ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Αυγούστου 2007
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Λύση ο ενωμένος αγώνας και η ενίσχυση του ΚΚΕ

Με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και των Λιμενικών συζήτησε χτες η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

«Ο μαζικός αγώνας μπορεί να βάλει εμπόδια και να ματαιώσει τις αντιδραστικές αλλαγές που προωθούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ», επισήμανε στους εκπροσώπους των εργαζομένων στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και των Λιμενικών η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, στη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησε χτες το πρωί στο ΥΕΝ και τους κάλεσε να συμμαχήσουν με το ΚΚΕ, ενισχύοντάς το με την ψήφο τους και ενισχύοντας τις ταξικές δυνάμεις στα σωματεία για καλύτερα αποτελέσματα.

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι αντιδραστικές αλλαγές που προωθούν τα δυο μεγάλα κόμματα όπως π.χ. το Ασφαλιστικό. Ιδιαίτερα όμως συζητήθηκαν τα ειδικότερα προβλήματα των εργαζομένων στον κλάδο, το νομοσχέδιο που επιχειρεί να προωθήσει μέσα στο καλοκαίρι για ψήφιση το υπουργείο, σχετικά με την ενίσχυση της ασφάλειας των πλοίων και των λιμενικών εγκαταστάσεων και με το οποίο επιχειρεί την παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων του κράτους στα λιμάνια και τη μετατροπή των λιμενικών σε υπαλλήλους των ανωνύμων εταιρειών που θα τα διαχειρίζονται, οι ελλείψεις λιμενικών αλλά και η περικοπή των συνδικαλιστικών αδειών στους εκπροσώπους των Λιμενικών που προωθεί το υπουργείο, επιχειρώντας να βάλει εμπόδιο στο σωματείο να έρχεται σε επαφή με τα μέλη του, που είναι διασκορπισμένα στο τεράστιο νησιωτικό σύμπλεγμα και στις παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας.

Το θέμα της τρομοκρατίας που επικαλούνται, τόνισε η Διαμάντω Μανωλάκου, είναι άλλοθι για μια σειρά επιθέσεις στα εργασιακά δικαιώματα για να φτάσουν στον περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, κρίκος της οποίας είναι και ο περιορισμός της συνδικαλιστικής άδειας, επισημαίνοντας πως «η πολιτική που ακολουθούν και τα δύο κόμματα είναι βαθιά αντιδραστική και δε θέλουν οργανωμένο μαζικό κίνημα γιατί φοβούνται την αντίδρασή του». Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση και τον αυταρχισμό, τόνισε, υπάρχει λύση. Η διαμαρτυρία, η δράση για κάθε πρόβλημα στο χώρο δουλιάς, ο ενωμένος αγώνας με τους άλλους εργαζόμενους και η ενίσχυση του ταξικού πόλου μπροστά στη νέα γενικευμένη επίθεση που ετοιμάζουν.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Το ψήφισαν μαζί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Αντώνης Σκυλλάκος: Κρατικός φορέας, με τη συμμετοχή των κομμάτων, να κάνει τις δημοσκοπήσεις

Με τη σύμφωνη γνώμη Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Επικρατείας για τις δημοσκοπήσεις. Το νομοθέτημα καταψήφισε το ΚΚΕ, με τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο, Αντώνη Σκυλλάκο, να προτείνει τη δημιουργία δημόσιου φορέα δημοσκοπήσεων προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη διασφάλιση της διαφάνειας.

Η κυβέρνηση «φιλοδοξεί να αποκαταστήσει το κύρος των δημοσκοπήσεων», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σκυλλάκος, σημειώνοντας όμως ότι «το σύστημα της αγοράς λειτουργεί ως εξής: ο πελάτης έχει πάντα δίκιο» κι έτσι με τις διατάξεις του νόμου «δε θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα», αφού οι εταιρείες θα λειτουργούν με γνώμονα το συμφέρον όποιου παραγγέλνει μια δημοσκόπηση. Συνέχισε τονίζοντας ότι η κυβερνητική λογική συνίσταται στο ότι «κρατάμε στον ιδιωτικό τομέα τις εταιρείες και βάζουμε κανόνες για να τους ελέγχουμε. Αυτή τη λογική έχει και το ΠΑΣΟΚ γι' αυτό ψηφίζει επί της αρχής».

Αναφερόμενος στους ελέγχους που προβλέπονται, ο Α. Σκυλλάκος είπε ότι «ο στοιχειώδης έλεγχος περιορίζεται στο Δημόσιο και στα δημόσια Μέσα Ενημέρωσης», ενώ παράλληλα «όποιος θέλει να ξεφύγει από τον έλεγχο, μπορεί να το αναθέσει σε ένα τρίτο πρόσωπο». Καταθέτοντας την πρόταση του ΚΚΕ, είπε ότι «θα προτιμούσαμε να υπάρχει ένας κρατικός φορέας που να κάνει δημοσκοπήσεις, στον οποίο θα συμμετέχουν τα κόμματα, χωρίς κανένα να έχει πλειοψηφία». Επίσης αναφέρθηκε στη ρύθμιση με βάση την οποία απαγορεύεται η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων 15 μέρες πριν τις εκλογές ζητώντας την επέκτασή της. «Γιατί μόνο 15 ημέρες; Για να μη χάσουν παραδάκι οι εταιρείες;» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ έθεσε το ερώτημά του «γιατί απαγορεύεται μόνο η δημοσιοποίηση και όχι η παραγωγή δημοσκόπησης; Δε χειραγωγείται με τους ψιθύρους η κοινή γνώμη;».

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας Θοδωρής Ρουσόπουλος έκανε λόγο για «κλίμα συναίνεσης» όσον αφορά το νομοσχέδιο, ενώ η εισηγήτρια της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη είπε ότι με το νομοσχέδιο «δίδεται απάντηση στο μέγα ζήτημα του "ποιος ρωτάει" αφού οι επιχειρήσεις υποχρεώνονται να χρησιμοποιούν εξειδικευμένο προσωπικό και να λαμβάνουν υπόψιν τα επίσημα στατιστικά δεδομένα», ενώ «απαγορεύεται η αποσπασματική δημοσιοποίηση». Το νομοσχέδιο «είναι μια θετική λειτουργία, κάτι που έπρεπε να γίνει», τόνισε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Αννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας για «προσπάθεια που ξεκίνησε από το 2001 με πολύ μεγάλη διαβούλευση» και ότι «επί της αρχής συμφωνούμε». Παρατήρησε πάντως ότι «ο χρόνος κατάθεσής του είναι ύποπτος».

Παγκόσμια Συνδιάσκεψη στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) θα συμμετάσχει στην παγκόσμια συνδιάσκεψη κατά των ατομικών βομβών και πυρηνικών όπλων που διεξάγεται από τις 2 έως τις 6 του Αυγούστου στη Χιροσίμα και από τις 7 έως τις 9 του Αυγούστου στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας.

Εξήντα δύο χρόνια μετά το βομβαρδισμό των μαρτυρικών πόλεων από τις ΗΠΑ και τα 300.000 θύματα τότε, εκατοντάδες χιλιάδες υποφέρουν, σήμερα, από τις συνέπειες, ενώ το φιλειρηνικό κίνημα της Ιαπωνίας είναι ιδιαίτερα μαζικό και μαχητικό σε ό,τι αφορά στην κατάργηση των πυρηνικών όπλων και στο κλείσιμο των εκατό και πλέον αμερικανικών βάσεων στο έδαφος της χώρας.

Η φετινή συνδιάσκεψη, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν εκατοντάδες αντιπρόσωποι κινημάτων από όλο τον κόσμο και χιλιάδες από όλη την Ιαπωνία, θα έχει ως κεντρικά θέματα την καμπάνια για τη διατήρηση του άρθρου 9 του ιαπωνικού Συντάγματος, που απαγορεύει ιαπωνικό στρατό εκτός συνόρων, την πάλη ενάντια σε όλες τις ξένες στρατιωτικές βάσεις, τον εντεινόμενο πάλι μιλιταρισμό της Ιαπωνίας και την κατάργηση όλων των πυρηνικών όπλων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά η συνδιάσκεψη λόγω των πρόσφατων δηλώσεων του πρώην υπουργού Αμυνας της χώρας (που παραιτήθηκε μετά από την κατακραυγή), ο οποίος είχε δηλώσει πως οι βομβαρδισμοί της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι ήταν αναγκαίοι για να αποφευχθούν τα χειρότερα, και συγκεκριμένα μια σοβιετική εισβολή στην Ιαπωνία εκείνον τον καιρό. Επίσης, διεξάγεται αμέσως μετά τις πρόσφατες εκλογές για την Ανω Βουλή στην Ιαπωνία και τη μεγάλη πτώση του κυβερνώντος κόμματος.

Το ΠΣΕ θα εκπροσωπήσει στην Ιαπωνία ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, εκτελεστικός Γραμματέας του ΠΣΕ, ο οποίος πρόκειται να μιλήσει σε δύο εκδηλώσεις, για τις στρατιωτικές βάσεις και την «αντιπυραυλική ασπίδα» και για τη στρατιωτικοποίηση των διεθνών σχέσεων και τον ΟΗΕ. Μετά από πρόσκληση της Οργανωτικής Επιτροπής το ΠΣΕ θα χαιρετίσει επίσης και τη μεγάλη κεντρική συγκέντρωση μνήμης και αλληλεγγύης στα θύματα των βομβαρδισμών στις 6 του Αυγούστου στο «Πάρκο Ειρήνης», που έχει κατασκευαστεί ακριβώς στο επίκεντρο του βομβαρδισμού στη Χιροσίμα.

Κινητοποίηση της ΕΕΔΥΕ

Σε συγκέντρωση στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης την Τρίτη 7/8, στις 7.30 μ.μ. και πορεία προς το Σύνταγμα καλεί το λαό της Αθήνας και του Πειραιά η ΕΕΔΥΕ, για τη μαύρη επέτειο της συμπλήρωσης 62 χρόνων από τη ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι από τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί επίσης τις Επιτροπές Ειρήνης σε όλη τη χώρα να πραγματοποιήσουν ανάλογες εκδηλώσεις τιμώντας τα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος.

Εκδηλώσεις του 33ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»

Συνεχίζεται το ταξίδι του 33ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» σε κάθε γωνιά της χώρας. Για τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί οι εξής προφεστιβαλικές εκδηλώσεις:

  • Την Πέμπτη, 2 Αυγούστου θα γίνει προφεστιβαλική εκδήλωση στη Θήβα, στις 8.30 το βράδυ, στην κεντρική πλατεία της πόλης, με αφιέρωμα στον Τσε Γκεβάρα.
  • Την Παρασκευή, 3 Αυγούστου, θα γίνει προφεστιβαλική εκδήλωση στις 8.30 το βράδυ, στις Καλύβες Χανίων, με μεγάλο αφιέρωμα στις λαϊκές παραδόσεις.
  • To Σάββατο, 4 Αυγούστου, θα γίνει Φεστιβάλ στα Καλάμια Κορίνθου, στις 8.30 το βράδυ.
  • Την Κυριακή, 5 Αυγούστου, θα γίνει Φεστιβάλ στη Ζάκυνθο, με θέμα τις βουλευτικές εκλογές, στις 9 το βράδυ, στην πλατεία Σολωμού.
  • Την Παρασκευή, 10 Αυγούστου, στις 8.30 το βράδυ, στην Παλαιά Ρούματα, αφιέρωμα στο Δημοκρατικό Στρατό και στις μάχες στο Νομό Χανίων.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ