν οι σταθμοί και τα Συνδικάτα σε σύσκεψη για κοινή πάλη, γιατί το πρόβλημα αφορά όλους μας.

Στη βάση αυτού του πλαισίου από κοινού Σωματείο, εργαζόμενοι στο ίδρυμα, φορείς και Συνδικάτα διαμορφώσαμε αιτήματα και στόχους πάλης. Δεσμευτήκαμε να αγωνιστούμε:

  • Να μην κλείσουν οι σταθμοί και μείνουν άνεργοι 56 εργαζόμενοι και πεταχτούν στο δρόμο 500 παιδιά εργαζομένων.
  • Να συνεχίσουν τη λειτουργία τους με την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσίες.
  • Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος και να έχουν μόνιμα σταθερή δουλιά, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Να καταργηθούν τα τροφεία και να μην πληρώνουν οι γονείς.

Παράλληλα διεκδικούμε:

  • Αποκλειστικά κρατικούς δωρεάν παιδικούς σταθμούς, χωρίς καμία ιδιωτική παρέμβαση.
  • Κατάργηση των τροφείων.
  • Ενιαίο πλαίσιο αγωγής και φροντίδας των παιδιών προσχολικής ηλικίας στην ευθύνη του κράτους.

Η γραμμή αυτή ένταξης του επιμέρους στο γενικό, ανέδειξε συνολικά το πρόβλημα και τις αιτίες του. Διεύρυνε τις συμμαχίες, διαμόρφωσε δυναμική που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο στον κλάδο, αναδεικνύοντας την εκρηκτικότητα των προβλημάτων της λαϊκής οικογένειας και τον τρόπο δράσης για τη λύση τους.

Είναι άραγε τυχαίο ότι από όπου περνούσαν οι πορείες μας στο κέντρο της Αθήνας φωνάζοντας το σύνθημα για «Κρατικούς και Δωρεάν Παιδικούς Σταθμούς» καταχειροκροτηθήκαμε από τους ανθρώπους στα πεζοδρόμια;

Είναι η γραμμή αυτή η συνέπεια και αγωνιστική στάση στη διεκδίκηση που απομόνωσε όλους εκείνους που ξαφνικά μας θυμήθηκαν, ενώ τόσα χρόνια ούτε καν μας ήξεραν, καθώς και τα προβλήματα που αργά ή γρήγορα θα ερχόντουσαν.

Είναι η γραμμή αυτή που χρέωσε τη λύση του προβλήματος στην κυβέρνηση και απέκρουσε τις προσπάθειες χειραγώγησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ, που προβάλλουν μονοδιάστατα τη θέση τους για το πέρασμα των 5 παιδικών σταθμών στους αντίστοιχους δήμους, αξιοποιώντας τη συντεχνιακή αντίληψη ορισμένων εργαζομένων.

Υπάρχει εμπειρία πλέον στους εργαζόμενους σήμερα από τη λειτουργία των παιδικών σταθμών από τους δήμους όπου έχουμε:

  • Υπέρογκα τροφεία.
  • Υποβαθμισμένες υπηρεσίες στα παιδιά
  • Ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Η δε διακηρυγμένη πολιτική για την προοπτική τους από τις δυνάμεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ στους δήμους, είναι η πλήρης ανταποδοτική τους λειτουργία. Η θέση αυτή (το πέρασμα στους Δήμους) στηρίζει, ωραιοποιεί και κρύβει το βάθος της αντιλαϊκής πολιτικής.

Αποδείχτηκε ότι η γραμμή μας αυτή μπορεί να έχει σημαντικές κατακτήσεις, συσπειρώνοντας παράλληλα παραπέρα δυνάμεις για συνολικότερες αλλαγές. Οι εργαζόμενοι από τον αγώνα τους πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα, με βάση τη στάση του καθένα απέναντί τους, διαμορφώνοντας θέση και στάση ζωής.

Να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα και όπως μέχρι σήμερα σε κοινή πορεία με τα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ να εντείνουμε τον αγώνα για την αντίσταση - ρήξη και ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.


Γιώργος ΜΠΟΥΛΟΥΓΑΡΗΣ
Πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ