ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Αυγούστου 2007
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
TELLAS
Στον Αιγύπτιο μεγιστάνα και με... προίκα!

Η Διοίκηση της ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι αποδέχτηκε την προσφορά του Ν. Σαουίρις για την πώληση του 49,9% των μετοχών της θυγατρικής της, «Tellas»

Στον όμιλο του Αιγύπτιου μεγιστάνα Ναγκίμπ Σαουίρις και μάλιστα με «προίκα» 9,43 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατέληξε τελικά ολοκληρωτικά η «Tellas» (θυγατρική της ΔΕΗ σε ποσοστό 49,9%). Οπως ανακοινώθηκε χτες, το ΔΣ της ΔΕΗ έκανε αποδεκτή την προσφορά της «Weather Investments S.p.A» (ιδιοκτησίας Ν. Σαουίρις) για εξαγορά του ποσοστού που κατέχει στην «Tellas», έναντι 175 εκατ. ευρώ. Στην ανακοίνωση δε διευκρινίζεται αν ο αγοραστής θα αναλάβει τις δανειακές υποχρεώσεις της «Tellas», που ανέρχονται σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο Αιγύπτιος μεγαλοεπιχειρηματίας για να πετύχει το σκοπό του, είχε προχωρήσει στον ωμό εκβιασμό προς κυβέρνηση και ΔΕΗ «ή μας πουλάτε την "Tellas" ή πουλάμε εμείς το ποσοστό μας». Και η κατάληξη αποδεικνύει ότι όχι μόνο «έπιασε» ο εκβιασμός του μεγιστάνα, αλλά επιπλέον η κυβέρνηση έσπευσε πρόσφατα (εν μέσω διαπραγματεύσεων) να «προικοδοτήσει» την «Tellas», με 9,43 εκατ. ευρώ από τις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου, προκειμένου να αναπτύξει ευρυζωνικές υποδομές και υπηρεσίες σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΔΕΗ, το ποσοστό που κατέχει η Επιχείρηση στην «Tellas» (49,99%) θα πωληθεί στην ολλανδική εταιρεία «WIND PPC HOLDING N.V.». Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι το ΔΣ της ΔΕΗ αποφάσισε τη συνέχιση της μίσθωσης του δικτύου της ΔΕΗ προς την «Tellas», καθώς και τη συνέχιση παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών από την «Tellas» προς την Επιχείρηση.

Σημειώνεται ότι η «Tellas» έχει υπενοικιάσει και χρησιμοποιεί βάσει συμβολαίου έως το 2009, τις υποδομές της ΔΕΗ.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Χάνουν και τη σοδειά τους!

Στις οδυνηρές συνέπειες από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ (κουτσούρεμα επιδοτήσεων, εξευτελιστικές τιμές κ.λπ.) προστέθηκαν και οι ανεπανόρθωτες ζημιές σε χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών από τις πυρκαγιές, τη λειψυδρία κ.λπ.

Τεράστια είναι η μείωση της αγροτικής παραγωγής στη Θεσσαλία, από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι αντίξοες καιρικές συνθήκες, λειψυδρία και πυρκαγιές. Ενώ οι μικρομεσαίοι αγρότες της χώρας βρίσκονται αντιμέτωποι με τις ολέθριες συνέπειες της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, την οποία πιστά εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, το καταστροφικό έργο της έρχονται να ολοκληρώσουν οι τεράστιες ζημιές που προκλήθηκαν στην αγροτική παραγωγή από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, τη λειψυδρία κι άλλες αιτίες. Καύσωνας, λίβας, ξηρασία, λειψυδρία και οι πυρκαγιές σε πολλές περιοχές της χώρας είχαν ως αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση της παραγωγής σε πολλά αγροτικά προϊόντα κι εκατοντάδες χιλιάδες φτωχοί αγρότες, που βλέπουν τη σοδειά τους να χάνεται, βρίσκονται σε απόγνωση.

Στη Θεσσαλία, ο «εκρηκτικός» συνδυασμός της ΚΑΠ, του «κακού καιρού» και της λειψυδρίας, είναι εξοντωτικός, καθώς στις πετσοκομμένες επιδοτήσεις της νέας ΚΑΠ, τις εξευτελιστικές τιμές των προϊόντων, το υπέρογκο κόστος παραγωγής και τα άλλα δεινά, προστίθενται και οι ανεπανόρθωτες ζημιές σε χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών, ρίχνοντας, κατά πολύ κάτω, την παραγωγή και συρρικνώνοντας δραματικά το εισόδημα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Συγκεκριμένα, η παραγωγή μειώθηκε:

  • Πάνω από 50% στα σιτηρά, ενώ σε ορισμένες περιοχές η μείωση ξεπέρασε το 65%.
  • Στα ψυχανθή, κατά 70% στις φακές και 65% στα ρεβίθια.
  • Στις δενδρώδεις καλλιέργειες - αχλάδια, κεράσια, δαμάσκηνα, αμύγδαλα, ροδάκινα κ.ά. - σε πολλές περιπτώσεις μέχρι και 60%, ενώ στην επαρχία Τυρνάβου η μείωση έφτασε, εξαιτίας της ακαρπίας από 70% - 80%.
  • Στο καλαμπόκι μέχρι και 50%.
  • Στ' αμπέλια κατά 50%.
  • Στη βιομηχανική τομάτα πάνω από 30%.
  • Στα κηπευτικά κατά 30%.

Εκτός από τη μείωση της αγροτικής παραγωγής, ο «κακός καιρός» είχε ως αποτέλεσμα και την υποβάθμιση της ποιότητας σε πολλά προϊόντα, όπως πεπόνια, καρπούζια κ.ά., τα οποία οι έμποροι τα παίρνουν σε εξευτελιστικές τιμές. Βεβαίως, το πρόβλημα των χαμηλών τιμών στα αγροτικά προϊόντα είναι γενικότερο και σε πολλές περιπτώσεις δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγή καθώς η ασυδοσία και οι εκβιασμοί των εμποροβιομηχάνων σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών έχουν προσλάβει προκλητικές διαστάσεις, οι οποίοι αγοράζουν στο τζάμπα και πουλούν πανάκριβα στους καταναλωτές.

Ανάλογη τύχη αναμένεται να έχουν και μια σειρά αγροτικών προϊόντων, όπως το βαμβάκι, που δοκιμάζονται από τη λειψυδρία στην περιοχή, εξαιτίας της πολιτικής των κυβερνήσεων που δεν υλοποιούν τα αναγκαία έργα για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα. Οι δοκιμαζόμενοι αγρότες συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο ότι δεν μπορούν να ελπίζουν στην κυβέρνηση, η οποία με «όπλο» τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, που δεν καλύπτει όλες τις αιτίες που προκαλούν ζημιές και στο 100% αυτών, χρησιμοποιεί και τις καταστροφές για την επίσπευση του ξεκληρίσματός τους και τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια. Ξέρουν ότι οι ζημιές «έρχονται γάντι» στην κυβέρνηση για την προώθηση της νέας ΚΑΠ, που εφαρμόζει με ζήλο, στηρίζει το ΠΑΣΟΚ και τα πολιτικά δεκανίκια του δικομματισμού. Βεβαίως, έχουν την ευκαιρία, στις ερχόμενες εκλογές να τους καταδικάσουν και να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ, για να δυναμώσει ο αγώνα τους για το δικαίωμά τους να καλλιεργούν τη γη τους και να ζουν με αξιοπρέπεια στον τόπο τους.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Παίζει με τον πόνο των αγροτών

Ενώ επίκειται ο νέος - πιο αντιαγροτικός - κανονισμός του ΕΛΓΑ, η κυβέρνηση υπόσχεται «πλήρεις αποζημιώσεις» στους αγρότες που επλήγησαν από πυρκαγιές και την ξηρασία

«Βρώμικο» παιχνίδι στις πλάτες της μικρομεσαίας αγροτιάς παίζει η κυβέρνηση της ΝΔ. Στο πλαίσιο αυτό, τα στελέχη της ΝΔ μοιράζουν με το «τσουβάλι» ανά την Ελλάδα ανέξοδες, προεκλογικές, υποσχέσεις για οικονομικές αποζημιώσεις στους αγρότες (η παραγωγή των οποίων επλήγη από τις πυρκαγιές, αλλά και την παρατεταμένη ξηρασία), ενώ η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει και αποστείλει προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον νέο ακόμη πιο αντιαγροτικό κανονισμό γεωργικών ασφαλίσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ», το αρμόδιο γραφείο της ΕΕ έχει ήδη δώσει τα «συγχαρητήριά» του για τον νέο κανονισμό, αφού είναι ίσως ο μοναδικός όλων των κρατών - μελών, ο οποίος έχει συσταθεί κατά γράμμα των κοινοτικών κατευθύνσεων. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για μεγάλο «κουτσούρεμα» στις αποζημιώσεις, την ίδια στιγμή που αυξάνονται οι εισφορές των αγροτοκτηνοτρόφων.

Το γεγονός και μόνο ότι τα στελέχη της κυβέρνησης και ιδιαίτερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ως καθ' ύλην αρμόδια, κάνει λόγο γενικά και αόριστα για αποζημιώσεις που θα δοθούν «με κοινοτικά συμβατό τρόπο», αποφεύγοντας να δώσει διευκρινίσεις και να μιλήσει για συγκεκριμένα ποσά ανά είδος αγροτοκτηνοτροφικής εκμετάλλευσης μιλάει από μόνο του. Αλλωστε και στις χτεσινές δηλώσεις του, ο υπουργός Ευ. Μπασιάκος, πάνω από τα αποκαΐδια της Αιγιαλείας, έριξε το «μπαλάκι» στους κοινοτικούς κανονισμούς, μιλώντας όχι ως εκπρόσωπος ελληνικής κυβέρνησης, αλλά ως υπάλληλος λογιστικού γραφείου των Βρυξελλών...

Παιχνίδι και με τη λειψυδρία

Ανάλογο παιχνίδι εξαπάτησης παίζει η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και με τους αγρότες, που κυριολεκτικά βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής εξαιτίας και του παρατεταμένου καύσωνα. Από τα πλέον επίσημα χείλη, και συγκεκριμένα από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ. Κοντό, ειπώθηκε στους αγρότες της Νιγρίτας Σερρών σε πρόσφατη επίσκεψή του ότι «ο ΕΛΓΑ θα κάνει το καθήκον του για τις ζημιές που δημιουργήθηκαν στην αγροτική παραγωγή λόγω υψηλών θερμοκρασιών», γνωρίζοντας όμως ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν προβλέπει κανενός είδους οικονομική ενίσχυση για ζημιές που προκλήθηκαν στην αγροτική παραγωγή εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών. Τα στελέχη του ΕΛΓΑ το τονίζουν αυτό σε κάθε ευκαιρία, αφού δεν έχουν κάποιο δικό τους ταμείο που ...κόβουν χρήματα, αλλά κινούνται αυστηρά βάσει του κανονισμού αποζημιώσεων που εγκρίνει η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πρόστιμο σε χρηματοπιστωτική εταιρεία

Πρόστιμο ύψους 6.500 ευρώ επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης στη χρηματοπιστωτική εταιρεία SFS Fianance ΑΕ, επειδή υποχρέωσε καταναλωτή να πληρώσει πρόστιμο για πρόωρη εξόφληση καταναλωτικού δανείου. Μετά από επώνυμη καταγγελία, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή διαπίστωσε πως η συγκεκριμένη εταιρεία επέβαλε ποινή ύψους 296,77 ευρώ για προεξόφληση δανείου ύψους 12.000 ευρώ (με σταθερό επιτόκιο για 36 μήνες) ενώ στη σύμβαση δεν ανέφεραν την έκταση της μείωσης που δικαιούται ο καταναλωτής επί του κόστους της πίστωσης σε περίπτωση προεξόφλησης.

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, ο καταναλωτής όταν αποπληρώνει νωρίτερα το δάνειο που έχει πάρει, δικαιούται συγκεκριμένη μείωση επί του κόστους, ενώ δεν προβλέπεται καμία επιπρόσθετη επιβάρυνση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ